Zobacz pełną wersję : XVI Targi Sprzętu Fotograficznego, Filmowego, Audio I Video w Łodzi
zbig1972
03-03-2013, 17:39
Tu info na temat TARGÓW: http://www.mtl.lodz.pl/targi/235-xvi-targi-sprzetu-fotograficznego-filmowego-audio-i-video/informacje/
Data: 21-23.03.2013 Miejsce: Łódź
Warto pojechać? Ktoś z Was był rok temu?
Byłem kilka razy. I co roku było coraz gorzej. Nie wiem, może oragnizatorzy się zreflektowali i te targi będą na poziomie. Co jest na plus to stoisko Lowepro (gdzie możnakupić w ostatnim dniu targów po promocyjnej cenie torby, pleckai etc.) i Sigmy (gdzie mozna wypożyczyć szkło za "dowód" i przetestować szkła). dwa lata temu plusem było stoisko NIKONA gdzie wymieniali gumy za darmo;) kolejka była większa niż za komuny;)
ja nie jadę! byłem 3 lata z rzędu i podzielam słowa matteo_ - co roku to gorzej. szkoda kasy
kakersik
03-03-2013, 22:41
Nie byłem we wcześniejszych latach - jakoś czasu zawsze brakło. W tym roku będę. Nawet już bilet mam. Może mi matrycę w d800 wyczyszczą (w co wątpię).
Byłem, rok temu, jest gdzieś na forum nawet wątek z wrażeniami z zeszłorocznych targów.
O, chyba tu (http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=188963) można poczytać o poprzednich edycjach.
kakersik - co Ty tam chcesz czyścić jak niedawno sprzęt zakupiłeś? Nie ingeruj zbyt nadgorliwie bo czasami to potrafi się zemścić.
Wracając do tematu na targi chodzę już od wielu lat i albo ja się zmieniam i przestają mi się podobać, albo one z roku na rok są po prostu coraz gorsze.
Jak ktoś się wybiera to polecam pierwszy dzień - dla profesjonalistów. Jest to chyba najlepszy dzień by zwiedzić interesujące was firmy i zasięgnąć języka. Kolejne dni to już mordownia. Pełno turystów i nawet nie sprawdzisz wypożyczonego obiektywu na modelce, bo wokół niej jest już setka ludzi którzy robią zdjęcia telefonami.
Najbardziej jestem ciekaw czy w tym roku będzie serwis Nikona - lub czy w ogóle będzie Nikon...
kakersik
04-03-2013, 10:25
Jakub, no właśnie jest co czyścić. Mam plamki (chyba) oleju na matrycy. Przybywało ich przez pierwsze 2tys zdjęć. Teraz po zrobieniu 4tys już nie przybywa, więc mam nadzieję, że jak raz wyczyszczą to więcej nie będę musiał.
Wojteksw
05-03-2013, 19:05
Ja się wybieram, ale szukam spisu wystawców i nie widzę na stronie targów.
Mnie to najbardziej interesowałoby stoisko NIKON'a, które tak jak dwa lata temu wymieniało gumy gratisowo. Ma ktoś takie informacje?
my się wybieramy, ale wystawiać się :) (stoisko 60 ). Co do planu stoisk to fakt, nie ma. Sami znamy tylko jedną firmę, która będzie za naszymi plecami i nic więcej.
Wojteksw
06-03-2013, 09:45
Ja czekam na dobre stoisko Nikona, oraz przy okazji jestem ciekawy co wystawi z nowości Sony.
http://www.mtl.lodz.pl/targi/235-xvi-targi-sprzetu-fotograficznego-filmowego-audio-i-video/wystawcy?start=80/
Niestety - jak widać Nikona nie ma ;]
Niestety fuji też odpuściło. Po raz drugi.
Wojteksw
06-03-2013, 10:09
To jest kpina ze strony Nikona, widocznie nie jest zainteresowany takim rynkiem jak Polska.
To jest kpina ze strony Nikona, widocznie nie jest zainteresowany takim rynkiem jak Polska.
To nie pierwszy raz. W 2011 Nikon wszystkich zaskoczył serwisem. 2012 było stoisko, ale bez szału.
Teraz wszystko wraca do normy sprzed 2011 roku. Było już o tym na forum.
mishieck
06-03-2013, 10:37
W 2011 ważny był PR i odpowiedź na rosnące niezadowolenie użytkowników (ZSF).
Wojteksw
06-03-2013, 11:16
Nikonowi powinno zależeć na dobrym wizerunku i takie spotkania na targach są niewątpliwie bardzo dobrym miejscem aby promować markę. Polska jest przecież sporym rynkiem zbytu i nie można go lekceważyć.
RobertMiernik
06-03-2013, 11:27
Nikonowi powinno zależeć na dobrym wizerunku i takie spotkania na targach są niewątpliwie bardzo dobrym miejscem aby promować markę. Polska jest przecież sporym rynkiem zbytu i nie można go lekceważyć.
I odpowiadać na miliardowe pytania o oprogramowanie...
Przeczekać muszą ;[
D_Z_I_A_D_E_K
06-03-2013, 18:47
Byłem kilka razy. I co roku było coraz gorzej. Nie wiem, może oragnizatorzy się zreflektowali i te targi będą na poziomie. Co jest na plus to stoisko Lowepro (gdzie możnakupić w ostatnim dniu targów po promocyjnej cenie torby, pleckai etc.) i Sigmy (gdzie mozna wypożyczyć szkło za "dowód" i przetestować szkła). dwa lata temu plusem było stoisko NIKONA gdzie wymieniali gumy za darmo;) kolejka była większa niż za komuny;)
Tylko tej Sigmy to nie było w zeszłym roku i dwa lata temu też
No możesz masz rację. Ale to mi tylko utkwiło w pamięci i super wypasione stoisko Sony i Samsunga (chyba 3 lata temu). Ostatnie Targi można puścić w niepamięć:)
Będzie ktoś na targach z fuji X1 pro/x100/x10?
W wystawcach niestety fuji nie ma, a chętnie bym zobaczył w rzeczywistości i posłuchał o wadach i zaletach.
Kontakt przez pw.
x100s chętnie bym obadał - chyba jedyna zachęta na uczestnictwo w zjeździe
DominikGSI
10-03-2013, 14:14
Dwa lata temu była i zrobiła całkiem niezłe "warsztaty" w filmówce.
Wojteksw
10-03-2013, 21:21
Będzie ktoś na targach z fuji X1 pro/x100/x10?
W wystawcach niestety fuji nie ma, a chętnie bym zobaczył w rzeczywistości i posłuchał o wadach i zaletach.
Kontakt przez pw.
Będą warsztaty w sobotę Fujifilm serii X z X-Pro1 http://www.mtl.lodz.pl/targi/235-xvi-targi-sprzetu-fotograficznego-filmowego-audio-i-video/3325-warsztaty/warsztaty-fotografii-x-optyczne-pl/
Ja też się wybieram, chce poznać dokładnie X10.
Czy ja znów potwierdzę swoją ślepotę czy na liście wystawców nie ma też Sigmy i Tamrona ?
Ja mam zaproszenie ale nie wiem czy pójdę skoro żadnego szkła nawet pomacać nie będzie jak
W sumie też się zastanawiam. Zaproszenia mam, ale szkieł tych co chciałem zerknąć nie będzie, a jechać wyłącznie z miarką zmierzyć 1 rzecz, jak będzie aż 2 wystawców... to szkoda robić 200km w sumie, a jeszcze D600 nie mam tak zasyfionej, żeby za free matryce czyścić :) choć fakt.. kilka tygodni do targów jeszcze jest.. może zasyfię mocniej :)
Ja ma jakies 15 min jazdy spod domu na targowe tereny ale cos lista wystawcow wyglada zupelnie tak sobie.
Ja pamiętam któreś tam targi na których byłem pare(naście) lat temu i były naprawdę niezłe ale były to czasy w ktorych na targach wystawiał kodak swoje kioski drukujace zdjecia bezpośrednio z karty lub cd. I z tego co pamiętam to z roku na rok coraz gorzej jest. Wtedy to i były fajne stoiska modelki i jakby wszystkiego było więcej odbywały sie one wtedy w starej hali i w tej drugiej z tyłu.. A teraz to juz szału nie ma, przyczyna jest prozaiczna mamy wszystko w zasiegu reki w sieci, kiedy i gdzie chcemy (globalizm sieciowy), po co sie więc fatygować i dawać sprzęt do macania bez wymiernej korzyści dla grupy entuzjastów... Pozatym konkurencja mniejsza bo z peletonu wysuneły się firmy na N, C i S... i to one są tasowane przy rozdaniu w grupie entuzjastów pstrykania zdjęć, reszta pro uzytkowników i tak pewnie odwiedza targi na zachodzie bo tu bida... w ofercie a co za tym idzie i w portfelach. Nikon w zeszłym roku promował N1 a segment lustrzanek zepchnoł w kąt swojego stoiska, umieszczając w gablocie do polizania za szybą: d7k sztuk dwa d4 sztuk, 1lub 2, po jednym obiektywie od lunety po tillshift z wybranych modeli, chyba było ich aż 5 sztuk.
Pozatym i tak za bardzo nie miał sie czym by pochwalić a pomacać możemy sobie przeciez w sklepie...
Mimo to z racji duzej ilosci wolnego czasu chyba się przejdę a może i przekory, mam nadzieje tylko że moje kolano wytrzyma, bo miałem rekonstrukcje więzadla krzyzowego niecaly miesiac przed terminem ich rozpoczęcia.
ja napiszę ze strony wystawiającej się firmy: kolarz wiele racji w tym co piszesz i aż się zastanawiam czy to dobry pomysł, że się wystawiamy, ale bez choć jednej próby nie będziemy wiedzieli i zawsze będziemy zadawać sobie pytanie, z drugiej strony wiele osób pyta, chce dotknąc, chce zobaczyć na własne oczy. W końcu przy okazji targów wiele firm proponuje różnego typu rabaty więc jeśli ktoś czymś jest niekoniecznie zainteresowany to może się na coś akurat skusić.
D_Z_I_A_D_E_K
16-03-2013, 17:01
Dwa lata temu była i zrobiła całkiem niezłe "warsztaty" w filmówce.
tak ale to było w 2010 r.
...jesli chodzi o targi to z tego co wiem to intencja ich jest pokazywanie nowosci przez potentatow, tudzież wejscie na rynek z nowym produktem lub nowa marka, a deal przy okazji targów to tak przy okazji...
Targi nie zostały stworzone aby prowadzic na nich kiermasz gratów, tylko zaprezentowac produkt oraz zdobyc kontakty handlowe deal robi sie juz po, na nich zawierac powinno sie kontakty biznesowe...
...niestety foto w Polsce to taka zabawa w biznes, ktory naprawde robia te 3 firmy z wymienione w moim poprzednim poscie, reszta zbiera ochlapy niestety a szkoda bo biznes by sie moze lepiej krecil dla zwyklego kowalskiego.
Kiermasz na targach natomiast pozwala zmniejszyc stratę jaką jest uczestnictwo w nich, bo przeciez to tylko reklama 3 dniowa w ograniczonym mocno kregu potencjalnych odbiorców...
kolarz, wystawiałeś się kiedyś na targach? jakichkolwiek? Nie będę nawiązywał do ślubnych, ale tutaj mieliśmy kilka zapytań czy na targach będzie możliwość zakupu z targowym rabatem lub nawiązując współpracę na targach czy będą przewidziane rabaty dla takich :). Duże targi jak Polagra, kiedyś odwiedzałem wielokrotnie i oczywiście większość producentów proponowała mocne rabaty na maszyny wystawowe i wierz mi nie były to popierdółki. Chodzi nie tylko koszty (a nie jak piszesz straty ) ale również o złapanie klienta, z którym później już łatwiej się współpracuje. Nie mniej jednak- tak jak piszesz - to przede wszystkim zdobycie większej części rynku.
Bylem jako wystawca na bioforum w lodzi, oddelegowany z pracy, wiec wiem co napisalem powyzej. To jest inna branża i nikt na targach nic nie sprzedawał służą one celem nawiazania kontaktów handlowych wymianie oferty, informacji i w koncu wizytówek, a całą resztę załatwia sie pozniej.
Czy na targach samochodowych wystawcy np sprzedają samochody?... wątpię, ale foto to foto nie stoja za tym zadne wielkie pieniądze. Pozatym Nikon na poprzednich jakoś straganu nie miał... wiesz zreszta dlaczego.
no to widać mamy różne doświadczenia, nie wiem co to bioforum i nie chcę się już dalej zagłębiać, mamy natomiast swoją polityke i bynajmniej kiermaszową ;).
DominikGSI
17-03-2013, 00:53
tak ale to było w 2010 r.
Pamięć Cię zawodzi :)
Były w 2011, a dokładnie 15 kwietnia. Dla pewności zajrzałem do archwium nefów :D
D_Z_I_A_D_E_K
17-03-2013, 17:22
Pamięć Cię zawodzi :)
Były w 2011, a dokładnie 15 kwietnia. Dla pewności zajrzałem do archwium nefów :D
no właśnie ja też przejżałem nefy i ostatnie z sigmy mam z 2010. Z 2011 też mam ale bez sigmy.
Tutaj (http://www.mtl.lodz.pl/targi/146-xiv-targi-sprzetu-fotograficznego-filmowego-i-video/wystawcy/) też nic nie widzę.
zwracam honor faktycznie był K-Consult Sp. z o.o. musiałem cos przegapić
Mam 3 wolne miejsca w aucie.. jeśli ktoś chętny mogę zabrać po kosztach paliwa.
Wyjazd z Wejherowa godz. 6:00 czwartek, powrót piątek po 18:00. Mogę podjechać po drodze do Gdyni, Gdańska, Torunia...
Chętnych zapraszam na priv.
Czy ja znów potwierdzę swoją ślepotę czy na liście wystawców nie ma też Sigmy i Tamrona ?
Ja mam zaproszenie ale nie wiem czy pójdę skoro żadnego szkła nawet pomacać nie będzie jak
Tamron będzie https://www.facebook.com/photo.php?fbid=589588017737836&set=a.210362742327034.63847.208609299169045&type=1&theater
Wystawca Foto-Technika stoisko A29 będzie wystawiony Tamron i Zeiss
http://www.mtl.lodz.pl/targi/235-xvi-targi-sprzetu-fotograficznego-filmowego-audio-i-video/3409-plan-stoisk/
A to pójdę :) Tego Tamrona pomacam z przyjemnością
wie ktos czy bedzie think tank? bo nie widze na liscie wystawcow.
zbig1972
19-03-2013, 20:10
Mam 2 miejsca wolne w samochodzie z Olsztyna. Kto chętny?
Zostały 3 darmowe wejściówki, jeśli ktoś zainteresowany, to bardzo proszę przez kontakt na stronie.
Ok, koledzy, wiecie jak z nikonem i czyszczeniem + gumki? Ja nie moge jechac, ale zastanawiam sie czy sprzetu koledze nie oddac ;) Jakies info?
Nie liczyłbym na taką niespodziankę. Nikona nie ma wśród wystawiających.
Zostały 3 darmowe wejściówki, jeśli ktoś zainteresowany, to bardzo proszę przez kontakt na stronie.
skrobnąłem na fb :)
licze na to, że kogoś jutro poznam z forum ;)
zerknij tu ;) (http://www.facebook.com/groups/364079923636129/)
zerknij tu ;) (http://www.facebook.com/groups/364079923636129/)
ja będe z nalepką ''nikoniarze.pl'' na torbie, możecie wypatrywać :D
Troche modelek mniej lub bardziej ubranych, stoisko z darmowym czyszczeniem sprzętu. Z perspektywy C jest całkiem ok, jest tez co pomacać. Troche różnego ciekawego sprzętu typu ''drony'', full hd x4 od sony itd... Wg mnie jest lepiej niż rok temu (ciekawiej)
Nie ma Nikona, nie ma Sigmy, nie ma Fuji, nie ma Lowepro.
Jest Tamron i Zeiss - można wziąć szkło na DO i przestrzelić.
Ogólnie targi zmierzają w stronę filmowania i firm "albumowych".
Dość ciekawe spotkanie z T.Tomaszewskim.
Moim zdaniem Sony opanowało targi. Mocno promują alfę mniej lub bardziej rozebranymi modelkami. Oczywiście wokół tłum foto, głównie tych, co nie mają okazji na takie sesje. Niektórzy zachowują się tak, jakby po raz pierwszy widzieli modelkę.
Ogólnie wśród zwiedzających rządzi lustro N i C koniecznie z gripem i jasnym tele ;) z dodatkowo z plecakiem szkiel.
Powiem tak: Przyjazd specjalnie na targi dla tych, którzy nie załatwiają interesów mija się z celem.
Ja wybieram sie jutro, jak ktos ma ochote pogadac ew nawrzucac mi :) to bede poruszac sie o kulach ze stabilizatorem na lewej nodze... Pozatym chetnie poznam kogos ze stajni nikona z kim ew moglbym skoczyc na robienie zdjec lub poprostu pogadac przy piwie o tym i owym zwiazanym z ;) tematem z foto lub nie foto...
Niestetx nie ma piwa na targach. To nastepny minus.
Niestety dziś jakoś nie mogliśmy się zgrać. Zajrzałem do knajpki, ale jakoś mało nikoniarzasto było. Torby z napisem też nie widziałem…
Ja mialem isc dzisiaj ale 38.5 stopnia goraczki skutecznie mi pokrzyzowalo plany :(
Wypatrywałem ptaka nielota :D
National
21-03-2013, 20:58
Co miałem pozałatwiać to pozałatwiałem lecz ogólnie szału to nie ma, choć tłumy były.
Niestetx nie ma piwa na targach. To nastepny minus.
Niestety dziś jakoś nie mogliśmy się zgrać. Zajrzałem do knajpki, ale jakoś mało nikoniarzasto było. Torby z napisem też nie widziałem…
W takim zagęszczeniu to ciężko kogoś rozpoznać, mi udało się dotrzeć do stanowiska z albumami Marka Bodziocha.
Nie widziałem nigdzie stanowiska z darmowym czyszczeniem sprzętu, żałuje.
Widziałem, że był 80-400 u Fatmana na zdjęciach. Ktoś miał przyjemność zauważyć gdzieś?
Co do modelek to tragedia, troche skóry więcej było widać i przejść się nie dało.
Dzisiaj doszedłem do wniosku, że jakby tak nie którym dać trzecie body to i zawisłoby na szyji :mrgreen:
Chyba najbardziej oblegane ''stanowisko''.........
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img32.imageshack.us/img32/3664/dsc4332s.jpg)
jeszcze jakieś fotki wrzuce do siebie na fejsa ;)
Tu też rzucali się jak na mięso...
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://imageshack.us/a/img835/9355/img9840s.jpg)
ja tego wogóle nawet nie widziałem ;)
Ale koniec marudzenia bo inni się przerażą, a jeśli ktoś ma kupe kasy na sprzęt do filmowania to powinien pójść :mrgreen:
A co do modelek to najbardziej mi się spodobała ze stanowiska Canona i dwie od Sony przy quadach :)
Jacenty Z.
22-03-2013, 01:28
Dzięki, Panowie, za foto-impresje:) Na podstawie wyglądu modelek można by dojść do wniosku, że w Polsce są duże problemy z żywnością, nie ma problemu z zakupem biustonoszy-wypychaczy i jest kryzys... w kwestii makijażystów których efekty pracy wyglądałyby naturalnie:| Chyba po raz kolejny już nie pojadę (i zachowam dobre wspomnienia z 2010 r.)
zbig1972
22-03-2013, 09:21
Dużo sprzętu filmowego, który średnio mnie interesował.
Stoiska Firm z Albumami oblegane na maxa. Najlepsze wrażenie robi stoisko najlepszefoto.pl
Świetne stoisko MEDIA PRESS-u. Własne zdjęcie jako obraz drukowany na płótnie wygląda fajnie.
Może toreb renomowanych firm nie było, ale przymierzyłem się do fajnej dużej torby na stoisku Foto 7. Warto się zainteresować.
Duży wybór statywów, szczególnie karbonowych. W końcu przymierzyłem się do modelu wraz głowica, który mi się spodobał.
Wrażenia mam pozytywne. Cudów się nie spodziewałem. Podobało mi się.
Nowe kontakty z Targów to rzecz bezcenna.
kurczaczek
22-03-2013, 10:09
Parę fotek w ramach relacji...
https://www.facebook.com/MagdaWojcikGaleria#!/media/set/?set=a.618559104827668.1073741827.466177653399148&type=1
1. na górze piwa brak a było :(
2. nikona brak i sigmy :(
3. śnieg i zimno więc droga do chińczyka utrudniona :(
4. jak co roku żenua z rzucaniem się na modelki i fotografowaniem ich cycków jakby to nie były targi sprzętu foto a jakieś inne :/
5. bardzo dużo - moda taka - latających kamerek , fajne zabawki :)
6. brak pufek na górze na których się extra siadało, z braku siedzeń siadało się na własnym siedzeniu
7. jak co roku najlepsze stoisko najlepszefoto.pl - robią dobrą robotę
8. ubogi klon najlepszefoto czyli celfoto i albumy a raczej środki prawie takie same, a okładki od innych producentów - ot ciekawostka, taniej trochę
9. Medikon o tutaj fajna L800 epsona, koszt druku jednej A4 z papierem razem coś pod 1,50zł , sympatyczna zabawka
10. tamron jak mi się wydawało wypożyczał szkła na dowód chyba, chociaż stoisko takie.. nie rzucające się w oko
11. aa i samochodziki sterowane smartfonami się popsuły w pewnej chwili :/
kurczaczek
22-03-2013, 10:49
Tak, potwierdzam. Można było sobie pocykac tamronami za okazaniem dowodu :-) fajna sprawa...
DominikGSI
22-03-2013, 14:24
Tak, potwierdzam. Można było sobie pocykac tamronami za okazaniem dowodu :-) fajna sprawa...
Ale tylko przy stoisku :)
kurczaczek
22-03-2013, 15:12
Tego nie wiem bo nie próbowałam z nim gdzieś isc :-) Pomimo wszystko podobalo mi się że mogę potestowac tamrona 70-200 :-) Swoją drogą, fajne szkiełko :-)
DominikGSI
22-03-2013, 15:29
Też się nim bawiłem :) Liczyłem na to, że będą już mieli przedsprzedażową sztukę wersji z VC, ale niestety z tego co mówili dopiero początek kwietnia.
Pawcio1201
22-03-2013, 16:21
Wybieram się jutro.
Można coś na tych targach kupić,zamówić po jakichś targowych,atrakcyjnych cenach ?
drhardware
22-03-2013, 17:14
Ja mialem isc dzisiaj ale 38.5 stopnia goraczki skutecznie mi pokrzyzowalo plany :(
Strus, możemy sobie rece podac.. z tych samuch powodów dzis nie poszedłem.. ale kuruje się , może jutro mi sie uda...
Byłem zobaczyłem i ... tragedii nie ma. Co prawda dziwnie się czułem chodząc tam bez aparatu jak jakiś odmieniec niemal ;)
Jak ktoś chce iść o tak zobaczymy co jest to nie ma sensu, jak ktoś chce oglądnąć jakieś konkrety to owszem można zaglądnąć.
Warto na pewno zaglądnąć na stoisko Marka B jeśli ktoś chce zapoznać się z jego "pigmentami"
Widziałem sporo osób ze świeżo nabytymi lowepro więc mniemam że jakiś rabat targowy dają, króluje video i albumy, jednak albumiarze mam wrażenie w d... mają "zawodowców" bo ciężko mi było uzyskać jednoznaczne info o rabatach raczej było mydlenie oczu.
Mam mieszane uczucia ostatni raz byłem na targach jeszcze w "starej" expo i jakoś bardziej mi tam się podobało.
I ode mnie pare fotek (https://www.facebook.com/media/set/?set=a.488563924543100.1073741825.231959370203558&type=1) ;)
Też się nim bawiłem :) Liczyłem na to, że będą już mieli przedsprzedażową sztukę wersji z VC, ale niestety z tego co mówili dopiero początek kwietnia.
Niestety. Ja pierwsze stoisko jakie odwiedziłem. Tamron 70-200 VC -> N i lipa :(
dziś na targach robimy wyprzedaż ekspozycji: rabat 15% i fajowe pudełko gratis :)
Byłem, widziałem, ręce mi odpadły. O ile zaraz po przeniesieniu targów do nowej hali byłem nastawiony optymistycznie i wydawało mi się, że impreza ma szansę pójść naprzód to jest chyba zupełnie odwrotnie. Co prawda warunki są nieco lepsze niż w dmuchanym namiocie na paletach, ale szału niema. Ogólne wrażenie: jarmark w Parzęczewie... Gdyby w grę wchodziła impreza z prawdziwego zdarzenia to ta malutka hala nie dałaby rady - tu ledwo wystarczyła. Zahaczyłem o "wykład" z radiowego sterowania lampami spod szyldu Canon (seria RT) bo słyszałem, że fajne - faktycznie niezła zabawka. Jednak na jaw wyszła indolencja organizatorów imprezy - sala spoko, fajne - wyłączone klimatyzatory na suficie, po 15 min był zaduch jak cholera, punkt osiemnasta ochroniarz zaczął sugerować, że powinno nas już nie być... Przez litość nie powiem, co dokładnie myślę na ten temat. Co do wystawców - kranami kamerowymi polska stoi (albo leży). Co do pozytywnych spostrzeżeń: Tamron zaprezentował się na poziomie, trochę szumu zrobił Digital Foto Video - fajny zaprezentowali samochód ;] - impreza zostanie pewnie odtrąbiona, jako sukces. Pozytywnie zaskoczyło centrumpapieru.pl - gratisowy wydruk 40x60 na ploterze fajna rzecz + rzeczowe informacje o kalibrowaniu monitorów. I... to by było chyba na tyle, jeżeli chodzi o zachwyty. Pewnie było jeszcze kilku wystawców, którzy się przyłożyli ale nie więcej niż pięciu. Stoiska Canona, sony... jak na ich możliwości - przerażające. Kwestię Nikona pozwolę sobie przemilczeć... Warto zauważyć, że zabrakło producentów, którzy atakują rynek foto "z dołu" - np Samsung robi lepsze stoiska w centrach handlowych niż większość wystawców na rzekomo najpoważniejszych targach foto w kraju... Gdzie Pentax? I na litość Boską gdzie Leica Store? W ostatnich latach działają bardzo prężnie więc to, że nie było ich w Łodzi o czymś świadczy. Rozmawiałem trochę o organizacji z paroma wystawcami - nie są zachwyceni. Wszystko wskazuje na to, że organizator robi im sporą łaskę pozwalając płacić za stanowisko, nie do końca tak to sobie wyobrażałem. Podsumowując przyłączam się do głosów mówiących o tym, że z roku na rok targi FILM VODEO FOTO wypadają coraz słabiej. Mam nadzieję, że opinie te dotrą do organizatorów i może się coś zmieni...
Napisałem słowo po pierwszym dniu.
Zostałem do soboty, bo były zapowiedziane WARSZTATY (http://www.targi.lodz.pl/targi/235-xvi-targi-sprzetu-fotograficznego-filmowego-audio-i-video/3325-warsztaty/warsztaty-fotografii-x-optyczne-pl/) fotografii X. To co zaprezentowały cyfrowe to kpina. Pan Robert Olech odczytał folder reklamowy fuji xpro1 z prezentacji slajdów na scianie. No, ok myślę sobie, czekam na warsztaty. I były... Jedna modelka, kilkanaście różnych Fuji i... róbta co chceta. Żadnych warsztatów, żadnych konstruktywnych uwag. Nic.
Na domiar wszystkiego pojawili się targowi pstrykacze ze swoimi profi N, C, S i co tam jeszcze mielli udając super profi i probujący ustawiać modelkę.
Nikt nie pogonił "panów fotografów", choć tak naprawdę zajmowali miejsce i zużywali tlen, którego było jak na lekarstwo, bo oczywiście klima była wyłączona.
Nie dowiedziałem sie nic czego bym nie wiedział z sieci i folderów.
Bonusem było to, że poznałem naszego nowego Admina :)
Pozdrawiam
Potwierdzam wszystko co kolega napisal wyzej. Polskie foto kramem kamerowym stoi, lezy, siedzi, jezdzi, husta sie... czy co tam jeszcze. Zauwazylem ze nie ktore modelki byly na poprzenich targach, szczegolnie jedna ktora to mi wpadla wtedy w oko, bardzo sympatyczny usmiech posiadala :D.
Targi o kulach oblecialem z tym ze nie nastawialem sie na targi tyle co na wyklady w pt zaliczylem kolejno: fotografa w podrozy, czesciowo rajd dakar, oraz pierwsze 15 min portret w presji czasu (wyszedlem bo mialem dosc, zmeczenie oraz prowadzacy ktory doal oliwy do ognia, niestety byl to czlowiek w zastepstwie wiec wybaczam mu treme ktora go pozarla). Co do wystepu Pana B... ze stajni sony to zauwazlylem pewna niespojnosc w koloryzowanej na maxa wazelinie pod adresem sponsora... Poza przekeklamowaniem az do obrzydzenia bezlusterkowcow i innych malpich aparatow ktore to maestro mial nieprzyjemnosc lub przyjemnosc uzywac, wymieniajac jego zalety jak ruchomy ekran oraz mozliwosci elektronicznego wizjera i inne tego typu zalety, zauwazylem po zaliczeniu drugiej czesci wykladu ze odbiegal od nurtu przyjetego w swej prelekcji, bajerujac raz o zaletach aparatu wielkosci paczki fajek a nastepnie o tym ze wszystkie prawie zdjecia robi 70-400 sprzetem alfa ze stajni na s. Reasumujac zdjecia ktore pokazal byly naprawde swietne (nie wiem na ile obrabiane w ps lub innym programie dla mnie osobiscie to nie ma znaczenia, bo jestem zwolennikiem zdjec nie poprawianych) napewno jest czlowiek z wielko wiedza i umiejetnosciami, odp iloscia mamony i kontaktow a zarazem srednio skromnym, o ile pierwsza prelekcja byla naprawde ciekawa i milo sie sluchalo to na drugiej z dakarem pary jakby mu braklo, i wyklad zrobil sie jakis dupowaty. Wygladalo to jakby pierwszy raz otworzyl jakis tam folder i zaczol mydlic oczy bez zadnego planu prelekcji. Pozatym cale 2 prelekcje to niesamowita ilosc wazeliny pod adresem sponsora, tak ze wychodzac z nich musialem dobrze spiac poslady aby nie zostac "nawroconym" na system na s.
Jesli chodzi o caloksztalt to nastepnym razem wybiore sie tylko na wyklady bo to w sumie jedyna ciekawa czesc tej imprezy i w zasadzie jedyna na ktora warto isc. No chyba ze ma sie jeszcze sprawy biznesowe do uzgodnienia. Kiermasz pelna geba, ale gdyby tego nie bylo nie byloby targow, aha chyba mialem chwilowe deja vu bo widzialem stare dobre kioski kodaka :) niestety byla to tylko reklama serwisu tego sprzetu jesli dobrze kojarze ;)...
Bartek - NinoVeron
24-03-2013, 00:29
to były już chyba moje 6-ste Targi w Łodzi i faktycznie co roku jest coraz gorzej :(
to, że brakuje Nikona czy Canona (bezpośrednio a nie przez firmy sprzedające ich sprzęt) to standard ... przywykłem do tego bo Nikon był tylko raz i to dlatego, żeby sobie troszkę odbudować renomę utraconą przez aferę z serwisem
Sony mimo iż tradycyjnie miało największe stoisko to i tak z każdym rokiem wyglądają coraz słabiej
w poprzednich latach Panasonic i Samsung mieli bardzo duże i fajne stoiska a teraz....?
nie było LeicaStore czy Pstryk.PL (dystrybutora Leicy) :( a przecież w poprzednich latach byli
z obiektywami też fatalnie :( zawsze bardzo duże stoisko z dużą ilością sprzętu do wypróbowania miała Sigma ale jak widać dali sobie spokój
Nie było też FotoTipa, który zawsze przedewszystkim promował Samyanga oraz Quantuuma
z osprzętem studyjnym jeszcze nigdy nie było tak źle ... brakowało ww Quantuuma, brakowało Hensela czy ProFoto, brakowało MarkoFlesha (chyba pierwszy raz w historii tych targów), Elfo czy Bowens (na stoisku foto7) miały mniejsze ekspozycje niż w poprzednich latach
Funsports też miał mniejsze stoisko, Fripersa zabrakło drugi raz z rzędu ... pojechałem wieczorem do ich siedziby bo z okazji targów mieli przez 3 dni wszystko o 15% taniej i usłyszałem, że organizatorzy chcieli od nich 20 tys zł za takie sobie stoisko więc bardziej opłaca im się dawać duże rabaty i zapraszać do siebie do firmy.
innych producentów i/lub sprzedawców osprzętu studyjnego zabrakło
w poprzednich latach wystawiały się jakieś szkoły fotografii w tym roku nie wiem czy byli bo nic takiego nie rzuciło mi się w oczy
sprzedawców książek i czasopism też było mniej
w zeszłym roku była moda na obrazy drukowane na płótnie ale w tym roku też tych stoisk było mniej :(
Hama przez kilka lat miała ogromne stoiska a w tym roku dosyć biednie
zawsze było sporo producentów torb i plecaków foto ... a w tym roku prawie nic ... nielicznym wyjątkiem była Kata (w Foto7) ... LowePro nie widziałem :(
ogólnie bida z nędzą :(
pytanie czy pojadę za rok? tak :) ale tylko dlatego, że wyjazd na Targi zawszę łączę ze spotkaniami z przyjaciółmi i znajomymi i przeważnie organizuję sobie w Łodzi jakąś sesję zdjęciową więc targi są dla mnie tylko jakimś tam dodatkiem bo tylko i wyłącznie na same targi nigdy więcej nie przyjadę.
Sigmy bezpośrednio na targach nie ma już od 2 (lub 3 ?) lat.
Ostatni raz byla 3 lata temu, gdy na dowod mozna bylo wyciagac szkla na testowanie a na froncie stoiska stal w wojskowych barwach zielonkowatosci ogolnej wielii armatni obiektyw jakis typu 800-1000 czy cos takiego. Gdy targi byly po staremu bylo isotnie zywiej jakos. Jedna hale kiedys w 70% wypelnialo sony , inna w wiekszosci samsung, inna hala z pietrem gdzie na dole sprzet a na gorze wystawy albumowi, systemy wystawiennicze itd. Bylo fajniej . To fakt.
Jaki rynek, takie targi.
I nie mam na myśli Łodzi tylko Polskę.
A mnie dla odmiany tegoroczne targi się podobały. Może dlatego, że w zeszłym roku zrobiłem dwa okrążenia po stoiskach i nie znajdując niczego ciekawego wyszedłem po 15 minutach ;)
Sony zrobiło niezłe show. Kilka stanowisk na których co chwila coś się działo, świetne modelki + "dakarowcy". No i stado gapiów, którzy zamiast popstrykać chwilę i zrobić miejsce innym stali jak kołki - no, ale to już nie wina Sony.
Dokupiłem śrubę do paska Reportera, dowiedziałem się (i fizycznie zobaczyłem) wszystkiego o cissie do R3000 (+ zniżka na zakup), obkupiłem się w książki na stanowisku Galaktyki. Pooglądałem monitory na stanowiskach Nec i Eizo - szkoda, że na żadnym ze stanowisk nie stał jakiś przeciętny monitor, tak, aby można było porównać. Więc tylko popatrzyłem sobie na ładne obrazki, i jak nie wiedziałem ile "zyskam" na danym monitorze, tak nadal nie wiem :)
Nikona i Sigmy faktycznie brakowało. Szkoda mi zwłaszcza Sigmy, bo chętnie potestował bym 35/1.4.
Z minusów - warsztaty w salach na piętrze. Przyszedłem o równej godzinie, do jednej sali już nie wszedłem, w drugiej postałem moment i wyszedłem - można się było ugotować.
Ogółem widać, że targi FVF się kończą. Domyślam się, że póki to kręciło się w rozsądnych pieniądzach to impreza działała.W starych budynkach pewnie ceny były niższe.
Ogółem pamiętam, że wykorzystywane były aż 3 hale! Pełno stoisk, pełno ludzi i w każdej hali kawiarnie. Można było odwiedzać targi, sprawdzać ofertę jak i spotykać się ze znajomymi i iść na kawę z ciastem marchewkowym :D Naprawdę na każdym kroku działo się!
Teraz mamy nowoczesny budynek który prawdopodobnie jest jeszcze spłacany i organizatorzy jak kolega opisał, każą sobie płacić jak za zborze.Impreza nabrała jakiegoś prestiżu jako jedyne takie wydarzenie w Polsce i ktoś postanowił dobrze na tym zarobić.
Efekt: Srogie ceny za m2, wszystko uciśnięte na mniejszej powierzchni, brak jakiś miejsc ze stołami gdzie na spokojnie można pogadać przy kawie, wystawy olali temat i szczerze? Nie dziwię się. Zrobiłbym to samo co Fripers. Wolałbym 20k wstawić na akcje marketingowe w necie i BTL. MTŁ po prostu przeholowali i z roku na rok widzimy tego skutki. Tam po prostu nie ma po co isć. Osobiście na targach byłem tylko dlatego bo miałem darmową wejściówkę. Zatrzymałem się jedynie przy manfrotto i przy serwisie czyszczącym matryce.
targi powoli schodzą na plan drugi gdyż powoli internetowe sposoby promocji stają się praktycznie wszech dostępne, To nie cena bo są firmy, dla których ona nie nie ma znaczenia, a ich nie było. Ogólnie podobnie dzieje się to samo z targami ślubnymi. Są jednak branże w których bez dotknięcia, i obejrzenia produktu w realu nie potrafimy go prawidłowo ocenić. Na to jednak też są sposoby alternatywne dla targów. My, natomiast jako wystawcy jesteśmy z FVF bardzo zadowoleni.
Ceny w sumie czy duże czy małe - bez różnicy. Poważne firmy maja specjalistów od marketingu i tu zapewne liczone jest to czy poniesiony koszt zwraca się w jakikolwiek sposób. Widać korzyści są mierne skoro coraz więcej firm woli przeznaczyć budżet na inne formy PR.
Obecnosc na targach dla jednych to byc lub nie byc. Potentaci moga je poprostu olac bo to Polska, wiec kraj 3 go swiata, i tak ci ktorych stac to kupia ich sprzet bez ich obecnosci, na tej watpliwej rangi imprezie. Pozatym dla nich obecnosc (mam na mysli polskie przedstawicielstwa) to poprostu strata pieniedzy, ktore musza wygospodarowac z wlasnych srodkow, a skoro biznes i tak sie kreci to nic ich za jaja nie trzyma ze musza byc... Co innego inne podmioty ktore musza przypominac o swoim istnieniu lub poinformowac ze wogole istnieja.
No targi targami ale fotek to z tych Targów co roku co raz mniej .... ;)
National
26-03-2013, 13:39
Fakt fotek coraz mniej ale za to fotografów na targach coraz to więcej. He he :)
No targi targami ale fotek to z tych Targów co roku co raz mniej .... ;)
bo i fotografować nie ma co...
Ja puchę wyciągnąłem tylko raz - bo udało mi się wystać do czyszczenia matrycy :D Łącznie zrobiłem jedno zdjęcie w celu sprawdzenia czyszczenia.
Czyszczenie matrycy + pomacanie wybranego statywu - to mój cel targów FVF2013 i udało się. Na więcej nie liczyłem ;)
Michal_C
27-03-2013, 10:08
Jakub a ta firma co czyściła matryce to była z Łodzi?
Ja puchę wyciągnąłem tylko raz
Ja nawet nie wyciągnałem z plecaka. Co prawda byłem tam tylko 2 godziny ale celu nie osiągnąłem ... Tamron 70-200 VC, to i wyjmować nie było po co (matko jak to brzmi) ;)
kurczaczek
27-03-2013, 20:51
Jakub a ta firma co czyściła matryce to była z Łodzi?
Nie, to byl canonowski serwis z Warszawy
CSI z Żytniej, kiedyś miał bardzo złą renomę, teraz obsługa że aż miło :)
Dokładnie, serwis w Wawy z autoryzacją Canona. Na wstępie zastanawiałem się czy podjąć ryzyko - sądziłem, że przy takiej masówce to pewnie rysują wszystko. Ale trzeba przyznać - Panowie naprawdę sensownie czyścili puszki!
Michal_C
29-03-2013, 12:49
kurczaczek - thx
Dokładnie, serwis w Wawy z autoryzacją Canona. Na wstępie zastanawiałem się czy podjąć ryzyko - sądziłem, że przy takiej masówce to pewnie rysują wszystko. Ale trzeba przyznać - Panowie naprawdę sensownie czyścili puszki!
Hmm.. A mnie sie wydawało że to inna firma była bo na wizytówkach które dawali mieli inny adres niz Żytnia (Żelazna czy Zurawia)... matryce czyszcili aż miło. Szkoda , że drugiej puszki nie zabrałem.
Ja ogółnie targami jestem zawiedziony. Z roku na rok coraz gorzej. Jesli ktos siedzi w temacie albumów czy video - ok. Fotograf niewiele co tam znalazl dla siebie. Całe targi można było obejsc w 30 minut. Tłumy do modelek przy brykach (do dzisiaj nie wiem po co robi sie takie fotki? 3 lata temu obforotgrafowałem chinki-czikulinki z Samsunga i panie z Sony i chyba wszystkie fotki poszly rok temu do kosza... no bo co z tym robic?
Żeby nie to , że co roku mamy spotkanie naszego portalu fotograficznego, odpuscilbym sobie. Na pochwałe zasługuje stoisko 66 najlepsze foto.. Masa probek do wziecia, probki rowniez w kartonowych pudelkach z materialem na okladke i wiele innych. Odwiedziłem stoisko Marka Bodziocha, Myslalem, ze kupie kilka zaległych magazynów DFV i FK ale ceny za archiwa wieksze niz u mnie na stacji w Śródmiesciu więc odpuściłem. Salki wykładowe koszmarnie ciasne i chyba bez klimy bo po 20 minutach mozna sie bylo ugotować. Na korytarzach kilka leżakow, reszta siedzi na wlasnej pupie, ograniczenia na maxa. Pogode pomijam bo to czynnik niezalezny... choc pamiętam w 2009 roku biegalismy po targach i okolicach w krotkim rękawku.
...Żeby nie to , że co roku mamy spotkanie naszego portalu fotograficznego, odpuscilbym sobie...
Szkoda ze nie wiedzialem chetnie bym kogos poznal z forum...
Skoro się gani trzeba też pochwalić. Okazuje się, że jednak działo się na targach coś wartościowego: Rozmowa z Tomaszem Tomaszewskim: http://bankier.tv/pawel-duma-rozmawia-z-tomaszem-tomaszewskim-o-fotografii-i-fotografowaniu-xvi-targi-fvf-12842.html - nie ze wszystkimi tezami się zgadzam, ale posłuchać warto.
Szkoda ze nie wiedzialem chetnie bym kogos poznal z forum...
Nie sprecyzowałem... "naszego forum" - mialem na myśli portal fotogalerie.pl ) to juz od kilku lat, w 2009 mieliśmy nawet z okazji targów wystawe prac.