Zobacz pełną wersję : nikon 105mm pomoc w wyborze.
Przymierzam się do zakupu w/w obiektywu. Narazie wersja VR nie wchoodzi w grę ze względu na cenę.
In dłużej szukam tym bardziej nic nie wiem. Jakie oznaczenia powinien miec obiektyw,żeby współpracował z D7000?
Konkretnie, żeby działał autofocus? Spotkałam takie jak:
105mm, F1.8 AIS
105mm f/2.5 Ai
Nikon Micro-Nikkor AI S 1:4/105mm
Nikon Micro-Nikkor D 105 mm F/2.8
NIKON NIKKOR-P.C 105mm f2.5 NON-Ai
Nikon Nikkor 105mm f/2.5 Ai-S SN
Nikon Nikkor Prime Lens 105mm f2.5 f/2.5 Ai'd
Nikon Nikkor 105mm F/2.5
Nikon Nikkor Nikkor-P 105 mm F/2.5 Non-Ai
105MM 105/2.5 NIKON NIKKOR, AI
Powyższe nazwy skopiowałam z aukcji.
Ai, Non-Ai, D, P juz mam mętlik od tego. Bardzo proszę znawców o pomoc.
Borat1979
03-03-2013, 16:40
Przyjcież to w większości to samo tylko inaczej napisane :)
Żaden obiektyw z oznaczeniem AI, AI-S nie ma AF-a
Są tylko 2 wersje sto-piątki a autofokusem, pierwsza na śrubokręt druga z silnikiem i stabilizacją:
AF Micro 105 mm f/2.8D
AF-S Micro 105 mm f/2.8G IF-ED VR
mibartek
03-03-2013, 19:48
nie zapominajmy o świetnym 105/2 DC, który również ma AF ;-)
Borat1979
03-03-2013, 21:10
nie zapominajmy o świetnym 105/2 DC, który również ma AF ;-)
Ale to już nie jest obiektyw macro jak pozostałe 105-tki.
Ale to już nie jest obiektyw macro jak pozostałe 105-tki.
A kto powiedzial, ze ma byc makro?
Przymierzam się do zakupu w/w obiektywu. Narazie wersja VR nie wchoodzi w grę ze względu na cenę.
In dłużej szukam tym bardziej nic nie wiem. Jakie oznaczenia powinien miec obiektyw,żeby współpracował z D7000?
Konkretnie, żeby działał autofocus? Spotkałam takie jak:
105mm, F1.8 AIS
105mm f/2.5 Ai
Nikon Micro-Nikkor AI S 1:4/105mm
Nikon Micro-Nikkor D 105 mm F/2.8
NIKON NIKKOR-P.C 105mm f2.5 NON-Ai
Nikon Nikkor 105mm f/2.5 Ai-S SN
Nikon Nikkor Prime Lens 105mm f2.5 f/2.5 Ai'd
Nikon Nikkor 105mm F/2.5
Nikon Nikkor Nikkor-P 105 mm F/2.5 Non-Ai
105MM 105/2.5 NIKON NIKKOR, AI
Powyższe nazwy skopiowałam z aukcji.
Ai, Non-Ai, D, P juz mam mętlik od tego. Bardzo proszę znawców o pomoc.
Te tez nie sa makro. Inna sprawa, ze sie czasem dubluja ;)
Ta sugestia "Narazie wersja VR nie wchoodzi w grę ze względu na cenę" naprowadza na to, że OP poszukuje obiektywu makro, bo 105 micro AF-S jest jedynym, który posiada stabilizację.
Ta sugestia "Narazie wersja VR nie wchoodzi w grę ze względu na cenę" naprowadza na to, że OP poszukuje obiektywu makro, bo 105 micro AF-S jest jedynym, który posiada stabilizację.
Ta sugestia naprowadza jedynie na fakt, ze 105VR jest dla niej zbyt drogi. Jesli wymienia wszystkie 105-ki, to albo nie ma pojecia o roznicach, albo sa jej te roznice obojetne.
Widać tyle, że autorka kompletnie nie ma pojęcia o czym pisze.
Szkła portretowe. To szkła ostre, ale ostre w sensie portretowym, nie da się pociąć obrazem jak żyletką, ale jest wystarczająco ostro.
Manualny Nikkor 105/2.5, to jest taka sama konstrukcja optyczna, niezależnie od wersji obudowy. Różnią się powłokami, bagnetem i obudową. Z wersjami Non-Ai i P może być tak, że będę wymagały przeróbki pierścienia przysłony, żeby dało się je podłączyć do bagnetu nowoczesnych aparatów. Wersje Ai i Ai-S (z wbudowaną osłoną) w pełni współpracują ze wszystkimi obecnymi puszkami. To absolutny klasyk Nikona i MZ każdy powinien choć raz tym szkłem popracować.
Manualny 105/1.8 to rzadko występujące szkło, najjaśniejsza 105 Nikona.
Ciekawym obiektywem jest manualny 100/2.8 E - series, który jest przyzwoity optycznie i bardzo małych rozmiarów przez co nieraz jest nazywany stealth tele.
AF105/2 DC świetne szkło, ale zawsze jest ryzyko kupna sztuki z problemami FF/BF, przetestować przed zakupem. Dodatkowym smaczkiem jest DC, ale trzeba się go nauczyć używać.
Szkła makro
Manualny 105/4, to wersja macro, bardzo ostra i dobra, ale najlepiej sprawdza się właśnie w macro.
AF 105/2.8 niezależnie od wersji D czy G to ostre szkła, predysponowane do makro. Można oczywiście je stosować do portretu, ale obrazek może być za ostry.
Co do szkla DC przewaza opinia, ze problemy z AF to domena modelu 135mm.
Sent from my Lumia 800 using Board Express
Miałem 105 DC i miała FF na większości puszek. Dobrze było na FM2n i F801s.
Jak puszka miała mikroregulację, to wymagane było ustawienie na ~15.
Posiadam 105 DC i też moja sztuka posiada spory FF korygowalny jednak mikroregulacją. Szkło bajeczne i ostre, dostaje skrzydeł na pełnej klatce, ale jego cena też zapewne nie zadowoli pytającej. Oczywiście AF będzie działał i to zdecydowanie szybko jak na śrubokręt. AF również ma dobrą cechę, jest przewidywalny i pewny.
Cóż Panowie macie racje!!!- nie mam pojęcia i dlatego pytam. To chyba nie grzech? A gdzie mam pytać jeśli nie tu na forum? Czy amator nie ma prawa bawić się fotografią? Robię zdjęcia bo lubię, nie chwalę się nimi bo narazie nie ma czym. Robię dla siebie i dla znajomych. Dziękuję wszystskim za "rozjaśnienie" tego zagadnienia. W końcu kupiłam nową sigmę 105 F/2.8 EX DG
Jeszcze raz wielkie dzięki i mam nadzieje, że w przyszłości będę mogła zgłosić się po pomoc.
pozdrawiam.
(złota łopata dla mnie za odkopanie wątku :) )
Podpowiedzcie proszę, przymierzam się do kupna 105 2.5 i nadal nie jestem pewna, za którą wersją się rozglądać: AI czy AiS? Poczytałam fora, zdania są podzielone, tzn jedni mowia ze lepsza wersja AI inni ze koniecznie brać AIS, trochę czuję się zdezorientowana :) Faktycznie jest między nimi aż taka różnica?
madebyzosiek
26-07-2019, 13:51
Różnica w obrazku jest aptekarska, o ile jest jakiekolwiek. U mnie Ai daje ostry obrazek od 2.5, wcześniej AiS dawał taki od 4. Za to zakres ostrzenia w Ai jest dużo lepszy i dzięki temu precyzyjniejszy. AiS ma mniejszy obrót pierścienia ostrości, czasem trudno trafić w obiekt. Ja polecam Ai.
szybkie pytanko
mam na oku nikon 105 2.8 ais ale jest tez tu na forum dobra oferta na 85mm 1.8 - co byscie wybrali ? (85 uzywalem , znam to szklo, jak dla mnie ok, choc ciut za krotko - manuallnych szkiel nie za bardzo mialem okazje poznac i pouzywac)
Do jakiego body?
staruszek D700 z DK-17M ;)
To powinieneś być zadowolony z manualnego 105/2.5
To powinieneś być zadowolony z manualnego 105/2.5
dziękuję Jacku za poradę !
madebyzosiek
09-08-2019, 13:42
Dobra sztuka 105 2.5 potrafi sobie poradzić zadowalająco nawet z matrycą D850 na 2.5. Świetne szkło, choć miałem już taką, która użyteczna była od F4.
cudowna jest ta 105. Kupiłam wersję AI i w zasadzie nie odpinam od body (d750). Trochę muszę tylko potrenować łapanie ostrości, bo na razie głównie na swoich dzieciach ćwiczę, a to ruchliwe bestyjki :)