Zobacz pełną wersję : Idealna kolorystyka zdjęcia?
mikas321123
03-03-2013, 11:31
Witam, przeglądając różne fotografie w pewny momencie natknąłem się na zdjęcie które uznałem, że jest po prostu świetne. Exif mówi, że zdjęcie zostało obrobione w Adobe Photoshop ale ja mam pytanie jak uzyskać takie zdjęcia jakie ustawienia aparatu oprócz tego co już się dowiedziałem czyli:
- Przesłona 1.8 - jasny obiektyw
- czas migawki w tym przypadku 1/350
- iso 200
Coś jeszcze powinienem wiedzieć o nim? Co ze światłem i jakaś edycja w programach zabawa z histogramem a jeśli tak to w jaki sposób? Jakiś preset do światła w d70s?
Link do zdjęcia. (http://fc06.deviantart.net/fs70/f/2010/093/6/9/DSC_1927_by_FttSniper.jpg)
devilcape
03-03-2013, 11:41
Tu swiatlo najprawdopodobniej zastane.
Proponuje poszukać tutoriali na YT dot ustawien swiatla, efektow i opracowywania zdjec.
Nie ma recepty typu "zainstaluj profil beauty" i będziesz miał takie zdjęcia z aparatu.
To tak na początek. Potrzeba naprawdę dużo podejrzeć + dużo popraktykowac ze światłem, parametrami na samym planie zdjeciowym... No i PSa warto poznać i próbować, godzinami...
Spokojnie. Zacznij od podstaw. Nie zniechęcaj sie. Nie od razu zacznie Ci wychodzić. To jedyna droga. Teoria, potem godziny praktyki.
Powodzenia.
A czemu idealna? Idealna to chyba najbardziej zbliżona do naturalnej, postrzeganej gołym ludzkim okiem. To jest uzyskane w postprocesie, suwaczki lub gotowy filtr i włala ;)
Niestety to zdjęcie - a właściwie efekt, który się spodobał, to właśnie efekt. Obróbki, a nie samego świecenia lub dobrania odpowiednich parametrów. Te też oczywiście są istotne, by zdjęcie jakoś tam wyglądało, ale tu chodzi o zabarwienie zdjęcia. Najłatwiej ten efekt zobrazować w Lightroomie przy użyciu suwaków HSL oraz Split Toning. Poczytaj, poużywaj, a zobaczysz jak potężne to narzędzie. Oczywiście w połączeniu z dobranym balansem bieli, nasyceniem, vibrance, kontrastem itd.
Jak efekt pasuje, to nic tylko dążyć ku niemu wytrwale. :) Powodzenia.
mikas321123
06-03-2013, 22:17
Wielkie dzięki pokombinuje bo na razie tylko miałem do czynienia z Nikon Capture NX2.