Zobacz pełną wersję : Wykonywanie oraz technika zdjęć w pomieszczeniu?
Na wstępie chciałem przywitać wszystkich forumowiczów. Od kilku dni jestem szczęśliwym posiadaczem Nikona D5100 z obiektywem 10-105 vr. Moje pytanie związane jest z wykonywaniem zdjęć/aktów w pomieszczeniu średnio oświetlonym, czy ktoś będzie tak uprzejmy i podpowie jak takie zdjęcie zrobić żeby efekty były zadowalające? dodam iż chciałbym w póżniejszym czasie wywołać takie zdjęcie w większym formacie 16:9. Z góry chciałem prosić o wyrozumiałość z racji iż jestem w tej dziedzinie amatorem.
a przy okazji chciałem dowiedzieć się jaką lekturę warto przeczytać dot. wykonywania zdjęć.
pozdrawiam
Na wstępie chciałem przywitać wszystkich forumowiczów. Od kilku dni jestem szczęśliwym posiadaczem Nikona D5100 z obiektywem 10-105 vr. Moje pytanie związane jest z wykonywaniem zdjęć/aktów w pomieszczeniu średnio oświetlonym, czy ktoś będzie tak uprzejmy i podpowie jak takie zdjęcie zrobić żeby efekty były zadowalające? dodam iż chciałbym w póżniejszym czasie wywołać takie zdjęcie w większym formacie 16:9. Z góry chciałem prosić o wyrozumiałość z racji iż jestem w tej dziedzinie amatorem.
a przy okazji chciałem dowiedzieć się jaką lekturę warto przeczytać dot. wykonywania zdjęć.
pozdrawiam
Hmm... Zdajesz sobie sprawę, że akt to jedna z trudniejszych działek fotografii? Moim zdaniem lepiej byłoby zacząć od przyswojenia sobie konkretnej dawki wiedzy na temat fotografii w ogóle.
Amorku, tak jak prawi Przemo, to naprawdę ciężki i baaaardzo wy agający rozddzial fotografii. Jeśli zaczynasz przygodę z fotografią, a po Twoim poście wnoszę, że tak jest, to powinieneś zagłebić się w czeluściach forum. Tu naprawdę są wszystkie odpowiedzi na nurtujące Cię pytania. Polecam także zapoznanie się z podstawami pracy ze światłem. Proponuję poczytać a jeśli chcesz zorganizować sobie domowe studio to najlepszym ćwiczeniem jest tworzenie martwej natury. Ważne, zebyś wiedział i był świadomy co możesz uzyskać w warunkach zastanych i czy ewentualne dodanie światła błyskowego będzie Ci pomocne, potrzebne i nieodzowne. Także jeszcze raz moja rada, książki i ćwiczenia na martwej naturze nauczą Cię jak "manipulować" światełkiem, kiedy nie ma warunków, żeby obyć się bez niego.
Pozdrawiam.