Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : wyzwalanie lampy spoza stopki z wyzwalaczem

MARTINK
02-03-2013, 23:23
Panowie,

Prosba o pomoc.
Mam pixel solidera, SB800 i 2xYN560II
Potrzebuje jednak miec mozliwosc wyzwolenia lampy na sankach aparatu (taki jakby pixel rook)
Czyli - SB800 na aparacie i chcialbym wyzwalacz podlaczyc do np gniazdka pc jakims kablem.
Da sie tak (idealem by bylo podpiac wylaczenie go pod przycisk funkcyjny)?

eidt - docelowo wylaczenie lampy jednym przyciskiem i dzialanie wyzwalacza drugim + kombinacje obu ;) (czy tak to tylko w erze?)

Z gory dzieki

GonzoG
02-03-2013, 23:54
Czy będzie działał podłączony przez gniazdo PC, możesz łatwo sprawdzić - zewrzyj styk centralny ze stopką i jeśli wyzwoli zdalną lampę, to możesz tak podpiąć - ale musisz to zrobić przez kostkę z możliwością podpięcia kabla (połączyć aparat z kostką, a nadajnik na kostkę).

Co do reszty - nie da się. Możesz jedynie ustawić wyłączenie błysku pod guzik.

MARTINK
14-03-2013, 22:09
OK, dzieki za info, nie do konca dla mnie jasne co z czym zewrzec ale ogolnie staram sie zrobic z pixel solidera pixel rooka.
Kombinuje wiec dalej.
http://www.phottix.com/pl/flash-accessories/phottix-duo-ttl-flash-remote-cord.html
Czy taki kabelek - lampa na aparat, nadajnik w 2gie gniazdo - dla mnie na logike bedzie hulac.
Czy na pewno ?

hmm
Doczytalem i:
Phottix Duo TTL to uniwersalny kabel synchronizacyjny do systemowych lamp błyskowych. Posiada piny kontaktowe pozwalające na współpracę z lampami działającymi w systemach Canon, Nikon, Fujifilm i Samsung. W trybie manualnym - stosując Phottix Duo TTL - można jednocześnie wyzwalać dwie lampy – jedną zamontowaną na gorącej stopce aparatu, drugą (z funkcją TTL) na kablu synchro. W trybie TTL wyzwalana jest tylko jedna lamp

To w koncu zadziala tak jak chce czy nie ?

MARTINK
21-03-2013, 00:00
ok wszystko dziala, jedyny minus to jesli mam pod funkcyjnym wylaczenie blysku wylacza rowniez sygnal przez PC do radia, poza tym niuansem wszytko gra + grupowanie lamp.