PDA

Zobacz pełną wersję : jaki komputer do gier

piotereks
02-03-2013, 21:29
Witam.
Nadszedł czas zakupienia drugiego raczej głównie do gier i ogólnego użytku domowego.
Chciałbym się Was doradzić jaki??? Budzet hm... około 2500zł. Nie wiem czy może wejść w coś z rodzaju miniaturowych nettopów np - http://www.dobreprogramy.pl/Zotac-ZBOX-ID83-PLUS-maly-moze-wiecej,Lab,39233.html
proszę o poradę.

Kurtz
02-03-2013, 21:47
Do gier - powieksz budzet do 3.5-4K.

piotereks
02-03-2013, 21:51
Do gier - powieksz budzet do 3.5-4K.

co proponujesz w tym przedziale?

konopia
02-03-2013, 22:32
Przeżyj odpowiednią kategorię cenową w poniższym poradniku:
http://www.purepc.pl/zestawy_komputerowe/zestawy_komputerowe_na_marzec_2013_poradnik_zakupo wy

piotereks
02-03-2013, 22:46
Przeżyj odpowiednią kategorię cenową w poniższym poradniku:
http://www.purepc.pl/zestawy_komputerowe/zestawy_komputerowe_na_marzec_2013_poradnik_zakupo wy

dzieki

qualin
03-03-2013, 01:13
Nie lepiej poczekac chwile na PS4? ;>

piotereks
03-03-2013, 10:45

hm... no ale co na PS4, oprócz gier - pochodze po necie, popracuje w wordzie czy exelu, zretuszuje zdjecia itd???

qualin
03-03-2013, 11:30
hm... no ale co na PS4, oprócz gier - pochodze po necie, popracuje w wordzie czy exelu, zretuszuje zdjecia itd???

Przeciez pisales, ze to ma byc drugi komp i glownie do gier, a nie do pracy.

piotereks
03-03-2013, 11:59
i......uzytku ogolnego. jak same gry to zdecydowanie PS3/ciekawe kiedy bedzie?/
chocił mi raczej o mocny procesor i grafike aby komputer podołał do nowych gier.

qualin
03-03-2013, 12:09
PS3 jest od kilku lat w sprzedazy :P PS4 mialo premiere z tydzien temu i niedlugo powinno trafic do sprzedazy.
Jak chcesz grac to lepiej zainwestowac bedzie w konsole, a do uzytku biurowego kupic jakiegos taniego kompa.

TOP67
03-03-2013, 12:13
Ale przy naszych zainteresowaniach to bardzo proste. Takie 2 w 1.

1. Składasz średnio wypasiony komputer do obróbki grafiki za 3 tys.
2. Dokupujesz grafikę za 3 tys.
3. Dajesz dziecku
4. Oczekujesz na rachunek z elektrowni

;)

adamtg
03-03-2013, 12:48
PS3 jest od kilku lat w sprzedazy :P PS4 mialo premiere z tydzien temu i niedlugo powinno trafic do sprzedazy.
Jak chcesz grac to lepiej zainwestowac bedzie w konsole, a do uzytku biurowego kupic jakiegos taniego kompa.

PS4 nie miało premiery. Póki co była pierwsza konferencja zapowiadająca premierę PS4 na sezon świąteczny (bożonarodzeniowy) :)

A co do tematu wątku, po prostu bym coś wybrał z purepc.pl Te zestawy wyglądają na mocno uniwersalne z naciskiem na gry/multimiedia. Dobierz do tego dużą obudowę i wrzuć dobre chłodzenia i będzie cacy. :)

kronos28
03-03-2013, 13:11

nie "niedługo" tylko "prawdopodobnie na święta 2013" czyli prawie rok czasu. A tak zasadniczo oprócz ogólnikowej specyfikacji nowej konsoli od sony, to nie wiadomo o niej prawie nic. To co było na konferencji było ogólnym zarysem projektu nowej zabawki. Obiecującym ale tylko zarysem i paroma zapowiedziami "rewolucji". Jak będzie okaże się, gdy konsola ujrzy światło dzienne a do tego jeszcze daleko (ale na pewno bliżej niż dalej lecz nie "niedługo" ;)).

Komp ma swoje zalety jak i wady. Niedawno też kupowałem pieca i miałem podobny dylemat - poszedłem w maszynę "ogólną" czyli mocny piec do gier i pracy (aby jedno drugiego nie wykluczało). To była dobra decyzja. Myślałem nad piecem za połowę kasy jaką chciałem przeznaczyć a za drugą połowę kupić sobie TV i pleja ale...

Play ma wieeeele zalet ale jest to maszynka typowo rozrywkowa (i fajnie) dlatego zbytnio na niej nie popracujemy ;).

Fakt faktem - jeżeli chcesz kompa do gier i pracy w podanym budżecie bankowo się nie zmieścisz. Przemnóż sobie ten budżet razy dwa, dodaj 1000 pln i będziesz mieć na sensowny sprzęt na dłużej ;).

Biłem się też z myślami czy skaładać samemu czy kupić gotowy zestaw np. z kompuszrotnika. Jako, że ostatnio zrobiłem się obrzydliwie wygodny zanabylem zestaw z kompuszrotnika (po lekkich modyfikacjach jakie wprowadził mi na życzenie komputronik) z prostej przyczyny - gwarancja. Jak coś się uszkodzi, zepsuje czy cokolwiek, to ładuje kompa do auta, wiozę do sklepu i niech się oni martwią co i dlaczego nie działa. Nic nie irytowało mnie bardziej przez te lata, niż dochodzenie co padło w kompie - dysk, proc, płyta, grafika a może kostka pamięci wymięka... Teraz, to nie mój problem i czuję się z tym obrzydliwie komfortowo ;).

Tak na szybko masz tutaj fajną platformę do ewentualnych modyfikacji w postaci dysku SSD na system, chłodzenie jakimś fajnym zestawem wodnym aby nie wyło w nocy jak odkurzacz i generalnie tyle bym zmienił http://www.komputronik.pl/product/180534/Komputery/Komputery_PC/Komputronik_Infinity_Game_ON_K505_.html

albo troszkę tańszy ten zestawik http://www.komputronik.pl/product/157068/Strefa_Gier/Komputery_i_akcesoria/Komputronik_Infinity_Game_ON_3100_F098_v2.html i tu bym wymienił w tym momencie grafikę i dorzucił SSD. Nadmienię, że też wybrałem zestaw w takiej budzie jak tutaj i jest ona po prostu przepiękna ;).

-edyta-

Aha jeszcze jedna aczkolwiek ważna sprawa - nie wiem o jakiej platformie myślisz (Intel czy AMD) ale jeżeli Intel to tylko procesory z K (odblokowanym mnożnikiem). Dzięki temu podkręcenie procesora jest proste jak gotowanie jajek a maszyna dostaje nielichych skrzydełek :).

piotereks
03-03-2013, 13:43
kronos bardzo dziekuje Ci za wyczerpującą podpowiedz. Czy powiedziałby ktoś coś o tych malutkich nettopach?

RobertMiernik
03-03-2013, 14:06

PS4 nie miało premiery. Póki co była pierwsza konferencja zapowiadająca premierę PS4 na sezon świąteczny (bożonarodzeniowy) :)

O matko, myślałem, że przespałem wiadomość na którą "czekam" od paru lat ;)

kronos bardzo dziekuje Ci za wyczerpującą podpowiedz. Czy powiedziałby ktoś coś o tych malutkich nettopach?
Przede wszystkim w kontekście grania to do FPSów nowych to one raczej się nie nadają...
(jak sama nazwa wskazuje 'net' służy raczej do... netu, ewentualnie jakiś pakiet biurowy, czasem proste/starsze gierki)

Kurtz
03-03-2013, 14:24
Dokupujesz grafikę za 3 tys.
No, za 2k starczy zwyklemu smiertelnikowi, o ile gra na stosunkowo niskich rozdzielczosciach ;)

Aha jeszcze jedna aczkolwiek ważna sprawa - nie wiem o jakiej platformie myślisz (Intel czy AMD)
Jezeli bedzeis zkupowal sprzet za ponad 3-4k, to tylko intel. Ponizej tego, masz tylko i wylacznie kompromisy, wiec i miejsce dla AMD sie moze znajdzie.

mateo912
03-03-2013, 14:41

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://i1.kwejk.pl/site_media/obrazki/2013/03/c22b2f73a28d9a59e38ca35c8858e460_original.jpg?1362 146689) :mrgreen:

piotereks
03-04-2013, 19:08
witam co sadzidzicie o tym zestawie do gier?

http://www.pc-market.com.pl/index.php?m=m&id=69

login_87
03-04-2013, 19:48
ogolnie rzecz biorac wszelkiego rodzaju gotowce to zło... lepiej juz sobie samemu cos wyskladac. Wysłałem PM

piotereks
03-04-2013, 21:50
ogolnie rzecz biorac wszelkiego rodzaju gotowce to zło... lepiej juz sobie samemu cos wyskladac. Wysłałem PM

no tak jak sie ktos na tym zna. czy gotowce sa zle? przeciez tez je konstruuja ludzie o jakims tam pojeciu o kompach. czy jacys laicy ktorzy probuja wcisnac przezytki technologiczne w dobrej obudowie?

Onsajt
03-04-2013, 23:51
Zrób doktorat - złóż komputer....tak to widzę.

eskimos
04-04-2013, 00:04

Mi np ciezko byloby zlozyc cos w stylu Alienware M17R4 :wink:

login_87
04-04-2013, 11:16
W 99% gotowców jest wsadzony mega kozacki super wypasiony procesor z 24 rdzeniami do tego karta graficzna z 6 GB pamięci dzięki, której już nie spojrzysz przez okno bo świat w ekranie monitora będzie piękniejszy a 16 -krotnie wygładzone krawędzie nadadzą zdjęciom nowy wymiar.... Do tego zasilacz NoName co by nasza przyjemność za długo nie trwała i po pół roku wszystko nam się ładnie zjarało, co dokładnie będzie sobie można obejrzeć przez plexi-okienko w naszej tandetnej obudowie.. A żeby nie było, że to tylko moje zdanie zapraszam na http://stopgotow.com/

Tutaj kilka polecanych zestawow http://forum.pclab.pl/topic/864086-FAQ-Zestawy-Komputerowe-na-Kwiecie%C5%84-2013/ Zamiawiając w ESC.pl można poprosić o darmowe złożenie komputera.

till
04-04-2013, 17:51
W 99% gotowców jest wsadzony mega kozacki super wypasiony procesor z 24 rdzeniami do tego karta graficzna z 6 GB pamięci dzięki, której już nie spojrzysz przez okno bo świat w ekranie monitora będzie piękniejszy a 16 -krotnie wygładzone krawędzie nadadzą zdjęciom nowy wymiar.... Do tego zasilacz NoName co by nasza przyjemność za długo nie trwała i po pół roku wszystko nam się ładnie zjarało, co dokładnie będzie sobie można obejrzeć przez plexi-okienko w naszej tandetnej obudowie.. A żeby nie było, że to tylko moje zdanie zapraszam na http://stopgotow.com/

Tutaj kilka polecanych zestawow http://forum.pclab.pl/topic/864086-FAQ-Zestawy-Komputerowe-na-Kwiecie%C5%84-2013/ Zamiawiając w ESC.pl można poprosić o darmowe złożenie komputera.

Wiem, autor wątku pytał o kompa do gier, ale czy uważasz że "markowe" gotowce, np. Dell'a to takie samo zło? Jakoś trudno mi uwierzyć, że tam też ładują badziewne zasilacze. A gwarancji "Next Bussines Day" nic nie zastąpi - no chyba, że ktoś tylko gra.

login_87
04-04-2013, 18:01
Nie mówie tutaj o Alienware bo to inny świat. Dell i IBM pewnie też robią ok zestawy ( ale raczej nie do gier). Inna kwestia jest oplacalność takich zestawów. Samemu można by złożyć sobie takiego "Alienwarea" czy Della o takich samych parametrach za dużo mniejsze pieniądze. Ale to jest tylko ułamek sprzedawanych gotowców. Reszta to badziewie z allegro itp gdzie sprzedawcy upychają podzespoły, które im zalegają w magazynach...

Azazel85
05-04-2013, 01:10
Witam.
Nadszedł czas zakupienia drugiego raczej głównie do gier i ogólnego użytku domowego.
Chciałbym się Was doradzić jaki??? Budzet hm... około 2500zł. Nie wiem czy może wejść w coś z rodzaju miniaturowych nettopów np - http://www.dobreprogramy.pl/Zotac-ZBOX-ID83-PLUS-maly-moze-wiecej,Lab,39233.html
proszę o poradę.

Jak temat aktualny, z budżetem około 2,5k zł, osobiście szedłbym w coś takiego jak poniżej. Jak chcesz wiedzieć co i dlaczego, to pytaj. Można naturalnie np. wywalić ssd i zamiast niego wybrać np. mocniejszy procek. Opcji konfiguracji jest wiele, wszystko kwestia priorytetów i planów na przyszłość, w tym kwestie ewentualnej rozbudowy.

Procesor: Intel Pentium G2020 /2.9GHz, 3MB, LGA1155, BOX/ 220 zł
Płyta główna: AsRock Z77 Pro3 /intel Z77, LGA 1155/ 335 zł
Pamięć RAM: GoodRam 8GB 1333MHz CL9 169 zł
Dysk twardy: Samsung SSD840 120GB (530MB/130MB/s) 369 zł
Drugi dysk twardy: Western Digital Blue 1 TB 7200rpm 64MB cache SATA600 255 zł
Karta graficzna: Gigabyte Radeon HD7870 OC 2GB DDR5 256bit (1100/4800) 930 zł
Nagrywarka DVD / BluRay: Samsung SH-224BB SATA (black) 69 zł
Obudowa: SilentiumPC Brutus 410 Pure Black (bez zasilacza) 139 zł
Zasilacz: Thermaltake Smart 80+ Bronze 550W 265 zł

∑ 2765zł
ceny przykładowo z esc.pl, pewnie można znaleźć jeszcze trochę taniej

No chyba że budżet ~2,5k zł to już na zestaw z monitorem, drukarką, systemem, antywirusem, głośniczkami/słuchawkami, myszką i klawiaturą - wtedy raczej na pewno nie zmieścisz się z zestawem który będziesz mógł traktować jako zestaw do grania, a co najwyżej mocno przyzwoity ogólny komp domowy biurowo-multimedialny, na którym okazjonalnie będzie można zagrać w wybrane gierki :)

O nettopach do grania zapomnij.

piotereks
05-04-2013, 13:26
Jak temat aktualny, z budżetem około 2,5k zł, osobiście szedłbym w coś takiego jak poniżej. Jak chcesz wiedzieć co i dlaczego, to pytaj. Można naturalnie np. wywalić ssd i zamiast niego wybrać np. mocniejszy procek. Opcji konfiguracji jest wiele, wszystko kwestia priorytetów i planów na przyszłość, w tym kwestie ewentualnej rozbudowy.

Procesor: Intel Pentium G2020 /2.9GHz, 3MB, LGA1155, BOX/ 220 zł
Płyta główna: AsRock Z77 Pro3 /intel Z77, LGA 1155/ 335 zł
Pamięć RAM: GoodRam 8GB 1333MHz CL9 169 zł
Dysk twardy: Samsung SSD840 120GB (530MB/130MB/s) 369 zł
Drugi dysk twardy: Western Digital Blue 1 TB 7200rpm 64MB cache SATA600 255 zł
Karta graficzna: Gigabyte Radeon HD7870 OC 2GB DDR5 256bit (1100/4800) 930 zł
Nagrywarka DVD / BluRay: Samsung SH-224BB SATA (black) 69 zł
Obudowa: SilentiumPC Brutus 410 Pure Black (bez zasilacza) 139 zł
Zasilacz: Thermaltake Smart 80+ Bronze 550W 265 zł

∑ 2765zł
ceny przykładowo z esc.pl, pewnie można znaleźć jeszcze trochę taniej

No chyba że budżet ~2,5k zł to już na zestaw z monitorem, drukarką, systemem, antywirusem, głośniczkami/słuchawkami, myszką i klawiaturą - wtedy raczej na pewno nie zmieścisz się z zestawem który będziesz mógł traktować jako zestaw do grania, a co najwyżej mocno przyzwoity ogólny komp domowy biurowo-multimedialny, na którym okazjonalnie będzie można zagrać w wybrane gierki :)

O nettopach do grania zapomnij.

dzieki za odpowiedz. chodzi o ok. 2,5k zl, sama puszka/ bez monitora, drukarki itd./ moj stary poczciwy komputer juz poprostu nie daje rady nawet z najprostszymi grami. chcialem cos kupic wlasnie typu - biurowo-domowy, ale z naciskiem na gry, bo za 1=2 chlopak dorosnie zaczna sie pewnie gry i obudze sie z reka w nocniku ze z nowu cos za slabe i nie daje rady.
a.... kto zlozylby mi taki zestaw jak podales?