Zobacz pełną wersję : Nikkor 70-300 czy Nikkor 50 1.8?
Witam
Od długiego już czasu zastanawiam się nad zakupem obiektywu. Ostatnio zastanawiam się czy nie lepiej kupić stałke z powodu lepszego światła i stąd moje pytanie: czy do reportażu, ślubów (2 fotograf - uczę się) oraz portretu bardziej przyda mi się stałka czy zoom ?
Obecnie posiadam puszke d3000 i kit 18-55, kiedyś miałem okazję zrobić kilka zdjęć 50mm wersją D i mimo manualnego ustawienia ostrości obiektyw w porównaniu do kitowego zooma mnie zaskoczył. Poza tym w cenie zoomu (ok 1200 zł) mógłbym kupić stałke, jak poszukam nawet wersję G + lampę co byłoby mi przydatne podczas ślubów i portretów. Jednak jak wy uważacie? warto zrezygnować z zoomu na rzecz lepszego światła i lepszej jakości zdjęć?
Nie ma jednej odpowiedzi na to pytanie, ale garść wskazówek:
- do "normalnych" zdjęć 50/1.8G będzie znakomity (czy 35/1.8, jeśli ktoś ma DX, zresztą na FX oba te szkła też świetnie sobie poczynają) no i o wiele tańszy
- 70-300 VR jest świetnym szkłem, może się fajnie sprawdzać na plenerach do "podpatrywania" (zwłaszcza jeśli jesteś jako drugi fotograf - ja tak robię, jak plener robi moja Lepsza Połowa, a ja asystuję - co prawda innym zoomem, ale mniejsza)
- 70-300 VR może się sprawdzić do podpatrywania także podczas reportażu, chociaż będzie nieco trudniej (trochę ciemny jest jednak)
Jakbyś mnie przyparł do muru, tobym Ci polecił kupienie jednak jasnej stałki w tym wypadku, ale kupienie zooma nie musi być błędem :-)
ahm... też tak sie zastanawiam bardziej nad stałką, jest to jednak standardowe szkło, ale w tym roku budżet mam bardzo ograniczony więc chyba skuszę się na zakup stałki 50 + lampy. Ma ktoś jeszcze jakieś uwagi lub wskazówki odnośnie zoomu i stałki ?
Jedrek.S
03-03-2013, 23:15
na śluby jasna stałka dużo pomoże. poza tym IMHO zakres 70-300 jest średni na śluby.
Pozdrawiam
ahm... też tak sie zastanawiam bardziej nad stałką, jest to jednak standardowe szkło, ale w tym roku budżet mam bardzo ograniczony więc chyba skuszę się na zakup stałki 50 + lampy. Ma ktoś jeszcze jakieś uwagi lub wskazówki odnośnie zoomu i stałki ?
A ja Ci coś podpowiem trochę z innej beczki. Jeśli rzeczywiście działasz jako drugi fotograf, to co się przejmujesz obiektywami? Czyżby ten pierwszy nie mógł Ci pożyczyć na czas pracy swojego szkła (szkieł) rozdzielając odpowiednio zadania na 2 osoby? Biorąc pod uwagę sytuację na weselach, jak napisali wcześniej koledzy - tylko jasne szkła.
Ja bym jednak się pracą tak bardzo nie sugerował. Nawiasem mówiąc i tak jesteś w bardzo dobrym położeniu - nikt Ci już nie zwróci uwagi, że fotografujesz "kastratem" - jak te czasy się zmieniają... Takie korpusy to teraz standard (od czasów D40 powstało ich już 9!), a stałek z silnikiem też jest już trochę.
Więc ja - na Twoim miejscu - zadbałbym o to, by mieć jak największe możliwości fotografowania. Stąd 18-55 + 70-300 to moim zdaniem solidna podstawa, by móc się rozwijać i przekonać się czy rzeczywiście tylko śluby, czy może jeszcze coś więcej...
Piszę Ci o tym, bo ja właśnie tak zaczynałem. Oczywiście, miałem też 50 1,8 D (teraz mam 50 1,4 G), ale o wiele więcej korzystałem i korzystam z 70-300, którym można robić nawet fajne zdjęcia księżyca. Przede wszystkim ten obiektyw używam do fotografowania dzieci. Nie muszę zbyt do nich podchodzić - świetnie się je "podgląda" podczas zabawy. Zdjęcia dzieciom robi się na zewnątrz, więc kwestia braku światła tu nie istnieje. Warto wiedzieć, że tego obiektywu nie trzeba przymykać, by polepszyć jego ostrość, więc 5,6 mamy "używalne". A ostatnio fotografowałem tym obiektywem konkurs snowboardowy w moim mieście.
Nie trzeba się ograniczać wyłącznie do tego, co masz lub chcesz robić zawodowo - weź to pod uwagę podejmując ostateczną decyzję przy wyborze obiektywów.
Oczywiście że mógłby, jednak swoim sprzętem operuje jakoś pewniej :) i mogę również poćwiczyć w domu i lepiej przygotować się do ślubu. Przeglądam teraz typy obiektywów, ogniskowe i czytam o nich, na tą chwilę bardziej jestem za stałką a zoom kupię w późniejszym czasie. Głównie do tego przekonuję się większym rozbudowaniem zestawu :) ale dzięki za wypowiedź, rozejrzę się jeszcze
LordRamzes
10-03-2013, 10:47
kup sobie lampę sb 910 a zobaczysz jak Twoje zdjęcia będą wyglądać nawet przy Twoim kicie :) bo zakres kitu to i w kościele i na sali i wszedzie obskoczysz, portrety to 70-300 :) wiem co pisze bo sam zakładałem 70-300 na sali +lampe i rezultaty były bardzo dobre (odpowiednie skorygowanie błysku+iso) , a w plenerze ustaw sobie szkło na 200mm i rób zdjęcia i zobaczysz jak zdjęcia wyglądają mimo ,ze ciemne szkło ale jak 2 plan będzie daleko i taka ogniskowa będzie dobrze :)
PS a swoje 1 wesele zrobiłem samą 50f1,8d ;-) i tez się dało ;) ale było bardzo trudno bo brakowało wszystkiego długości szerokości , przez to nie polecam stałek bo nie wiesz jaki warunki zastaniesz , stałki jako uzupełnienie ale musisz mieć jakis szeroki zoom
Kacper82
10-03-2013, 13:31
Z tego co napisałeś, czyli tylko śluby i wesela, 50/1,8 będzie idealny - przyda sie jasność.
Wszystko w swoim czasie będzie, tylko co najpierw? chyba bardziej jestem za zestawem 50 + lampa :)
Nikkor 70-300 to dość mierne szkło. Zdecydowanie bierz 50tkę. Szczególnie na cropie i szczególnie do ślubu (np. w ciemnym kościele).
Jeżeli już bardzo chcesz telezoom to szukaj N70-300VR (który jest 100 razy lepszy od starej wersji bez stabilizacji).
wszystko w swoim czasie ;> w tym roku 50 oraz lampa prawdopodobnie a w przyszłym jakiś zoom, może uda mi się znaleźć używkę 70-200 f2.8 sigmę lub nikkora ale to już w przyszłym roku :)
...może uda mi się znaleźć używkę 70-200 f2.8...
...nikkora...
O! Od razu lepiej gadasz ;)
heh :) ale powiem ci że miałem w rękach sigmę 70-200 podpiętą do Canona 1d i nie było źle. Poza tym ten obiektyw dobrze spisuje się w sporcie więc tym bardziej powinien być dobry w portrecie i ślubie :)
Wąsko będziesz miał z 50mm na dx, według mnie lepiej 35mm (które na dx i tak nie jest jakoś super szerokie, szczególnie do reportażu), a później rozejrzeć się za 85mm.
To ja tylko sprostuję, że wszędzie, gdzie wspominałem o 70-300, miałem na myśli 70-300 VR. O tamtym starszym obiektywie prawie całkiem zapomniałem.
Ja bym tutaj bardziej pomyślał nad tamronem 17-50 i z czasem dokupić lampę.
W kościele to by Ci się przydała sigma 50-150.
To może i ja dorzucę dwa słowa, jeśli chodzi o fotografię ślubną stawiam pierwsze kroki i już mogę stwierdzić po dwóch ślubach, że 50 na DX się zamęczysz. Ja pierwszy ślub zrobiłem cały Nikkorem 35/1.8 + D7000 + SB700. Wyciągając wnioski z pierwszego ślubu na drugim miałem już Nikkor 17-55/2.8 + D7000 +SB700 i po drugim ślubie dokupiłem jeszcze SB910 i D5100. Tak więc na obecną chwilę mam D7000 + 17-55/2.8 + SB910 i jako zabezpieczenie D5100(w zasadzie dla syna ale mogę go zabierać na ślub) + SB700.
Pierwszy ślub zrobiony Nikkorem 35/1.8 (na chwilę założona była SIGMA 10-20): http://www.foto-flash.pl/?page_id=10
Drugi ślub zrobiony w całości 17-55/2.8: http://www.foto-flash.pl/?page_id=11