PDA

Zobacz pełną wersję : Nowy D80 - plamki w wizjerze i na fotkach:(

darex
28-03-2007, 19:03
Witam wczoraj odebrałem ze sklepu nowego Nikona D80. Dzisiaj założyłem obiektyw i robiłem nim pierwsze testowe fotki. Wszystko było fajnie do czasu jak patrząc przez wizjer na niebo albo jasne miejsca zauważyłem w tym wizjerze dwie plamki które wychodzą na fotkach nieba i na niebieskawej ścianie bo na innych nie zauważyłem. Pani ze sklepu twierdzi ze to będzie zabrudzona matryca i jutro mam jechać do sklepu to sprawdza. Czy faktycznie powodem może być brud na matrycy? Gwarancje mam jeszcze nie podbitą jak by co to chyba mogę go zwrócić?

fragles
28-03-2007, 19:27
plam na matrycy nie widać w wizjerze.

jeśli już to coś jest nie tak z obiektywem

wrzuć te fotki

IMTM
28-03-2007, 19:29
To może być kurz na lustrze, matówce lub soczewce obiektywu

fragles
28-03-2007, 19:47
jeżeli plamy są I w wizjerze I na zdjęciach to nie może to być ani matówka ani lustro

prz3mo
28-03-2007, 19:51
Mialem tez jakis czas temu mały włosek widoczny w wizjerze, wystarczylo gruszka dmuchnąć na lustro i włosa nie ma :)

Kacper_84
28-03-2007, 21:02
ktos cos gdzies pisal ze w terminie 14 dni od daty zakupu w serwisie nikona mozna bezplatnie wyczyscic aparat. Przez sklep moze byc dluzej zanim odesla do sweriwsu albo mniej profesjonalnie jesli sami beda czyscili... jak masz w okolicy serwis to ich nawiedz z papierami wszystkimi ofqz.

świergol
28-03-2007, 21:29
Kupiłem wczoraj d80, jest to moja pierwsza lustrzanka więc jestem jeszcze trochę zielony. Dziś spojrzałem przez aparat od drugiej strony (patrzyłem przez obiektyw na wizjer) zauważyłem tam (tylko nie wiem dokładnie gdzie)kilka paprochów. Paprochy widzę ostro na zamglonej płaszczyźnie z koncentrycznymi okręgami. Niestety nie mam pojęcia co to za miejsce czy to obiektyw,czy lustro czy element wizjera.
Bardzo proszę o poradę bo już wpadam w delikatną panikę.

fragles
28-03-2007, 21:32
odkręć obiektyw

palcem popchnij popychacz przysłony (jest na bagnecie - taka "blaszka/dźwigienka") i popatrz na źródło światła lub jasne okno - jeżeli zobaczysz paprochy to znaczy, że są na obiektywie. Przedmuchaj CZYSTĄ gruchą z apteki obie soczewki (ale obstawiam raczej tylną) i sprawdź czy nadal paprochy są obecne.

darex
28-03-2007, 22:00
plam na matrycy nie widać w wizjerze.

jeśli już to coś jest nie tak z obiektywem

wrzuć te fotki

Chciałem wrzucić fotki ale net mi nawala i nic z tego nie będzie-może jutro, ale chciałem jeszcze dodać że w wizjerze te 2 plamki widać w prawym górnym rogu a na fotkach widać je w lewym dolnym rogu dokładnie takie same. I jak wcześniej pisałem widać je tylko na zdjęciach nieba na innych fotkach, ścian, białej kartki czy niebieskiego koca nic nie zauważyłem, nie mam sprzętu do przedmuchania lustra a jutro jade do sklepu wyjaśnić tą sytuacje bo w sumie to miałem przetestować aparat i jakby coś było nie tak to chyba go zwrócę chyba że w sklepie będą dmuchać ale czy im wolno?. Nie mam też innego obiektywu ale jutro się wszystko wyjaśni mam nadzieję:(

fragles
28-03-2007, 22:04
W takim razie to może przypadek - masz pyłki i na matrycy bo widzisz je na zdjęciach (do przedmuchania gruchą) i na matówce bo widzisz je w wizjerze (do przedmuchania gruchą).

Decyzja należy do Ciebie. Ale dla spokojności idź z tym do sklepu. Pamiętaj jednak, że kolejny egzemplarz też może być popaproszkowany :)

darex
29-03-2007, 20:38
Przedmuchali gruchą w sklepie i plamek nie ma, więc chyba jestem szczęśliwym posiadaczem D80. Muszę go jeszcze dokładnie sprawdzić czy wszystko działa, ale na razie bez zarzutu. Szkoda że korpus nie jest uszczelniany i że nikon w tej cenie body nie daje fajnego komercyjnego programu do rawów. A czy ktoś może opatentował jakąś soczewkę z bagnetem nikona która chroniła by body przed syfami taką którą montowało by się przed obiektywem?

Kacper_84
31-03-2007, 23:29
Szkoda że korpus nie jest uszczelniany i że nikon w tej cenie body nie daje fajnego komercyjnego programu do rawów.

chopie, kazdy zoom (no chyba ze jest to nietypowa konstrukcja) zmienia rozmiar wewnetrzny tubusu wiec musi zassac-wypuscic powietrze i predzej czy pozniej zassa babola. Zobacz jaki przeciag generuje sie przy wizjerze podczas zoomowania, za jakis czas zdejmij muszle i zobaczysz ile sie tam zbiera syfu;) ja tam dostałem płytkę z softem do nikona:> co prawda nie uzywam bo mam ps'a ale w razie czego jest.

A czy ktoś może opatentował jakąś soczewkę z bagnetem nikona która chroniła by body przed syfami taką którą montowało by się przed obiektywem?

hehehe, to jak owijanie gumą opon zeby sie nie pobrudzily.. masz dslr'a - licz sie z tym ze sie bedzie kurzył. Albo kup adapter f-mount/m42 z soczewką i zuywaj manualnych sonarów i innych ;)

ZBAZ
01-04-2007, 01:37
Na D80 jeszcze tego nie miałem ,ale na 5D to już wielokrotnie niestety jak się wymienia obiektywy to nie ma na to żadnego ratunku zawsze coś wpadnie i przyczepi się do matrycy.Jedyna rada to czyszczenie.Robię to sam i efekt jest niezły.

prz3mo
01-04-2007, 08:27
Robię to sam i efekt jest niezły.

Pochwal sie jak:) Kazdy sposob i rada sie nam wszystkim przyda :)

darex
01-04-2007, 14:25
chopie, kazdy zoom (no chyba ze jest to nietypowa konstrukcja) zmienia rozmiar wewnetrzny tubusu wiec musi zassac-wypuscic powietrze i predzej czy pozniej zassa babola.

Tyle to ja wiem ale to był ledwo wypakowany body z pudełka z obiektywem 50mm a nie zoomem, a do tego teraz sprawdziłem wersje firmweru mojej puszki i okazuje się że jest najnowsza, a ja jej nie aktualizowałem...?

arthx
01-04-2007, 17:53
juz od paru tyg nowe d80 maja firmware 1.01 "fabrycznie"

art-74
01-04-2007, 20:11
darex - tak czy owak musisz zainwestować 20 zł w gruchę odpowiedniej wielkości z apteki (czasami nie te miniaturki z MM) - tylko pamiętaj ją wypłukać talk przed pierwszym uzyciem.