PDA

Zobacz pełną wersję : Plecak firmy JPA.

kompoman
01-03-2013, 20:31
Witajcie :)
Mam mały dylemat. Ostatnio trochę mi się zasób sprzętowy zwiększył i muszę pomyśleć o czymś większym niż torba na ramię.
Czy ktoś z forumowych kolegów miał/ aktualnie posiada plecak firmy JPA : http://allegro.pl/plecak-foto-na-wszystkie-rodzaje-lustrzanek-jpa-i3065852849.html (taki jak na aukcji)?
Zmieścić musi się to co w podpisie (d90 z gripem) + holder cokinów i jakieś filtry.
Naczytałem się trochę starszych tematów i z góry oświadczam, że Vanguard i lepsze Lowepro to nie moja półka finansowa ;)
Ktoś może polecić coś dobrego w okolicach 200-250 zł ?
Nie upieram się koniecznie przy plecaku : > Jeśli ktoś zna dobrą torbę do przechowywania sprzętu proszę się podzielić taką informacją :)

Serdeczne pozdrowienia

Przydatne będą jakiekolwiek propozycje :)

Borat1979
01-03-2013, 21:25
Mam plecak JPA (innym model) i nie polecam. Szybko połamały się suwaki, przeciętnej jakości materiał, który szybko się niszczy. Wyłożony w środku dość cienką warstwą gąbki, która jest zbyt miękka i plecak nie ma sztywności. Ogólnie tania szmata, na którą szkoda kasy.

Naczytałem się trochę starszych tematów i z góry oświadczam, że Vanguard i lepsze Lowepro to nie moja półka finansowa ;)
Dokładasz do tych 250 zł 60 zł i masz Lowepro FLIPSIDE 400
Pożyczałem od kumpla na wakacje, jest bardzo wygodny, solidny i znacznie lepiej wykonany.
http://allegro.pl/promocja-plecak-lowepro-flipside-400-poznan-raty-i3049039493.html

Ewentualnie Case logic SLRC206. Mam torbę tej firmy, bardzo dobrze wykonana, wysokiej jakości materiał o odpowiedniej sztywności dobrze zabezpieczający sprzęt.
http://allegro.pl/case-logic-plecak-foto-laptop-17-akces-slrc206-i3045063476.html

6868
01-03-2013, 21:51
Dosc ciekawie to wyglada, nie zauwazylem jednak w opisie czy ma tez pokrowiec przeciwdeszczowy.
Ciekawe co mial na mysli piszac:

Opatentowany system elastycznego zawieszenia lustrzanki DSLR chroni aparat przed przypadkowym uderzeniem lub upadkiem plecaka

kompoman
01-03-2013, 21:54
Hmm, chyba poważnie przemyślę opcję tego Lowepro, bo wydaje się akurat na moje potrzeby. No i fajnie, że otwiera się od tyłu. Dzięki za linka.
Ktoś jeszcze ma doświadczenia z tymi plecakami ? (JPA, Lowepro 400)

Ten Case Logic też niczego sobie, choć chyba bezpieczniej z otwieranymi plecami no i flipować można w tym Lowepro.

Art Erie
01-03-2013, 22:21
Hmm, chyba poważnie przemyślę opcję tego Lowepro,[...]

I słusznie. Miałem JPA kupiony i używany na potrzeby przechowywania sprzętu w szafie; do tego celu nadaje się idealnie.

LordRamzes
01-03-2013, 22:21
Witajcie :)
Mam mały dylemat. Ostatnio trochę mi się zasób sprzętowy zwiększył i muszę pomyśleć o czymś większym niż torba na ramię.
Czy ktoś z forumowych kolegów miał/ aktualnie posiada plecak firmy JPA : http://allegro.pl/plecak-foto-na-wszystkie-rodzaje-lustrzanek-jpa-i3065852849.html (taki jak na aukcji)?
Zmieścić musi się to co w podpisie (d90 z gripem) + holder cokinów i jakieś filtry.
Nie upieram się koniecznie przy plecaku : > Jeśli ktoś zna dobrą torbę do przechowywania sprzętu proszę się podzielić taką informacją :)

Serdeczne pozdrowienia

Przydatne będą jakiekolwiek propozycje :)

Więc tak napiszę Ci jako osoba używająca (bo mam właśnie taki ) więc tak... system przegródek sobie ustawisz pod siebie, ja pakowałem do niego 2 body z gipami do 1 był podpięty 70-200 do 2 zazwyczaj 17-50 i były ustawione naprzeciw siebie po bokach miałem sb 800 złożoną tamrona 90 sigme 10-20 nikkora 35 , SY 8 i jeszcze przegródkę robiłem na baterie i dekielki , w mniejszej przegródce były akumlatory itd i pokrowiec przeciwdeszczowy długopisy scyzoryk i inne rzeczy.

plecak po założeniu i zapięciu 2 pasami b ładnie się "trzyma" , pokrowiec przeciwdeszczowy dawał radę ;-) plecak ma 3 lata nic się nie przeciera nic się nie ułamało , nic się nie przedarło :) , wszystko zależy jak się dba :)

kompoman
01-03-2013, 22:36
Więc tak napiszę Ci jako osoba używająca (bo mam właśnie taki )

Tzn. dokładnie ten ? Możliwe, że Borat miał jakąś starszą "niedorobioną" wersję. Dobrze to wiedzieć.

Podoba mi się bardzo ten Lowepro, ale to jest drugie tyle cenowo...

Ktoś jeszcze miał jakieś doświadczenia z ww. plecakami ?

Edit.
Jeszcze takie cuś znalazłem : http://allegro.pl/polaroid-plecak-fotograficzny-foto-jakosc-promocja-i3038141673.html
Co o tym sądzicie? Za taką cenę może warto zaryzykować..
Edit 2.
Jednak nie raczej ....

LordRamzes
01-03-2013, 22:46
Tzn. dokładnie ten ? Możliwe, że Borat miał jakąś starszą "niedorobioną" wersję. Dobrze to wiedzieć.

Podoba mi się bardzo ten Lowepro, ale to jest drugie tyle cenowo...

Ktoś jeszcze miał jakieś doświadczenia z ww. plecakami ?

Edit.
Jeszcze takie cuś znalazłem : http://allegro.pl/polaroid-plecak-fotograficzny-foto-jakosc-promocja-i3038141673.html
Co o tym sądzicie? Za taką cenę może warto zaryzykować..

tak dokładnie ten patrząc na zdjecia to tylko mój miał inne klamry ale to 3 lata temu więc to detal :) te są bardziej prostokątne mój ma bardziej zaokrąglone , o Lowepro się nie wypowiadam :) , tyle wiem ile używam tego , troszkę z nim przeszedłem i wiem ,że za te pieniądze na pewno nic lepszego nie kupię :)

larky
01-03-2013, 23:22
Odradzam, krótko mówiąc ten plecak to miękka szmata. Jak opłacisz przesyłke to oddam Ci taki za darmo.

kompoman
02-03-2013, 00:19
W takim razie wygrzebię ze studenckiego sejfu trochę wiecej i kupię tego lowepro. Chyba rzeczywiście nie warto aż tak oszczedzac. Dzięki za pomoc :)

Jeśli ktoś chciałby jeszcze podzielić się opinia to proszę do jutra jeszcze pisać ;)

raddeli
02-03-2013, 00:57
Mam ten plecak i nie zgodzę się z:

"Szybko połamały się suwaki, przeciętnej jakości materiał, który szybko się niszczy. Wyłożony w środku dość cienką warstwą gąbki, która jest zbyt miękka i plecak nie ma sztywności. Ogólnie tania szmata, na którą szkoda kasy."

Równo dwa lata temu miałem wypadek samochodowy. Wyleciałem z drogi i dachowałem kilkukrotnie. W bagażniku był ten właśnie plecak z moim całym sprzętem. Autko poszło do kasacji, a sprzęt foto przeżył i żyje do dziś. Polecam ten plecak.

jaroo1
02-03-2013, 08:05
Też mam i jest ok chociaż używam go tylko przy przenoszeniu sprzętu w czasie wyjazdów. Podłogę mogli zrobić twardszą i górną część tęż oraz klapę sztywniejszą. Mam ten plecak z kieszenią na laptopa.

Atum
02-03-2013, 10:28
Mam taki model i mieszczę w nim dość spory sprzęt D800+ 300/2,8 105/2,8 i konwertery + inne akcesoria. Jest pojemny i kompaktowy wygodnie się nosi. Na tym kończą się zalety. Plecak użytkuje trzy lata (fotografia dzikiej przyrody), niestety las, czatownia, namiot, podmokłe tereny zweryfikowały trwałość tego plecaka. Zniszczyły się zamki błyskawiczne, w kilku miejscach puściły szwy, jest zbyt miękki i nie zapewnia sztywności co utrudnia wyjmowanie i chowanie sprzętu. Jeśli mało wędrujesz ze sprzętem, być może się sprawdzi ale przy bardziej ekstremalnym użytkowaniu nie. ja właśnie jestem na etapie poszukiwań Lowepro albo Vanquard.

kompoman
02-03-2013, 10:35
Mam ten plecak i nie zgodzę się z:

"Szybko połamały się suwaki, przeciętnej jakości materiał, który szybko się niszczy. Wyłożony w środku dość cienką warstwą gąbki, która jest zbyt miękka i plecak nie ma sztywności. Ogólnie tania szmata, na którą szkoda kasy."

Równo dwa lata temu miałem wypadek samochodowy. Wyleciałem z drogi i dachowałem kilkukrotnie. W bagażniku był ten właśnie plecak z moim całym sprzętem. Autko poszło do kasacji, a sprzęt foto przeżył i żyje do dziś. Polecam ten plecak.

To niemiłe doświadczenie.. Dobrze, że wszystko w porządku.

Czyli podsumowując plecak JPA trzyma się w ryzach, nie rwie się, nie rozpada i chroni sprzęt, ale jest kiepsko z materiałem i najlepiej przyda się do przechowywania/przenoszenia sprzętu. Chyba dobrze zinterpretowałem?

Lowepro wydaje mi się być bardziej odpowiedni do "aktywnego" focenia, gdzie trzeba częściej co innego podpinać itd.

elbarto
02-03-2013, 10:36
Sam mialem podobne dylematy i zdecydowalem sie na Lowepro ProRunner 350AW. D90 i wszystkie szkła mieściły się idealnie i były świetnie zabezpieczone.
Po zmianie na d3s okazało się że jest trochę zbyt płytki więc kupiłem ten sam model, tylko większy - 450aw. Przy okazji polecam ich serwis - rozpruł mi się lekko pasek, wysłałem plecak i po kilku dniach dostałem nowy.

To zupełnie inne podejście niż spotkało mnie w przypadku plecaka marki Logitech do Laptopa. Psuł się w nim suwak (odpruwały ząbki) a serwis je tylko przyszywał i starczało to na pół roku. I tak w kółko - aż się gwarancja skończyła.

W sumie to ten 350 leży w szafie w stanie jak nowy, jakbyś go chciał.

kompoman
02-03-2013, 10:39
Atum, zakładałeś dołączony do zestawu pokrowiec? :D

Atum
02-03-2013, 10:41
Atum, zakładałeś dołączony do zestawu pokrowiec? :D
E tam kto by się z tym bawił w terenie :) Miałem kiedyś Lowepro flipside 200 i bez pokrowca przeżył sporo czasu :) Sprzedałem go w super stanie :)

kompoman
02-03-2013, 10:50
W sumie ja bym się bał nosić szkło za 20k w niepewnym plecaku :D

Powtórzę się, ale jednak te otwierane plecy do mnie bardziej przemawiają, a jakość wykonania też dużo daje.
Po wilgotnych lasach też chadzam, więc może nic by się nie stało, ale jednak zakładanie cały czas takiego pokrowca by zapewne wkurzało.

Być może poszczególne plecaki z różnych serii pochodziły, stąd tak skrajne opinie. Jednak, jeśli ma mi się po jakimś czasie wędrowania w wilgotnych miejscach zacząć rozsypywać, to wolę troszkę dopłacić...

kompoman
02-03-2013, 11:06
Sam mialem podobne dylematy i zdecydowalem sie na Lowepro ProRunner 350AW. D90 i wszystkie szkła mieściły się idealnie i były świetnie zabezpieczone.
Po zmianie na d3s okazało się że jest trochę zbyt płytki więc kupiłem ten sam model, tylko większy - 450aw. Przy okazji polecam ich serwis - rozpruł mi się lekko pasek, wysłałem plecak i po kilku dniach dostałem nowy.

To zupełnie inne podejście niż spotkało mnie w przypadku plecaka marki Logitech do Laptopa. Psuł się w nim suwak (odpruwały ząbki) a serwis je tylko przyszywał i starczało to na pół roku. I tak w kółko - aż się gwarancja skończyła.

W sumie to ten 350 leży w szafie w stanie jak nowy, jakbyś go chciał.

Wysłałem Ci wiadomość na PW ;)

TMB
02-03-2013, 12:00
Ja JPA polecam....Moj spory watek o tym plecaku.

http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=148290

kompoman
02-03-2013, 12:19
Dzięki TMB, czytałem już ten wątek wcześniej :)
Z resztą sam wypisałeś tam trochę minusów, które mi średnio odpowiadają, bo raczej dużo się przemieszczam, więc raczej zdecyduję się na lowepro.

TMB
02-03-2013, 12:36
Ano ;) Byłem obiektywny, teraz w wątku napisałem 3 zdaniową opinie po paru latach użytkowania. Dobry plecak...ale zalezy dla kogo i do czego ;)

Ja po już paru latach pracy na tym plecaku powiem, że ten plecak jako "magazyn na krótką wyprawe" jest jak najbardziej dobry. Na dłuższe wypady (gory), plecy dadzą znać. Jednak do tego co robię - to mi wystarcza :) Nie mam wyrzutów sumienia rzucając go w bloto, a gdyby to był plecak za 600zł, to już inaczej by się na to patrzyło.

U mnie jest tak - ładuje sprzęt w domu - transport - i do przejścia od 100m do 2km z plecakiem (8kg), ze statywem na barku (5,5kg), krzesełkiem i czasami innymi gratami (spiwor, kalimata,siatka)

kompoman
08-03-2013, 17:00
Wielkie dzięki za pomoc wszystkim ! Kupiłem Lowepro Flipside 400 AW i jestem z niego bardzo zadowolony. Polecam :)