PDA

Zobacz pełną wersję : [ Portret ] Lidia

Lewis_
01-03-2013, 12:11
Witam,
w pierwszym poście na tym forum
postanowiłem wstawić zdjęcia pod ocenę
strzelone D3200 z kitem + YongNuo YN-560II

1.

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://imageshack.us/a/img507/4125/dsc01683p.jpg)
2.

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://imageshack.us/a/img689/2515/dsc0227wi.jpg)

galaza
01-03-2013, 23:38
Złe zdjęcie dobite złą obróbką. A piękne kadry da się zrobić takim aparatem...

militarius
01-03-2013, 23:45
brak ostrości tam gdzie być powinna + światło od dołu.

galaza
01-03-2013, 23:49
Światło od dołu może być atutem, tu moim zdaniem dowalone jest za bardzo z naszej prawej. Ostrość jest losowa co doskonale widać. Klasyczny przykład niewykorzystania sprzętu.

Lewis_
02-03-2013, 00:09
To moje pierwsze proby z lustrzanka więc spodziewalem sie slabych ocen, liczac na konstruktywne podpowiedzi co zmienic,
Taraz widze ze nalezy zaczac od podstaw, czyli ostrosc poprawic, zmienic ogniskowa na dluzsza i swiatlo bic od gory za podpowiedzi dzieki
Lub poddac sie.

GonzoG
02-03-2013, 00:25
Oprócz nie trafionej ostrości, to obróbka straszna. Cera wygląda jak na gumowej lalce.

Lewis_
02-03-2013, 00:33
Poniawaz nie pracowalem na fotoszopie tylko LR ktorego takze sie ucze od tygodnia cera miala byc wyczyszczona, jednak latwo przesadzi i pogobic sie, chyba zabardzo chcialem upodobnic zdjecia do zdjec pro. Co nie moglo sie udac biorac pod uwage zerowe doswiadczenie. Jednak podstawa decyzji o zamieszczeni zdjecia bylo spojzenie profesjonalistow i ostudenie troche pierwszego 'hura' ze aparat sam zrobi zdjecie. Oczywiscie tez zebranie uwag pomocnych w dalszej nauce

bajcy
02-03-2013, 00:39
To moje pierwsze proby z lustrzanka więc spodziewalem sie slabych ocen, liczac na konstruktywne podpowiedzi co zmienic,
Taraz widze ze nalezy zaczac od podstaw, czyli ostrosc poprawic, zmienic ogniskowa na dluzsza i swiatlo bic od gory za podpowiedzi dzieki
Lub poddac sie.

tutaj nie chodzi, że to co podpowiedzieli Ci koledzy zmienisz i bedzie ok, myślę że raczej powinieneś popróbować różnych kombinacji, ustawień, wiele tez zalerzy od Modelki. To że poprawisz ostrość, to nie znaczy że problem zniknie;)
tak samo za każdym razem nie możesz bić światłem od góry;)
Poćwicz z różnymi ustawieniami aparatu, weź koleżankę na spacer(jeśli mogę zaproponować) i strzelaj foty, nastepnie przygladnij się im i wybierz tą, która przykłuje Twoją uwagę,a nie rzucaj się na pierwsze lepsze zdjęcie(sam tak robiłem).
Co do obróbki, to juz CI nie doradzę, bo w sumie portretów nigdy nie robiłem, poza zdjęciem swoje osobie do biletu;D
Pozdrawiam.

Lewis_
02-03-2013, 02:31
End

barracuda
03-03-2013, 18:54
End

Chyba autor nie wytrzymał napięcia :)

mirekkania
04-03-2013, 00:50
Złe zdjęcie dobite złą obróbką. A piękne kadry da się zrobić takim aparatem...Szkoda, że nie napisałeś, co złego w tym zdjęciu i co zrobić, zeby te piękne kadry były.

brak ostrości tam gdzie być powinna + światło od dołu.Gdzie powinna być ostrość? Szkoda, że nie napisałeś.

Oprócz nie trafionej ostrości, to obróbka straszna. Cera wygląda jak na gumowej lalce.Co zrobić, żeby była lepsza obróbka?

Chyba autor nie wytrzymał napięcia :)
Wcale mu sie nie dziwię. :? Przyszedł tu amator z najlepszymi zdjęciami, jakie udało mu się dotąd zrobić. (Tak przypuszczam) A zamiast rzetelnego komentarza, przeczytał nic nie tłumaczące komunały.
Szkoda, że zamiast tracić czas na wpisy typu "złe zdjęcia", nie wykorzystaliście go, żeby napisać na co powinien zwrócić uwagę, żeby były lepsze.
Szkoda, że zdjecia już się nie wyświetlają.

Lewis_
04-03-2013, 10:19
mirekkania
dokładnie odczytuje to co zamierzałem uzyskać wstawiając swoje pierwsze zdjęcia zrobione po miesiącu zabawy aparatem.
Nie zakończyłem tematu bo "Nie wytrzymałem napięcia" po prostu uznałem, że nie mogę liczyć na nic co pomoże mi dalej się uczyć, robienia zdjęć.
Jeszcze zamierzam powrócić z nowymi zdjęciami ale teraz bardziej na sucho i dokładniej przemyśle co zamieszczę.
Zdjęcia zdjąłem bo modelce się nie podobało umieszczanie jej wizerunku ze względów zawodowych.

galaza
04-03-2013, 18:50
Będę tu bawił się w adwokata diabła.
Kiedy w zdjęciu brakowało pomysłu trudno mówić co autor miał poprawić, widocznie był zadowolony z efektu bo obrabiał zdjęcie i ta obróbka też była niedobra.
Czasami lepiej powiedzieć, zacznij od początku niż pastwić się nad niedoróbką. Ja uznałem, że ten kadr nie rokował w żadną stronę i to napisałem. Wolno mi mieć takie zdanie. Tutków do obróbki w tej chwili jest tak dużo, że nawet nie trzeba ich wskazywać, nawet w forumowym dziale z tutkami.

arturax
04-03-2013, 19:05
nie od razu Kraków zbudowano :)

galaza
04-03-2013, 22:59
Ale na solidnych fundamentach :)