PDA

Zobacz pełną wersję : f80-baterie

Grey
28-03-2007, 18:15
Witam
Siadly mi baterie w puszce, rok stare, zrobilem moze 10-15 filmow. Czy to normalne?
Zastanawiam sie nad jakimis akumulatorkami.. no wlasnie, tylko czy takie sa:)?

baku127
28-03-2007, 19:20
Wydaje mi sie że to moze być normalne.Ja tez byłem zaskoczony jak odpaliłem aparat i cisza.Wystarczyło na 10 filmów.No dodaj jeszcze walenie lampa.A co do akumulatorków, to jak na razie się nie spotkałem i raczej ich nie zobaczymy.

RaB
28-03-2007, 19:46
Chlopaki polecam troche tansze rozwiazanie...
na ebaju kupilem nie orginalny battery pack MB-16
z przesylka kosztowal mnie 60 zlotych = niecale 3 zestawy baterii
A uchwyt przecudny, a dla sprzetowcow-wzrokowcow prawie jak f5 ;)

baku127
28-03-2007, 20:18
Chlopaki polecam troche tansze rozwiazanie...
na ebaju kupilem nie orginalny battery pack MB-16
z przesylka kosztowal mnie 60 zlotych = niecale 3 zestawy baterii
A uchwyt przecudny, a dla sprzetowcow-wzrokowcow prawie jak f5 ;)
A myślałem nad tym rozwiazaniem.Fajnie się prezentuje.

RaB
28-03-2007, 22:26
Przed zaupem balem sie samego wykonania itd i choc nie mialem orginalnego MB w lapkach to 3rd party tez jest OK

sprocket
29-03-2007, 00:47
Potwierdzam - oryginalne baterie w F80 to jakas pomylka lepiej kupic MB-16 i klopot z glowy, paluszki duracela wiecej maja povera niz te chore bateryjki a i chwyt aparatu pewniejszy.
Baterry Pack made in china to solidna konstrukcja z F80.

sokrates
29-03-2007, 09:07
to nie widziałeś bateryjek z F601 :-) nawet na 10 rolek nie wystarczy :-) jak tylko będę miał luzy w firmie zaczynam frezowanie BatteryPacka na centrum CNC. Niestety nie ma na rynku BP do 601 ani oryginałów ani podróbek :-(

gALL
29-03-2007, 10:14
Baterie do F80 sa po 9-10 zl sztuka (mi wystarczaja na 15-17 filmow), testowalem rozne i tylko Panasonic'a uzywam ze wzgledu na jakosc/cena.
Za BP zaplacisz 250 zl, do tego akumulatory + ladowarka ... to bedziesz mial na 12 kompletow baterii to daje jakies 180 filmow ... do tego BP do F80 to tylko wydmuszka na baterie, nie ma spustu migawki.

boserwolf
29-03-2007, 11:23
to nie widziałeś bateryjek z F601 :-) nawet na 10 rolek nie wystarczy :-) jak tylko będę miał luzy w firmie zaczynam frezowanie BatteryPacka na centrum CNC. Niestety nie ma na rynku BP do 601 ani oryginałów ani podróbek :-(

Witam wszystkich!

Czy nie istnieje BP do Nikona F-601 to nie byłbym taki pewny. Ktoś oferował na allegro taki zestaw: http://allegro.pl/item171514184_nikon_f_601_plus_akcesoria.html

Pozdrawiam
Łukasz

sokrates
29-03-2007, 13:09
oryginałów nie ma i nie było! podróbki: może i ktoś gdzieś kiedyś.... ale większość BP do 601 to samoróbki.

wist
29-03-2007, 21:30
Witam.
Też miałem ten dylemat przy F80. I tu w zupełności zgadzam się z GALL-em. przy kosztach baterii ( giełda - allegro) w cenie 9-10 zł przy kilkunastu filmach rocznie - baterypack finansowo jest NIEEKONOMICZNY.
Jeśli nie liczymy się z kasą - to oczywiście Tak.
Pozdrawiam Wist.

RaB
29-03-2007, 22:26
wist
Tak jak juz pisalem wczesniej, ja zaryzykowalem nie orginalny produkt, który z przesyłką kosztowal 60 zl
(3 zestawy baterii = ok 30-45 klisz, choc mysle ze to w przypadku oszczednego gospodarowania bateriamii jak np wyjmowanie ich gdy nie uzywamy aparatu) i w tej cenie nie mam do niego najmniejsyzch zastrzezen.

Szuwar
29-03-2007, 22:40
Ja do swojego F80 uzywam oryginałów i jestem zadowolony. A bateryjki kupuje w częstych promocjach na https://www.hurt.com.pl/.

pozdrawiam

Valdek_Tychy
29-03-2007, 23:14
Jak do tej pory baterie do mojego F80 (wcześniej do F70) nie wychodziły mnie drożej niż 5-6zł. szt. kupuję głównie pod koniec roku w hipermarkecie na wyprzedażach,jest tego od groma i mają termin ważności do 2012-2014 r. więc z ekonomicznego punktu widzenia kupowanie bp.mija się z celem ale.... F80 trochę mały jest i zastanawiam się czy sobie ergonomii nie poprawić.

kronos28
30-03-2007, 00:17
a co tam wchodzi, CR2? Bo jak tak to są akumulatorki CR2, kiedyś widziałem na allegro były, aczkolwiek dosyć drogie bo chyba 30 - 40 zl od sztuki.

Valdek_Tychy
30-03-2007, 10:38
a co tam wchodzi, CR2? Bo jak tak to są akumulatorki CR2, kiedyś widziałem na allegro były, aczkolwiek dosyć drogie bo chyba 30 - 40 zl od sztuki.

zarówno F70 i F80 zasilane są bateriami CR 123A widziałem na allegro akumulatory tego typu ale ich cena plus cena ładowarki dają mi kilku-kilkunastoletnie zasilanie aparatu bateriami.

Grey
30-03-2007, 20:58
Jak do tej pory baterie do mojego F80 (wcześniej do F70) nie wychodziły mnie drożej niż 5-6zł. szt. kupuję głównie pod koniec roku w hipermarkecie na wyprzedażach,jest tego od groma i mają termin ważności do 2012-2014 r. więc z ekonomicznego punktu widzenia kupowanie bp.mija się z celem ale.... F80 trochę mały jest i zastanawiam się czy sobie ergonomii nie poprawić.

Maly jak cholera, przy moich warunkach 190cm 104 lapy mam jak bochenki, to puszka wyglada jak zabawka, no i zle sie trzyma.. nawet d70 jest dla mnie za krotki, wystaja mi 2 palce:<
dobrze mi lezy six w lapach:>

ku6i
04-04-2007, 23:02
do tego BP do F80 to tylko wydmuszka na baterie, nie ma spustu migawki.
GALL, a miałeś F80 z BP w łapach? Kupiłem F80 razem z gripem i przy moich warunkach "sprzętowych" (długie i chude palce) trzyma się łapska świetne! Kiedyś z czystej ciekawości odkręciłem MB-16. Boże, tego sprzętu nie dało się trzymać! Mały paluch mógł robić za stopkę do statywu, bo na aparacie nie miał szans się zmieścić.
Dobra, koniec moich zachwytów :) Moim zdaniem MB-16 to dobra inwestycja dla ludzi o dużych łapach, znacząco poprawia ergonomię
A brak 2. spustu czasem boli, fakt...

wlopis
05-04-2007, 12:42
GALL, a miałeś F80 z BP w łapach? Kupiłem F80 razem z gripem i przy moich warunkach "sprzętowych" (długie i chude palce) trzyma się łapska świetne! Kiedyś z czystej ciekawości odkręciłem MB-16. Boże, tego sprzętu nie dało się trzymać! Mały paluch mógł robić za stopkę do statywu, bo na aparacie nie miał szans się zmieścić.
Dobra, koniec moich zachwytów :) Moim zdaniem MB-16 to dobra inwestycja dla ludzi o dużych łapach, znacząco poprawia ergonomię
A brak 2. spustu czasem boli, fakt...

w całości zgadzam się

gALL
11-04-2007, 11:43
Mialem F80 z BP w palach i nijak mi nie lezal. Ani wygodny w poziomie a w pionie to juz tragedia (brak spustu).
Lapy mam nie male. Obecnie F80 uzywam jako aparatu do codziennego pstrykania, wiec wala sie po plecaku zawsze ze mna, wiec BP jak najbardziej mnie nie interesuje (za duze bydle sie robi i za ciezkie).
Chcialem go sprzedac (F80) ale chetnych brak ... jak ktos da jakas rozsadna kwote to sie pozbede (stan dobry-widoczne slady uzywania, wgrana najnowsza wersja softu - zostawia koncowke filmu, przebieg ok 13-15 tys klatek).
Jak sie rozsypie to trudno, to bede dalej uzywal FE2 albo kupie F3.

Grey
11-04-2007, 19:53
mozecie mi doradzic jakiegos dobrego manuala za niewielkie pieniadze

wlopis
11-04-2007, 20:09
Mialem F80 z BP w palach i nijak mi nie lezal. Ani wygodny w poziomie a w pionie to juz tragedia (brak spustu).
Lapy mam nie male. Obecnie F80 uzywam jako aparatu do codziennego pstrykania, wiec wala sie po plecaku zawsze ze mna, wiec BP jak najbardziej mnie nie interesuje (za duze bydle sie robi i za ciezkie).
Chcialem go sprzedac (F80) ale chetnych brak ... jak ktos da jakas rozsadna kwote to sie pozbede (stan dobry-widoczne slady uzywania, wgrana najnowsza wersja softu - zostawia koncowke filmu, przebieg ok 13-15 tys klatek).
Jak sie rozsypie to trudno, to bede dalej uzywal FE2 albo kupie F3.

Cieszę się że ten korpus (F80) jest taki wytrzymały, swój kupiłem w Mediamarktcie pod koniec 2004 roku, przebieg ok. 100 filmów, starczy mi do końca życia.

Musashi_Miyamoto
11-04-2007, 20:10
Ja jestem fanem FE2:)

gALL
12-04-2007, 07:15
Maunalny korpus ...
1. F3 - moze byc HP ale nie musi, trzeba uwazac, bo kupic zwloki to nie sztuka (wyglad nowki a ciagle pracowal z motorem i przejechane ma np. 50 tys klatek).
2. FM2n/FE2/FA/FM3a - zaleznie wedlug potrzeb i kasy (FA najciezszy ale najbardziej "wypasiony")
3. F301 - tanio i dobrze
4. FM/FE - ciezko kupic nie zajechane, bo leciwe
5. FG - troche niedoceniony koprus
6. EM - tani i swietny automat

Osobiscie polecam FE2 (mialem tez F3).

Grey
12-04-2007, 07:28
Maunalny korpus ...
1. F3 - moze byc HP ale nie musi, trzeba uwazac, bo kupic zwloki to nie sztuka (wyglad nowki a ciagle pracowal z motorem i przejechane ma np. 50 tys klatek).
2. FM2n/FE2/FA/FM3a - zaleznie wedlug potrzeb i kasy (FA najciezszy ale najbardziej "wypasiony")
3. F301 - tanio i dobrze
4. FM/FE - ciezko kupic nie zajechane, bo leciwe
5. FG - troche niedoceniony koprus
6. EM - tani i swietny automat

Osobiscie polecam FE2 (mialem tez F3).

dzieki gall za konkretny opis
przegladalem allegro, tylko jak trafic na ta wlasciwa puszke, nie "zwloki";)?

gALL
12-04-2007, 08:56
Wlasnoreczne ogladanie, dokladne obejrzenie wszystkich srub, komory filmu, sprawdzenie jak dziala naciag filmu (plynnie bez zaciec i dosc cicho ma dzialac), czy jest zaslepka od napedu motorem i czy nie jest skatowana, czy nie ma obic, jak wyglada bagnet oraz odboj lustra.
Jednej rzeczy ktorej na szybko nie sprawdzisz (szczegolnie w FM/FE/FG/FE2/FA/FM2(n)) to czy nie jest symulator przyslon w stanie agonalnym, moze to wylezc dopiero po pewnym czasie. Jest to rezystor napylony na szkle i ulegalo wycieranie sciezki (szczegolnie na to sa wrazliwe FM/FE), bez dluzszej zabawy z puszka to nie znajdziesz usterki tego.

http://www.allegro.pl/item181003951_najlepszy_manualny_korpus_nikona_nik on_fe2_igla.html - wyglada obiecujaco,
http://www.allegro.pl/item181003982_nikon_fm2n_solidny_i_niezawodny_korp us_nikona_.html - tez
http://www.allegro.pl/item181948448_nikon_fe_2_body_.html - za malo widac na zdjeciach

ku6i
12-04-2007, 14:28
Gall, o co chodzi z tym softem? Bo mnie to zostawianie końcówki zaintrygowało...

gALL
12-04-2007, 14:37
W stadardowym sofcie F80 przy zwijaniu chowal koncowke filmy do kasety. Po wgraniu nowego, pojawia sie w CF dodatkowa opcja nr 18, ktora mozna zmieniac, czy film ma byc zwiinety w calosci czy ma zostac koncowka filmu na zewnarz kasety.
Przydatne jak czesto zmieniasz filmy. Uzywam tego czesto, bo robie na slajdach i na klasycznym cz-b. W zaleznosci od potrzeb moge zmieniac filmy.

ku6i
14-04-2007, 15:20
Źle się wyraziłem. Wiem o co chodzi z zostawianiem końcówki. Chodziło mi o to, gdzie takie upgrade można zrobić, oprócz serwisu Nikona w Wawie, oczywiście. Ile się czeka i ile taka zabawa kosztuje?
Fakt przydatna rzecz, zwłaszcza, jak ma się mały przerób negatywów.
Jak do tej pory z zostawianiem końcówki radzę sobie w ten sposób, że wyciągam koszyk z bateriami z BP równocześnie obserwując licznik klatek. W 90% przypadków się sprawdza (końcówka zostaje, 1. klatka niezaświetlona)
Swoją drogą, to nie wiedziałem, że w sprzęcie klasy F80 można zrobić upgrade oprogramowania. Jest jeszcze coś czego nie wiem? :oops:

baku127
14-04-2007, 15:50
W stadardowym sofcie F80 przy zwijaniu chowal koncowke filmy do kasety. Po wgraniu nowego, pojawia sie w CF dodatkowa opcja nr 18, ktora mozna zmieniac, czy film ma byc zwiinety w calosci czy ma zostac koncowka filmu na zewnarz kasety.
Przydatne jak czesto zmieniasz filmy. Uzywam tego czesto, bo robie na slajdach i na klasycznym cz-b. W zaleznosci od potrzeb moge zmieniac filmy.
Gall napisz jak to sie dalej robi.Zostawiasz końcówkę filmu a dalej co ...
Zmieniasz na inny... i co dalej nie kumam

gALL
14-04-2007, 16:31
Najtaniej jest wgrac soft przy okazji konserwacji F80 w serwisie na Postepu. Robia to w ramach konserwacji-czyszczenia (jakies 50-100zl).

A dlaczego to przydatne?
Wkladam sobie Velvie, jade 10 klatek. 2 dni pozniej, pogoda fatalna, na miescie cos bym zrobil, to zwijam Velvie, koncowka zostaje na zewnatrz kasety, pisze na pudelko 10, wkladam np. HP5+ i jade caly film. Np na drugi dzien, wkladam znow Velvie, przelaczam aparat na M, czas 1/4000 przyslona np. 22, zdjecia seryjne, dekiel na obiektyw, naciskam spust i wale 10 klatek (przewijam film). Jedyna uwaga to aby zawsze tak samo zakladac film, F80 dosc dokladnie przewija, dla pewnosci mozna dodac jedna klatke.

Jedna rzecz wypraktykowalem, ze jak film w calosci zrobiony to zaginam wystajacy koniec filmu. (Nigdy nie zwijam w calosci do kasety, bo przy cz-b przydaje sie jak zostaje koniec na zewnatrz - sam wolam filmy)

ku6i
14-04-2007, 17:36
Nigdy (na szczęście) nie miałem styczności z serwisem na Po(d)stępu, w związku z czym mam pytanie:
Czy jest taka możliwość, że przesyłam im kasę za przegląd i upgrade softu na konto, a później wysyłam sprzęt kurierem i tak samo odbieram? Bo do wawy średnio mi po drodze. BTW: Ile taki przegląd może im zająć czasu?

gALL
14-04-2007, 19:25
Znajac serwis NP to do pol roku.

Grey
14-04-2007, 19:27
Ale bez softu tez sie tak da jak pisze gall... trza tylko otworzyc przy koncowce przewijania.

ku6i
14-04-2007, 23:07
Grey, wiem o tym, z resztą wspominam o tym pare postów wyżej :)
Do pół roku? To ja się jeszcze zastanowię :confused:
Swoją drogą, to przy naprawach gwarancyjnych też mają takie terminy? Nikt nie próbował ich straszyć rzecznikiem praw konsumenta? W końcu teoretycznie po 14 (lub 21) dniach roboczych powinni zwrócić kasę albo dać nowy sprzęt...

baku127
14-04-2007, 23:07
No to dzieki Gall to dobry sposób trzeba bedzie teraz tak działać.
Dzięki za info.

Maciej
17-04-2007, 17:01
Kupcie sobie wyciągarki do filmów.

baku127
17-04-2007, 20:15
Na forum w "wynalazki" było jak wyciągnąć zwinięty do końca filmm.
Podobno to proste, ale nie testowałem.

Maciej
17-04-2007, 20:34
Jest z tym babrania. Lepiej kupić wyciągarkę, wyda się tylko dwadzieścia parę złotych.

anwas
18-04-2007, 10:32
Najtaniej jest wgrac soft przy okazji konserwacji F80 w serwisie na Postepu. Robia to w ramach konserwacji-czyszczenia (jakies 50-100zl).

A dlaczego to przydatne?
Wkladam sobie Velvie, jade 10 klatek. 2 dni pozniej, pogoda fatalna, na miescie cos bym zrobil, to zwijam Velvie, koncowka zostaje na zewnatrz kasety, pisze na pudelko 10, wkladam np. HP5+ i jade caly film. Np na drugi dzien, wkladam znow Velvie, przelaczam aparat na M, czas 1/4000 przyslona np. 22, zdjecia seryjne, dekiel na obiektyw, naciskam spust i wale 10 klatek (przewijam film). Jedyna uwaga to aby zawsze tak samo zakladac film, F80 dosc dokladnie przewija, dla pewnosci mozna dodac jedna klatke.

Jedna rzecz wypraktykowalem, ze jak film w calosci zrobiony to zaginam wystajacy koniec filmu. (Nigdy nie zwijam w calosci do kasety, bo przy cz-b przydaje sie jak zostaje koniec na zewnatrz - sam wolam filmy)

Jak mam płacić 100zł i wiezć lub wysyłać aparat to wolę dokupić za 100 zł idealnego F60 do swego F100.

gALL
18-04-2007, 10:56
Nie mowie zeby specjalnie wysylac aparat. Moj byl na przegladzie i czyszczeniu to przy okazji mi to zrobiono.

Ksiazkiewicz
18-04-2007, 17:45
Odrazu polecam kupić battery pack. Są niedrogie a oszczędność ogromna. Dodatkowo aparat lepiej leży w ręce.
Sprawdzone.

gALL
19-04-2007, 06:38
Wielebny ... udowodnij te oszczednosc, bo jako inzynier to jej nijak nie widze.

Szuwar
20-04-2007, 01:09
Odrazu polecam kupić battery pack. Są niedrogie a oszczędność ogromna. Dodatkowo aparat lepiej leży w ręce.
Sprawdzone.

Nie wiem ile musiałbym mieć kasy i robić tyle filmów :shock: , żeby zwróciła mi się różnica na korzyść battery pack'a. A mnie wielkość F80 w zupełności wystarcza, tym bardziej, że 90% zdjęć robię ze statywu.

ku6i
20-04-2007, 14:38
Widzę, że za chwilę zaczną się niepotrzebne kłótnie nt. (nie)opłacalności MB-16. Może po prostu:
1. F80 bez BP jest dla ciebie za mały
2. Robisz masę filmów i wydajesz fortunę na baterie
3. Masz awersję do CR2/ CR123
4. Czujesz wewnętrzną potrzebę
kup MB-16 i się ciesz. Jeśli nie to, nie kupuj i też się ciesz ;)
Wszyscy zadowoleni? :mrgreen:

andrzejp
20-04-2007, 19:23
ku6i
Masz rację. Są to subiektywne odczucia i koniec.
Ja kupując Bt16 kierowałem się ergonomią,
a nade wszystko wygodą. Mam komplety aku,
ładuję i problem z głowy. Teraz wyszły aku
fabrycznie ładowane i trzymające prąd jak baterie
( w 85%) więc będzie jeszcze wygodniej.
Dodam, że aku idzie jeszcze do lampy, więc
same plusy.
Wreszcie przyznam, iż nie patrzyłem czy robię
duzo czy mało fot.

Pozdrawiam,

Grey
20-04-2007, 20:29
a czy te baterie moga sie same rozladowywac w korpusie np po 1, 2 latach? Ostatnio rzadko wyciagam f80 i niechcialbym zeby sie okazalo ze puszka padla po 2 pstryknieciach:)

ku6i
20-04-2007, 20:45
mówisz o tych paluszkach do BP (R-6/AAA)?
Akumulatorki, jak to akumulatorki, mają tendencję do samorozładowania, już po kilku miesiącach dość mocno spada ich moc, chyba że to te nowości, o których pisze andrzejp (np .sanyo eneloop)
Baterie też się rozładowują, ale sporo wolniej od tradycyjnych akumulatorków

andrzejp
23-04-2007, 22:39
Grey,
i to jest wspaniała wiadomość dla wszystkich.
Te nowe aku trzymają jak baterie.
Naładowane po roku nie używane mają 85% wartości
naładowania. Jest to nowa technologia.
Na rynek takie cudo wypuścił Panasonic, GP
i Sanyo. Sanyo to eneloop, tak się nazywają.
Ogniwa te, ponoć mają wiekszą wydajność
niż tradycyjne. Lepiej trzymają w niskich temp.!

Pozdrawiam,