Zobacz pełną wersję : Fotografia produktowa małym kosztem w domowym zaciszu
kameleon30
28-02-2013, 22:07
Witam,
szukam w miarę taniego rozwiązania do skompletowania sprzętu niezbędnego do amatorskiej fotografii produktowej. Dysponuje Nikonem D40 z kitowym obiektywem (niestety), dość dobrym statywem oraz zestawem różnokolorowych teł. Głównie potrzebuje lamp, parasolek i tego co zmieści się w reszcie budżetu - max 500zł.
Co w takiej cenie mogę zakupić? Interesują mnie także amatorskie rozwiązania - coś co mógłbym tanim kosztem zrobić samemu tak aby uzyskać w miarę przyzwoitą (jak na ten budżet) namiastkę stołu bezcieniowego.
Fotografować zamierzam średniej wielkości produkty (armatura łazienkowa, części samochodowe - max do 50cm)
Co priorytetowo kupić? Na czym się skupić?
jomawitu
01-03-2013, 12:43
Witam,
szukam w miarę taniego rozwiązania do skompletowania sprzętu niezbędnego do amatorskiej fotografii produktowej. Dysponuje Nikonem D40 z kitowym obiektywem (niestety), dość dobrym statywem oraz zestawem różnokolorowych teł. Głównie potrzebuje lamp, parasolek i tego co zmieści się w reszcie budżetu - max 500zł.
Co w takiej cenie mogę zakupić? Interesują mnie także amatorskie rozwiązania - coś co mógłbym tanim kosztem zrobić samemu tak aby uzyskać w miarę przyzwoitą (jak na ten budżet) namiastkę stołu bezcieniowego.
Fotografować zamierzam średniej wielkości produkty (armatura łazienkowa, części samochodowe - max do 50cm)
Najlepiej zostawić sobie 498zł a za 2zł zamówić akupunkturę... jak w reklamie :)
Art Erie
01-03-2013, 12:51
Najlepiej zostawić sobie 498zł a za 2zł zamówić akupunkturę... jak w reklamie :)
Aby nie otrzymać takiego efektu http://www.google.pl/imgres?imgurl=http://kasiaro.jogger.pl/files/kto-kupi-czajniczek.jpg&imgrefurl=http://kasiaro.jogger.pl/2007/04/04/kup-pan-czajnik/&h=353&w=350&sz=21&tbnid=XcF5xQkHslSeVM:&tbnh=108&tbnw=107&prev=/search%3Fq%3Dzdj%25C4%2599cie%2Bczajnika%26tbm%3Di sch%26tbo%3Du&zoom=1&q=zdj%C4%99cie+czajnika&usg=__msBFQUvLrO6zNqbGbCz88ld4NA0=&docid=yeetm_7Cw3ZYyM&sa=X&ei=jIcwUZzzDorYsgbv04CADg&ved=0CD4Q9QEwAw
Witam,
poleciłbym dobra flaszke i powoli ja sacząc zacząłbym od czytania forum. Takich wątków jak ten tu jest mnóstwo - po co zakładałeś nowy, nie wiem.
A wtedy sie przekonasz że fotografia produktowa to coś czego raczej nie zrobisz porządnie bez wiedzy i pokaźniejszego budżetu. Co najmniej 4 cyfrowego.
kameleon30
03-03-2013, 09:12
ok dziękuje za konstruktywne odpowiedzi.
czy mógłby ktoś zatem polecić tytuł/nazwę sprawdzonego tutoriala odnośnie fotografii produktowej - może coś ze stajni Scota Kelbyego?
oldarcher
03-03-2013, 10:11
Jakiś czas temu, dla kompletnych laików przygotowałem takie coś:
http://edwinzielinski.blogspot.com/2013/01/fotografia-produktu-na-3-sposoby-mini.html
Jak na 3 różne kosztowo sposoby uzyskać podobny efekt w fotografii produktu.
artuss811
03-03-2013, 12:12
jeśli naprawdę zależy ci na czymś tanim i w miarę przydatnym to zainwestował bym w parasolko-softbox 80cm ze statywem to koszt 150 za zestaw, kupujesz 2 to wychodzi 300 do tego dokupujesz lampy YN którąś z tych manualnych, najtańsza kosztuje coś koło 200 zł do tego duży brystol biały i czarny może jakaś blenda, ale nie koniecznie (trzecie źródło światła) i jesteś w stanie wykonać dobre amatorskie fotografie produktowe.