Zobacz pełną wersję : Przygotowanie zdjęcia do wydruku - fotojoker
d40nikon
28-02-2013, 14:01
Proszę o pomoc w przygotowaniu zdjęcia do wydruku. Chodzi o wydruk na papierze błysk 15x20.
Czytałem o profilach ICC lecz niestety nie posiadam profilu FJ.
W jakiej przestrzeni barwnej zabrać się za obróbkę? sRGB czy CMYK? Słyszałem, że FJ ma tendencję do ciemniejszych wydruków.. DPI zapewne najlepiej będzie 300 ;)
Jestem zielony gdyż nigdy nie zajmowałem się wydrukami. Googlowałem ale niestety nie rozjaśniło mi to obrazu sytuacji.
Z góry dziękuję za pomoc :)
jesli nie ogarniasz - oddaj niedotykane jpg. bedzie dobrze.
sRGB i... modlitwa. CMYK jest wykluczony.
Ew. polecam wizytę u naszego forumowego kolegi w jbrLAB ;)
d40nikon
28-02-2013, 14:31
Tak się składa, że zdjęcie będzie wykonywane jutro, a godzinę później ma iść do druku. Więc wizyta u wyżej wymienionego kolegi niestety odpada ;)
Niedotykany jpg wydaje mi się słabym pomysłem ... Będę wdzięczny jeśli ktoś się podejmie wytłumaczenia mi łopatologicznie jak się za to wziąć.
Od wywołania RAWA, poprzez obróbkę w sRGB tudzież RGB ( nie wiem jak będzie lepiej ) i ostatecznie zakotwiczenie w jakim profilu?
zrób w sRGB. profili nie tykaj. to tylko fotojoker :)
wyostrz przed drukiem - nawet ciut mocniej niz to zwykle robisz do publikacji zdjec na monitorze. Modlitwa tez nie zaszkodzi :)
RobertMiernik
28-02-2013, 14:39
Jeśli drukujesz w fotojockerze to uwierz mi zwykłe jpg wcale nie są słabym pomysłem...
Jeśli chcesz szczegółów to zadbaj tylko o proporcje zdjęć, żeby Ci białe pasy nie powychodziły na odbitkach, reszta w tym przypadku raczej mało istotna jest.
Maszyna pod amatorkę stosuje autokorektę sprzężoną ze sztywną konwersją sRGB do fabrycznego profilu minilabu, do tego przy masówie nie jest dostatecznie często linearyzowana, co może powodować dodatkowe odchyłki kolorystyczne.
Autokorektę można wyłączyć, maszynę można zlinearyzować przed zleceniem, a znając typ maszyny można stosować softproofing z profilem danej kombinacji maszyny i papieru. Nie ma jednak sensownej metody przygotowania zdjęć do niewiadomoczego dającego losowe rezultaty.
d40nikon
28-02-2013, 14:54
Czyli najrozsądniej byłoby teraz przejść się do FJ i zdobyć profil ICC i ostatecznie próbować z softproofingiem ( gdy już dowiem się jak to działa ) ? ;)
Czy wystarczy mi sama wiedza na jakiej maszynie będzie drukowane zdjęcie?
Bardzo prawdopodobne, że w FJ profilu nie mają. Musisz ustalić, jaka to maszyna, jaki papier, zdobyć profil dla danej kombinacji, wykonać softproofing materiału w sRGB w Photoshopie (View>Custom>Device to simulate: profil maszyny+papieru, Preserve RGB numbers, simulate paper color), a przed wykonaniem odbitek upewnić się, że laboludek wyłączy autokorekcję i zlinearyzuje maszynę.
Bardzo prawdopodobne, że w FJ profilu nie mają. Musisz ustalić, jaka to maszyna, jaki papier, zdobyć profil dla danej kombinacji, wykonać softproofing materiału w sRGB w Photoshopie (View>Custom>Device to simulate: profil maszyny+papieru, Preserve RGB numbers, simulate paper color), a przed wykonaniem odbitek upewnić się, że laboludek wyłączy autokorekcję i zlinearyzuje maszynę.
a po polsku - zanies do labu jpga :)
Robert_P
28-02-2013, 15:08
A musi to być akurat Fotojoker ? Na pewno w Warszawie są miejsca gdzie otrzymasz profil i dobrze Ci drukną. Gdzie to już miejscowi muszą Ci powiedzieć, może zapytaj na grupie Mazowieckiej ?
d40nikon
28-02-2013, 15:22
Tak, musi to być fotojoker niestety. Zdjęcie nie będzie wykonywane w Warszawie a po godzinie 17 jest to jedyny czynny zakład zajmujący się wydrukami w tej miejscowości.
Papier to Kodak Professional Supra Endura a co do maszyny to Pani nie ma zielonego pojęcia .. Ręce opadają.
(...) a co do maszyny to Pani nie ma zielonego pojęcia .. Ręce opadają.
Sam się dowiedziałeś pierwszych rzeczy w tym temacie jakieś 1,5h temu, więc nie wiem czemu tak znowu Ci strasznie ręce opadają. Jeżeli odwzorowanie kolorystyczne jest kluczowe, ma być na za chwilę a nie wiesz z czym to się je, to chyba nieźle umoczyłeś. Na Twoim miejscu (sam też nie znam się na CMS więc znam to uczucie :) ) przeprosiłbym się z jpgiem, a jeżeli sprawa jest naprawdę poważna to także z modlitwą :)
jesli jest dobry jpg i nic nie bylo kombinowane z icc to wszedzie go dobrze naswietla.