PDA

Zobacz pełną wersję : [ Glamour/Beauty ] czy to dobry kierunek?

jacek_wozniak
28-02-2013, 11:22
Chciałbym zasięgnąć porad odnośnie obróbki od osób poważnie zajmujących się beauty... Kilka dni temu zrobiłem kilka testowych zdjęć Paulinie (ja sprawdzałem światło, a Paulina sprawdzała, czy dany cień do powiek nie będzie zbyt ciemny na zdjęciach), a wczoraj kupiłem sobie tablet (bamboo 3 pen - najprostszy model ze względu na to, że nie retuszuję zawodowo i nie robię sesji w każdym tygodniu... dla moich potrzeb jest on w zupełności wystarczający) i bawiłem się trochę zdjęciami. Efekt końcowy widać poniżej:

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2013/02/2gwdsf9-2.jpg
źródło (http://oi51.tinypic.com/2gwdsf9.jpg)

Nie stosowałem tutaj akurat lokalnego D&B na porach i nierównościach skóry (lokalnym D&B bawiłem się na zdjęciu TUTAJ (http://jacekwphoto.blogspot.com/2013/02/sprzet-tablet-vs-myszka-fotografia.html)), a bardziej skupiłem się na klonowaniu i ustawieniach globalnych. Chciałbym jednak usłyszeć opinię znawców odnośnie w jkim idzie ten retusz. Czy nie jest za jasno, czy gdzieś nie jest za ciemno, czy gdzieś jest krzywo, czy coś wygląda zbyt nienaturalnie, czy jakieś elementy nie zostały wyretuszowane wystarczająco mocno, itp :) Za wszelkie uwagi będę bardzo wdzięczny.

Pozdrawiam,
Jacek

ThomasVoland
01-03-2013, 12:11
Ten burdel we włosach kompletnie nie pasuje do takiego zdjęcia, ale to raczej jedna z tych rzeczy, którą się robi przed zrobieniem zdjęcia, bo teraz ci to zajmie kilkaset razy dłużej. O reszcie pisał nie będę, bo to kompletnie nie mój styl oświetlenia.

sztefanek
01-03-2013, 12:27
Gładkość twarzy jest dość przyjemna w odbiorze. Pytając o ocenę może powinieneś również pokazać surowe zdjęcie i wrzucić do działu "w trakcie obróbki"?
Poza tym modelka ewidentnie się garbi co w moim przekonaniu nie dodaje zdjęciu punktów.

jacek_wozniak
01-03-2013, 16:01
Ten burdel we włosach kompletnie nie pasuje do takiego zdjęcia.
tak, włosy na pewno były do poprawki przed sesją, ale było to nieplanowane i przed sesją właściwą o włosy się już zadba :)

Gładkość twarzy jest dość przyjemna w odbiorze. Pytając o ocenę może powinieneś również pokazać surowe zdjęcie i wrzucić do działu "w trakcie obróbki"?
właśnie nie byłem pewien jaki dział, bo to co planowałem zrobić to zrobiłem, także dla mnie obróbka była ukończona, dlatego na "w trakcie" dla mnie się kwalifikowało... ale jeżeli dział zły to prosiłbym o przeniesienie ;)

militarius
01-03-2013, 16:52
Wszystko okej, ale włosy do poprawy następnym razem ;) już podczas robienia fot warto zwrócić na to uwagę ,żeby potem nie spędzać nad tym dużo czasu przy obróbce...

lukasz_lkz
01-03-2013, 17:22
O włosach koledzy już wspomnieli. Ja dodatkowo retuszowałbym kreske/szramkę obok ust i linię od policzków obok nosa. A poza tym pytasz czy nie za jasno - nie wiem jaki efekt chciałeś osiągnąć, ale pomijając czarną plamę na włosach, to na zdjęciu jest tylko światło, a to wygląda trochę płasko niestety. A ogólnie przyjemne :)

jacek_wozniak
01-03-2013, 18:12
O włosach koledzy już wspomnieli. Ja dodatkowo retuszowałbym kreske/szramkę obok ust i linię od policzków obok nosa. A poza tym pytasz czy nie za jasno - nie wiem jaki efekt chciałeś osiągnąć, ale pomijając czarną plamę na włosach, to na zdjęciu jest tylko światło, a to wygląda trochę płasko niestety. A ogólnie przyjemne :)

mam grida do disha w planie z marcową wypłatą, także będzie mniej płaskiego światła w przyszłych próbach ;)