PDA

Zobacz pełną wersję : Problem z wyświetlaniem

T&T
27-02-2013, 21:34
Ostatnio zaopatrzyłem się w sieciowy serwer plików celem wyświetlania zdjęć w telewizorze. Wszystko fajnie jest, kolor, jasność, kontrast opanowałem. Ale nie mogę opanować przycinania zdjęć. Telewizor (chyba bo jeszcze po drodze jest to (http://pclab.pl/art46208.html) czyli pudełkowe pudełko) przycina zdjęcia i to w różnym stopniu - jak się da następne i cofnie to pierwsze zdjęcie jest inaczej obcięte niż za pierwszym razem.
Pierwsze co zrobiłem to dopasowałem zdjęcia do rozmiaru telewizora a więc wykadrowałem do 1920 x 1080 pix. Niestety problem pozostał. Chyba kwestia jest w rozdzielczości. Nigdzie nie mogę znaleźć danych odnośnie rozdzielczości telewizyjnego monitora w dpi. Metoda prymitywna dzielenia liczy pixeli w pionie i poziomie przez odpowiedni wymiar monitora w calach daje wynik ok. 55 dpi. Czy jest to możliwe aby ta rozdzielczość była tak niska? I czy ja w ogóle dobrze myślę odnośnie przyczyny zjawiska. Może ktoś ma doświadczenie w tej kwestii i mógłby coś poradzić?

dominikpl72
28-02-2013, 10:50
Przychodzą mi do głowy dwa aspekty do sprawdzenia:
1. Czy TV i Boxee nie mają przypadkiem ustawionych proporcji ekranu na "Auto" ? Mój Panasonic czasem głupieje w tym trybie, ale zdarza mu się to tylko przy filmach... Dlatego preferuję ustawienie predefiniowane (4:3, 16:9, 14:9, Zoom itp)
2. Czy nie masz przypadkiem w tym Boxee ustawionego jakiegoś "egzotycznego" trybu pokazu slajdów takiego który sam włącza jakieś efekty specjalne (typu animacje, sposoby przechodzenia między kolejnymi zdjęciami, i może właśnie kadrowanie) - skoro za każdym razem kadr jest inny to rzeczywiście jest dziwny przypadek, z którym się jeszcze nie spotkałem, a miałem już w rekach ładnych kilak modeli odtwarzaczy...

EDIT: Aha - wg mojego doświadczenia - rozmiar zdjęcia w pixelach / dpi nie powinien mieć znaczenia (jeżeli jest to co najmniej Full HD czyli 1920x10)

EDIT2: Co do dpi telewizora - przyjrzyj się ekranowi z bliska, to zobaczysz ze 55 dpi jest jak najbardziej realne. Albo bardziej teoretyzując: Taka sama rozdzielczość full HD (1920x1080) występuje w TV 24 calowych, 42 calowych oraz np 65 calowych. W miarę wzrostu przekątnej - dpi spada.

GonzoG
28-02-2013, 12:58
1) DPI nie ma najmniejszego znaczenia. Telewizor wyświetla w pikselach, nie centymetrach.

2) rozmiar zdjęcia na ekranie:
a. ustaw stałe proporcje ekranu w telewizorze
b. ustaw stałe odwzorowanie obrazu w telewizorze - zależnie od telewizora różnie się to nazywa, ale często jest to coś w rodzaju "piksel na piksel" - przy innych telewizor może sam skalować obraz.
c. ustaw stały format i skalowanie obrazu na Boxee.
d. wyłącz wszelkie efekty przy przeglądaniu zdjęć.

To powinno załatwić sprawę, choć wiem, że Boxee to coś w rodzaju urządzenia autonomicznego - często robi coś co samo chce, a nie to czego od niego oczekuje użytkownik. D-Link mocno przesadzić z "inteligentnym" oprogramowaniem. No chyba, że coś poprawili od października 2011...

T&T
28-02-2013, 13:24
Dzięki za rady. Wieczorem po powrocie do domu poeksperymentuję z ustawieniami wg. tych wskazówek.