Zobacz pełną wersję : przejściówka m42->nikon
borzywoj
27-02-2013, 15:38
Poszukuję przejściówki m42->nikon. Chcę na przód mieszka do zdjęć macro (tam jest mocowanie m42) podpiąć obiektyw z bagnetem nikona... Czy są przejściówki w tą stronę? Odwrotnych jest od zatrzęsienia. Jeśli nie ma to macie pomysł jak coś takiego podpiąć?
sztefanek
27-02-2013, 15:50
Po co ta przejściówka? Nie lepiej nabyć dobry i tani obiektyw z mocowaniem M42 w cenie tej przejściówki o ile takowa istnieje w co wątpię. Natomiast jest coś takiego jak pierścień M42>52mm do czego podłączysz każdy obiektyw o średnicy filtra 52mm w pozycji retro co da jeszcze większą skalę odwzorowania.
borzywoj
27-02-2013, 16:53
przejściówka potrzebna bo mam nikkora 50 1.4 i chciałem właśnie go podłączyć. Pomysł z odwrotnym mocowaniem niezły :) i chyba tak też zrobię. Kurka a ja 2 dni kombinowałem jak tą 50 podłączyć do mieszka ;) dzięki za szybką odpowiedź i fajny pomysł :)
Odwrotne podłączenie będzie także korzystne ze względu na odległość motyw-obiektyw. Przy bardzo dużej skali odwzorowania i normalnym podpięciu obiektywu, przedmiot fotografowany będzie bardzo blisko, a przy położeniu odwrotnym będzie mniej więcej w takiej odległości od tylnej soczewki, jak matryca, gdy obiektyw jest podczepiony do body przy fotografowaniu nie makro :)
borzywoj
27-02-2013, 17:54
Przyznam się, że nigdy wcześniej nie rozważałem używania "odwrotnego montowania". Jechałem na pierścieniach ale coś mnie naszło na mieszek, statyw itp. Mam nadzieję, że czasu trochę na to znajdę no i że szybko wiosna przyjdzie ;)
Witam
mam problem z Mirem-1B,chcę używać go z mieszkiem cccp,ale gdy poczepię fuji s1, obraz jest nieostry.
Gdy podczepię jupitera 200/4,nie mam problemów,tyle że jest za ciężki.Czy do mira potrzebna jest przejściówka od strony aparatu.Pozdrawiam
Najprawdopodobniej ogniskowa jest za krótka. Musisz go zamocowac odwrotnie.
borzywoj
19-03-2013, 17:12
Dzięki Sztefanek raz jeszcze. Trochę się pobawiłem i takie są oto efekty:
nikkor 50mm odwrotne mocowanie + mieszek wyciągnięty na ok 25 cm
http://pl.fotolia.com/id/50127077
Przy maksymalnym zbliżeniu ziarenko nie mieściło się w kadrze :D
Teraz poluję na płatki śniegu ale chyba się nie uda w tym sezonie... Panuje temp powyżej 0...
Najprawdopodobniej ogniskowa jest za krótka. Musisz go zamocowac odwrotnie.
Z odwrotnym mocowaniem mir, też nie działa,poszukam coś dłuszego.58-85mm