PDA

Zobacz pełną wersję : Sabina - portret pod slonce???

charmside
28-03-2007, 15:59
Uzywacie Sabiny w doswietlaniu np twarzy postaci w ostrym sloncu. Np fotograf stoi pod slonce, modelka przed nim. W tym przypadku aby postac nie pozostala ciemna nalezaloby ja "potraktowac" lampa. Tak sobie mysle czy aby 1/500s to nie za dlugi czas przy takich warunkach? Czy obiekty z tylu beda wypalone? A moze lepiej uzywac lampy inaczej. Jakies sugestie???
Dzieki z gory za wszelkie pomysly...

lavok
28-03-2007, 16:06
wiem że niekoniecznie zgodnie z twoim postem ale ja pod słońce najczęściej używam blendy....... z żadka tylko sabina a i to wtedy nie bezpośrednio pod słońce tylko raczej tak na 3/4... polecam zdecydowanie blende...

Gawronnek
28-03-2007, 16:08
blenda świetna sprawa pod warunkiem że ma ją kto przytrzymać, albo jest na czym ja powiesić, w pojedynke sabina wygodniejsza

charmside
28-03-2007, 16:54
wiem że niekoniecznie zgodnie z twoim postem ale ja pod słońce najczęściej używam blendy....... z żadka tylko sabina a i to wtedy nie bezpośrednio pod słońce tylko raczej tak na 3/4... polecam zdecydowanie blende...

No wiec te 1/500s bedzie OK z sabina? Czy jednak przepali drugi plan?

charmside
28-03-2007, 17:06
blenda świetna sprawa pod warunkiem że ma ją kto przytrzymać, albo jest na czym ja powiesić, w pojedynke sabina wygodniejsza

A jak jest w twoim przypadku gdy uzywasz Sabinke? Co mozesz zasugerowac?
Dzieki