PDA

Zobacz pełną wersję : Zakładanie DG - pytanie o forme opodatkowania, vat

Remorant
26-02-2013, 22:05
Witam, od długiego czasu myślę nad założeniem działalności gospodarczej, ten rok jest ostatni w którym można sie starać o dotację w UP więc postanowiłem że zrobię to! Wiem że było wiele podobnych tematów, ale po spędzeniu wielu godzin przeglądając internet a także wizyty u księgowej nadal mam wiele wątpliwości co do mojego konkretnego pomysłu. Owy pomysł jest już powoli realizowany, jestem na etapie pisania wniosku, i wielu nieprzespanych nocy związanych z myśleniem o tym :)

A oto on

Zamierzam założyć DG polegającą głównie na fotografii ślubnej, produktowej i reklamowej czyli dosyć popularny wachlarz usług. Ponadto zamierzam użyczyć od mojej mamy cześć lokalu (w ktorym obecnie sprzedaje ciuchy) na swoje miejsce pracy. A co za tym idzie zamierzam w tym lokalu nie tylko przyjmować zlecenia ale także dorabiać w postaci robienia zdjęć do paszportu/dowodu, małych sesji ale również drukowaniu zdjęć (na epsonie L800), ewentualnej sprzedaży jakiejś ramki, płyty itp.

Mam małą wiedzę w kwestii podatków.

1. Wstępnie zdecydowałem się na formę opodatkowania Zasady Ogólne ale nie wiem czy to dobre rozwiązanie w moim przypadku czy może lepszym rozwiązaniem byłby ryczałt ?

2. Rozumiem że skoro bym sprzedawał ramki, płyty itp to automatycznie musiałbym zakupić kase fiskalną a jeśli tak to czy musiałbym od razu czy dopiero po roku ?

3. Vat. Z tym podatkiem mam wielki mętlik, chciałbym go uniknąć ale biorąc pod uwagę to czym bym się zajmował jest to chyba nieuniknione ?

Proszę o porady bo nie wiem czy to na co się piszę w ogóle ma sens, wiem tylko że bardzo chciałbym połączyć pasję z pracą

docxxx
26-02-2013, 22:10
VAT to haracz. Nie mozesz go uniknac bez konsekwencji karnych ;)

credka
26-02-2013, 22:40
Toż to są podstawowe pytania prosto do księgowej! Jeżeli obecna nie była w stanie pomóc pozostaje tylko jedno wyjście - zmienić księgową na p r o f e s j o n a l n ą księgową...
Już sobie wyobrażam, jak dalsze (i coraz większe) dylematy prowadzenia firmy są opierane o opinie kolegów z forum, lub co gorsza, księgowej, która w powyższych pytaniach nie mogła udzielić pierwszej i podstawowej podpowiedzi...

Przepraszam za szczerość, ale to aż boli...

TOP67
26-02-2013, 23:21
Sposób opodatkowania zależy od tego co i komu będziesz sprzedawał.

VAT.
Jeśli będziesz sprzedawał osobom fizycznym, to zdecydowanie lepiej nie płacić VAT. Można mieć zwolnienie podmiotowe i przedmiotowe. W Twoim przypadku może być tylko podmiotowe. Czyli jako podatnik nie musisz płacić VAT, jeśli nie osiągniesz pewnego przychodu. Po jego przekroczeniu automatycznie jesteś płatnikiem VAT.
Jeśli sprzedajech firmom, to VAT jest dla nich obojętny. Zyskujesz za to możliwość odpisania VAT od zakupionych materiałów i narzędzi.

Podatek dochodowy.
Karta podatkowa - najkorzystniejsza forma. Płacisz stałą opłatę, zależną od rodzaju działalności oraz wielkości miejscowości. Bardzo trudno się na to załapać. Ilość zawodów jest mocno ograniczona.

Ryczałt. Płacisz stały procent od sprzedaży. Stawka zależy od rodzaju działalności. Zaletą jest prostota. Wadą, brak możliwości odliczenia kosztów.

Zasady ogólne. Płacisz podatek od zysku. Zaletą jest możliwość zaliczenia w koszty zakupu materiałów i narzędzi.

Będąc podatnikiem VAT na zasadach ogólnych, każdy sprzęt jest o 1/3 tańszy.

To tak w skrócie i łopatologicznie. Analizy nikt za Ciebie nie wykona.

Rafał_Sz
27-02-2013, 09:15
Credka dobrze napisała, że bez dobrej księgowej prowadzenie DG jest co najmniej trudne. O nerwach i drapaniu się w głowę po nocach nie wspomnę. Osobiście proponowałbym Ci zasady ogólne i VAT, ponieważ na początku Twoja działalność będzie głównie generować koszty, a jak zaczniesz zarabiać to i tak Cię "zmuszą" progami do tego typu rozliczania. Do tego dochodzi fakt, że nie będąc VATowcem stajesz się mniej "atrakcyjny" dla kontrahentów prowadzących DG będących VATowcami.

ekonet
27-02-2013, 09:51
automatycznie jesteś płatnikiem VAT
Nie płatnikiem, lecz podatnikiem VAT, jak sam słusznie dalej napisałeś.

VAT to haracz. Nie mozesz go uniknac bez konsekwencji karnych ;)
Z tym się nie zgadzam, zapodałeś tanie hasełko. Z VAT można się oswoić i nieźle się w tym poruszać. Jak mówił Rafał, jeśli nastawiasz się na śluby i generalnie osoby fizyczne, jako "VATowiec" będziesz dla nich mało atrakcyjny.

R
27-02-2013, 10:01
atrakcyjny czy nieatrakcyjny... po przekroczeniu progu to ma male znaczenie. jest vat i koniec.

strebor
27-02-2013, 10:30
R a sprawdzałes jaki w tej chwili jest próg wejscia w vat? 150 000 PLN
Zyczę koledze żeby się załapał.

R
27-02-2013, 10:35
R a sprawdzałes jaki w tej chwili jest próg wejscia w vat? 150 000 PLN
Zyczę koledze żeby się załapał.

jesli masz obrot za 2012 rok pow. 20 tys to autoamtycznie wchodzisz w vat. skad wziales 150 tys? :)

emet_b
27-02-2013, 10:37
Właśnie jestem na etapie zakładania działalności (rzuciłem etat, skaczę na głęboką wodę i staram się o dofinansowanie z PUP`u).

Działalność oczywiście foto. Po konsultacjach księgowa doradziła mi podatkową księgę przychodów i rozchodów jako formę rozliczania (bez kasy fiskalnej).

Podatek 18%.

strebor
27-02-2013, 10:38
No i wlaśnie, wiesz że dzwonią ale nie wiesz w którym kosciele.
Ty piszesz o limicie wejścia w kase fiskalną, ja o kwocie obrotu uprawniającej do korzystania ze zwolnienia podmiotowego od podatku VAT

R
27-02-2013, 10:42
Właśnie jestem na etapie zakładania działalności (rzuciłem etat, skaczę na głęboką wodę i staram się o dofinansowanie z PUP`u).

Działalność oczywiście foto. Po konsultacjach księgowa doradziła mi podatkową księgę przychodów i rozchodów jako formę rozliczania (bez kasy fiskalnej).

Podatek 18%.

jak startujesz to tak, ale jesli juz dzialasz jakis czas i przekroczysz obrot, to czy Ci sie to podoba czy nie to wchodzisz na vat.

strebor
27-02-2013, 10:46
R w vat po przekroczeniu obrotów 150 000 PLN w kasę fiskalną po przekroczeniu obrotów 20 000 PLN

emet_b
27-02-2013, 10:46
jasne, ale najpierw musieliśmy opracować plan wystartowania ;)

I potwierdzam-dobra księgowa jest bezcenna!

R
27-02-2013, 10:50
R w vat po przekroczeniu obrotów 150 000 PLN w kasę fiskalną po przekroczeniu obrotów 20 000 PLN

ok, masz racje, zbytnio uproscilem.

strebor
27-02-2013, 11:03
No niestety przy naszym systemie podatkowym trzeba byc precyzyjnym, nie pozostawia nam miejsca na uproszczenia

ekonet
27-02-2013, 12:44
atrakcyjny czy nieatrakcyjny... po przekroczeniu progu to ma male znaczenie. jest vat i koniec.
Znaczenie (niezależnie od progu) jest, i to duże - jako "nievatowiec" robisz robotę np. za 2 tysiące i całość jest Twoja (do opodatkowania podatkiem dochodowym), jako "vatowiec" robisz albo nadal za 2 tysiące, z czego prawie czterysta zł musisz oddać jako VAT do US (jeśli nie masz zakupów z VAT), albo robisz tę samą robotę za 2460 zł brutto i nadal masz dwa tysiące do opodatkowania PD. Zaś dla ludożerki ma znaczenie, czy robisz to samo za 2000 zł, czy za 2460 zł.

Amadeusz
27-02-2013, 13:26
Znaczenie (niezależnie od progu) jest, i to duże - jako "nievatowiec" robisz robotę np. za 2 tysiące i całość jest Twoja (do opodatkowania podatkiem dochodowym), jako "vatowiec" robisz albo nadal za 2 tysiące, z czego prawie czterysta zł musisz oddać jako VAT do US (jeśli nie masz zakupów z VAT), albo robisz tę samą robotę za 2460 zł brutto i nadal masz dwa tysiące do opodatkowania PD. Zaś dla ludożerki ma znaczenie, czy robisz to samo za 2000 zł, czy za 2460 zł.

Ale przy kwocie 2 tys. różnica jest 70 zł. A przy VAT możesz odliczać tenże. Dobrze myślę?

miron19j
27-02-2013, 14:31
i jak już ktoś napisał, jako bezVATowiec dla firm możesz być "nieatrakcyjny". Zwłaszcza dla takich, w których gł. księgową jest żona szefa :-)
A przy konkurencji na rynku może to mieć decydujące znaczenie

Remorant
27-02-2013, 17:34
No właśnie póki co bardziej nastawiam sie na usługi dla osób fizycznych bo z firmami pewnie na początku będe miał mało do czynienia.
Rozumiem że jeżeli posiadając lokal w którym bede robil zdjęcia do dowodów/paszportów, drukowal zdjecia, sprzedawał ramki nie będę musiał być płatnikiem Vat?
Ale już kasa fiskalna obowiązkowa czy niekoniecznie? (księgowa doradziła że jeśli sprzedaz płyt to automatycznie kasa konieczna)

a i dowiem się więcej o karcie podatkowej czy mi będzie przysługiwać skoro jak mówicie jest najkorzystniejsza

enthropia
27-02-2013, 19:18
A przy VAT możesz odliczać tenże. Dobrze myślę?

Odliczać? Od czego?

No właśnie póki co bardziej nastawiam sie na usługi dla osób fizycznych bo z firmami pewnie na początku będe miał mało do czynienia.

Jeśli usługi tylko dla osób fizycznych, to staraj się nie być vatowcem, będziesz bardziej konkurencyjny oferując niższe ceny.

Ale już kasa fiskalna obowiązkowa czy niekoniecznie? (księgowa doradziła że jeśli sprzedaz płyt to automatycznie kasa konieczna)

Kasa fiskalna jest obowiązkowa, jeżeli przekroczysz 20 000 zł obrotu od osób fizycznych. Jeśli nie przekroczysz, nie musisz mieć kasy fiskalnej.
Księgowa mogła mówić o tym, że w takim przypadku kasa fiskalna będzie dla Ciebie po prostu wygodna. Będzie Ci się chciało wypisywać ludziom faktury VAT (no w sumie już nie VAT) na pojedyncze płyty CD? Skąd weźmiesz ich dane osobowe?

Swoją drogą, nie wiem czy uzyskiwanie przychodu ze sprzedaży towarów (nie usług) już nie jest warunkiem koniecznym do posiadania kasy fiskalnej (to mogła mieć na myśli księgowa). Ja nie sprzedaję, także takich rzeczy nie wiem.

piwkoo
27-02-2013, 19:25
Akurat w przypadku sprzedaży płyt posiadanie kasy jest obowiązkowe od pierwszego dnia prowadzenia działalności. Tak samo jak sprzedaż kilku innych przedmiotów o których mowa w rozporządzeniu o kasach fiskalnych.

Amadeusz
01-03-2013, 12:05
Odliczać? Od czego?

Od VATu.

Rafał_Sz
01-03-2013, 13:15
Inaczej mówiąc, od VATu należnego odliczamy VAT naliczony. Oczywiście w zgodzie z przepisami (dobra księgowa! ;)). http://poradnik.ngo.pl/x/486974

rafulec
07-03-2013, 12:23
Credka dobrze napisała, że bez dobrej księgowej prowadzenie DG jest co najmniej trudne.

chyba myślicie o doradcy podatkowym ?

jesli masz obrot za 2012 rok pow. 20 tys to autoamtycznie wchodzisz w vat. skad wziales 150 tys? :)

chyba stąd vat.pl (http://www.vat.pl/limity-zwolnienia-vat--zwolnienie-podmiotowe-vat-7367/)

miron19j
07-03-2013, 12:28
chyba myślicie o doradcy podatkowym ?

dobra księgowa jest zarazem doradcą podatkowym :-)