PDA

Zobacz pełną wersję : Tanie tła w amatorskim studio

grack
26-02-2013, 16:05
Witam Forumowiczów. Mam kilka pytań w związku z amatorskim studiem które przygotowuję w mieszkaniu.

1. Czy warto kupić tanie tła ktorych pełno jest na allegro np. http://allegro.pl/tlo-tla-fotograficzne-5x1-6m-7-kolorow-tuleja-w-wa-i2994553220.html ? Czy na zdjęciach portretowych będzie widać że tła nie są gładkie, tylko mają takie "dziurki"? Wyglądają na półprzezroczyste. Prosze o pomoc jeżeli ktoś używał takich teł.

2. Czy jako tło można zastosować tkaniny używane w krawiectwie? Jest takich tkanin mnóstwo w sprzedaży, dużo rodzajów i w niskich cenach. Czy ktoś używał ich jako teł?

3. Ściany pokoju w którym będę działał są w kolorze jasno pomarańczowym, wręcz żółtym. Czy będzie to miało negatywny wpływ na kolorystykę zdjęcia?

4. Czy do początków fotografii portertowej wystarczy mi jedna lampa typu Quantuum PT200 z softboxem lub podobna?Czy taka lampa będzie w pełni współpracować z Nikonem D3100?

Prosze wybaczyć jeśli pytania wydadza się Wam banalne, nigdy nie miałem do czynienia ze studyjną fotografią. Dziękuję za pomoc.

r_m
26-02-2013, 18:59
Czy na zdjęciach portretowych będzie widać że tła nie są gładkie, tylko mają takie "dziurki"? Wyglądają na półprzezroczyste.
Tak, to może być widoczne

Czy jako tło można zastosować tkaniny używane w krawiectwie? Jest takich tkanin mnóstwo w sprzedaży, dużo rodzajów i w niskich cenach. Czy ktoś używał ich jako teł?
Największy kłopot to szerokość, tkaniny są wąskie, ale mogą się dobrze sprawdzić, zależnie od Twoich pomysłów. Tylko z tymi niskimi cenami to nie jest tak różowo ;) Np. 10zł/mb x5mb = 50zł, czyli więcej, niż "profesjonalne" tła z Twojego linku.

Ściany pokoju w którym będę działał są w kolorze jasno pomarańczowym, wręcz żółtym. Czy będzie to miało negatywny wpływ na kolorystykę zdjęcia?
Jak światło z lampy odbije się od ścian i doświetli "obiekt" to tak, może to być widoczne.

Czy do początków fotografii portertowej wystarczy mi jedna lampa typu Quantuum PT200 z softboxem lub podobna?Czy taka lampa będzie w pełni współpracować z Nikonem D3100?

Tak, przy czym nie chodzi o typ lampy, ale o lampy tej klasy i w podobnych cenach.
Softbox - jak wybierzesz "z plastrem miodu" ograniczysz ucieczkę światła na boki i kolorowe odbicia od ścian.
Najlepiej od razu pomyśl o wyzwalaniu radiowym, zaplątanie się w kabel i łapanie przewracającej się lampy nie jest miłe ;)

Gippo
26-02-2013, 21:41
Jeżeli chodzi o odbicia od pomarańczowej ściany to tutaj dobrym rozwiązaniem byłaby np. blenda 5w1.
Chcąc mieć na zdjęciu 1 źródło światła stawiasz od ściany blendę czarną płaszczyzną w stronę człowieka, a jak chcesz doświetlić to srebrną lub białą (w zależności od tego jak mocno chcesz doświetlić) i nie martwisz się z grubsza o zafarby od ściany. Mała i dość tania rzecz, ale moim zdaniem przydatna.

r_m
26-02-2013, 23:30
Zasada dobra, tylko blenda mogąca zasłonić spory kawałek ściany nie jest tania (w porównaniu do tych teł). Jak pojawią się zafarby, można zasłonić ściany albo kolejnym takim "tłem" (białe/czarne, zależnie od potrzeb), albo geowłókniną/agrowłókniną (nie zdziw się podobieństwem do tego tła), lub tanią tkaniną. Oczywiście będą potrzebne haczyki w ścianie (lepiej nieco solidniejsze), ale jak zaczniesz od powieszenia na nich ramek ze zdjęciami (lub kwiatków), to "reszta rodziny" (o ile występuje) nie zorientuje się od razu, że wbiłeś w ścianę haki, aby wieszać szmaty dla potrzeb zdjęć ;) (bo do tego mogą być spore zastrzeżenia...)

RobertMiernik
26-02-2013, 23:45
Nie trzeba zasłaniać ścian, dokup grida do softboxa i będziesz mógł ograniczyć świecenie po bokach dzięki temu będzie mniej kolorowych plam.

Tanie tła są ok jeśli masz możliwość odsunięcia modela od tła, wtedy wszystko się ładnie rozmywa i jest ok, problem jest jeśli chcesz robić zdjęcia na wysokich przysłonach albo jeśli nie ma miejsca na złapanie dystansu.

grack
27-02-2013, 10:35
Chyba na początek spróbuję z tym gridem - szczerze mówiąc nawet nie wiedziałem wcześniej, że takie "coś" istnieje i w ten sposób działa. Jeśli to nie wystarczy skorzystam z pozostałyuch rad, czyli spróbuję pozasłaniać ściany. No i zobaczymy jak te tanie tła sie sprawują. Mam pewne obawy, gdyż maksymalna odległość tła od aparatu którą mogę uzyskać to ok 4 metry. Wydaje mi się że to trochę za mało, ale sprawdzę w praktyce :) Dziękuję za porady.

azaz44
28-02-2013, 11:48
Moim zdaniem wtopisz z tym gridem. Od pomarańczu będziesz miał koszmarne zafarby, nie robiłbym sobie złudzeń. Polecam przemalować pokój na szaro, albo styropian z marketu budowlanego w bloczkach 50x100 cm. - ponaklejaj, pouwieszaj, cokolwiek. Ja porobiłem sobie z tego takie fajne parawany, z jednej strony czarne a z drugiej białe, wysokie na 2 m. - trochę taśmy, farby, styropianu, jeden wieczór i trochę browaru na jeden parawan. Ale i tak ostatecznie przemalowałem pokój na szaro.

Rzuć też coś na podłogę między lampą a modelem, jak masz jakiś błyszczący parkiet albo panele. Sufit mam nadzieję biały..

Te tła z allegro to g. totalne, ale jak chcesz tylko ciasne portrety, to wykpisz się byle czym, choćby tkaniną.

qca
02-03-2013, 00:36
ja uzywam od fripers, białego, własciwie nie wiem z czego one, tanie to i takie jest jak tanie tło, jakos zdaje egzamin, ale potrzebuje duzo swiatła, idealne nie jest i cholernie sie elektryzuje, mam jeszcze czarne ale na nim nie robiłem zdjęc wiec nie wiem jak wychodzi

azaz44
02-03-2013, 01:47
Ja robiłem na czarnym. Masakra. Myślę że to jeszcze jakoś ujdzie jeśli tło robi za ścianę, ujęcia 3/4 lub mniej. Jeśli modelka stoi na tle i potrzebujemy całą sylwetkę to to jest po prostu dramat i mnóstwo roboty w PP.

michalosta
07-03-2013, 19:56
Ja bym nie przesadzał z krytyką najtańszych teł. U mnie od niedawna wiszą białe i czarne. Białe zdaje egzamin, trzeba odpowiednio doświetlić i jest gites. Nie widać żadnych dziurek, chyba że się robi produktowe z bliska więc te dziurki to jakaś utopia. Z czarnym jest już gorzej, szczególnie z całą postacią ale jeśli nie kierujemy światła w stronę tła to jest super, umiejętnie pokierujesz światłem to nawet na największym g. będą forki jak z vogue'a!
Dodam tylko, że u mnie odległość od tła do ściany to 3,5m... Jeśli amatorsko to polecam tła PP, pewnie że karton jest lepszy, ale droższy...