Zobacz pełną wersję : Tanie tła w amatorskim studio
Witam Forumowiczów. Mam kilka pytań w związku z amatorskim studiem które przygotowuję w mieszkaniu.
1. Czy warto kupić tanie tła ktorych pełno jest na allegro np. http://allegro.pl/tlo-tla-fotograficzne-5x1-6m-7-kolorow-tuleja-w-wa-i2994553220.html ? Czy na zdjęciach portretowych będzie widać że tła nie są gładkie, tylko mają takie "dziurki"? Wyglądają na półprzezroczyste. Prosze o pomoc jeżeli ktoś używał takich teł.
2. Czy jako tło można zastosować tkaniny używane w krawiectwie? Jest takich tkanin mnóstwo w sprzedaży, dużo rodzajów i w niskich cenach. Czy ktoś używał ich jako teł?
3. Ściany pokoju w którym będę działał są w kolorze jasno pomarańczowym, wręcz żółtym. Czy będzie to miało negatywny wpływ na kolorystykę zdjęcia?
4. Czy do początków fotografii portertowej wystarczy mi jedna lampa typu Quantuum PT200 z softboxem lub podobna?Czy taka lampa będzie w pełni współpracować z Nikonem D3100?
Prosze wybaczyć jeśli pytania wydadza się Wam banalne, nigdy nie miałem do czynienia ze studyjną fotografią. Dziękuję za pomoc.
Czy na zdjęciach portretowych będzie widać że tła nie są gładkie, tylko mają takie "dziurki"? Wyglądają na półprzezroczyste.
Tak, to może być widoczne
Czy jako tło można zastosować tkaniny używane w krawiectwie? Jest takich tkanin mnóstwo w sprzedaży, dużo rodzajów i w niskich cenach. Czy ktoś używał ich jako teł?
Największy kłopot to szerokość, tkaniny są wąskie, ale mogą się dobrze sprawdzić, zależnie od Twoich pomysłów. Tylko z tymi niskimi cenami to nie jest tak różowo ;) Np. 10zł/mb x5mb = 50zł, czyli więcej, niż "profesjonalne" tła z Twojego linku.
Ściany pokoju w którym będę działał są w kolorze jasno pomarańczowym, wręcz żółtym. Czy będzie to miało negatywny wpływ na kolorystykę zdjęcia?
Jak światło z lampy odbije się od ścian i doświetli "obiekt" to tak, może to być widoczne.
Czy do początków fotografii portertowej wystarczy mi jedna lampa typu Quantuum PT200 z softboxem lub podobna?Czy taka lampa będzie w pełni współpracować z Nikonem D3100?
Tak, przy czym nie chodzi o typ lampy, ale o lampy tej klasy i w podobnych cenach.
Softbox - jak wybierzesz "z plastrem miodu" ograniczysz ucieczkę światła na boki i kolorowe odbicia od ścian.
Najlepiej od razu pomyśl o wyzwalaniu radiowym, zaplątanie się w kabel i łapanie przewracającej się lampy nie jest miłe ;)
Jeżeli chodzi o odbicia od pomarańczowej ściany to tutaj dobrym rozwiązaniem byłaby np. blenda 5w1.
Chcąc mieć na zdjęciu 1 źródło światła stawiasz od ściany blendę czarną płaszczyzną w stronę człowieka, a jak chcesz doświetlić to srebrną lub białą (w zależności od tego jak mocno chcesz doświetlić) i nie martwisz się z grubsza o zafarby od ściany. Mała i dość tania rzecz, ale moim zdaniem przydatna.
Zasada dobra, tylko blenda mogąca zasłonić spory kawałek ściany nie jest tania (w porównaniu do tych teł). Jak pojawią się zafarby, można zasłonić ściany albo kolejnym takim "tłem" (białe/czarne, zależnie od potrzeb), albo geowłókniną/agrowłókniną (nie zdziw się podobieństwem do tego tła), lub tanią tkaniną. Oczywiście będą potrzebne haczyki w ścianie (lepiej nieco solidniejsze), ale jak zaczniesz od powieszenia na nich ramek ze zdjęciami (lub kwiatków), to "reszta rodziny" (o ile występuje) nie zorientuje się od razu, że wbiłeś w ścianę haki, aby wieszać szmaty dla potrzeb zdjęć ;) (bo do tego mogą być spore zastrzeżenia...)
RobertMiernik
26-02-2013, 23:45
Nie trzeba zasłaniać ścian, dokup grida do softboxa i będziesz mógł ograniczyć świecenie po bokach dzięki temu będzie mniej kolorowych plam.
Tanie tła są ok jeśli masz możliwość odsunięcia modela od tła, wtedy wszystko się ładnie rozmywa i jest ok, problem jest jeśli chcesz robić zdjęcia na wysokich przysłonach albo jeśli nie ma miejsca na złapanie dystansu.
Chyba na początek spróbuję z tym gridem - szczerze mówiąc nawet nie wiedziałem wcześniej, że takie "coś" istnieje i w ten sposób działa. Jeśli to nie wystarczy skorzystam z pozostałyuch rad, czyli spróbuję pozasłaniać ściany. No i zobaczymy jak te tanie tła sie sprawują. Mam pewne obawy, gdyż maksymalna odległość tła od aparatu którą mogę uzyskać to ok 4 metry. Wydaje mi się że to trochę za mało, ale sprawdzę w praktyce :) Dziękuję za porady.
Moim zdaniem wtopisz z tym gridem. Od pomarańczu będziesz miał koszmarne zafarby, nie robiłbym sobie złudzeń. Polecam przemalować pokój na szaro, albo styropian z marketu budowlanego w bloczkach 50x100 cm. - ponaklejaj, pouwieszaj, cokolwiek. Ja porobiłem sobie z tego takie fajne parawany, z jednej strony czarne a z drugiej białe, wysokie na 2 m. - trochę taśmy, farby, styropianu, jeden wieczór i trochę browaru na jeden parawan. Ale i tak ostatecznie przemalowałem pokój na szaro.
Rzuć też coś na podłogę między lampą a modelem, jak masz jakiś błyszczący parkiet albo panele. Sufit mam nadzieję biały..
Te tła z allegro to g. totalne, ale jak chcesz tylko ciasne portrety, to wykpisz się byle czym, choćby tkaniną.
ja uzywam od fripers, białego, własciwie nie wiem z czego one, tanie to i takie jest jak tanie tło, jakos zdaje egzamin, ale potrzebuje duzo swiatła, idealne nie jest i cholernie sie elektryzuje, mam jeszcze czarne ale na nim nie robiłem zdjęc wiec nie wiem jak wychodzi
Ja robiłem na czarnym. Masakra. Myślę że to jeszcze jakoś ujdzie jeśli tło robi za ścianę, ujęcia 3/4 lub mniej. Jeśli modelka stoi na tle i potrzebujemy całą sylwetkę to to jest po prostu dramat i mnóstwo roboty w PP.
michalosta
07-03-2013, 19:56
Ja bym nie przesadzał z krytyką najtańszych teł. U mnie od niedawna wiszą białe i czarne. Białe zdaje egzamin, trzeba odpowiednio doświetlić i jest gites. Nie widać żadnych dziurek, chyba że się robi produktowe z bliska więc te dziurki to jakaś utopia. Z czarnym jest już gorzej, szczególnie z całą postacią ale jeśli nie kierujemy światła w stronę tła to jest super, umiejętnie pokierujesz światłem to nawet na największym g. będą forki jak z vogue'a!
Dodam tylko, że u mnie odległość od tła do ściany to 3,5m... Jeśli amatorsko to polecam tła PP, pewnie że karton jest lepszy, ale droższy...