Zobacz pełną wersję : D40 - broblem z ostrością na większych odległościach?
Witam
Szukałem na forum ale nie znalazłem nic a mam taki problem:
Gry chce zrobić zdjęcie z odległości 1,5m i więcej aparat często się zacina i nie mogę zrobić zdjęcia. Obiektyw się przestawia słychać sygnał ostrości ale spust jest zablokowany i nie robi się zdjęcie. Problem na niskich odległościach nie występuje i wszystko działa normalnie.
Czy czujnik ostrości jest pod lustrem na matrycy? Matryca wygląda na czystą zresztą na fotografiach niema plamek i tak dalej.
Czy poziom naładowania może mieć wpływ ładowania na problem z ostrzeniem na większych odległościach?
Oczywiście nie chodzi tu o brak umiejętności bo aparat mam już bardzo długo i wiem kiedy rzeczywiście może nie ostrzyć... [No chyba że się starzeje :-) ]
Czujnik AF jest pod lustrem, ale nie na matrycy, tylko na dolnej ściance komory lustra, naprzeciwko matówki. Może jakiś paproch wpadł, podnieś lustro jak do czyszczenia matrycy i podmuchaj tam gruchą.
Z jakim obiektywem? Z każdym? Na każdej ogniskowej? Czy da się wyostrzyć ręcznie?
Miałem tak ostatnio, ale na dolnym polu AF, niezależnie od odległości ostrzenia. Dmuchanie na dolny czujnik AF nie pomogło tylko oczyszczenie lustra pomocniczego pod głównym lustrem.
Sama matryca czysta.
Obiektyw jak ściągnę to widzę lusterko (szkło) i ono też wygląda nie najgorzej... ale jak uchylę palcem nieco lustr pod spodem na zawiasie jest jeszcze jedno lustro i ono ma jakieś paprochy ... chodzi właśnie o ten element?
Sama wartość przysłony niema wpływu na ten problem natomiast przy przejściu na 55mm i próbie sfotografowania tego samego elementu z tej samej odległości aparat niema już problemu z zrobieniem fotografii.
Niestety mam tylko obiektyw kitowy.
To drugie lustro jest właśnie od AF. Przedmuchaj je oraz także czujniki, które znajdują się w dolnej ściance komory lustra.
Jak nie pomoże, to sprawdź obiektyw
A jeśli nie masz hęci, by samemu to zrobić, wyślij do serwisu ;)
Z lustrem pomocniczym od AF ostrożnie, dosyć delikatne i można rozkalibrować a potem to już tylko serwis...
Dzięki serdeczne za szybką odpowiedź.
Do przedmuchiwania samej matrycy powietrze w spreju używam... czy tutaj też można czy raczej nie bo większe ciśnienie jest...
Na małe lusterko od AF lepiej tym nie dmuchaj, bo jeszcze wyrwie z zawiasów albo coś powygina i rozkalibruje :)
No i co do samego powietrza, czy raczej "powietrza" w sprayu jest wiele opinii negatywnych - czasem potrafi wylecieć coś ciekłego i dość skutecznie pobrudzić matrycę (a nawet uszkodzić coś niską temperaturą spowodowaną nagłym odparowaniem tegoż "powietrza" :)
Na wypadek, gdyby czyszczenie jednak nie pomogło, proponuję sprawdzenie body z innym obiektywem i obiektywu z innym body. Czasem zdarza się uszkodzenie obiektywu, dające podobne objawy.
Nie wytrzymałem i zwyczajnie dmuchem w lusterko sporo zostało (praca domowa) ale już jest lepiej więc problem uważam za rozwiązany.
Dzięki serdeczne.