PDA

Zobacz pełną wersję : D40 - broblem z ostrością na większych odległościach?

mitek
26-02-2013, 10:24
Witam

Szukałem na forum ale nie znalazłem nic a mam taki problem:

Gry chce zrobić zdjęcie z odległości 1,5m i więcej aparat często się zacina i nie mogę zrobić zdjęcia. Obiektyw się przestawia słychać sygnał ostrości ale spust jest zablokowany i nie robi się zdjęcie. Problem na niskich odległościach nie występuje i wszystko działa normalnie.

Czy czujnik ostrości jest pod lustrem na matrycy? Matryca wygląda na czystą zresztą na fotografiach niema plamek i tak dalej.

Czy poziom naładowania może mieć wpływ ładowania na problem z ostrzeniem na większych odległościach?

Oczywiście nie chodzi tu o brak umiejętności bo aparat mam już bardzo długo i wiem kiedy rzeczywiście może nie ostrzyć... [No chyba że się starzeje :-) ]

ajt
26-02-2013, 10:31
Czujnik AF jest pod lustrem, ale nie na matrycy, tylko na dolnej ściance komory lustra, naprzeciwko matówki. Może jakiś paproch wpadł, podnieś lustro jak do czyszczenia matrycy i podmuchaj tam gruchą.

TOP67
26-02-2013, 10:47
Z jakim obiektywem? Z każdym? Na każdej ogniskowej? Czy da się wyostrzyć ręcznie?

moshica
26-02-2013, 11:24
Miałem tak ostatnio, ale na dolnym polu AF, niezależnie od odległości ostrzenia. Dmuchanie na dolny czujnik AF nie pomogło tylko oczyszczenie lustra pomocniczego pod głównym lustrem.

mitek
26-02-2013, 11:43
Sama matryca czysta.
Obiektyw jak ściągnę to widzę lusterko (szkło) i ono też wygląda nie najgorzej... ale jak uchylę palcem nieco lustr pod spodem na zawiasie jest jeszcze jedno lustro i ono ma jakieś paprochy ... chodzi właśnie o ten element?

Sama wartość przysłony niema wpływu na ten problem natomiast przy przejściu na 55mm i próbie sfotografowania tego samego elementu z tej samej odległości aparat niema już problemu z zrobieniem fotografii.

Niestety mam tylko obiektyw kitowy.

TOP67
26-02-2013, 11:50
To drugie lustro jest właśnie od AF. Przedmuchaj je oraz także czujniki, które znajdują się w dolnej ściance komory lustra.

Jak nie pomoże, to sprawdź obiektyw

gusi
26-02-2013, 12:31
A jeśli nie masz hęci, by samemu to zrobić, wyślij do serwisu ;)

moshica
26-02-2013, 12:39
Z lustrem pomocniczym od AF ostrożnie, dosyć delikatne i można rozkalibrować a potem to już tylko serwis...

mitek
26-02-2013, 15:20
Dzięki serdeczne za szybką odpowiedź.

Do przedmuchiwania samej matrycy powietrze w spreju używam... czy tutaj też można czy raczej nie bo większe ciśnienie jest...

ajt
26-02-2013, 15:26
Na małe lusterko od AF lepiej tym nie dmuchaj, bo jeszcze wyrwie z zawiasów albo coś powygina i rozkalibruje :)
No i co do samego powietrza, czy raczej "powietrza" w sprayu jest wiele opinii negatywnych - czasem potrafi wylecieć coś ciekłego i dość skutecznie pobrudzić matrycę (a nawet uszkodzić coś niską temperaturą spowodowaną nagłym odparowaniem tegoż "powietrza" :)

Na wypadek, gdyby czyszczenie jednak nie pomogło, proponuję sprawdzenie body z innym obiektywem i obiektywu z innym body. Czasem zdarza się uszkodzenie obiektywu, dające podobne objawy.

mitek
26-02-2013, 15:50
Nie wytrzymałem i zwyczajnie dmuchem w lusterko sporo zostało (praca domowa) ale już jest lepiej więc problem uważam za rozwiązany.

Dzięki serdeczne.