Zobacz pełną wersję : [ Portret ] Portret gimnazjalisty
Oddaje Wam do oceny te oto zdjęcie. Kilka osób już to pewnie widziało, ale nie wszyscy i pomyślałem sobie, iż nielada świństwem z mojej strony bylo by niedanie możliwości oceny zdjęcia większości tego szacownego grona. Tak więc jest zdjęcie, a w większym formacie można zobaczyć tu: mój pejdż (http://rmn1.pl). Niestety, coś sie dzisiaj posypało z postami, i nie można przeczytać treści, ale dostep do większego rozmiaru jest, więc proszę nie panikować;)
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2013/02/Krzysztofss-1.jpg
źródło (http://4.bp.blogspot.com/-PcECGDKZn10/USjEtaQOTuI/AAAAAAAABUU/kzU9EJ4NDNs/s1600/Krzysztof+ss.jpg)
Ponieważ komentarzy zero, a ja zerknąłem na stronę i próbowałem trochę poczytać, to dla odmiany kilka słów o stronie. Fajnie, że dzielisz się tym, co i jak. Tylko angielski... no powiedzmy, że wymaga jeszcze sporo ćwiczeń i nauki. "You" nie piszemy wielką literą, a i innych drobiazgów, literówek, błędów jest cała masa niestety. Przydałoby się to jakoś ogarnąć, może poprosić znajomego o jakąś kontrolę, albo nawet jakiś słownik na to napuścić? Przeglądarki mają słowniki, edytory tekstu również - i już będzie odrobinę lepiej.
Co do zdjęcia, to wyszło porządnie, legitymacyjnie lub dowodowo niemalże - z tym, że tło czarne, więc jednak odbiór ciut inny. Co tu więcej pisać? To, że gimnazjalista musiałeś napisać. Dlaczego? A może da się to jakoś pokazać, by zdjęcie mówiło samo za siebie?
Światło ok. Można się jedynie zastanowić, czy lekko nie poszerzyło twarzy.
Komentarze były w innym dziale i mosad potwierdził to co padło pod tym zdjęciem w Lampach błyskowych.
Dzięki. Z tym angielskim to zeczywiscie muszę popracować, bo to właśnie w ramach ćwiczeń. Czy poszerzyło twarz to nie wiem, ale na przyszłość, twarz robi sie szersza jeśli boki będą jasne tak? Analogicznie, węższa jeśli miedzy policzkami a uszami będzie ciemnej tak? Jeśli tak, to jak błysnać żeby boki były ciemniejsze? Centralnie od przodu? Mam szeroki softbox na 55cm więc pewnie błyśnie po całości i będzie płasko i jasno.
Nie do końca tak. Twarz poszerzają wypełnienia światłem. No ale trudno ich nie stosować. Podobnie kierunek głównego światła im mniej centralny - w tym przypadku wyższy, może też by trochę zmienił. Z drugiej strony ja nie znam tej osoby, więc to może tylko takie odczucie. Ale masz też rację - kiedy boki głowy będą ciemniejsze, to jakby automatycznie się ona uwypukli i zrobi węższa. Tylko by tak oświetlić to centralnie z przodu odpada, bo jest zwykle płasko - prędzej centralnie z góry. Jednak wówczas pojawiają się inne problemy, takie jak mocne cienie od łuków brwiowych, nosa, dolnej wargi. Częściej stosowane jest światło skośne (przód-góra) wraz z dopełnieniem po skosie od dołu. Ale w męskim portrecie można podejść do tematu o wiele agresywniej, czego widziałem próbowałeś przy zdjęciu z fajką. Zatem i tak trzeba wszystko wypośrodkować - tu się według mnie udało całkiem nieźle i od tak prostego ujęcia nie ma co więcej wymagać.