Zobacz pełną wersję : Nikkor 16mm fisheye - brak ostrości bez filtra?
Mam manualny obiektyw Nikkor 16mm f/2.8 AI-S fisheye.
Z filtrem założonym od tyłu obiektyw ostrzy normalnie, aż do nieskończoności. Po zdjęciu filtra ostrość można ustawić maksymalnie na odległość ok. 1 metra, wszystko co dalej jest nieostre.
Tak więc obiektyw bez założonego filtra jest bezużyteczny.
Czy ten obiektyw jest wadliwy, czy może jednak to normalne? Jeśli to normalne w tym Nikkorze, to czy dotyczy to również innych obiektywów typu rybie oko, z możliwością montażu filtrów na tylnej soczewce (np. nowy Nikkor AF, Zenitar)?
Szukałem informacji w internecie i nic nie znalazłem na ten temat.
miałem zenitara 16mm i bez filtra z tyłu nie ostrzył
Tak, to jest normalne i napisane jest nawet w instrukcji obiektywu. Filtr jest konieczny.
Dzięki za informacje. Trochę mnie to zaskoczyło, że płaskie szkiełko ma aż taki wpływ na układ optyczny, a w zasadzie na ogniskowanie.
Sigmy za to będą z filtrem i bez filtra pracować poprawnie, bo przystosowane są do filtrów żelowych.
To nie jest płaskie szkiełko ale soczewka. Przynajmniej w Zenitarze na takową wygląda. Właśnie wykonałem test z nią i bez niej. W moim egzemplarzu bez tej soczewki, ostrość można ustawić na bliższą odległość (tuż przed obiektywem (jakieś 3cm może?) - i tu wydaje się być zdecydowanie ostrzej niż z dodatkową soczewką. Ale ostrość nie dochodzi do nieskończoności - a właściwie nawet kilku metrów. Zatem to normalne. Podobnie jest z tego co kojarzę, z wieloma obiektywami manualnymi z gwintem, do których właśnie trzeba zastosować przejściówkę z soczewką. Pewnie związane jest to z odległością od matrycy i w mocowaniu Nikon F, dodatkowa mała soczewka skupiająca pozwala utrzymać szkło z daleka od lustra. Inaczej musiałoby znaleźć się niebezpiecznie blisko niego - wewnątrz bagnetu już.
Na mojej jest napis M26.5x0.5 - co prawdopodobnie oznacza 26.5mm średnicy oraz 0.5 dioptrii. Patrząc na przedmioty przez to szkiełko i bez, nie widać, by coś zmieniało, zatem robi wrażenie zwykłej szybki. Można to pewnie przyrównać do soczewek w okularach - przy 0.5 dioptrii to jest praktycznie płaskie szkiełko niemalże. Przy 3 dioptriach wypukłość lub wklęsłość jest już mocno zauważalna.
Trochę smutne jest to, że bez tej soczewki ostrość byłaby o wiele lepsza (co zaobserwowałem podczas mini-teściku).
Co ciekawe kropka potwierdzająca ostrość jakby oszalała po usunięciu filtra. I tak nie zachowywała się wzorowo, ale teraz błąd jest ogromny.
Przy tej okazji polecę po raz kolejny Lens-Pen - świetny do czyszczenia tej wystającej soczewki, w którą łatwo włożyć paluchy.
Napis M26/05 to porostu oznaczenie gwintu na tym filterku,czyli 26mm średnicy ,a skok to jeden zwój na 0,5mm.Też w swoim Zenitarze próbowałem
pozbyć się tego filtra przestawiając nawet pierścień ustawiania ostrości.Niestety nie dało się wyostrzyć na nieskończoność.Moim zdaniem to jest zwykły filtr
ale światło przechodząc zgodnie z prawami fizyki z jednego ośrodka do drugiego ulega załamaniu.Widocznie w przypadku tego typu obiektywów i ze względu
na umiejscowienie filtra powoduje to znaczące zmiany w ogniskowaniu promieni świetlnych.Te obiektywy to już starsze konstrukcje i w komplecie miały jeszcze
kilka filtrów do fotografii cz-b wiec pewnie to wymusiło takie rozwiązanie.Jako,że nie miałem okazji sprawdzić jak to jest w najnowszych konstrukcjach Sigmy
czy Nikona, to może ktoś obeznany z tematem tutaj coś napisze.
Problem z ostrzeniem na nieskończoność obiektywami z gwintem wynika z innej odległości roboczej tych systemów.
wypowie się ktoś filtry dołączone do Nikkor 16mm fisheye co zmieniają i na co mają wpływ przy fotografii cyfrowej. Który najlepiej używać ?
Dołączone filtry są w zasadzie do fotografii cz-b i jeżeli zamierzasz robić zdjęcia w czerni i bieli, to możesz nakręcić któryś z barwnych i będziesz miał to czego nie da Ci PS. W optyce jest przyklejony temat (http://www.forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=2498), w którym Alf opisał do czego służy filtr o określonej barwie.
Jeżeli zamierzasz robić fotografię kolorową, to zostaje tylko nakręcenie filtra bezbarwnego.
Dzięki zdyboo za szybką odp. Tak myślałem ale kto pyta nie błądzi :)
marcin_G
15-03-2013, 18:09
To może warto poszukać fisza 16/3,5, który miał wbudowane filtry?
http://biuletynnp.pl/2011listopad/14.html
Trochę odkopię temat.
Czy występuje do N 16 f2,8 filtr szary bądź polar?
Proszę o jakieś parametry czy nazwę, czego szukać.