PDA

Zobacz pełną wersję : brak ostrości nikon d5100

justysia1608
25-02-2013, 16:32
Witam. Mam nadzieję że nie powielam pytania ale nie potrafiłam znaleźć odpowiedzi. Posiadam nikona d 5100 i obiektyw 18-105. Nie dawno odebrałam go po serwisowej naprawie (błąd spustu migawki i zablokowany podgląd Lv). Niby wszystko działa ale drugi raz robiłam zdjęcia podczas zawodów biegowych (drugi raz po naprawie) i większość z nich jest jakby poruszona, nieostra, zamazana :/ Po pierwszych zdjęciach myślałam że to ja popełniłam błąd i że to kwestia ustawień. Pierwszy raz zdjęcia były robione w opcji sport i obiektyw był na auto. Drugi raz zrobiłam już wszystko na auto ale ten sam problem. Przywracałam ustawienia domyślne i nadal to samo. Nie wiem czy to mój błąd czy jednak jest coś nadal zepsute. Co prawda zdjęcia robię z pasji amatorsko ale nigdy wcześniej (a byłam już na ponad 10 takich zawodach) takie nie wychodziły. Zawsze były super ostre, nie poruszone i nie było się do czego przyczepić. Proszę o pomoc

KwaK410
25-02-2013, 16:36
Witam. Mam nadzieję że nie powielam pytania ale nie potrafiłam znaleźć odpowiedzi. Posiadam nikona d 5100 i obiektyw 18-105. Nie dawno odebrałam go po serwisowej naprawie (błąd spustu migawki i zablokowany podgląd Lv). Niby wszystko działa ale drugi raz robiłam zdjęcia podczas zawodów biegowych (drugi raz po naprawie) i większość z nich jest jakby poruszona, nieostra, zamazana :/ Po pierwszych zdjęciach myślałam że to ja popełniłam błąd i że to kwestia ustawień. Pierwszy raz zdjęcia były robione w opcji sport i obiektyw był na auto. Drugi raz zrobiłam już wszystko na auto ale ten sam problem. Przywracałam ustawienia domyślne i nadal to samo. Nie wiem czy to mój błąd czy jednak jest coś nadal zepsute. Co prawda zdjęcia robię z pasji amatorsko ale nigdy wcześniej (a byłam już na ponad 10 takich zawodach) takie nie wychodziły. Zawsze były super ostre, nie poruszone i nie było się do czego przyczepić. Proszę o pomoc

wrzuć zdjęcia !

justysia1608
25-02-2013, 16:53
to te zdjęcia: https://plus.google.com/photos/103924991301542699449/albums/5845886113005165489?banner=pwa
przykładowo tu były dużo lepsze: https://plus.google.com/photos/103924991301542699449/albums/5728961715808510161?banner=pwa
sorki za całe galerie ale nie umiem znaleźć jak dodaje się pojedyncze zdjęcia

sokolnik
25-02-2013, 17:04
sorki za całe galerie ale nie umiem znaleźć jak dodaje się pojedyncze zdjęcia

wchodzisz na http://imageshack.us/, dodajesz zdjęcie, ważne by było zmniejszone do odpowiedniego poziomu, max 1000pixeli na dłuższym boku.
dostajesz link bezpośredni do zdjęcia. Wklejasz ten link tu w treść wiadomości poprzez kliknięcie w małą ikonkę WSTAW OBRAZEK.
to tak na szybkości.
6cYD-CKdD-g

MstrG
25-02-2013, 17:15
Czy tylko podczas zdjęć typowo sportowych / w ruchu masz problem?
Trudno odgadnąć jakie tam są czasy migawki, fajnie gdybyś je podała.
W kwietniu były dużo lepsze warunki pogodowe, podczas biegu trzech jezior widzę, że jest szaro, w lesie... 18-105 nie jest super jasny, choć przy dobrych ustawieniach powinien tu dać radę.

TOP67
25-02-2013, 17:19
Czas jest podany 1/500, przy f5,6 zapewne było wysokie ISO i to ono zjadło jakość.
Wydaje się też, że jest spory BF. Nie wiem co prawda na co było ostrzone, ale tylne szeregi są ostre.

justysia1608
25-02-2013, 17:23
Czy tylko podczas zdjęć typowo sportowych / w ruchu masz problem?
Trudno odgadnąć jakie tam są czasy migawki, fajnie gdybyś je podała.
W kwietniu były dużo lepsze warunki pogodowe, podczas biegu trzech jezior widzę, że jest szaro, w lesie... 18-105 nie jest super jasny, choć przy dobrych ustawieniach powinien tu dać radę.

teraz jak robię zdjęcia w domu to są ok. Tylko właśnie w pelnerze beznadziejne.
te są z tego roku https://plus.google.com/photos/103924991301542699449/albums/5845886113005165489?banner=pwa (wcześniej dawałam link)
a te są z ubiegłego tym samym sprzętem i był te same warunki no i moim zdaniem są dużo lepsze https://plus.google.com/photos/103924991301542699449/albums/5708278185798849841?banner=pwa

w obu przypadkach korzystałam z ustawień auto. Tak jak pisałam jestem amatorem co zresztą widać więc wolę nie bawić się w ustawienia manualne

justysia1608
25-02-2013, 17:24
Czas jest podany 1/500, przy f5,6 zapewne było wysokie ISO i to ono zjadło jakość.
Wydaje się też, że jest spory BF. Nie wiem co prawda na co było ostrzone, ale tylne szeregi są ostre.

tak jak piszę sama nie ustawiałam ostrości tylko miałam na auto

TOP67
25-02-2013, 17:31
A masz na obiektywie jakiś filtr?
Generalnie to widać mały kontrast, bo pogoda kiepska.

sasz87
25-02-2013, 17:31
moim zdaniem, ostrość na auto tutaj robi swoje, skąd apart wie ze ma ostrzyć np. na pierwszych biegaczy w tłumie? sporo sie dzieje jak ludzie biegną więc i ostrość się gubi. Zależy na kim bardziej Ci zależało czy na pierwszych uczestnikach czy na srodku, czy na tych na końcu :)

justysia1608
25-02-2013, 17:37
A masz na obiektywie jakiś filtr?
Generalnie to widać mały kontrast, bo pogoda kiepska.
ojej nie mam pojęcia :/ wstyd ale nie bardzo nawet wiem co to ten filtr

moim zdaniem, ostrość na auto tutaj robi swoje, skąd apart wie ze ma ostrzyć np. na pierwszych biegaczy w tłumie? sporo sie dzieje jak ludzie biegną więc i ostrość się gubi. Zależy na kim bardziej Ci zależało czy na pierwszych uczestnikach czy na srodku, czy na tych na końcu :)
może i tak tylko że zawsze tak robiłam że albo auto albo sporta a obiektyw zawsze auto i był dobre. Wiadomo że kilka mogło zdarzyć się gorszych ale nie tak jak teraz że większość do kosza

Bo zastanawiam się nad jednym czy to może być wina aparatu a nie moja. Ostatnio był zepsuty no i to był pierwsze zdjęcia po naprawie. Jeszcze zostało mi parę miesięcy gwarancji i zastanawiam się czy znowu nie zareklamować?

sasz87
25-02-2013, 17:43
ok. ale czy to tez wcześniej były biegi ?? i zalezy pod jakim kątem robisz zdjecia temu pędzącemu tłumowi. Zrób zdjecie centralnie tym ludziom i ostrość na pewno trafi na pierwsze osoby i będzie ok. pod warunkiem ze ze sprzętem ok.

bo chodzi Ci chyba o te pierwsze osoby na planie że sa nie ostre tak ??

a może aparat ostrzył sobie na drzewa :) hih i ostrość w tak zwanych "krzakach"

justysia1608
25-02-2013, 17:49
ok. ale czy to tez wcześniej były biegi ?? i zalezy pod jakim kątem robisz zdjecia temu pędzącemu tłumowi. Zrób zdjecie centralnie tym ludziom i ostrość na pewno trafi na pierwsze osoby i będzie ok. pod warunkiem ze ze sprzętem ok.

bo chodzi Ci chyba o te pierwsze osoby na planie że sa nie ostre tak ??

wcześniej to też był biegi. Założenie mam takie że jeśli to tłum to dobrze jak większość jest ostra. Koniec tłumu może mieć tam jakieś mankamenty. No ale tym razem prawie wszystkie wyszły nieostre. Cały tłum jakiś rozmazany a pojedyncze osoby to już w ogóle porażka. Jeśli przejdziesz dalej w galerii to będziesz wiedział o czym mówię. Bo te początkowe z galerii to jeszcze tak nie najgorzej ale te później...

justysia1608
25-02-2013, 17:51
a może aparat ostrzył sobie na drzewa :) hih i ostrość w tak zwanych "krzakach"

hehe nie wiem może i tak :) Tylko że mi nie o drzewa chodziło a o ludzi :p Jeśli jest wszystko na auto i pojedyncza osoba to chyba aparat powinien już nie mieć problemu z ostrością

sasz87
25-02-2013, 17:57
a faktycznie są też zdjecia centralnie robione ludziom i też nieostre :/ ustaw sobie punktowy najlepiej centralny autofocus i kieruj na konkretne wybrane przez Ciebie miejsce wtedy zobaczysz czy chybia czy nie. Przełącz sobie na program P i tam zmień na punktowy (tutaj odsyłam do instrukcji obsługi co i jak . ) Być może jakaś wina sprzętu.

hehe nie wiem może i tak Tylko że mi nie o drzewa chodziło a o ludzi Jeśli jest wszystko na auto i pojedyncza osoba to chyba aparat powinien już nie mieć problemu z ostrością
teoretycznie tak :)

TomHealey
25-02-2013, 23:12
Odnoszę wrażenie, że to nie wina aparatu, a raczej fotografa (tzn. fotografki :) ). D5100 to na prawdę dobry sprzęt. Przy tego typu zdjęciach najlepiej ustawić tryb pół-automatyczny (priorytet przysłony - A) oraz ciągły focus (AF-C - absolutnie nie tryb AF-S ani AF-A), wybierasz jednego biegacza (punkt wybierałbym jeden z bocznych lub centralny, w zależności od kadru który chce uzyskać) i ostrzysz na niego (podążasz za nim) dopóki nie uzyskasz pożądanego (i porządnego) kadru - w odpowiednim momencie robisz zdjęcie, ktoś to ładnie nazwał panoramowaniem :) Wtedy wszystko ładnie wyjdzie. W takich wypadkach lubię jak mam raz ustawioną przysłonę i mogę ją w każdej chwili zmienić (aby mieć kontrolę nad głębią - i żeby mi automat jej nie zmieniał), ustawiam ISO, a aparat dobiera czas do ekspozycji. Dzięki temu można skupić się na robieniu zdjęć, tutaj nie ma czasu na każdorazowe zmiany wszystkich trzech parametrów (ISO, czas, przysłona) do pomiaru ekspozycji.

W ogóle odradzam korzystanie z pełnej automatyki. Polecam korzystanie z trybów manualnych, i pół-manualnych. Masz lustrzankę za ponad 1,5k - myślę, że warto się pouczyć aparatu i fotografii. Mi szkoda było by pieniędzy.

W domu masz ostre zdjęcia, bo automat się nie gubi - nikt nie biegnie :) Jeśli dalej masz wątpliwości, poproś kogoś bardziej zaawansowanego, niech sprawdzi sprzęt lub ostatecznie możesz oddać do serwisu - jest na gwarancji.

sasz87
25-02-2013, 23:44
Ja także polecam inne tryby niż auto, w końcu tak jak kolega TomHealey pisze szkoda kasy na taki sprzęt, trzeba zacząć się uczyć posługiwać sprzętem świadomie:). Zasugerowałem tryb P aby sprawdzić tylko i wyłącznie autofocus, który tu ewidentnie się gubi, zakładając ze kolezanka nie bardzo wie co to iso, czas, przesłona.

justysia1608
25-02-2013, 23:59
Odnoszę wrażenie, że to nie wina aparatu, a raczej fotografa (tzn. fotografki :) ). D5100 to na prawdę dobry sprzęt. Przy tego typu zdjęciach najlepiej ustawić tryb pół-automatyczny (priorytet przysłony - A) oraz ciągły focus (AF-C - absolutnie nie tryb AF-S ani AF-A), wybierasz jednego biegacza (punkt wybierałbym jeden z bocznych lub centralny, w zależności od kadru który chce uzyskać) i ostrzysz na niego (podążasz za nim) dopóki nie uzyskasz pożądanego (i porządnego) kadru - w odpowiednim momencie robisz zdjęcie, ktoś to ładnie nazwał panoramowaniem :) Wtedy wszystko ładnie wyjdzie. W takich wypadkach lubię jak mam raz ustawioną przysłonę i mogę ją w każdej chwili zmienić (aby mieć kontrolę nad głębią - i żeby mi automat jej nie zmieniał), ustawiam ISO, a aparat dobiera czas do ekspozycji. Dzięki temu można skupić się na robieniu zdjęć, tutaj nie ma czasu na każdorazowe zmiany wszystkich trzech parametrów (ISO, czas, przysłona) do pomiaru ekspozycji.

W ogóle odradzam korzystanie z pełnej automatyki. Polecam korzystanie z trybów manualnych, i pół-manualnych. Masz lustrzankę za ponad 1,5k - myślę, że warto się pouczyć aparatu i fotografii. Mi szkoda było by pieniędzy.

W domu masz ostre zdjęcia, bo automat się nie gubi - nikt nie biegnie :) Jeśli dalej masz wątpliwości, poproś kogoś bardziej zaawansowanego, niech sprawdzi sprzęt lub ostatecznie możesz oddać do serwisu - jest na gwarancji.
Dzięki za rady. Zamierzam pouczyć się :) Jak na razie zdjęcia robiłam w ramach przysługi i do tej pory wychodziły. No a teraz wyszły jak wyszły niestety. Zakładając że wszystkie ustawienia były zawsze takie same pomyślałam że może to jednak wina aparatu. I w sumie do tej pory zastanawiam się dlaczego tym razem wyszły źle. Czyli wszystkie ustawienia auto nie dają mi gwarancji że zdjęcie będzie poprawne?

Ja także polecam inne tryby niż auto, w końcu tak jak kolega TomHealey pisze szkoda kasy na taki sprzęt, trzeba zacząć się uczyć posługiwać sprzętem świadomie:). Zasugerowałem tryb P aby sprawdzić tylko i wyłącznie autofocus, który tu ewidentnie się gubi, zakładając ze kolezanka nie bardzo wie co to iso, czas, przesłona.
no niestety nie bardzo, przyznaję. Ale zamierzam to zmienić :) Czyli tryb P powinien dać mi odpowiedź czy autofocus działa poprawnie?

I sorki za może zbyt banalne pytania :) Ale dzięki za rady

sasz87
26-02-2013, 00:21
no niestety nie bardzo, przyznaję. Ale zamierzam to zmienić Czyli tryb P powinien dać mi odpowiedź czy autofocus działa poprawnie?

No nie :) Tryb P dobierze za Ciebie czas i przesłonę, więc masz raczej pewność, że zdjęcie wyjdzie poprawnie naświetlone. W tym trybie P ustawiasz tryb autofocusa. Na auto, czy sport nie masz takiej możliwośc, autofocus jest automatyczny i wali gdzie mu sie podoba, np.w drzewa :P. Czyli: ustawisz tryb P, ustawisz autofocus punktowy najlepiej centralny czyli na środkowy z tych wszystkich kwadracików: w instrukcji wszystko masz opisane jak to zrobić :) (wtedy w wizjerze bedziesz miała cały czas czerwony kwadracik na środku jak naciśniesz spust migawki do połowy) wtedy jeżeli tym środkowym kwadracikiem najedziesz na obiekt on ma byc ostry :) tzn jest głównym obiektem, takim priorytetem dla aparatu:)

justysia1608
26-02-2013, 00:44
No nie :) Tryb P dobierze za Ciebie czas i przesłonę, więc masz raczej pewność, że zdjęcie wyjdzie poprawnie naświetlone. W tym trybie P ustawiasz tryb autofocusa. Na auto, czy sport nie masz takiej możliwośc, autofocus jest automatyczny i wali gdzie mu sie podoba, np.w drzewa :P. Czyli: ustawisz tryb P, ustawisz autofocus punktowy najlepiej centralny czyli na środkowy z tych wszystkich kwadracików: w instrukcji wszystko masz opisane jak to zrobić :) (wtedy w wizjerze bedziesz miała cały czas czerwony kwadracik na środku jak naciśniesz spust migawki do połowy) wtedy jeżeli tym środkowym kwadracikiem najedziesz na obiekt on ma byc ostry :) tzn jest głównym obiektem, takim priorytetem dla aparatu:)

dzięki bardzo :)

Coof
26-02-2013, 01:49
Generalnie staraj się robić zdjęcia przy punktowym AFie przy ręcznym wyborze pola i autofocusie w trybie AF-C. Aparat ustawi ostrość pod to pole które wybierzesz. Samo centralne to za mało.
Po zdjęciach wnioskuję, że aparatowi nic nie dolega. Ostrość jest 10 metrów za pierwszymi sportowcami a w takie BF nie uwierzę :)
Nabranie odrobiny świadomości dotyczącej obsługi sprzętu zaowocuje lepszymi zdjęciami, zapewniam.

justysia1608
26-02-2013, 17:01
Generalnie staraj się robić zdjęcia przy punktowym AFie przy ręcznym wyborze pola i autofocusie w trybie AF-C. Aparat ustawi ostrość pod to pole które wybierzesz. Samo centralne to za mało.
Po zdjęciach wnioskuję, że aparatowi nic nie dolega. Ostrość jest 10 metrów za pierwszymi sportowcami a w takie BF nie uwierzę :)
Nabranie odrobiny świadomości dotyczącej obsługi sprzętu zaowocuje lepszymi zdjęciami, zapewniam.

Postaram się kolejny raz tak zrobić. Wybrałam auto bo wydawało mi się i co prawda dalej mam takie obawy że nie zdążę tego wszystkiego poustawiać jak mi się zawodnik pokaże. A jak już ustawie to będzie za późno :)

Proszę o wyrozumiałość, bo nie ukrywam póki co trochę jestem zielona w tym temacie :p

A może ktoś z Was mógłby polecić jakiś podstawowy kurs? Szkolenia nikon raczej odpadają bo cena zbyt wygórowana jak dla . Myślę o jakimś kursie na płytce

pszemson
26-02-2013, 21:11
Nie musisz az tak ustawiac wiele. Sa 3 dobre tryby zdjec: P - automatyka programowa (sam wybierasz czy chcesz lampe i jakie ISO), A - sama wybierasz wartość przesłony i ISO a aparat dopasuje czas migawki, S - sama wybierasz czas migawki i ISO a aparat dopasuje przesłonę. Dla bezpieczeństwa możesz najwyżej włączyć auto iso w ustawieniach.

Polecę Ci stronę z dużą ilością informacji. szerokikadr.pl (http://www.szerokikadr.pl/poradnik/artykul/tryby_p_s_a_m_co_to_jest_oraz_kiedy_i_jak_ich_uzyw ac). W linku masz od razu wprowadzenie do trybów apratu. :) Ciekawe są też porady Karl Taylor Photography na youtube (http://www.youtube.com/user/GreatPhotographyTips). Ale gość używa pro sprzętu i do tego daje głównie rady. I tak fajnie się ogląda jak pracuje. A i muszę też polecić książki Scotta Kelbyego. Gość śmiesznie pisze i daje rady zarówno z wykorzystaniem amatorskim sprzętu, jak i dla drogich akcesoriów.

TomHealey
26-02-2013, 21:42
Czyli wszystkie ustawienia auto nie dają mi gwarancji że zdjęcie będzie poprawne?

Nie. Nigdy tak nie będzie.

Postaram się kolejny raz tak zrobić. Wybrałam auto bo wydawało mi się i co prawda dalej mam takie obawy że nie zdążę tego wszystkiego poustawiać jak mi się zawodnik pokaże. A jak już ustawie to będzie za późno :)

Master it!

Ustaw D5100 tak aby móc szybko i łatwo zmieniać trzy podstawowe parametry bez odrywania oka od wizjera i chodzenia po menu (da się), szybkie przełączanie pól - to już praktyka.

Manual (M):
ISO - przycisk FN + kółko zmiana (w dół i w górę)
Czas - kółko
Przysłona - przycisk ekspozycji + kółko

Priorytet czasu (S):
Czas - kółko
Przysłona - dobiera automatyka /ew. korekta ekspozycji - przycisk eksp. + kółko

Priorytet przysłony (A):
Czas - dobiera automatyka /ew. korekta ekspozycji - przycisk eksp. + kółko
Przysłona - kółko

Przy czym jeśli nie potrzebujesz kontroli głębi, a obiekt porusza się bardzo szybko, zawsze używaj priorytetu czasu (S), ustawiaj wysokie czasy by zamrozić obiekt w ruchu - btw, przy priorytecie przysłony jest ryzyko, że aparat ustawi za krótki czas.

A może ktoś z Was mógłby polecić jakiś podstawowy kurs? Szkolenia nikon raczej odpadają bo cena zbyt wygórowana jak dla . Myślę o jakimś kursie na płytce

W internecie jest tego mnóstwo - profesor Google pomoże :) Z papierowych - Digital Camera (miesięcznik) dołączane są płyty (ucz się sam fotografii) oraz broszurka "Poznaj swój aparat".

Powodzenia!

zgera
27-02-2013, 09:46
Moim zdaniem to jest jakiś problem z aparatem, nawet w trybach auto powinno być więcej zdjęć trafionych.
Zgodnie z Kolegami nie popieram używania tych trybów, ale wydaje mi się że po naprawie aparatu serwis nie dokładnie skalibrował AF.
Nie wiem co wymieniali, jeśli był to mechanizm podnoszenia lustra to bez prawidłowej regulacji aparat może tak się zachowywać.

justysia1608
27-02-2013, 17:07
Moim zdaniem to jest jakiś problem z aparatem, nawet w trybach auto powinno być więcej zdjęć trafionych.
Zgodnie z Kolegami nie popieram używania tych trybów, ale wydaje mi się że po naprawie aparatu serwis nie dokładnie skalibrował AF.
Nie wiem co wymieniali, jeśli był to mechanizm podnoszenia lustra to bez prawidłowej regulacji aparat może tak się zachowywać.

taki mam opis na kartce od naprawy: naprawa mechanizmu wybierania przysłony. Test komputerowy, czyszczenie.
Wysyłałam na gwarancję bo nie szło robić zdjęcia bo wyskakiwał błąd spustu migawki. To co radzisz mi go jeszcze raz wysłać na gwarancję? W sumie tak bym zrobiła bo gwarancja kończy się we wrześniu

i jeszcze jedno. Gdybym go wysyłała do naprawy to powinnam załączyć jakieś zdjęcia w ramach dowodu? Czy powinien im opis wystarczyć?

justysia1608
27-02-2013, 17:09
Dzięki za wszystkie rady odnośnie kursów :)

sasz87
28-02-2013, 20:27
Ja chcąc oddać obiektyw 50 1.8 na gwarancję odnosnie nie trafionych zdjęć, to kazano mi płytę ze zdjęciami dostarczyć. Obiektyw kupiony w fotojoker.

qca
02-03-2013, 00:31
mi na myśl przychodzi tylko podpięcie obiektywów w pełni manualnych, w których przymykamy f ręcznie, ale przeważnie nie warta skórka wyprawki i z doświadczenia własnego szybciej i pewniej jest używać normalnego AFa i badać na lcd zamiast na wizjerach pokroju niższych luster ustawiać ostrość ręcznie przy małych głębiach.

basket
02-03-2013, 01:16
Mnie też się wydaje, że to wina aparatu. Ostrości na tych fotkach to nie ma nigdzie(nawet na tych zdjeciach o ktorych autor watku mówi, że są dobre). 18-105 to brzytwa, a na prezentowanych fotkach wszedzie mydlo.
Wrzuc jeszcze te zdjecia na jakis normalny serwer. Daj je wieksze, bo to może wiele wyjasnic:-)

sasz87
02-03-2013, 12:37
Z tą brzytwą to nie zgodzę sie do końca :) warunki na podanych zdjęciach są średnie, pochmurno, las do okoła, szaro buro i ponuro zero światła. Zdjęcia nie są po żadnej obróbce graficznej prosto w jpg. Samo szkło nie jest złe sam używałem, ale od warunków też sporo zależy co szkło ma do zaoferowania.

Przemek80
03-03-2013, 20:57
Z półautomatyką jest sprawa prosta jest ruch to tryb S,nie ma ruchu to tryb A. Na zdjęciach biegacze więc tryb S,autoISO powiedzmy do 800 powinno wystarczyć.

matiax
07-03-2013, 01:08
według mnie to te zdjęcia są ostre ale cały czas w tym samym miejscu czyli drzewa z lewej. Jest raczej jasno więc czas migawki nie powinien przeszkadzać (biegacze są wszyscy równo nieostrzy )

Wojtek_Wwa
09-08-2014, 14:15
Cześć wszystkim,

nie zakładam nowego wątku, bo sytuacja u mnie jest identyczna:

- Nikon D5100 z obiektywem (18-105);
- po naprawie gwarancyjnej z powodu błędu spustu migawki,
- po naprawie aparat robi w dużej mierze nieostre zdjęcia.

Jestem amatorem. Prawie wszystkie zdjęcia robię na trybie auto, a mimo to mam piękne zdjęcia z wyjazdów i z moich prac służbowych (wykończenia balkonów). W marcu 2014 r., 6 miesięcy po zakupie, aparat miał błąd spustu migawki. Po naprawie zauważyłem, że większość zdjęć ma bardzo dziwnie ustawioną ostrość - praktycznie nie publikuję nowych prac na firmowej stronie internetowej, bo są lekko rozmazane.

Porównałem dzisiaj: zdjęcia balkonów sprzed usterki są piękne - ostre, żywe; po - już nie.

Ktoś może napisać, że to kwestia robienia zdjęć na trybie auto, ale przecież kiedyś było OK. Tutaj moje pytanie do Was: czy to może być usterka sprzętu, czy kwestia ustawień? Na pewno po naprawie coś się zmieniło, bo np. zmieniony został domyślny rozmiar zdjęć.

Wrzucam przykładowe fotki z wyjazdów. Zwraca uwagę gubienie ostrości po bokach:

https://plus.google.com/photos/111898675904392564243/albums/6045536967279682945?authkey=CJP6x424-5-WZg

Będę bardzo wdzięczny za pomoc.

GonzoG
09-08-2014, 14:29
Nie ma nic wspólnego z aparatem.
Jak już, to jest problem obiektywu.

Wojtek_Wwa
10-08-2014, 21:23
Dzięki za odp. Właśnie tu leży istota problemu - czy sprzęt (body lub obiektyw) sam w sobie jest problemem, czy jakieś ustawienie lub moje umiejętności.

Czy ktoś mógłby jeszcze dorzucić swoją opinię? Z góry dzięki, pozdr!

kolas
10-08-2014, 22:01
Wygląda to na problem z obiektywem.

GonzoG
10-08-2014, 22:04
Znajdź ścianę z wyraźną fakturą (np. z cegły).
Zrób zdjęcia na różnych ogniskowych przy maksymalnie otwartej przesłonie, tak aby ściana była w płaszczyźnie ostrości i zajmowała cały kadr.

piotrx25
11-08-2014, 07:12
Środek kadru jest ostry. Też jestem zdania że to wina obiektywu.

sqizzy
11-08-2014, 17:27
Jak wygląda kalibracja aparatu? Czy robi się ją do wybranego obiektywu czy nie jest to zależne od szkła? Mam problem z kitowym obiektywem i brakiem ostrości i zastanawiam się właśnie nad oddaniem go na czyszczenie i kalibracje tylko nie wiem czy czekać na nowy obiektyw.

Wysłane z mojego GT-I9305 przy użyciu Tapatalka

GonzoG
11-08-2014, 17:42
Jak wygląda kalibracja aparatu? Czy robi się ją do wybranego obiektywu czy nie jest to zależne od szkła? Mam problem z kitowym obiektywem i brakiem ostrości i zastanawiam się właśnie nad oddaniem go na czyszczenie i kalibracje tylko nie wiem czy czekać na nowy obiektyw.

Wysłane z mojego GT-I9305 przy użyciu Tapatalka

Aparat zawsze kalibruje się do wzorca, bo wtedy z każdym innym obiektywem by nie ostrzył.

To obiektywy można kalibrować pod aparat.

Wojtek_Wwa
12-08-2014, 08:21
Dziękuję za wszystkie odpowiedzi. Aparat jest jeszcze na gwarancji, więc zdecydowałem, że bez dodatkowych testów oddam go do serwisu. Dam znać jaki będzie rezultat.

danus
13-08-2014, 23:25
Nie wiem czy ma to aż takie znaczenie ale zauważyłem że twoje fotki z "V Poznań Półmaraton 01.04.2012" mają ustawioną przysłonę F8 a fotki z "bieg trzech jezior 2013" przysłonę w okolicy F4.
Ciężko chyba zrobić w miarę ostrą fotkę w 'całym kadrze' na takiej przysłonie.

nikoniarz
14-08-2014, 08:44
Akurat pomiedzy f4 a f8 uzyskuje sie z reguly najlepsza ostrosc

Wojtek_Wwa
26-08-2014, 09:43
Dziękuję za wszystkie odpowiedzi. Aparat jest jeszcze na gwarancji, więc zdecydowałem, że bez dodatkowych testów oddam go do serwisu. Dam znać jaki będzie rezultat.

Odebrałem dzisiaj aparat z serwisu. W raporcie ujęto naprawę obiektywu i wymianę bloku optycznego.

Zrobiłem kilka zdjęć testowych i jest OK, czyli rzeczywiście była usterka :lol: Co ciekawe, dostałem dwa raporty, w tym jeden informujący (najprawdopodobniej pierwsza wersja), że po długotrwałych testach stwierdzają poprawne działanie wszystkich funkcji aparatu.

Garot65
26-08-2014, 15:09
Nie, to jest raczej raport po naprawie steiwrdzający, że naprawa dała oczekiwany skutek.