PDA

Zobacz pełną wersję : Tamron AF 70-300mm 1:4-5.6 LD TELE-MACRO(1:2)

sebjak92
25-02-2013, 15:53
Witam

Przy okazji pisania pierwszego postu chciałbym przywitać się z całym gronem nikoniarzy. Otóż jestem amatorem i niedawno kupiłem sobie D90 w zestawie z szkłem 18-105. Niedawno temu odkryłem że ojciec dziewczyny ma starą minoltę z swoich czasów i dość długi obiektyw, zastanawiam się czy jest jakaś możliwość podpięcia go do mojej lustrzanki. Jestem w tym zielony, oczywiście wejście nie pasuje no i chyba nic w tym dziwnego. Obiektyw to Tamron AF 70-300mm 1:4-5.6 LD TELE-MACRO(1:2). Jeżeli będzie trzeba to zrobię zdjęcia.

kazzi
25-02-2013, 19:43
Jak sam zauważyłeś "wejścia" nie pasują i nic z tym nie zrobisz.Każdy z producentów sprzętu foto stosuje swój typ połączenia korpusu aparatu z obiektywem
i w zasadzie nie ma możliwości podpięcia obiektywu jednej firmy do drugiej.Tamron w swoich starych obiektywach bez AF stosował system "Adaptal" gdzie możliwa
była wymiana tylnego członu obiektywu.Z chwilą wprowadzenia autofokusu i elektroniki do obiektywów zaniechano tego rozwiązania.Ten konkretny obiektyw mógłby
prawdopodobnie współpracować z którąś z lustrzanek Sony ponieważ to ta firma przejęła cześć fotograficzną Minolty.Jedyny system,który z mniejszymi lub większymi
ograniczeniami daje się podpiąć do współczesnych lustrzanek to m42 czyli połączenie na gwint spotykane u nas w popularnych kiedyś Zenitach,ale to już inny temat.

sebjak92
26-02-2013, 17:07
Rozumiem, szkoda. Dziękuje, można zamknąć temat.