Zobacz pełną wersję : Jak korygujecie Balans Bieli
Nikoniarze, wiem ze podobny post pojawił się już pewnie z 2-3 razy ale nie chce Was zapytac jak ustawić WB ale jak go korygujecie w czasie pracy z lampą błyskową. Wyobraźmy sobie sytuację że focimy w plenerze gdzie raz jest bardzo jasno ( otwarta przestrzeń - łąka ) a raz ciemniej ( cień pod gęstymi drzewami ) Wiadomo że temperatura barwowa jest dla tych przypadków różna.
Ustawiamy WB np. na jakiś wzorzec bieli i focimy w jednym miejscu.Ale przy każdej zmianie przysłony i czasu zmieniamy udział światła lampy i światła zastanego i wówczas pomimo że mamy zrobiony balans bieli wszystko jest lipa.Te różnice często są duże bo np.1/15, F11+lampa i np. 1/250, F2,8+lampa.Różnice w proporciach poszczególnych zródeł światła są bardzo duże.Jak to uprościć?
Czy za każdą zmianą przysłony i czasu robicie ustawienie predefiniowalnego WB?
Wiem także że można wszystko zrobić w RAW lub TIFF ale ze względu na ich rozmiar i czas wywołania w PS to rozwiązanie odpada ( czasami jest 500 zdjeć dziennie więć dokładne obrabianie nie jest możliwe )
Czy za każdą zmianą przysłony i czasu robicie ustawienie predefiniowalnego WB?
jak masz za dużo czasu przy foceniu to można sie pobawić choć to pewnie i tak nie będzie lepiej jak na automacie WB raczej bardzo podobnie o ile dobrze zmierzysz.
..nie wierzę, że zrobisz 500 fotek dziennie i dokłądnie 100% z nich nadaje się do obróbki. Polecem zdecydowanie pracę na RAWach bo tam temperaturę ustawisz najprościej, suwakiem choćby.. ..w Capture One możesz to nawet delikatnie przyspieszyc jeśli chodzi o serię, ewentualnie RawShooter (zupełnie za friko). Zrób najpierw wstępną selekcję, a później zajmij się na spokojnie wybrańcami.
Wiem także że można wszystko zrobić w RAW lub TIFF ale ze względu na ich rozmiar i czas wywołania w PS to rozwiązanie odpada ( czasami jest 500 zdjeć dziennie więć dokładne obrabianie nie jest możliwe ) :) Czesto przynosze do domu 500 NEFow. Ich "obrobka" zajmuje kilka-kilkanascie minut.
udział swiatła zastanego do błyskowego można z dośc dobrym przybliżeniem kontrolowac w trybie TTL BL FP lampy błyskowej (SB800). Istotne jest to BL, a FP dodałem, bo piszesz o bardzo krótkich czasach.
gorzej, że to światło zastane jest inne w słońcu a inne w cieniu - to inne temp barwowe. Problemem jest bardziej niedopasowanie temp barwowej światła zastanego do błyskowego.
Pracuj w NEFach a i tak nie będzie zawsze doskonałego efektu. By tak mieć musiałbyś czasami zakładać na palnik filtry konwersyjne. Ale z SB800 jest dany tylko jeden - i to ocieplający.
Pracuj w NEFach a i tak nie będzie zawsze doskonałego efektu. By tak mieć musiałbyś czasami zakładać na palnik filtry konwersujne. Ale z SB800 jest dany tylko jeden - i to ocieplający.
Hmm a mnie sie wydawalo ze dwa filtry.
A ten drugi zielony to do czego? - swiatlo z zarowek?
do jarzeniówek - więc nieprzydatne do światła zastanego w teren - dlatego go nie uwzględniłem.
do jarzeniówek - więc nieprzydatne do światła zastanego w teren - dlatego go nie uwzględniłem.
A to przepraszam bo myslalem ze ty tak w ogole o ilosci filtrow w pudelku z SB800 ;)
:) Czesto przynosze do domu 500 NEFow. Ich "obrobka" zajmuje kilka-kilkanascie minut.
W zwiazku z powyższym Stig mam do Ciebie pytanko jako do fachmana. Czy to skrócenie przez Ciebie czasów przy obróbce NEF czy RAW robisz tak że obrabiasz jedną fotke, potem zaprogramowujesz PS-a na te warunki jakimi obrobiłeś fotke wzorcową a potem wszystkie poddajesz obróbce wg.zapisanego wzorca PS-a? Jeżeli tak to niestety mi to nie pomoże ponieważ warunki nie są takie same i po takiej obróbce jednak sa dość znaczne różnice.Fotografuje różne rzeczy m.in.ciuchy (brrr tego jest najwięcej) i inne duperele gdzie ważny jest kolor bo potem takie fotki sa rozsyłane po przedstawicielach handlowych, sklepach i najważniejszy jest kolor i to określony bardzo dokładnie.
Mógłbyś przyblizyć jak Ty upraszczasz sobie autoatyczną obróbkę WB?
A na koniec będziesz na targach w Łodzi?
Czy to skrócenie przez Ciebie czasów przy obróbce NEF czy RAW robisz tak że obrabiasz jedną fotke, potem zaprogramowujesz PS-a na te warunki jakimi obrobiłeś fotke wzorcową a potem wszystkie poddajesz obróbce wg.zapisanego wzorca PS-a? Tak duzych zestawow nie obrabiam w PS. Wygodniejszy w tym jest CameraOne. Niemniej jesli mialbym to robic w Shopie -- to raczej podobnie, ale uzywajac mozliwosci CameraRAW do pracy na wielu plikach jednoczesnie.
Jeżeli tak to niestety mi to nie pomoże ponieważ warunki nie są takie same i po takiej obróbce jednak sa dość znaczne różnice. Ale nikt Ci nie kaze kopiowac ustawien do wszystkich zdjec. Wystarczajaco przyspiesza prace np. skopiowanie parametrow do np. jedynie 10 zdjec, ktore faktycznie danego wzorca korekty wymagaja. Potem poprawki w nastepnym i znowu skopiowanie z niego do powiedzmy 5-ciu sztuk.
Mógłbyś przyblizyć jak Ty upraszczasz sobie autoatyczną obróbkę WB? Hmmm... Nie pamietam kiedy ostatni raz musialem poprawiac WB w duzych ilosciach zdjec, a jesli juz, to tak jak wyzej napisalem. Poprawka w pierwszym spartolonym a potem skopiowanie do pozostalych -- wszystko razem trwa raptem 3 sekundy. Nie wiem jak Ty sie brzydko bawisz z tym aparatem, ze kazde wymaga poprawiania WB. Ja np. wracajac z meczu koszykowki, czy tez koncertu -- jesli na poczatku fotografowania wybralem konkretna temperature barwowa, to tak mam do samego konca i w komputerze wlasciwie juz nic nie poprawiam. To samo jesli fotografuje modelke w plenerze, czy jakies przedmioty w studio...
A na koniec będziesz na targach w Łodzi? Nie
Do Stiga
Z możliwościa ustawienia temperatury barwowej w puszce nie mam możliwości bo robię na Fuji S3 Pro a tam nie ma takiej opcji co bardzo doskwiera.Muszę zamiast ustawiać w puszce - predefiniować podając wzór np.białej kartki.
Co do mojej zabawy w fotografowanie to musze przyznać że jestem maxymalnym pedantem w obróbce i poprawiam wszystko co jest możliwe. Samego mnie to wk.... ale cóż takiego mnie mamusia urodziła i teraz już dupa.
Mam dziwne wrażenie że Fuji S3 Pro ma zawsze zaróżowiony i lekko zażółcony obraz i to przy różnych wzorcach bieli.
Pomimo że już nawet stosuję wzorzec lekko zażółcony aby zdefiniowany obraz był potem niebieskawy itd. biel zawsze lekko jest z innym zafarbem zółci i różu.Dlatego mnie to tak wkurza bo szukam sposobu na ułatwienie sobie pracy bo leń jestem z natury...
Czasem są takie warunki, że po prostu nie da się ustawić poprawnego WB nawet przy wywoływaniu RAWu.
Miałem taką sytuację fotografując telefon kom. z podświetlonym akurat, kolorowym wyświetlaczem, na którym było zdjęcie na tapecie. Nie mogłem dojść do ładu, albo wyświetlacz mi nie pasował albo reszta telefonu i tło. W końcu wywołałem z tego dwa jpg-i, jeden z poprawnym WB dla wyświetlacza, a drugi dla reszty i złożyłem te dwa zdjęcia do kupy z Corelu biorąc z każdego z nich to co potrzebowałem :D
Czyli Odie83 zrobiłeś technikę DRI tyle że zamiast do krajobrazu (najczęściej) to do reklamy.Ale zaszpanowałem wiedzą...:mrgreen:
matka997
30-03-2007, 11:10
"Na zeszłorocznych targach Photokina po raz pierwszy zaprezentowano przyrząd o nazwie CBL Lens służący do ustawiania balansu bieli. A właściwie do Równoważenia Wszystkich Kolorów (Full Color Balance) jak chce producent. Ma to być droższa, ale też bardziej skuteczna alternatywa dla szarej karty. Przyrząd CBL Lens można już kupić w naszym kraju."
ceny profesjonalne:
110 mm - 799 zł
85 mm - 699 zł
60 mm - 549 złhttp://www.fotopolis.pl/index.php?n=5701
bukowy dziad
30-03-2007, 16:00
Czyli Odie83 zrobiłeś technikę DRI tyle że zamiast do krajobrazu (najczęściej) to do reklamy.Ale zaszpanowałem wiedzą...:mrgreen:
niom...szczegolnie, ze to z DRI ma tyle wspolnego, co z ukladaniem jezdni - i tu i tu praca na warstawach;)
Jeżeli robicie fotki w świetle mieszanym, to często jest tak, że nawet w RAWIE czy NEFIE nie dobierzecie odpowiedniej temperatury barwowej.
Miałem ten sam problem, ściągnąłem z Anglii w marcu CBL lens i teraz większość zdjęć nie wymaga korekty kolorów, a te do korygowania są łatwiejsze, bo mają lepszą separację kolorystyczną.
Trudno się przekonać do takiego wynalazku za sporą kasę, ale zapraszam do obejrzenia galerii porównawczych.
Dzsiaj coś umieszczę z Targów w Łodzi na www.balansbieli.pl
Chętnie odpowiem na wszelkie pytania.
Podaj jak dokładnie przebiega korekta bieli.jak to wygląda w praktyce?
Od strony użytkowej CBL Lens traktujesz jako wzorzec bieli dla aparatu, czyli fotografujesz, żeby zajmowało 80% kadru i definiujesz jako wzorzec (instrukcja jest w pdf na www.balansbieli.pl), natomiast ze względu na swoją konstrukcję soczewkowatą cbl zbiera i załamuje w kierunku obiektywu pełne widmo światła. Szczegóły teoretyczne są też w opisie produktu na stronce.
Na szarej karcie jak ustawiasz balans bieli, nie masz wpływu na to, jak od niej odbija się światło.
Jezeli np. z boku masz poziome światło od okna a nad sobą żarówkę, to z kątów padania i odbicia światła wynika, że w kierunku obiektywu skierowane będzie więcej informacji ze źródła światła, które masz nad sobą niż z kierunku prawie równoległego do powierzchni szarej karty.
W przypadku wnętrza o dominującym źródle światła jednorodnego te różnice są mniejsze, bo z różnych kierunków na kartę pada światło o podobnej temperaturze barwowej.
Mam nadzieję, że nie zagmatwałem za bardzo.
Ceny za wysokie. :(
50% tego co jest obecnie jeszcze bym mogl zaplacic, a i to podejrzewam dla wiekszosci bylo by zbyt wysoka kwota.
Ok wszystko kumam ale nurtuje mnie dlaczego są różne wielkości CBL? Czy wielkość ma znaczenie na dokładność "kierowania" widma światła czy tylko jest to dostosowanie do różnych średnic obiektywów bo np.dla fi 77mm nie nada się najmniejszy CBL (80% kadru.) czy większy CLB ma więcej mini pryzmatów i rozszczepia lepiej?
Zależy jak się liczy.
Ja zapłaciłem 198 funtów.
Skoro średnio zaczęło mi to oszczędzać 50% czasu pracy na komputerze, godzinę pracy kalkuluję na 100 zł, to zwraca mi się dość szybko.
zdjęcia na tych galeriach porównawczych chyba trochę spreparowane
większość fotek robię na bieli auto i takich przekłamań to nigdy nie miałem
To są surowe pliki od producenta. Można też zajrzeć na www.cbllens.com.
Poza tym jeszcze dzisiaj umieszczę galerię z targów w Łodzi
Skoro średnio zaczęło mi to oszczędzać 50% czasu pracy na komputerze, godzinę pracy kalkuluję na 100 zł, to zwraca mi się dość szybko.Hmmm... Godzina pracy przy samej korekcji temperatury (bo przeciez w niczym innym to nie pomaga), to jest jakies kilkaset zdjec. Osobiscie (i podejrzewam przynajmniej 90% z nas) tak trudnych w kwestii zdjec, robie moze kilkadziesiat w ciagu roku. Wiec amortyzacja tego czegos u mnie trwalaby pewnie kilka-nascie dlugich lat. :)
zdjęcia na tych galeriach porównawczych chyba trochę spreparowane
Też mam takie wrażenie... Strasznie skopane te niektóre 'automaty'. Nie podoba mi się też zdecydowanie ocieplenie outdoorowych ujęć tym magicznym urządzeniem. Mam wrażenie, że tam z kolei przesadzono w drugą stronę.
Ze wzrostem wielkości wzrasta ilość pryzmatów i powierznia płaszczyzn załamujących światło,
a co za tym idzie dokładność i reprezentatywność pomiaru.
Mniejsze średnice dedykowane są do aparatów kompaktowych, amatorskich i kamer.
Poza tym im bardziej szerokokątny obiektyw, tym większa średnica wzorca do sfotografowania jest potrzebna.
podejrzewam, że za taką cene to większość wolałaby kupić jakieś szkło :)
jeżeli miałoby być to tak dobre i naprawdę spełniać swoje zadanie to cena maks 150-200 pln
i pójdą jak ciepłe bułeczki a tak to zalegną na magazynach
No cóż, być może na razie jest to oferta dla profesjonalistów, którzy mają sprzęt, ale nie mają czasu, żeby siedzieć na kompie i korygować zdjęcia, bo te po zbalansowaniu na cbl, nawet jeżeli czasami mają zbyt chłodne barwy, to jednak lepiej odseparowane kolory i są łatwiejsze do korygowania.
Pewnie z czasem cena spadnie, tak jak każdej nowości.
Hmmm... Godzina pracy przy samej korekcji temperatury (bo przeciez w niczym innym to nie pomaga), to jest jakies kilkaset zdjec.
Stig, chodzi Ci o kilkaset zdjęć ze studia, czy może kilkaset zdjęć z wycieczki krajobrazowej? Bo jakoś nie widzę możliwości obrobienia WB w ciągu godziny w przypadku kilkuset zdjęć zrobionych w różnych dniach, o różnych porach doby przy różnym zachmurzeniu, czasami w pomieszczeniach... Jak Ty to robisz? :(
Stig, chodzi Ci o kilkaset zdjęć ze studia, czy może kilkaset zdjęć z wycieczki krajobrazowej? Bo jakoś nie widzę możliwości obrobienia WB w ciągu godziny w przypadku kilkuset zdjęć zrobionych w różnych dniach, o różnych porach doby przy różnym zachmurzeniu, czasami w pomieszczeniach... Jak Ty to robisz? :( Normalnie -- dwoma suwakami, ktore do tego sluza. Jakies 5-10 sekund na zdjecie, to chyba nie duzo, prawda? ;) Nie robi mi wielkiej roznicy czy zdjecia ze studia, pleneru, koncertu czy meczu...
A ja takie pytanie dodam, żeby nie tworzyć nowego wątku - na ile 'gorsza' jest korekta balansu bieli w jotpegach w porównaniu z nefami? Chodzi mi tylko o balans bieli.
RomanZWrocławia
10-04-2007, 09:00
W temacie filtrów do balansu bieli:
artykuł:
http://www.kenrockwell.com/tech/expodisc.htm
strona producenta:
http://www.expoimaging.net/?gclid=CML96ITHt4sCFQ3dlAodomIHxA
i cena w B&H:
http://www.bhphotovideo.com/bnh/controller/home;jsessionid=GbyBnV1nY3!1469300675!117618758529 7?ci=1&sb=ps&pn=1&sq=desc&InitialSearch=yes&O=RootPage.jsp&A=search&Q=*&bhs=t&shs=expodisc&image.x=13&image.y=8
Za Stigiem: cena CBL jak dla mnie zaporowa
Pebees: zrób dwa zdjęcia, JPG i NEF , skop balans otwórz oba w programie którego używasz i już masz odpowiedź.
Jeśli już muszę korygować balans bieli to dla mnie JPG jest niemal bezsilny, lub kosztuje dużo więcej pracy
POZDRAWIAM
W "NC Editor" WB precyzyjnie ustalić suwakiem, to którą wybrać opcję - INCADESCENT może?
RomanZWrocławia
10-04-2007, 14:31
to się nazywa ........... się między wódkę a zakąskę
W "NC Editor" WB precyzyjnie ustalić suwakiem, to którą wybrać opcję - INCADESCENT może?
nie ma jednego ustawienia na wszystkie sytuacje zdjęciowe.
po to ta lista jest tak długa - raz sprawdzi sie to, a raz co innego.
można tez pipetą próbkować szarośc (biel) z tego punktu na zdjęciu o którym wiemy, ze było białe/szare. To najlepsza metoda.
Wracam do tematu.Ceny chyba spadły http://www.pstryk.pl/details:6428/cbl+full+color+balance+lens .Czy ktoś przetestował dogłębnie ten temat i może coś więcej napisać.Jak się spisuje w praktyce ten sprzęt.
Najlepszym narzędziem do ustawiania balansu bieli w D3 i 300 ( oczywiście w jpgach) w trudnych sytuacjach jest LV.
Moim zdaniem rzecz jasna.
bialogardzianin
19-12-2008, 16:53
Do SB800 dodawane są dwie (przynajmniej u mnie w pudełku były): do światła żarowego i jarzeniowego. DO jarzeniówek nie sprawdzałem, do żarowego- "mocno" ocieplają
maciek.evo
03-07-2009, 16:21
sorry że odgrzewam, ale zastanawia mnie jak ustawiacie WB na wzorzec bieli przy błyskaniu lampami?? ze światłem zastanym wszystko jest ok, za pierwszym razem wyświetla się "good", a jak próbuję ustawić przy lampach to za każdym raem "no good"... błysk nie przepala wzorca... ktoś pomoże? :)
normalnie ustawiam program w body pod flesz, ale parasolki i dyfuzory imo zmieniają temperature barwowa i wtedy program nie wystarcza..
marszull
03-07-2009, 17:08
zrob zdjecie z wzorcem bieli w kadrze i pozniej ustawisz sobie wywolujac rawa (chyba ze nie robisz rawow, to wtedy pre balans)
maciek.evo
03-07-2009, 18:12
no wlasnie chodzi mi o pre :)
wzorzec zawsze lapie jakies odblaski od miekkiego swiatla...
sorry że odgrzewam, ale zastanawia mnie jak ustawiacie WB na wzorzec bieli przy błyskaniu lampami?? ze światłem zastanym wszystko jest ok, za pierwszym razem wyświetla się "good", a jak próbuję ustawić przy lampach to za każdym raem "no good"... błysk nie przepala wzorca... ktoś pomoże? :)
normalnie ustawiam program w body pod flesz, ale parasolki i dyfuzory imo zmieniają temperature barwowa i wtedy program nie wystarcza..Jakie parametry ustawiasz na błysku lub w jakim trybie pracujesz?
Chce się upewnić czy nie robisz jakiegoś większego byka. Zakładam, że robisz na M i nie masz autoiso?
Całkiem prawdopodobne, że wzorzec masz biały, a ekspozycję taką, że prześwietlasz. Niedoświetl biel o przysłonę - dwie, albo weź wzorzec szary, nie biały. Wtedy ekspozycja szarego wzorca może być w punkt.
maciek.evo
03-07-2009, 22:37
wszystko na manualu, chcę żeby przy każdej focie były te same warunki...najpierw zrobiłem kilka błysków żeby zobaczyć czy nie przepala kartki, potem pre i próbuje, wyświetla że złe :P ... spróbuję jutro z szarym :)
Jak niedoświetlisz biały wzorzec to to samo gdybyś użył szarego.
Jeśli więc przymkniesz obiektyw o 1-2 działki (w stosunku do aktualnego nastawienia) i nie pomoże, to szara karta tez nie pomoże.
Swoja drogą - dziwne.
maciek.evo
05-07-2009, 00:35
no dziwna opcja, dziś najpierw przymknąłem tak, że na histogramie przy zwykłym zdjęciu był odpowiedni odstęp od prawej krawędzi- źle, potem przymykałem o kolejne wartości i za 3cim razem było ok [!], a ustawiło dobrze...
Kiedys w kosciele ustawiłem na Pre i na tych ustawieniach robiłem z lampą. Zdjalem na chwile lampe zeby przypiac do drugiego body i po chwili znów założyłem, niestety juz balans bieli był inny i musiałem od nowa ustawiac. Dlaczego?? Przy wyłączaniu aparatu ustawinia pre sie kasują??
maciek.evo
05-07-2009, 17:39
pre zostaje takie jak ustawiłeś, póki nie ustawisz innego, chyba że masz d200/300 czy wyżej- może przełączyłeś na jeden z innych pre...
mam d300 i nic nie zmieniałem...
CBL mam jest super dziala zgodnie z przeznaczeniem.
Jaka wielkosc CBL Lensa sobie sprawic do szkiel o srednicy 77mm. wiem, ze tu srednica CBLa wplywa na dokladnosc ustawiania WB, ale na ile znaczaca jest roznica miedzy srednica 85mm i 1100mm?
bialogardzianin
09-07-2009, 10:58
Producent zaleca 11 cm do zastosowań pro i do szerokiego kąta, 77 mm mają szkła ultra szerokie i tele. Mi ciężko ustawić WB na stałce 85mm (muszę przestawiać na MF albo ustawiać bez patrzenia w wizjer), nie znam odległości ostrzenia Twojego 105 micro. Wątpliwe jest aby ktoś kupował CBLa 85 i 110 mm i dał Ci jednoznaczną wskazówkę, chyba, że się przesiadł z małego na większego. Sprzedawca wiadomo- powie, że najlepszy jest największy. Ja daję radę (mam obiektywy 77mm) na 110mm.
rozumiem zatem, ze trzeba dolozyc do 110mm.
Mi ciężko ustawić WB na stałce 85mm (muszę przestawiać na MF albo ustawiać bez patrzenia w wizjer.
nie bardzo rozumiem. czy moglbys to opisac nieco dokladniej? dlaczego sa problemy z ustawieniem WB?
bialogardzianin
09-07-2009, 12:38
Problem w tym, że odległość ostrzenia w tym nikkorku, długość normalnego ramienia ludzkiego oraz świadomość spełnienia warunku zajęcia przez CBLa 80% kadru (jeśli dobrze pamiętam) nie pozwalają na łatwy pomiar. AF nie mógł wyostrzyć (warunek pomiaru), obiektyw kręcił, więć dla zrobienia pomiaru (wyzwolenia migawki) musiałem ustawić go w tryb MF, wówczas mogłem dokonać pomiaru i uzyskać komunikat "GOOD". Odległość ostrzenia zaś wymuszała takie ustawienie CBLa względem obiektywu, że czasem aby szybko dokonać pomiaru musiałem na czuja (bez patrzenia w wizjer) naciskać spust migawki (nie mam w korpusach live view).
W CBL ostrosc nie musi byc ustawiona wystarczy kliknac na rozmazanym obrazie. Mozna porównać nie ma różnicy.
bialogardzianin
10-07-2009, 09:09
W CBL ostrosc nie musi byc ustawiona wystarczy kliknac na rozmazanym obrazie. Mozna porównać nie ma różnicy.
Ale to co Ty napisałeś nie stoi w sprzeczności z tym co ja napisałem- kiedy chciałem zrobić pomiar w trybie AF, obiektyw kręcił się wte i we wte i nie mogłem wyzwolić migawki i zrobić pomiaru (ponieważ akurat miałem ustawiony korpus w tryb robienia zdjęć tylko po wyostrzeniu). W MF wiadomo- można zrobić pomiar/ ogólnie zdjęcia nieostre, nieprawdaż?:)
Tak zgadzam się z tobą.
Pozdrawiam