Zobacz pełną wersję : Karta SD Eye-fi 8GB Pro/X2 Wi-fi
Witajcie,
Zakupiłem sobie powyższa kartę o teoretycznie wszystko działa z moim iPadem. Jak robię zdjęcie w jpg to mam super preview na iPadzie. Problem jest z NEFami. transfer sam w sobie ma miejsce ale podgląd jest strasznie badziewny w rozmiarze thombnail'a (miniaturki). Czy ktoś wie co trzeba zrobić , żeby podgląd NEF'a był pełnowymiarowy?
Poza tym karta działa super!
Wygooglowałem work around można robić zdjęcia NEF+ JPG, wtedy JPG może służyć jako preview w pełnym rozmiarze, ale nie jest to coś co mnie do końca satysfakcjonuje :-(
RobertMiernik
25-02-2013, 13:07
Bo iPad to takie dziadostwo po prostu...
Android potrafi czytać nefy ;)
Który iPad? U mnie ip3 bez problemu czytał nefy z D700.
Btw - czemu akurat tak bardzo zależy Ci na podglądzie nefa, zamiast jpg?
iPad 2. Zależy mi na NEF, bo szkoda mi miejsca na NEF + JPG. Może to dlatego, że ja pstrykam D90 (przynajmniej na razie).
Widziałem w necie, że ludzie mają ten problem z D90 - nie wiem czy z innymi modelami też.
Z drugiej strony transfer NEF zajmuje trochę czasu - kilka sekund więc chyba dla mnie gdy chcę po prostu zobaczyć jak wyszło zdjęcie na większym wyświetlaczu opcja jpg +NEF zaczyna nabierać sensu. Włączyłem upload tylko jpg na iPad i mam natychmiastowy podgląd. Jak mi się karta zapełni to mogę zgrać na kompa wszystkie NEF'y i będzie ok.
Nie jestem zawodowym fotografem i nie trzaskam setek zdjęć na godzinę :-)
A tak z innej beczki, wie ktoś jak w D90 ustawić żeby nie przechodził w stan uśpienia tak szybko? Zrywa wtedy połączenie wifi ...
Trudnoonazwe
25-02-2013, 15:00
To w ustawieniach karty ustawiasz czas uśpienia (po podłączeniu do kompa, w EyeFi center), możesz ustawić na brak limitu, wtedy powinno byc lepiej.
miron19j
25-02-2013, 15:48
A tak z innej beczki, wie ktoś jak w D90 ustawić żeby nie przechodził w stan uśpienia tak szybko? Zrywa wtedy połączenie wifi ...
w D300 trzeba ustawić czas włączenia pomiaru na pomiar stały. Czy jak tam ta opcja się nazywa :-)
W D90 też tak powinno być
Wygooglowałem work around można robić zdjęcia NEF+ JPG, wtedy JPG może służyć jako preview w pełnym rozmiarze, ale nie jest to coś co mnie do końca satysfakcjonuje :-(
Zmień na urządzenia, które potrafi samo renderować nefy, a nie tylko odczytywać ich miniatury, albo znajdź aplikację, która to potrafi - choć nie wiem, czy jabłko takie dopuszcza...
Mam niby na iPadzie appsa co czyta nefy i nie ma z nimi problemu. Wydaje mi sie ze ten preview to generuje sama karta bo na pc po transferze widac tez miniature. Zaraz odpale ten plik w nikon capture i zobaczymy czy tam jest ok...
w D300 trzeba ustawić czas włączenia pomiaru na pomiar stały. Czy jak tam ta opcja się nazywa :-)
W D90 też tak powinno być
Dzieki o to mi chodzilo bo na karcie mam ustawione ale jak aparat prad odcina to i tak wifi zanika... I automatycznie mi sie skubany laczy z siecia domowa.
miron19j
25-02-2013, 23:01
Mam niby na iPadzie appsa co czyta nefy i nie ma z nimi problemu. Wydaje mi sie ze ten preview to generuje sama karta bo na pc po transferze widac tez miniature. Zaraz odpale ten plik w nikon capture i zobaczymy czy tam jest ok...
z tego, co pamiętam, to w każdym NEFie jest zaszyty .jpg. Marnej jakości zresztą. Jako podgląd dla programów, ktöre nie czytajä RAWów. W ktörejś z przeglädarek (nie wiem, czy nie w ViewNX) oglądasz właśnie tego jpga. Dopiero kliknięcie ikonki "NEF" powoduje wczytanie RAWa
I pewnie z tego jpg korzysta eye-fi,
@ S4INT... Mowisz, ze u Ciebie widać Nefy ale czy w oprogramowaniu do karty eye-fi? Zaczynam przypuszczać, ze to oprgramowani nie obsluguje Nefow. To raczej slabo bo w koncu producent zapewnia obsluge tego formatu, nic nie mowi, ze tylko na poziomie transferu.
Nie pisalem o oprogramowaniu do Eye-Fi, tylko o zgrywaniu nefów na iPada (mam Camera Connection Kit) - japko normalnie je widzi i otwiera, bez żadnych dodatkowych programów.
Nie pisalem o oprogramowaniu do Eye-Fi, tylko o zgrywaniu nefów na iPada (mam Camera Connection Kit) - japko normalnie je widzi i otwiera, bez żadnych dodatkowych programów.
No to jasne na iPada jest szereg aplikacji co czytają NEFy...
Czy ktoś używa jeszcze eye-fi ?, Czy też macie tylko mały podgląd na NEFach. Chociaż zacząłem się bawić i sprawa sprawdza się świetnie przy transferze "jpg only" na ipada na potrzeby podglądu zdjęcia (taki był mój główny cel) a NEFY zostają na karcie i potem je kopiuje gdzie trzeba jak się karta kończy.
Dzięki wszystkim za wypowiedzi....
Ja zamówiłem w końcu EF ;) Dzisiaj mam do odbioru, ale pewnie nie zdążę. Zresztą z tego co czytałem ta wersja co ja będę mial nie wysyła rawów tylko same jpgi - w sumie mi na tym tylko zależało, zwłaszcza, że kupiłem wolną 4gb - więc nie sprawdzę tego.
Dobra - Eye-Fi kupione, zainstalowane itp... I problem. Jak skonfigurować ta kartę/ipada/aparat żeby normalnie szedł podgląd po zrobieniu zdjęcia. Coś tam naklikałem to zgrał mi zdjęcia które wcześniej zrobiłem. Na bieżąco nie działa - zrobię foty i nic (małe jpgi, max skopresowane, więc rozmiar raczej nie jest problemem).
Czy muszę mieć w zasięgu jakieś wifi? Chyba nie powinno to mieć znaczenia, powinno działać bez tego (np gdzieś w plenerze). Anyone?
Trudnoonazwe
28-02-2013, 00:17
Nie wiem jaką masz kartę ale zakładam, że powinna działać w Direct Mode, czyli tak jak chcesz (wtedy nie musi widzieć innej sieci a nawet lepiej jeśli nie widzi). Direct Mode ustawia się na kompie w Eye-fi center, w ustawieniach karty > networks. Tam też można zmienić czas czuwania oraz ustawić SSID tworzonej sieci. Te same ustawienia muszą być wprowadzone w ipadzie, zarówno sieć jak i program do przeglądania musi być skonfigurowany pod konto EyeFi.
Jeśli to wszystko masz ustawione to sprawdź: czy aparat na pewno zrzuca JPG na EyeFi, czy iPad jest podłączony do sieci Direct karty. A czasami trzeba podejść bliżej lub zrobić kolejne zdjęcie żeby się karta ogarnęła ;)
Aha, zalecam upgrade softu karty. Aktualna wersja to 5.019. Od wersji 5.018 EyeFi działa z D800 :)
Dzięki za pomoc - zaraz sprawdzę te ustawienia.
FW karty najnowszy - 5.0019.
Oka - działa :) Największym problemem była mocna sieć wifi którą mi ipad łapał cały czas. "Zapomniałem" ją i śmiga - nie jest błyskawiczny ten podgląd, jakieś 2s trzeba czekać, ale jest git :)