Zobacz pełną wersję : Nikon D300 - nietypowy odgłos migawki
Witam w tym wątku.
Być może do tej pory tego nie zauważyłem, ale w trybie RAW 14 bit migawka w moim body wydaje inny odgłos niż w trybie 12 bit. Jest to taki dźwięk, jaki wydaje migawka ustawiona na dłuższy czas naświetlania. W trybie RAW 12 bit dźwięk wydaje się "standardowy". Dodam, że oba rodzaje zdjęć pod względem ekspozycji (wykonane w tych samych warunkach) są identyczne.
Krótko mówiąc: czy ta różnica w odgłosie migawki jest standardem, czy też to może zwiastun przyszłych niespodzianek....?
Fraglesso
25-02-2013, 12:04
Witam w tym wątku.
Być może do tej pory tego nie zauważyłem, ale w trybie RAW 14 bit migawka w moim body wydaje inny odgłos niż w trybie 12 bit. Jest to taki dźwięk, jaki wydaje migawka ustawiona na dłuższy czas naświetlania. W trybie RAW 12 bit dźwięk wydaje się "standardowy". Dodam, że oba rodzaje zdjęć pod względem ekspozycji (wykonane w tych samych warunkach) są identyczne.
Krótko mówiąc: czy ta różnica w odgłosie migawki jest standardem, czy też to może zwiastun przyszłych niespodzianek....?
Właściwie to raczej odgłos opadającego lustra. Prawdopodobnie wynika z tego, że D300 w RAW 14 bit się zbytnio nie spieszy, bo masz tylko 2,5 klatki/s. W trybie 12 bitowym możesz mieć nawet 8 klatek. Też tak miałem, pomimo tych samych parametrów ekspozycji.
miron19j
25-02-2013, 12:17
wystarczy, że w oprogramowaniu ustawiono, że lustro opada dopiero po wczytaniu danych do bufora
OK! Wszystko jasne! Dzięki za pomoc mającą właściwości uspokajające.... :-)
kuba1664
26-02-2013, 09:28
W trybie 14bit lustro nie musi się tak spieszyć, bo daje tylko 2,5kl/s. W 300s jest identycznie
W zasadzie lustro może wydać 3 różne dźwięki, bo jest jeszcze tryb cichy 'Q' :D
Fraglesso
26-02-2013, 11:27
W trybie 14bit lustro nie musi się tak spieszyć, bo daje tylko 2,5kl/s. W 300s jest identycznie
W zasadzie lustro może wydać 3 różne dźwięki, bo jest jeszcze tryb cichy 'Q' :D
D300 nie ma trybu Q :)