PDA

Zobacz pełną wersję : Luz w tamronie 70-300mm

mareksocha
25-02-2013, 01:59
Witam wszystkich .Czy to normalne że tamron 70-300mm usd ma luz zaraz za pierwszą częścią obudowy.Ruszą się niecały milimetr. Nie miałem go czasu przetestować dokładnie .Generalnie wydaje się działać ok .Choć czasem af kompletnie nie trafia i mimo trzymania ciągle migawki przestaje próbować jak to ma miejsce z nikkorem 18-105mm.Zdjęcia nawet na 300mm wychodzą ostre (prawie zawsze)choć czasem jakby aberacje chromatyczne stawały się o wiele większe niż normalnie.Obiektyw pod swoim ciężarem wygina się w dół kiedy go trzymam czuć to i to jest strasznie niepokojące.

mareksocha
25-02-2013, 12:57
no nie nikt nie miał takiego problemu ????Zastanawiam się czy mam go oddać sprzedającemu czy nie .Choć bez gwarancji trudno będzie.

kazzi
25-02-2013, 19:50
Możesz trochę uściślić co to za "pierwsza część obudowy"Czy to jest pierścień służący do zamocowania obiektywu w korpusie,czy może wysuwający się tubus obiektywu?

mareksocha
25-02-2013, 20:14
chodzi mi o element obudowy na którym jest podziałka od odległości ostrzenia.Obiektyw chodzi góra dół i na boki cały łącznie z plastikiem w środku na którym są cyferki od tejże podziałki. jedyna część nieruchoma to dół obudowy na którym jest bagnet.

kazzi
25-02-2013, 21:40
W tym miejscu to nie powinno być takiego luzu.Najczęściej luz pojawia się na wysuwanym przednim elemencie.Przykre,ale będziesz musiał posłać go gdzieś do serwisu
bo to nie jest normalny objaw.

mareksocha
26-02-2013, 08:00
a wiecie ile coś takiego może kosztować??zakładając brak wymiany części???

Rossi_PL
26-02-2013, 11:17
chodzi mi o element obudowy na którym jest podziałka od odległości ostrzenia.Obiektyw chodzi góra dół i na boki cały łącznie z plastikiem w środku na którym są cyferki od tejże podziałki. jedyna część nieruchoma to dół obudowy na którym jest bagnet.
Biorąc pod uwagę to ZDJĘCIE (http://www.optyczne.pl/aparaty_image/6596_tam70-300_1.jpg) - jedyne co ma Ci się tam ruszać, to pierścień ogniskowej - to ten węższy. Kręcąc nim poruszasz też skalę odległości widoczną za ową szybką. W tej części obiektywu kompletnie nie ma się co ruszać. Z tego co piszesz to obiektyw jest chyba uszkodzony, te nowsze Tamrony z silnikami USD i stabilizacjami VC są naprawdę lepiej wykonane od poprzednich i nie ma co zbytnio narzekać na jakość, a już na pewno nie na jakieś luzy w obudowie tak jak piszesz. Kupowałeś używkę czy nowy ?

mareksocha
26-02-2013, 11:53
nie kupuję nowych bo mnie nie stać.Ale znów oszczędny dwa razy płaci.
tu macie dokładnie zaznaczone czerwone zaznaczenie to część która chodzi góra dół tak na oko pół milimetra
http://w695.wrzuta.pl/obraz/35KHywxEtQY/ta
jeszcze jedno znacie jakiś dobry serwis w warszawie???

Mariusz81
01-03-2013, 09:13
Mam ten sam model i w moim egzemplarzu nie ma w tym miejscu żadnego luzu, wszystko działa tak jak należy a użytkuję go już prawie 2 lata. Narzekać można jedynie na paprochy które ten obiektyw lubi sobie wciągnąć. Masz dwa wyjścia albo się go pozbyć albo wysłać do serwisu i poprosić o wycenę naprawy.

Rossi_PL
02-03-2013, 15:23
Też miałem tego Tamrona jakiś czas, materiały z jakich jest zrobiony nie sprawiały wrażenia, że to może się rozpaść bez ingerencji użytkownika;) Natomiast co do używek, owszem rozumiem Cię doskonale, 80% mojego sprzętu pochodzi z naszej giełdy, ale nie ma co przesadzać. Obserwuję nasze alle*** dość często i taki Tamron za 1150, później 1100, 1050 nie chciał zniknąć, poszedł dopiero za 999zł. Przy cenie nowego 1360zł nie jest to żadna przepaść, żadna a już na pewno naprawa z tego co piszesz wyniesie zdecydowanie więcej niż ta różnica w cenie.