Zobacz pełną wersję : Luz w tamronie 70-300mm
mareksocha
25-02-2013, 01:59
Witam wszystkich .Czy to normalne że tamron 70-300mm usd ma luz zaraz za pierwszą częścią obudowy.Ruszą się niecały milimetr. Nie miałem go czasu przetestować dokładnie .Generalnie wydaje się działać ok .Choć czasem af kompletnie nie trafia i mimo trzymania ciągle migawki przestaje próbować jak to ma miejsce z nikkorem 18-105mm.Zdjęcia nawet na 300mm wychodzą ostre (prawie zawsze)choć czasem jakby aberacje chromatyczne stawały się o wiele większe niż normalnie.Obiektyw pod swoim ciężarem wygina się w dół kiedy go trzymam czuć to i to jest strasznie niepokojące.
mareksocha
25-02-2013, 12:57
no nie nikt nie miał takiego problemu ????Zastanawiam się czy mam go oddać sprzedającemu czy nie .Choć bez gwarancji trudno będzie.
Możesz trochę uściślić co to za "pierwsza część obudowy"Czy to jest pierścień służący do zamocowania obiektywu w korpusie,czy może wysuwający się tubus obiektywu?
mareksocha
25-02-2013, 20:14
chodzi mi o element obudowy na którym jest podziałka od odległości ostrzenia.Obiektyw chodzi góra dół i na boki cały łącznie z plastikiem w środku na którym są cyferki od tejże podziałki. jedyna część nieruchoma to dół obudowy na którym jest bagnet.
W tym miejscu to nie powinno być takiego luzu.Najczęściej luz pojawia się na wysuwanym przednim elemencie.Przykre,ale będziesz musiał posłać go gdzieś do serwisu
bo to nie jest normalny objaw.
mareksocha
26-02-2013, 08:00
a wiecie ile coś takiego może kosztować??zakładając brak wymiany części???
Rossi_PL
26-02-2013, 11:17
chodzi mi o element obudowy na którym jest podziałka od odległości ostrzenia.Obiektyw chodzi góra dół i na boki cały łącznie z plastikiem w środku na którym są cyferki od tejże podziałki. jedyna część nieruchoma to dół obudowy na którym jest bagnet.
Biorąc pod uwagę to ZDJĘCIE (http://www.optyczne.pl/aparaty_image/6596_tam70-300_1.jpg) - jedyne co ma Ci się tam ruszać, to pierścień ogniskowej - to ten węższy. Kręcąc nim poruszasz też skalę odległości widoczną za ową szybką. W tej części obiektywu kompletnie nie ma się co ruszać. Z tego co piszesz to obiektyw jest chyba uszkodzony, te nowsze Tamrony z silnikami USD i stabilizacjami VC są naprawdę lepiej wykonane od poprzednich i nie ma co zbytnio narzekać na jakość, a już na pewno nie na jakieś luzy w obudowie tak jak piszesz. Kupowałeś używkę czy nowy ?
mareksocha
26-02-2013, 11:53
nie kupuję nowych bo mnie nie stać.Ale znów oszczędny dwa razy płaci.
tu macie dokładnie zaznaczone czerwone zaznaczenie to część która chodzi góra dół tak na oko pół milimetra
http://w695.wrzuta.pl/obraz/35KHywxEtQY/ta
jeszcze jedno znacie jakiś dobry serwis w warszawie???
Mariusz81
01-03-2013, 09:13
Mam ten sam model i w moim egzemplarzu nie ma w tym miejscu żadnego luzu, wszystko działa tak jak należy a użytkuję go już prawie 2 lata. Narzekać można jedynie na paprochy które ten obiektyw lubi sobie wciągnąć. Masz dwa wyjścia albo się go pozbyć albo wysłać do serwisu i poprosić o wycenę naprawy.
Rossi_PL
02-03-2013, 15:23
Też miałem tego Tamrona jakiś czas, materiały z jakich jest zrobiony nie sprawiały wrażenia, że to może się rozpaść bez ingerencji użytkownika;) Natomiast co do używek, owszem rozumiem Cię doskonale, 80% mojego sprzętu pochodzi z naszej giełdy, ale nie ma co przesadzać. Obserwuję nasze alle*** dość często i taki Tamron za 1150, później 1100, 1050 nie chciał zniknąć, poszedł dopiero za 999zł. Przy cenie nowego 1360zł nie jest to żadna przepaść, żadna a już na pewno naprawa z tego co piszesz wyniesie zdecydowanie więcej niż ta różnica w cenie.