Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Randka z Aurorą
Pierwszy raz zbierałem i obrabiałem taki materiał, mam nadzieję że z sukcesem.
Człowiek podekscytowany jak na prawdziwej pierwszej randce :)
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2013/02/auroraR-1.jpg
źródło (http://www.stroop.pl/foto/aurora-R.jpg)
katatjuta
25-02-2013, 02:53
Zatkało kakało :D Zacne!
Bartekkw
25-02-2013, 11:00
Z aurorą to jest tak że samo zjawisko zapiera dech w piersi. Ale z tego zaparcia to mam wrażenie że fotograf zapomina o reszcie ;) I powiem szczerze że nie widziałem jeszcze zdjęcia zorzy które kadrowo byłoby równie piękne. Tutaj nie jest inaczej - czyli mam niedosyt z dołem zdjęcia, uciętą zatoczką i wzgórzem. Reszta OK.
Piękne zdjęcie Wojtku, piękne :)!
Zazdroszczę mocno możliwości podziwiania tego spektaklu na żywo :twisted:;).
Ale trzeba być dobrej myśli i wiary, że i kiedyś mi dane będzie...;).
P.S. Wielka szkoda, że tak piękna odsłona ma tak mało komentarzy :sad:.
Tak patrzę od pewnego czasu i stwierdzić muszę, że forum to obniżyło swoje loty.
Mam tu na myśli głównie ilość komentarzy i ich wartość.
Tym bardziej żal mi, ponieważ mam wielki sentyment do tego miejsca i duży szacunek do ludzi, którzy się tu udzielają.
A roztrząsanie zagadnienia, czy horyzont ma odchył 0,12 czy może 0,13 od poziomu zupełnie nie pojmuję.
Tak samo jak wielu innych, niezrozumiałych dla mnie banalnych kwestii ;).
Bawmy się fotografią. Bawmy się i miejmy z tej zabawy dużo frajdy, radości i zadowolenia.
Przepraszam Autora za ot.
Pozdrawiam Wszystkich i pięknego światła życzę :).
O kurczę, może i kadrowo faktycznie dół nie po mojemu, ale za to góra rekompensuje i zatyka ;)
Edyta:
Chociaż jak dłużej patrzę to podoba mi się wszystko.
jarekf34
25-02-2013, 14:33
Ależ dowaliłeś... Być tam i podziwiać na żywo hmmm marzenie :) Piękne foto.
fantastycznie, nieziemsko choć to jednak na Ziemii :)
RobertSoul
25-02-2013, 17:10
Nie będe się rozpisywał tylko napiszę krótko - cholernie dobre zdjęcie! Z uwag jakie mogę zaproponować to pozbycie się białych świateł po lewej na horyzoncie :)
GRATY !
P.S. Wielka szkoda, że tak piękna odsłona ma tak mało komentarzy :sad:.
Tak patrzę od pewnego czasu i stwierdzić muszę, że forum to obniżyło swoje loty.
Mam tu na myśli głównie ilość komentarzy i ich wartość.
Tym bardziej żal mi, ponieważ mam wielki sentyment do tego miejsca i duży szacunek do ludzi, którzy się tu udzielają.
A roztrząsanie zagadnienia, czy horyzont ma odchył 0,12 czy może 0,13 od poziomu zupełnie nie pojmuję.
Tak samo jak wielu innych, niezrozumiałych dla mnie banalnych kwestii ;).
Bawmy się fotografią. Bawmy się i miejmy z tej zabawy dużo frajdy, radości i zadowolenia.
Przepraszam Autora za ot.
Pozdrawiam Wszystkich i pięknego światła życzę :).
Tylko mogę się podpisać, coraz mniej osób chce coś skrobnąć pod zdjęciem, szkoda. Chociaż sam ostatnio zbyt dużo nie piszę ;), ale obserwuję...
Zdjęcie super, podejrzewam, że gdybym tam był to ciężko przyszłoby zrobienie czegoś rozsądnego, szczęki bym szukał ;)Podoba się mimo, że nad kadr można by jeszcze dopieścić.
irek6311
25-02-2013, 19:29
Jak dla mnie i kadr i cała reszta świetna ;)
trzeba dużo szczęścia by takie coś złapać w kadr więc Gratulacje dla Fotografa ;)
Nikonozaur
25-02-2013, 20:56
No, i już wiadomo co kryje się w słowie "pozamiatane". Jest ZAJE... więcej nie gadam bo ...BIŚĆIE mi tego nie wybaczyli. ;)
..P.S. Wielka szkoda, że tak piękna odsłona ma tak mało komentarzy :sad:.
Tak patrzę od pewnego czasu i stwierdzić muszę, ...
jak Microsoft wprowadzi na rynek klawiatury głosowe czyli za 5 lat to komentarzy będzie więcej:))) po 8 godzinach przy kompie człowiek czasem woli już tylko popatrzeć:))) a zdjęcie - oczywiście bajka, i nawet ucięty dół idzie w zapomnienie, tylko autor zapomniał dodać gdzie to ustrzelone:))
Aż tak na ten dół bym nie narzekał - mnie się bardzo widzi to jak zorza powtarza kształt zagłębienia i lewego zbocza góry (tej najbardziej z prawej strony).
maniak666
25-02-2013, 23:18
Zjawisko pokazywane stosunkowo często na wszelkich forach. Lepiej lub gorzej. Tutaj jest kapitalnie. Pozazdrościć tylko możliwości, no i szacun za niezmarnowanie okazji.
Co do uwag Pawła-pełna zgoda, a i mnie samemu wypada się tylko w piersi walnąć. Sam ostatnio bardziej oglądaczem jestem, aniżeli skłonny do podzielenia się uwagami, przemyśleniami, czy też zachwytem po prostu. Głupio tym bardziej, że z całą pewnością mogę o sobie powiedzieć , że to tutaj się wszystkiego naumiałem, od ludzi stąd najwiecej się dowiedziałem, i tu ciągle mogę liczyć na pomoc.
Teraz, chyba wypada obiecać poprawę:wink:
Co niniejszym czynię.
Piękne zjawisko w świetnym kadrze MZ. Ponoć w Polsce też można je podziwiać, gdy Słońce dostanie mocnych plam i zacznie ostro szaleć i pluć w stronę Ziemi magmą :-)
Ciekawią mnie dobrane parametry czasu naświetlania i przesłony?
Piękne zdjęcie Wojtku, piękne :)!
Zazdroszczę mocno możliwości podziwiania tego spektaklu na żywo :twisted:;).
Ale trzeba być dobrej myśli i wiary, że i kiedyś mi dane będzie...;).
Dzięki, Pawle, za wsparcie - znając Ciebie (wirtualnie), z pewnością kiedyś Twoja wersja Aurory tutaj zawita :)
I na pewno będzie na co popatrzeć.
...tutaj się wszystkiego naumiałem, od ludzi stąd najwiecej się dowiedziałem, i tu ciągle mogę liczyć na pomoc.
Ze mną jest podobnie, to tutaj wystawiałem z drżeniem pierwsze gnioty :)
I dużo zawdzięczam ludziom z tego forum, chociaż niektórych już tu nie ma.
Jest to duża pomoc, bo ja raczej samotnik jestem i w grupie na żywo średnio sobie radzę.
Ciekawią mnie dobrane parametry czasu naświetlania i przesłony?
Co do samego zdjęcia, to "obiekt" jest trudny do fotografowania, bo przede wszystkim strasznie duży. Na tym zdjęciu jest początkowa, krótka faza "rozwoju" zorzy (można złapać zamknięty supeł) a i tak wypełnia ogniskową 12 mm (DX). Przy kadrowaniu więc trzeba się nagłówkować a czasu nie ma dużo bo za pięć minut aurora jest na pół nieba i wcześniejsze ustawienia można w buty wsadzić. Ja też uważam, że bez dobrego "dołu" zdjęcia zorzy są słabe. To tutaj jest rozwiązaniem kompromisowym. Ale może pokażę jeszcze coś ciekawego w tej kwestii :)
Parametry:
czas 30s
przesłona 3,8
ISO 1000
Zdjęcie było robione na wyspie Flakstadoya, okolice Myrland - naszukałem się sporo takiego miejsca gdzie było mało świateł i maksymalnie szeroki widok na północ plus woda i góry.
Wszystkim bardzo dziękuję za komentarze.
jacekz40
26-02-2013, 15:25
Bardzo dobre :) można tylko zazdrościć podziwiania takich zjawisk.
josephebeloki
26-02-2013, 22:08
Zabezpiecz sobie lepiej dobrze tą fotkę... żebyś jej nie chcąco nie zobaczył na okładce NG :)
PERŁA , po prostu PERŁA !!!
pozbycie się białych świateł po lewej na horyzoncie
te światła są nieodłączną (w tym momencie) częścią krajobrazu
i imho uwiarygodniają obraz a jeśli ma być inaczej - to róbmy krajobrazy
w studio - na stole montażowym
Yokofaja
26-02-2013, 23:19
Myślę , że jest to najlepsze zdjęcie tego zjawiska na tym forum i byłoby na topie na tych uznanych.
Zorza pięknie współgra z konturem lądu i w moim odczuciu właśnie to tworzy tą fotografię. Szczere gratulacje.
te światła są nieodłączną (w tym momencie) częścią krajobrazu
Tak też podszedłem do sprawy, dodatkowo zaznaczają mocniej horyzont.
no no - jest na co patrzeć
krzysztofz24
27-02-2013, 13:30
Kadrowo mam delikatny niedosyt dolu i prawej strony. Ale nie jakis wielki;-). Na pewno niebo i to co sie na nim dzieje ma tu grac pierwsze skrzypce.
A dzieje sie magicznie. Wspaniale zjawisko natury, swietnie uchwycone.
Na pewno mi sie podoba:-). To musialo byc niesamowite na zywo...
jak dla mnie bomba.
Chylę czoła i zazdroszczę widowiska.
Tyle w temacie :)
Piękne zjawisko pięknie pokazane.Pozdrawiam