PDA

Zobacz pełną wersję : D5100 i co dalej?

pauliszoon
24-02-2013, 15:07
Słuchajcie, w końcu po namowach wszystkich z Olympusa przerzuciłam się na Nikona. Szukałam, szukałam i znalazłam aparat który w testach wypada super, wszyscy opisują w samych superlatywach... biorę! Ale co dalej, przeczytalam instrukcje przynajmniej z dwa razy od deski do deski i za nic w swiecie nie ogarniam tego systemu. Kto by byl tak mily, i wsparł mnie jest posiada 5100?! I jesli zamierza ktos mi napisac "po co kupowałaś jak nie potrafisz sie obslugiwac" to lepiej nie udzielaj sie wcale, bo po latach z Olim troche potrwa "zakumplowanie" sie z Nikonem.
Pozdrawiam :)

sasz87
24-02-2013, 15:22
Tzn. wydaje mi sie ze Twoje pytanie jest troche w stylu: przez kilka lat jeździłem fordem, teraz kupiłem opla i nie wiem czy dam radę jechać:) ale skoro styczność ze sprzętem foto już masz to tylko kwestia poznania przycisków w nikonie gdzie są rozmieszczone jak oznaczone itp. zakładam ze znasz podstawy fotografii tzn wiesz co to iso, czas, przysłona i wiesz o co w tym wszystkim chodzi.:P a jak nie to tryb zielony auto, wybierz rozmiar zdjecia i rób zdjęcia:) wytrwałości w nauce.

pauliszoon
24-02-2013, 15:26
Hehe, bardzo mozliwe, ale ten jest bardziej zaawansowany, pozatym ma tyle bajerow ze nie ogarniam.. Np.mam problem z włączeniem HDR...

colins
24-02-2013, 16:08
Akurat w tym modelu aparatu funkcji HDR nie możesz włączyć na stałe. Jeśli ją uaktywnisz w menu, to po wykonaniu zdjęcia funkcja HDR wyłącza się automatycznie (strona 76 w instrukcji .pdf dla tego aparatu).

pauliszoon
24-02-2013, 16:12
Tak, z tym że w ogóle się nie włącza..

colins
24-02-2013, 16:15
No jak nie włącza jak włącza. ;-) Zajrzyj do instrukcji jeszcze raz. Tylko do tej na płycie w formacie .pdf (ewentualnie można ją sobie ściągnąć ze strony Nikona), bo ta papierowa jest mocno okrojona.

pauliszoon
25-02-2013, 22:18
O, to korzystam z tego, bo faktycznie w tej papierowej oszczedzili słów.

LordRamzes
26-02-2013, 09:02
Wszystko to bardzo dziwne .....

Określ sie jaka jest twoja wiedza fotograficzna , pokaż nam swoje zdjęcia , w zasadzie jeśli umiałeś olympusa obsługiwać to co to za różnica olympus a nikon :) góra 1-2 dni na ogarnięcie menu :) (wiem bo sam z olego przechodziłem ) . Dam ci dobrą radę skoro nie radzisz sobie na początku to nie baw się tylko przejdz w trym M i ustawiaj podstawowe funcję iso , czas WB , przysłonę , a wszystkie dodatki stopniowo zostawiaj sobie na dalsze dni każdy dodatek na 1 dzień :) i po miesiącu będziesz wszystko umiał :)

PS nie idź na łatwiznę :) nie wiem czy zamierzone czy nie ale nawet avatara nie chciało Ci sie obrócić :)

colins
26-02-2013, 12:30
Nie chciałbym być niemiły, ale Tobie z kolei nie chciało się nawet zobaczyć, że autor wątku jest kobietą. I avatar, choć przewrócony, doskonale to ukazuje.;-) Może więc trochę wyrozumiałości dla innych. Po to jest forum, by pytać nawet o najprostsze rzeczy.

LordRamzes
26-02-2013, 15:15
Wiesz avatar rzucił mi się na samym końcu a tak nie pisałem osobowo w 1 słowie tylko :) za co przepraszam :)

colins
26-02-2013, 16:47
Spoko. ;-) Jestem pod wrażeniem tego forum, bo choć jestem tu niedługo, to nader często spotykam się tutaj ze słowami proszę czy przepraszam. Tym bardziej więc cieszy mnie fakt, że dostąpiłem zaszczytu bycia Nikoniarzem i mogę popisać z takimi jak Ty ludźmi na poziomie (ale posłodziłem, hehe). :-)

LordRamzes
26-02-2013, 17:50
hehe jak się strzeli coś trzeba przeprosić to normalna sprawa :) przynajmniej dla mnie :) , atmosferka musi być, fotografia ma nas łączyć a nie dzielić o czym niektórzy często zapominają gdyż nie uczestniczą lub mało w zlotach (choćby swoich regionalnych ) ) a na takich zlotach jest super atmosfera i często można ją tu przenieść, zapoznać się i pogadać jak "przy piwie" :)

sedrox
15-03-2013, 01:57
witam
Przesiadam się z kompaktu (Panasonic FZ7) na D5100 (to pewne). Problem to wybór odpowiedniego szkła. Przyzwyczajony do kompaktu myslałem o jakimś uniwersalnym zoomie 18-200 lub 18-250. Co myślicie np o
SIGMA 18-250MM F3.5-6.3 DC OS HSM. A może coś innego. Niestety nie mam żadnego doświadczenia z lustrzankami. Mój budżet to około 3.000 zł na body + obiektyw. Fotografuje hobbystycznie wakacje, spacery, rodzina, przyroda czasem z bliska czasem z daleka itp, nie nastawiam się na konkrety czyli tylko makro czy krajobrazy. Potrzebuje czegoś uniwersalnego. Proszę o poradę. Jeżeli taki temat już ktoś wcześniej poruszył proszę o link.

LordRamzes
15-03-2013, 06:32
witam
Przesiadam się z kompaktu (Panasonic FZ7) na D5100 (to pewne). Problem to wybór odpowiedniego szkła. Przyzwyczajony do kompaktu myslałem o jakimś uniwersalnym zoomie 18-200 lub 18-250. Co myślicie np o
SIGMA 18-250MM F3.5-6.3 DC OS HSM. A może coś innego. Niestety nie mam żadnego doświadczenia z lustrzankami. Mój budżet to około 3.000 zł na body + obiektyw. Fotografuje hobbystycznie wakacje, spacery, rodzina, przyroda czasem z bliska czasem z daleka itp, nie nastawiam się na konkrety czyli tylko makro czy krajobrazy. Potrzebuje czegoś uniwersalnego. Proszę o poradę. Jeżeli taki temat już ktoś wcześniej poruszył proszę o link.

hmmm trzeba było nie zmieniać teraz będziesz miał skarbonkę bez dna :) kup nowe body to pewne zobacz ile pieniędzy Ci zostanie i :

na allegro kup używany nikkor 18-200 lub
używany nikkor 18-105

zapewniam Cię ,że uzywek nie ma sie co bać a możesz poszukać ogłoszeń z Twojej miejscowości i jeszcze przetestować ,czyli podjechać z puszką podpiąć zobaczyć ,czy pierścienie chodzą płynnie czy silnik nie piszczy czy szkła nie sa porysowane tyle, co do szkieł mega zoomy jakością nie grzeszą niestety coś za coś , 18-105 bardzo ostry obiektyw kontrastowy przy okazji lekki , troszkę o mniejszym zakresie ale powinien CI spokojnie wystarczyć a można go mieć za 600 zł
18-200 to już duże szkło i tutaj się zastanów czy przypadkiem nie sprawi Ci problemów podczas wycieczek targanie takiego czegoś :)

sedrox
16-03-2013, 01:57
Po zakupie body zostanie mi jakieś 1500-1700 zyla, więc jak na szkiełko to nie dużo. Niestety nie ufam używkom :) Choć cena używanego obiektywu może być kusząca, ryzyko trafienia na uszkodzony, porysowany świszcząco-piszczący i zacinający sie etc. obiektyw nie jest przeze mnie do zaakceptowania. Jednak poszukam czegoś nowego z gwarancją. Może rzeczywiście będzie to 18-105 a nie 18-250. Nie ma pośpiechu i trzeba dokładnie temat przemyśleć.

LordRamzes
16-03-2013, 07:01
Po zakupie body zostanie mi jakieś 1500-1700 zyla, więc jak na szkiełko to nie dużo. Niestety nie ufam używkom :) Choć cena używanego obiektywu może być kusząca, ryzyko trafienia na uszkodzony, porysowany świszcząco-piszczący i zacinający sie etc. obiektyw nie jest przeze mnie do zaakceptowania. Jednak poszukam czegoś nowego z gwarancją. Może rzeczywiście będzie to 18-105 a nie 18-250. Nie ma pośpiechu i trzeba dokładnie temat przemyśleć.

nie bój się raz ,że masz 10 dni na zwrot ,2 mozesz umówić się przecież oglądnąć , 3 już po stanie wizualnym możesz ocenić mniej więcej jak był używany 18-200 kupisz za 1400 :) ja tak 70% szkieł kupiłem i nieco droższych..... np nikkor 70-200 F2,8 :-)

sedrox
16-03-2013, 23:56
Stało się :) Zakup zrobiony. D5100 + 18-105. Po przymiarce do zestawu body + 18-200 stwierdziłem że za ciężki, a ogniskowa 200 przyda się sporadycznie. Jak mi zabraknie długości to zawsze można coś dokupić. Może wtedy jakiś używany 70-200. Dzięki za porady.

kazziz
17-03-2013, 11:13
myślę, że wtedy raczej 55-300/70-300, bo 70-200 trochę duże. :P