PDA

Zobacz pełną wersję : psujące się pliki?

credka
24-02-2013, 14:37
Ma ktoś pomysł, dlaczego plik raw zepsuł się ot tak sobie, po prostu? Wykonany kilka lat temu był sprawny, zdjęcie normalnie obrobione i zapomniane na dysku. Dziś do niego zajrzałam do ponownej edycji (raw) a tu niespodzianka.
Nie pierwszy taki przypadek...
Co może powodować takie awarie, w plikach, które wcześniej, przez kilka lat działały poprawnie?
Wiem, że na płytach pliki się psują, tracą dane itp., podobnie na nieużywanych dyskach, ale na pracującym dysku, bez ciągłego ruszania pliku?

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2013/02/DSC_6429_zps849699ea-1.jpg
źródło (http://i396.photobucket.com/albums/pp49/Ariene7/DSC_6429_zps849699ea.jpg)

wer
24-02-2013, 14:44
Dysk też może stracić dane, mogą zostać uszkodzone. Po długim czasie mogły się rozmagnesować jakieś pity na dysku. W efekcie poleciał jeden bajt i po zdjęciu.

GonzoG
24-02-2013, 14:49
Degradacja nośnika magnetycznego szybciej następuje jak jest używany. Mniej się "starzeje" jak sobie leży.

credka
24-02-2013, 14:50
Ach ten wiatr słoneczny ;)

Można się jakoś przed takimi wadami zabezpieczyć? Backup automatyczny skopiował mi plik z błędem, więc ta metoda odpada... Przeglądanie ręcznie tysięcy plików przed manualnym backupem z oczywistego względu odpada jeszcze bardziej ;)

bognik
24-02-2013, 14:50
Miałam to samo. Okazało się, że miałam wirusa, który przyczepił się do dużej ilości plików.

GonzoG
24-02-2013, 14:54
Ach ten wiatr słoneczny ;)

Można się jakoś przed takimi wadami zabezpieczyć? Backup automatyczny skopiował mi plik z błędem, więc ta metoda odpada... Przeglądanie ręcznie tysięcy plików przed manualnym backupem z oczywistego względu odpada jeszcze bardziej ;)

Można - backup na nośniki jednokrotnego zapisu z dobrą żywotnością, a po upływie połowy teoretycznej żywotności nośnika robisz nową kopię backupu, przy czym starą/stare zostawiasz.

docxxx
24-02-2013, 14:55
Domyslam sie, ze to dysk zewnetrzny?

ekonet
24-02-2013, 15:05
Credka, idź w manierę Andy Warhola, jesteś blisko z tym obrazkiem. ;)

credka
24-02-2013, 15:10
Domyslam sie, ze to dysk zewnetrzny?
Strzelaj dalej ;)
No dobra, podpowiem - dysk w kompie ;) Do zewnętrznych mam jakoś mniejsze zaufanie - sporo naczytałam się o podobnych przypadkach właśnie z mało używanymi dyskami i innymi nośnikami...

Edit.
Tym programem udało się odzyskać foto, niestety tylko do tiffa...
http://www.faststone.org/index.htm

Boryszuk
24-02-2013, 15:13
Credka, idź w manierę Andy Warhola, jesteś blisko z tym obrazkiem. ;)

Wymień żaglówkę na puszkę zupy.

docxxx
24-02-2013, 15:16
Mam kilka dyskow zewnetrznych i nie raz winą był kontroler.

Borat1979
24-02-2013, 15:35
Strzelaj dalej ;)
No dobra, podpowiem - dysk w kompie ;) Do zewnętrznych mam jakoś mniejsze zaufanie - sporo naczytałam się o podobnych przypadkach właśnie z mało używanymi dyskami i innymi nośnikami...
Nie wiem czy dobrze zrozumiem, backup masz na na dysku w kompie?

credka
24-02-2013, 15:47
Jeden zestaw zdjęć na moim dysku w kompie, drugi na dysku w innym kompie, trzeci na dysku zewnętrznym, i po płytach foty się walają... ;) Dzisiejszy problem był na moim dysku... Wcześniej na płytach spotkałam się z taką awarią. Zewnętrznego mało używam do przeglądania zdjęć, więc pewnie nie o wszystkim wiem.
Nic to, czas kupić nagrywarkę blue-ray i postarać się o lepszy (szerszy) back-up, niż tylko automatyczny z nadpisaniem.