Zobacz pełną wersję : Kolejne rozmyślenia
Witam
Mam nadzieję, że mnie nie zbesztacie za rozwiązanie mojej kolejnej wątpliwości. Otóż już niedługo dostanę pieniążki na aparat :) .. Tak więc trapi mnie ciągle myśl co kupić zeby kupić jak najlepiej. Budżet to jakieś 5-6 tysięcy. Mam na myśli dwie konfiguracje. d300s + N17-55 (sabinka dojdzie z czasem), lub d90 + N17-55 + grip + sabinka.. Zastosowanie to reporterka, street, oraz szeroko pojęty portret (fascynują mnie zdjęcia ludzi którzy wyróżniają się z tłumu, proszę ich o zdjęcie wtedy), a może niedługo jako 2. fotograf na ślubach. Proszę doradźcie mi w co zainwestować, żeby zainwestować dobrze :) ..
Pozdrawiam pudlox
sokolnik
24-02-2013, 01:38
D300s + N17-55, wybór prosty - ja bym tak zrobił, lub czekał na D7100 bo jednak w matrycy przepaść podobno.
Chyba że używka D700 + jakieś szkło (pewnie ze średniej półki)
Myślałem też, żeby d90/300s brać używkę
D300 + tamron 70-200 + 35 1.8
MstrG 35, jak na reporterkę to za mało, potrzeba szeroko, poza tym boję się brać zamienniki, tak samo jestem świadomy, że będę potrzebował jasne tele, bo gdy jakiś sport czy główkę jakiegoś człowieka na mównicy z tłumu uchwycić to nie będzie za łatwo
hydra_ulik
24-02-2013, 01:59
Witam
Mam nadzieję, że mnie nie zbesztacie za rozwiązanie mojej kolejnej wątpliwości. Otóż już niedługo dostanę pieniążki na aparat :) .. Tak więc trapi mnie ciągle myśl co kupić zeby kupić jak najlepiej. Budżet to jakieś 5-6 tysięcy. Mam na myśli dwie konfiguracje. d300s + N17-55 (sabinka dojdzie z czasem), lub d90 + N17-55 + grip + sabinka.. Zastosowanie to reporterka, street, oraz szeroko pojęty portret (fascynują mnie zdjęcia ludzi którzy wyróżniają się z tłumu, proszę ich o zdjęcie wtedy), a może niedługo jako 2. fotograf na ślubach. Proszę doradźcie mi w co zainwestować, żeby zainwestować dobrze :) ..
Pozdrawiam pudlox
a za co besztać?
pomysł dobry, ale kasy może zbraknąć ;), a z używkami to uważaj, różnie bywa...
hydra.ulik bo kiedyś też pytałem, a teraz znowu rozmyślam, bo pieniążki coraz bliżej :) ... o nowym d300s nawet nie myśle, bo jak d300s to i porządne szkiełko, a porządne kosztuje, jak Tamron 17-50 to tylko sprawdzony nowy od Cichego, ale kusi N17-55 .. ciężkie to wszystko do ustawienia, żeby potem nie żałować.. Gdyby były pieniążki to bym sie nie bawił tylko brał d700/600 i nie marudził :)
hydra_ulik
24-02-2013, 02:23
hydra.ulik bo kiedyś też pytałem, a teraz znowu rozmyślam, bo pieniążki coraz bliżej :) ... o nowym d300s nawet nie myśle, bo jak d300s to i porządne szkiełko, a porządne kosztuje, jak Tamron 17-50 to tylko sprawdzony nowy od Cichego, ale kusi N17-55 .. ciężkie to wszystko do ustawienia, żeby potem nie żałować.. Gdyby były pieniążki to bym sie nie bawił tylko brał d700/600 i nie marudził :)
Ale nikt nie mówił, że będzie lekko, łatwo i przyjemnie ;)
Tamiego nie miałem, ale miałem Sigmę 17-50mm f2.8 HSM i...po prostu nie trafiała więc przestrzegam na zapas.
Jeśli nie masz za wiele funduszy, to może ustrzel jakieś D300s (używane) plus np. N18-105, N18-85, N18-70 ?
sokolnik
24-02-2013, 02:37
trochę obniżone loty :) z N17-55 2.8 :D na kita 18-105 :)
sokolnik ciemno, ciemno, ciemno? .. d300s będzie się chyba nudził?
sokolnik
24-02-2013, 02:57
nooo oczywiście że ciemno. Jednak mnie nie musisz się słuchać, D300s i N17-55 2.8 miałem raz w rękach. Jednak gdy Ty celujesz w N17-55 2.8 a ktoś proponuje KITa, to ja tego kompletnie nie rozumiem. Najlepsze szkło DX jasne, super zamienić na ciemny KIT. Chyba ktoś nie chce być miała fajny obiektyw :)
Ja powiem tak. Niby matryca ta sama ale jak się przesiadłem z d90 na d300s to byłem pod wielkim wrażeniem tego jak ta puszka pracuje. Serio jest niesamowita, szybkostrzelna, całkiem pancerna a do rozmieszczenia pól AF do dziś tęsknię korzystając z d700 :) Bierz d300s i 17-55, to zestaw bez kompromisów. Jak planujesz jakieś wesela będzie w sam raz i w reporterce będzie świetny, bo to obiektyw do tego idealny. Gorzej z portretem. Oczywiście w okolicach 50-55mm możesz pstrykać i na DX przerysowań szczególnie nie będzie ale dla mnie osobiście to szkło było mało portretowe. Może to określenie nieprecyzyjne ale po prostu nie rysowało tak jak chciałbym aby obiektyw rysował w portrecie. Ja do tego lubię szkła które dają bardziej "miękki" obrazek [nie mam na myśli nieostrego ;) ] wiem, że w budżecie nie wyrobisz ale dokup do 17-55 używanego samyanga 85 1.4 do portretu i zestaw bomba :) Nie ma tam się co psuć i nudzi się amatorom i można kupić za fajne pieniądze. Przy wizjerze d300s ustawianie ostrości nie jest ultra trudne, w portrecie nie miałem większych problemów. Tak bym postąpił.
Tylko, że D300s ma zabytkową matrycę jak na dzisiejsze czasy. Biorąc pod uwagę ile można wyciągnąć z matryc w D7000, D3200 czy D5200, to te aparaty dają tak samo radę z ciemniejszym szkłem. D7100 będzie miał podobną dynamikę i szumy jak D5200 (a może będzie trochę lepiej). Więc różnica 1,5 - 2EV oznacza, że możemy robić takie same zdjęcia z D300s przy obiektywie ze światłem 2.8, jak i D5200 z obiektywem o świetle 5,6. Przy zdjęciach w ciemnych pomieszczeniach, kiedy trzeba podbić ISO nowsze konstrukcje zjadają na śniadanie D300s co do jakości obrazu. Po normalizacji do 12Mpix różnica jest jeszcze większa. Nie ma co się oszukiwać, cały czas jest postęp w matrycach. Matryca z D300s ma już swoje lata, w tamtym czasie była bardzo dobra, ale dziś już nie jest szczytem techniki. Dodatkowo nowsze matryce mają natywne ISO 100, a nie 200, co czasami jest problemem w D90/D300.
Link do dxomark porównawczy:
;link (http://www.dxomark.com/index.php/Cameras/Compare-Camera-Sensors/Compare-cameras-side-by-side/%28appareil1%29/850|0/%28brand%29/Nikon/%28appareil2%29/680|0/%28brand2%29/Nikon/%28appareil3%29/614|0/%28brand3%29/Nikon)
LordRamzes
24-02-2013, 08:13
Witam
Pozdrawiam pudlox
Napiszę Ci Jeśli chodzi o moje doświadczenia odnośnie ślubów i DX w sumie wykorzystuje na nich 2 szkła 17-50 i 70-200 dawniej były 35,50 , 90 i inne jednak ciągłe żonglowanie męczyło a zbyt szybko nieraz coś się dzieje i nie da się pewnych spraw przewidzieć mimo nawet ,że masz 2 body więc do setna .
Masz dx zastanawiasz się nad 17-50 pewnie myslisz tu o szerokości :) ja na sali bardzo czesto wykorzystuje ogniskowe 17-24 mm własnie jeśli chodziło o dx aby objąć cała postać bo nie zawsze mamy na tyle miejsca aby odejść i zastosować się do "poprawnych" ogniskowych np dla portretu a 35 stanowczo mi brakowało , ale na Twoim miejscu jednak nie kupiłbym 17-55 mimo ,że jest świetny do dx , prędzej czy później przeskoczysz na FF a raczej wcześniej i nie ma co inwestować dużo w dx więc na początek zainwestuj w 14-24 ta ogniskowa a raczej własnie 18-24 spokojnie da radę w pomieszczeniach i zrobisz ponad 65 % zdjęć Lub jak wolisz bardziej urozmaicić jest 2 opcja 24-70 (trochę będzie szerokiego brakowało ale to zależy od regionu u mnie np budownictwo jest bardzo "ciasne"). Jeśli zdecydujesz się na opcje 24-70 to i portret na dx na 70 zrobisz bo to już fajna ogniskowa się robi (sam uzywam tej ogniskowej z 70-200 gdyż więcej często sie nie da :( )
więc na początek kup
d90 zaufaj mi da radę nawet i w ślubach :) a nówkę dostaniesz za 2k a używkę poniżej :)
24-70jak wypatrzysz ok 4,5
sb 700 (psaowałaby sb 910 niestety :( ) 1100,1500
Pamiętaj każdy od czegoś zaczynał ale jeśli chodzi o szkła zaczynaj najlepiej jak potrafisz bo puszkę zmienisz 10 razy a szkło Ci zostanie i na nim nie stracisz ...... a do nauki gdzie wiadomo robisz masę zdjęć do zajeżdżenia lepiej coś taniego kupić :) , a jak zacznie na siebie puszka zarabiać to szybko wymienisz ;)
"fascynują mnie zdjęcia ludzi którzy wyróżniają się z tłumu, proszę ich o zdjęcie wtedy"
I co, zdejmują? ;) (sorrki, nie mogłem się powstrzymać)
A tak w temacie to teraz raczej bym uważał na używane... po tym co się da teraz zrobić z licznikiem migawki to brrrrr ;)
Będą same puszki na alledrogo po niepalących starszych paniach z przebiegiem 5400 zdjęć :)
cz4rnuch
24-02-2013, 10:44
Będą same puszki na alledrogo po niepalących starszych paniach z przebiegiem 5400 zdjęć :) przebieg można łatwo zweryfikować nawet na odległość. Wystarczy poprosić sprzedawcę o zdjęcie konkretnego obiektu(np wczorajszej gazety) w jpg a potem odczytać dane dotyczące liczby wyzwolenia migawki w programie do czytania exifów.
Choć oczywiście najlepiej się umówić na sprawdzenie sprzętu w realu.
hydra_ulik
24-02-2013, 10:44
trochę obniżone loty :) z N17-55 2.8 :D na kita 18-105 :)
A czytał od początku i zwrócił uwagę na budżet ?
Tak, D300s i N17-55 to świetny i zgrany zestaw, ale drogi, a nawet bardzo. Nowy to ponad 10 tyś :)
Za 5-6 tyś moim zdaniem, nie ma opcji zakupienia w/w zestawu w stanie dobrym lub bardzo dobrym. Dlatego zaproponowałem do nowego D300s 16-85 lub 105mm, bo to na wstępie zrobi doskonałą robotę.
hydra_ulik
24-02-2013, 10:52
przebieg można łatwo zweryfikować nawet na odległość. Wystarczy poprosić sprzedawcę o zdjęcie konkretnego obiektu(np wczorajszej gazety) w jpg a potem odczytać dane dotyczące liczby wyzwolenia migawki w programie do czytania exifów.
Już nie, już nie...
Od czwartku wieczorem, legenda Exifu legała w gruzach, jeśli chodzi o dokładny przebieg lustra. Jeśli nie wiesz, to przypomnę w tym, miejscu, że właśnie w czwartek wieczorem, soft serwisowy (czy jak to zwał) Nikona wyciekł do sieci. Teraz każdy, bardziej rozgarniety krętacz może ustalić przebieg migawki na tylko ile chce i Exif to potwierdzi :(
przebieg można łatwo zweryfikować nawet na odległość. Wystarczy poprosić sprzedawcę o zdjęcie konkretnego obiektu(np wczorajszej gazety) w jpg a potem odczytać dane dotyczące liczby wyzwolenia migawki w programie do czytania exifów.
Można modyfikować exif, a teraz jak wyciekł soft serwisowy to nie jest problemem zresetowanie licznika w aparacie.
cz4rnuch
24-02-2013, 11:03
Właśnie o tym czytam :) nie wiecie czy licznik można tam tylko zresetowac czy może da się te dane dowolnie modyfikować?
Niestety, ale musisz uaktualnić bazę informacji ;)
Edyta:
Można wpisać każdą wartość ...
cz4rnuch
24-02-2013, 11:16
Niestety, ale musisz uaktualnić bazę informacji
Właśnie uaktualniam :)
Można wpisać każdą wartość ... Zatem pozostaje nam wiara w drugiego człowieka lub zakupy na naszym forum. Pozdrawiam i dzięki za sprostowanie :)
Zatem pozostaje nam wiara w drugiego człowieka lub zakupy na naszym forum. Pozdrawiam i dzięki za sprostowanie :)
Tak, źle napisałem... Nie - "można wpisać każdą wartość", ( bo jest to nieetyczne) a istnieje okienko, w które istnieje możliwość wpisania jakichś wartości ... :)
Również pozdrawiam i spoko :)
Właśnie uaktualniam :)
Zatem pozostaje nam wiara w drugiego człowieka lub zakupy na naszym forum.
Moim zdaniem to oprogramowanie przyniesie więcej szkód niż korzyści, pomijają cofanie licznika, nieumiejętna ingerencja w oprogramowanie aparatu może nieźle go uszkodzić.
Moim zdaniem to oprogramowanie przyniesie więcej szkód niż korzyści, pomijają cofanie licznika, nieumiejętna ingerencja w oprogramowanie aparatu może nieźle go uszkodzić.
Masz pewnie wiele racji, ale narazie to wróżenie z fusów :) ( z tymi uszkodzeniami) ja tam nie zamierzam nawet tego instalować (nawet nie mogę, bo nie mam nic z windowsem), z moim sprzętem ok i jakby coś się działo to jednak wolę serwis. O cofaniu licznika nie wspominając.
A tylko czekać jak na allegro pojawią się w sprzedaży autorskie pliki .txt z instrukcją do oprogramowania serwisowego w języku polskim z dołączonym folderem zassanym z chińskiej strony. Pewnie to kwestia dni. :/
cz4rnuch
24-02-2013, 11:52
Możliwe że masz rację, ale co to ma wspólnego z moim postem. Czytam temat by na przyszłość nie udzielać głupich rad jak to zrobiłem kilka postów wyżej. Oprogramowania nie będę ściągać bo mi nie jest potrzebne a jak będę sprzedawać aparat to z oryginalnym i wcale nie małym stanem licznika a czy mi ktoś uwierzy to jego sprawa. Pozdrawiam
hydra_ulik
24-02-2013, 12:00
Chłopaki, a może coś doradzimy koledze/koleżance pudlox...:). Toż to jego wątek i dotyczy zakupu body+szkło...
Tak tylko nieśmiało proszę ;)
A grzebanie imbusami to drobna ingerencja?
A grzebanie imbusami to drobna ingerencja?
Nie popieram żadnego grzebania.
Witajcie, to znowu ja :D
Wracam i dalej proszę o pomoc, wątek trochę umarł, a to z powodu mojego nagłego wyjazdu, ale już mogę nadrobić zaległości i odrobić lekcje :)
No to dalej proszę o opinie. Cały czas myślę nad d300s + 17-55, tylko czy to jedyna i słuszna decyzja? ... A może same stałki, chociaż żonglowanie tymi obiektywami może być niezłym problemem. A pomysł z nimi stąd, że miałem okazje zrobić kilkadziesiąt klatek N50 1.8 przez weekend, i na 1.8 po prostu bajka :) .. Ale o tutaj już jak wcześniej któryś z kolegów proponował d90 na start odpada, ponieważ miałem niezły problem z tym, że jest ograniczony do 1/4000s, gdyż jak wyszło nasze wiosenne słoneczko, to matryca z d90 chłonęła za dużo światła, i musiałem zjechać do tego ?programowego? ISO L1 czy jak to tam się zwało. A i tak było za dużo światła.
Proszę was o porady w co zainwestować 6000 do portretu, street, reporterka, okazyjnie sport (oczywiście jeszcze rodzinne okazje, takie jak wypady na wakacje, czy uroczystości (i tutaj mogą pojawiać się krajobrazy)). Chciałbym te pieniądze jak najrozsądniej wydać :)
Pozdrawiam Pudlox ;)
Ja mam podobny dylemat i chyba poczekam na D7100.
Desperados
05-03-2013, 19:23
Proszę was o porady w co zainwestować 6000 do portretu, street, reporterka, okazyjnie sport (oczywiście jeszcze rodzinne okazje, takie jak wypady na wakacje, czy uroczystości (i tutaj mogą pojawiać się krajobrazy)
Pozdrawiam Pudlox ;)
Do tylu kategorii to musisz mieć duuużo szkieł :D
Jeśli D90 odpada to zostaje jedynie D300 bez s.
D300- 2500 zł
85 1.8D do portretu - 1000zl
Sigma 10-20 jakies 1200 zł chyba ze kupisz jakiegoś zooma od 17mm
sb-700/900 900 zł
jakiś zoom jasny ale to się nie znam aż tyle.. może sigma 18-50 2.8
ale kombinacji jest bardzo dużo.. np to co napisał LordRamzes też bardzo fajna propozycja no ale jesli D90 odpada to trudno.. 35/50/85 1.8 G też fajny zestaw, ale to musisz sam się określić co Ci będzie potrzebne nikt za Ciebie nie zdecyduje :)
Desperados Kurcze myślałem o d300s, bo zależy mi na filmach, chciałbym kupić raz a porządnie.
LordRamzes
05-03-2013, 19:56
Witajcie, to znowu ja :D
d90 na start odpada, ponieważ miałem niezły problem z tym, że jest ograniczony do 1/4000s, gdyż jak wyszło nasze wiosenne słoneczko, to matryca z d90 chłonęła za dużo światła, i musiałem zjechać do tego ?programowego? ISO L1 czy jak to tam się zwało. A i tak było za dużo światła.
Proszę was o porady w co zainwestować 6000 do portretu, street, reporterka, okazyjnie sport (oczywiście jeszcze rodzinne okazje, takie jak wypady na wakacje, czy uroczystości (i tutaj mogą pojawiać się krajobrazy)). Chciałbym te pieniądze jak najrozsądniej wydać :)
Pozdrawiam Pudlox ;)
1/4000 to nie wystarcza??????? a kto robi portret w ostrym słońcu ????? , portret robi się zazwyczaj w cieniu lub w świetle miękkim jakie panuje np w pochmurne dni :) , podczas ostrego słońca można użyć blendy zdejmując jej warstwe odbijającą przez co słońce pada przez warstwę dyfuzyjną i jest miękkie (blendy 5in1 )
portret
85 f1,8g lub d
reporterka i steet 17-55 wszystko używki oczywiście i powinno dać radę
Kurcze.. no nie powiem.. nie łatwo jest wydać tyle kasy, żeby potem być pewnym że się dobrze kupiło :)
nied0bry
05-03-2013, 20:40
Kurcze.. no nie powiem.. nie łatwo jest wydać tyle kasy, żeby potem być pewnym że się dobrze kupiło :)
A w [ciach] konkurencji jest body za 4444zł, ale raty 10x10...
Desperados
05-03-2013, 21:27
D300s to wydatek około 3k więc Ci zostanie tylko 3k z kupnem 17-55 będzie baardzo ciężko za 3k.
Jeśli chcesz kręcić filmy to wydaje mi się, że tylko konkurencja.. 60D/7D + 85/1.8.
No fakt źle to ująłem, nie kupuję aparatu do filmów z funkcją zdjęć, tylko aparat do robienia zdjęć z funkcją filmów. Tak żebym nie musiał kupować kamery na jakieś sporadyczne nagrywanie. Proporcja jest taka: 85% zdjęcia - 15 filmy :) .. Myślałem długo nad Canonem, ale dookoła dużo znajomych ma same Nikony, i nawet o tyle plus zeby się obiektywami wymieniać czy coś :)
Desperados
05-03-2013, 21:49
Więc może coś z serii Dxxxx ? np D5200.
Ja bym wybierał między D90/D300...
D90 filmu
D300 ergonomia
D300s bym odrzucił bo jest drogie a body nie jest najważniejsze
trixiglk
05-03-2013, 22:29
No fakt źle to ująłem, nie kupuję aparatu do filmów z funkcją zdjęć, tylko aparat do robienia zdjęć z funkcją filmów. Tak żebym nie musiał kupować kamery na jakieś sporadyczne nagrywanie. Proporcja jest taka: 85% zdjęcia - 15 filmy :) .. Myślałem długo nad Canonem, ale dookoła dużo znajomych ma same Nikony, i nawet o tyle plus zeby się obiektywami wymieniać czy coś :)
NA wymienianie bym zabardzo nie liczył. Mam znajomego co nawet statywu nie pożyczy..
5200.. Hmm.. kastrat.. Wyczuwam potrzebę dwóch kółek nastaw, ten argument wystarczy żeby zrezygnować z d5200.. D90, moja dziewczyna posiada, ale jak trzymałem w saturnie ostatnio d300s i d90 to już wiem co to ta ergonomia, a d300.. Ah będzie brakować mi filmów, jednak czasami potrzeba coś nagrać a jak już mówiłem nie chce kupować kamery. Proszę doradźcie mi jakie szkła kupić
Na dobry początek może się określ jakie zdjęcia Cię interesują. Łatwiej będzie doradzać.
Nikt za Ciebie nie podejmie decyzji. Musisz zrobić to sam odpowiedzialnie.
D300s + sigma 17-50 OS to jakieś 5000, do tego lampa sb-700 za 800zł i najtańsza 50 1.8 za 400zł.
Nie wiem jaki chcesz robić sport, bo może się przydać tamron 70-200.
Na dobry początek może się określ jakie zdjęcia Cię interesują. Łatwiej będzie doradzać.
Proszę was o porady w co zainwestować 6000 do portretu, street, reporterka, okazyjnie sport (oczywiście jeszcze rodzinne okazje, takie jak wypady na wakacje, czy uroczystości (i tutaj mogą pojawiać się krajobrazy)).
LordRamzes
06-03-2013, 10:32
Nikt za Ciebie nie podejmie decyzji. Musisz zrobić to sam odpowiedzialnie.
D300s + sigma 17-50 OS to jakieś 5000, do tego lampa sb-700 za 800zł i najtańsza 50 1.8 za 400zł.
Nie wiem jaki chcesz robić sport, bo może się przydać tamron 70-200.
sigma 17-50 (która ??) jak 1 to odpuść a nowa kosztuje jak mnie pamięć nie myli co używany nikkor 17-55
lampa ok
50' ok ale to podstawa dosłownie
widać ,że tamrona 70-200 nawet w rękach nie miałeś jeśli polecasz go do sportu :) to bardzo woooooolne szkło co prawda można ale mówimy tutaj o bardzo dużej loterii jeśli chodzi o 5 udanych zdjęć więc frajda z robienia zdjęć żadna ,
d300s pochłania praktycznie cały Twój budżet niestety i jest on zbyt mały a kupić body aby podpiąć marne szkła ???? średni pomysł :) , zastanów się :)
sigma 17-50 (która ??) jak 1 to odpuść a nowa kosztuje jak mnie pamięć nie myli co używany nikkor 17-55
lampa ok
50' ok ale to podstawa dosłownie
widać ,że tamrona 70-200 nawet w rękach nie miałeś jeśli polecasz go do sportu :) to bardzo woooooolne szkło co prawda można ale mówimy tutaj o bardzo dużej loterii jeśli chodzi o 5 udanych zdjęć więc frajda z robienia zdjęć żadna ,
d300s pochłania praktycznie cały Twój budżet niestety i jest on zbyt mały a kupić body aby podpiąć marne szkła ???? średni pomysł :) , zastanów się :)
Widzę, że jesteś następną osobą patrzącą w szklaną kulę i wróżącą z fusów. Skąd możesz wiedzieć co miałem a czego nie miałem w rękach. Tak się składa, że miałem Tamrona 70-200, którego zamieniłem na sigmę 70-200. Nie uważam, że AF jest demonem szybkości, ale w tej cenie nie ma innej, lepszej alternatywy.
Nie mam zamiaru teraz wchodzić w polemikę, czy tamron 70-200 nadaje się do sportu czy nie, bo Ty będziesz bronić swojego zdania, a dużo osób go jednak używa podczas różnych imprez sportowych.
Jaka to jest sigma 17-50 OS "1"? Używka na allegro poszła ostatnio za +- 1500zł, generalnie do 2tyś kupisz.
Ceny wszystkich rzeczy (gdybyś nie wyczytał tego z kuli) podałem za używki.
LordRamzes
06-03-2013, 10:50
Widzę, że jesteś następną osobą patrzącą w szklaną kulę i wróżącą z fusów. Skąd możesz wiedzieć co miałem a czego nie miałem w rękach. Tak się składa, że miałem Tamrona 70-200, którego zamieniłem na sigmę 70-200. Nie uważam, że AF jest demonem szybkości, ale w tej cenie nie ma innej, lepszej alternatywy.
Nie mam zamiaru teraz wchodzić w polemikę, czy tamron 70-200 nadaje się do sportu czy nie, bo Ty będziesz bronić swojego zdania, a dużo osób go jednak używa podczas różnych imprez sportowych.
Jaka to jest sigma 17-50 OS "1"? Używka na allegro poszła ostatnio za +- 1500zł, generalnie do 2tyś kupisz.
Ceny wszystkich rzeczy (gdybyś nie wyczytał tego z kuli) podałem za używki.
cena sigmy
http://allegro.pl/sigma-17-50-f2-8-ex-dc-os-hsm-nikon-uv-gratisy-i3061062594.html
uzywki sigmy wiadomo jak to jest FF/bF więc bałbym się kupić w ciemno musiałbym przetestować więc tylko nówka
wiesz nie ma co się obrażać i innych przy okazji , sam miałem t70-200 ale do sportu nikomu tego szkła nie polecę tym bardziej jestem w szoku ,że Ty jako posiadacz polecasz to szkło ,będąc świadomy wolnego AF :) , a to ,że w tej cenie nie ma alternatywy no proszę Cie , to lepiej kupić cokolwiek Twoim zdaniem i wydać kasę tak ??? , moim nie jesli już komuś coś polecam to tak aby to miało sens .
cena sigmy
http://allegro.pl/sigma-17-50-f2-8-ex-dc-os-hsm-nikon-uv-gratisy-i3061062594.html
uzywki sigmy wiadomo jak to jest FF/bF więc bałbym się kupić w ciemno musiałbym przetestować więc tylko nówka
wiesz nie ma co się obrażać i innych przy okazji , sam miałem t70-200 ale do sportu nikomu tego szkła nie polecę tym bardziej jestem w szoku ,że Ty jako posiadacz polecasz to szkło ,będąc świadomy wolnego AF :) , a to ,że w tej cenie nie ma alternatywy no proszę Cie , to lepiej kupić cokolwiek Twoim zdaniem i wydać kasę tak ??? , moim nie jesli już komuś coś polecam to tak aby to miało sens .
Absolutnie się nie obrażam, mam nadzieję, że Ciebie też nie uraziłem.
Nie mam pojęcia jaki sport będzie fotografować pudlox, bo tego nie określił - może coroczny bieg emeryta, może wyścigi F1. Można też ostrzyć manualnie, wspomagać się seriami. Napisałem dlatego, że może się przydać.
Z jednym chyba musimy się chyba zgodzić: nie da się tanio i dobrze. Jak zauważyłeś D300s pochłania tutaj większość budżetu.
Co do sportu to tennis i rajdy. Myślę żeby wyrwać d300s od jakiegoś zaufanego forumowicza, albo kupić na raty i jakoś to sobie ładnie rozłożyć. Co do tele to mam możliwość pożyczania 18-105, więc już jakaś namiastka tele jest. Bardziej skupił bym się na szerokim kącie, może jakaś szeroka stałka + 50mm?
Z szerszych mogę polecić UWA Samyang 14mm 2.8 (manualny) i Nikkor 24 2.8 - moja sztuka kaleczy ostrością matrycę na monitorze ;)
Jeśli d300s ma ten śrubokręt, to manualne szkło będzie miało af, czy dobrze rozumiem? Jeśli tak, to jak prędkość takiego szkła?
Jeśli d300s ma ten śrubokręt, to manualne szkło będzie miało af, czy dobrze rozumiem? Jeśli tak, to jak prędkość takiego szkła?
Manualne szkło jest manualne, zanim zaczniesz pisać na forum warto poczytać o proponowanych obiektywach.
galaza akurat sporo czytałem i wiedzy mam jednak trochę, ale tutaj mam dylemat, czy śrubokręt jest do szkieł bez silnika, czyli teoretycznie na puszkach bez silnika jest to szkło manualne. Może mi się to pomieszać, więc pytam
LordRamzes
06-03-2013, 14:36
Absolutnie się nie obrażam, mam nadzieję, że Ciebie też nie uraziłem.
Nie mam pojęcia jaki sport będzie fotografować pudlox, bo tego nie określił - może coroczny bieg emeryta, może wyścigi F1. Można też ostrzyć manualnie, wspomagać się seriami. Napisałem dlatego, że może się przydać.
Z jednym chyba musimy się chyba zgodzić: nie da się tanio i dobrze. Jak zauważyłeś D300s pochłania tutaj większość budżetu.
co do d300 więc właśnie przez to wolę zawsze doradzić słabsze body przy tworzeniu systemu a dopiero po skompletowaniu zmianę body :) , tak może okazać się ,ze body się zużyje a my dalej nie skompletujemy odpowiedniej szklarni bo nas nie stać co za tym idzie nie wykorzystamy możliwości body :( .
odnośnie sportu to i tak nei poleciłbym t 70-200 już bardziej ciemny 70-300 VR , spytasz czemu ?? bo przynajmniej mam ta nadzieję ,że np podczas rajdów , samolotów , piłki noznej w słoneczny dzień to szkło da radę bo ma rewelacyjny AF
LordRamzes
06-03-2013, 14:38
Co do sportu to tennis i rajdy. Myślę żeby wyrwać d300s od jakiegoś zaufanego forumowicza, albo kupić na raty i jakoś to sobie ładnie rozłożyć. Co do tele to mam możliwość pożyczania 18-105, więc już jakaś namiastka tele jest. Bardziej skupił bym się na szerokim kącie, może jakaś szeroka stałka + 50mm?
jak napisałem na rajdy +tenis od biedy 70-300 VR a na pewno jeśli chodzi o AF da radę (18-105 na rajdach może być dla Ciebie niebezpieczne !!!)
LordRamzes
06-03-2013, 14:42
galaza akurat sporo czytałem i wiedzy mam jednak trochę, ale tutaj mam dylemat, czy śrubokręt jest do szkieł bez silnika, czyli teoretycznie na puszkach bez silnika jest to szkło manualne. Może mi się to pomieszać, więc pytam
oj to marnie z tą wiedzą :) i za mało czytania
manual to manual i koniec
AF to szkła napędzane przez śrubokręt
AF-S-z własnym napędem
jak napisałem na rajdy +tenis od biedy 70-300 VR a na pewno jeśli chodzi o AF da radę
Da radę. To naprawdę fajne szkło. AF działa naprawdę świetnie. W połączeniu z d300s to super zestaw. Pewnie, że trochę ciemne, ale to raczej mankament przy jakiejś przyrodzie w lesie. Zawsze też można trochę podnieść iso. Na pewno za tą cenę nic lepszego się nie dostanie, tym bardziej że ma VR.
No to przemyślę tą opcje :) .. Może używana sigma 17-50 i ten nikkor 70-300 i N50 do portretów?
LordRamzes
06-03-2013, 18:18
No to przemyślę tą opcje :) .. Może używana sigma 17-50 i ten nikkor 70-300 i N50 do portretów?
pamiętaj 17-50 jak już przetestuj , nikkorem od biedy zrobisz portret bardzo ładny :)
dezerter_27
06-03-2013, 19:06
Sigma 17-50 fajone szkiełko bedziesz zadowolony mam z d90 i nie zdejmuje
Czy to ten nikkor 70-300 af-s chodzi po 1500 na alledrogo?
Pomyślmy ile modeli 70-300 zrobił Nikon. Czary mary, googiel stary i po długim jak noc polarna 0,17s mamy wynik: 2. Teraz czytamy, który z nich warto kupić i wychodzi, że nowszą wersję ze stabilizacją. Teraz sprawdzamy allegro i wybieramy sztukę za odpowiadającą nam cenę albo bijemy dalej pianę w tym wątku.
galaza człowieku czy ty musisz tak wszystko krytykować?
A czy ty wszystko musisz dostać na srebrnej tacy?
Desperados
06-03-2013, 22:20
Nie ma innego z VR :) ale znajdziesz go taniej :) Ja sprzedałem swojego za 1250 zł w idealnym stanie i teraz żałuję..
Na naszej giełdzie jest kilka i dobrej cenie :) Ale spokojnie znajdziesz do 1300 zł
Nie dostaję wszystkiego, pytam, bo wiem że kiedyś sprawdzałem ceny tego szkła, i pewnie się mylę, ale kosztowały 2-3 tys. zdziwiło mnie ze stoi po 1,5 tys to pytam, ale zawsze znajdzie się człowiek taki jak galaza który musi się do wszystkiego przyczepić, no cóż takie życie
Desperados
06-03-2013, 23:05
Bo to szkło nowe tyle kosztuje.. może nie 3k ale lekko ponad 2k
70-300 VR jest tylko jeden, nie ma innego
No i takiej odpowiedzi oczekiwałem, konkretnie i na temat :) ... Dzięki Desperados :)
Powiedzcie mi, może by zainwestować w nikkora 80-200 2.8 af ed, d300s ma mocny silnik więc af powinien chodzić dosyć szybko. Czy dobrze myślę?
wasilewk
07-03-2013, 12:29
Powiedzcie mi, może by zainwestować w nikkora 80-200 2.8 af ed, d300s ma mocny silnik więc af powinien chodzić dosyć szybko. Czy dobrze myślę?
To nie jest słabe szkło - obrazek mi bardziej leży niż w N70-200/2.8
Jednak używam go rzadko, bo ciężkawe (bez monopodu ani rusz) --> tylko wtedy, gdy spodziewam się extra obrazków ( głównie występy itp.).
N70-300Vr robi u mnie za konia roboczego (i tu nowy N80-400VR (http://www.optyczne.pl/375-Nikon_Nikkor_AF_80-400_mm_f_4.5-5.6D_ED_VR-specyfikacja_obiektywu.html)go nie wyręczy) - trafia 100% --> chyba, że coś w pomieszczeniu (mieszkanie) - to wtedy aparat wita się z chęcią z KIT-em N24-70/2.8
Pzdr.
Właśnie myślę o 80-200, bo jest przystępny cenowo, na moją kieszeń, a jest jasno, bardzo jasno, kosztuje nie wiele więcej od 70-300, a jest o wiele jaśniejszy, bo chyba jest wielka różnica między 2.8 vs 5.6, czyż nie? Myślicie, że 300 mm jest tak często używane na rajdach czy tenisie?
wasilewk
07-03-2013, 13:11
Właśnie myślę o 80-200, bo jest przystępny cenowo, na moją kieszeń, a jest jasno, bardzo jasno, kosztuje nie wiele więcej od 70-300, a jest o wiele jaśniejszy, bo chyba jest wielka różnica między 2.8 vs 5.6, czyż nie? Myślicie, że 300 mm jest tak często używane na rajdach czy tenisie?
Myślę, że TEN (http://www.photosynthesis.co.nz/nikon/afd802028n.jpg) obiektyw jest za wolny do rajdów.
Serio? Kurcze, a jak z prędkością 70-300?
wasilewk
07-03-2013, 13:14
Spoko, to jest AF-S.
LordRamzes
07-03-2013, 13:14
Wiesz jasność to nie wszystko ja np pozbyłem się tamrona 70-200 który był jasny do portretu był rewelacyjny ale też co z tego ja nie miał stabilizacji i dla mnie był bezużyteczny weź to pod uwagę bo jeśli ręce Ci drżą to stabilizacja to podstawa , jasność to nie wszystko :(
LordRamzes
07-03-2013, 13:16
idź do hesji i zapytaj :D:D:D tym szkłem myśliwce fotografuje ........przyznasz ,że są troszkę szybsze......
wasilewk
07-03-2013, 13:20
idź do hesji i zapytaj :D:D:D tym szkłem myśliwce fotografuje ........przyznasz ,że są troszkę szybsze......
Tiaaa... http://sphotos-h.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash3/601496_584003901612847_1290311812_n.jpg
LordRamzes no tak tylko troszkę :D .. Chyba zostanę jednak przy 70-300 :) .. Do tego jeszcze monopod kamizelka odblaskowa i lecimy na baja poland :) .. No niestety do baja jest jeszcze trochę czasu :)
LordRamzes
07-03-2013, 13:31
Tiaaa... http://sphotos-h.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash3/601496_584003901612847_1290311812_n.jpg
oj widzę ,że troszkę nieaktualne wiadomości co prawda tutaj baaaardzo stara wzmianka
http://www.hesja.pl/XPL/aktualnosci/pokaz/72/Nowe_sprz%C4%99ta.html
ale Hesja kiedyś pisał ,że 70-300 robił 70% jak pamiętam kadrów :) na przemian z 500' ale co do 2 już nie jestem pewien :)
LordRamzes
07-03-2013, 13:32
LordRamzes no tak tylko troszkę :D .. Chyba zostanę jednak przy 70-300 :) .. Do tego jeszcze monopod kamizelka odblaskowa i lecimy na baja poland :) .. No niestety do baja jest jeszcze trochę czasu :)
a po co monopod do tego szkła :) to lekkie szkło ma VR :) , monopod to raczej do cięższych i niestabilizowanych szkieł :)
No skoro jest skuteczne VR to może i obejdzie się bez monopodu :) .. A powiedzcie mi, przy 70 mm z VR do jakiego czasu mogę zejść z ręki?
Byłem już 2 razy na Baja Poland. Robiłem D 90 z kitem 18-105 i dawał radę. Z kasą jaką dysponujesz chyba powinieneś zdecydować się na jeden lepszy i jeden słabszy element (na początek). I tak ustawiasz się na winklach, hopkach, kaloryferach itp. Nie ma jakiegoś super pędu, a trasa jest tak poukładana, że długaśny zoom na niewiele się przyda. Proponuję albo puszkę z wysoko użytecznym ISO albo np. najnowszego Tamrona 24-70 f 2.8 ze stabilizacją. (na DX będziesz miał 36mm - 105mm).
PS. zamiast kamizelki odblaskowej pt. "mam akredytację i jestem gość" lepiej kupić jakiegoś kondonika na sprzęt bo kurzu na Baja Poland więcej niż u mnie w worku odkurzacza.
LordRamzes
07-03-2013, 17:28
Byłem już 2 razy na Baja Poland. Robiłem D 90 z kitem 18-105 i dawał radę. Z kasą jaką dysponujesz chyba powinieneś zdecydować się na jeden lepszy i jeden słabszy element (na początek). I tak ustawiasz się na winklach, hopkach, kaloryferach itp. Nie ma jakiegoś super pędu, a trasa jest tak poukładana, że długaśny zoom na niewiele się przyda. Proponuję albo puszkę z wysoko użytecznym ISO albo np. najnowszego Tamrona 24-70 f 2.8 ze stabilizacją.
PS. zamiast kamizelki odblaskowej pt. "mam akredytację i jestem gość" lepiej kupić jakiegoś kondonika na sprzęt bo kurzu na Baja Poland więcej niż u mnie w worku odkurzacza.
ani szeroko ani długo na dx , w pomieszczeniach będzie brakowało 18mm pewnie a 70mm też mało , nikomu nie polecałbym ustawić się na rajdach jak najbliżej trasy z kilku powodów 1 uszkodzenie sprzętu od pyłu kamieni itd , 2 własne bezpieczeństwo a na 70 mm przy rozpędzonym samochodzie to chwila , moim zdaniem żadne zdjęcie jest nie warte życia.....
Panerai Dzięki za info nt. rajdów :) .. Krzu i pyłu się nie boję, jednak po to kupuję d300s, magnez+uszczelnienia, ale biorę tele, bo własne chodzi o własne bezpieczeństwo :)
LordRamzes
07-03-2013, 19:14
Panerai Dzięki za info nt. rajdów :) .. Krzu i pyłu się nie boję, jednak po to kupuję d300s, magnez+uszczelnienia, ale biorę tele, bo własne chodzi o własne bezpieczeństwo :)
zacznij się bać :) chyba jeszcze nie widziałeś jak aparat potrafi wyglądać po chmurze pyłu :) uszczelki moga nie wyrobić :D:D, jest jeszcze jeden aspekt samochody podczas mielenia kołami potrafia wystrzelić kamyczek który może uderzyć w nas, aparat i.... może się to w najlepszym wypadku skończyć tylko utratą sprzętu (zniszczenie)
W sumie z tymi kamieniami spod kół pojazdów ... no coś w tym jest, zawsze jakieś ryzyko. Z drugiej strony kupować konkretny sprzęt pod 2 dni rajdu (chyba, że jeszcze zaliczasz poligon w Drawsku) ... Moja wersja jest bardziej uniwersalna :)
Panerai Nie wiem czy czytałeś cały wątek, ale tele przyda mi się również w reporterce + mamy jeszcze PKO Open :) i różne imprezy gdzie np nie dostane akredytacji, czy dowiem się o imprezie na ostatnią chwilę, i muszę focić z tłumu, a nie z fosy :)
Ciemny obiektyw w wielu przypadkach nie przyda się w ogóle i tu jest ZOONK ! Jakiego stylu byś nie wybrał (z elementami dynamicznymi) to polegniesz. Najgorsze to chyba podnoszenie ISO. Tenis spokojnie zrobisz na 70 mm, reporterka w sensie biernego brania udziału w wydarzeniach, stojąc między ludźmi - też nie wymaga znacznych odległości, a właściwie preferowany jest WA czy nawet UWA. Jeśli jednak do tego dojdzie - będzie reportaż opisowy. Staram się wczuć w Twoje potrzeby i SOBIE SAMEMU proponowałbym Tamrona 24-70 f 2.8 ze stabilizacją. Na pewno kupisz w cenie trochę poniżej 4000 zł. Puszkę to chyba nawet na giełdzie widziałem za 2200 zł Nikon D 300 z przebiegiem poniżej 10.000 czyli "jak młodej K do renty" :)
To w takim razie wiem, że nie da się długo, jasno i tanio więc jakie tele kupić, żeby sprawdziło się w sporcie i reporterce? Wiem że budżet może wzrośnie do 7000, więc d300s + T17-50 + 50 1.8 + ?jakie tele? = 7000. Nie chciał bym 24-70, bo to nie praktyczne ogniskowe dla mnie. Do street i reporterki będę potrzebował szeroko, a 24mm to już z praktyki wiem, że wąsko :) .. Gdyby była kasa, to bym sobie wzią d3s + 14-24 2.8 + 24+70 2.8 + 70-200 2.8 + 300 2.8 i będę zadowolony, ale po co, gdy na foto jeszcze pieniędzy nie robię :) .. Chciałbym po prostu wydać te pieniądze jak najlepiej ;)
To w takim razie wiem, że nie da się długo, jasno i tanio więc jakie tele kupić, żeby sprawdziło się w sporcie i reporterce? Wiem że budżet może wzrośnie do 7000, więc d300s + T17-50 + 50 1.8 + ?jakie tele? = 7000. Nie chciał bym 24-70, bo to nie praktyczne ogniskowe dla mnie. Do street i reporterki będę potrzebował szeroko, a 24mm to już z praktyki wiem, że wąsko :) .. Gdyby była kasa, to bym sobie wzią d3s + 14-24 2.8 + 24+70 2.8 + 70-200 2.8 + 300 2.8 i będę zadowolony, ale po co, gdy na foto jeszcze pieniędzy nie robię :) .. Chciałbym po prostu wydać te pieniądze jak najlepiej ;)
Kupując nowe:
D300s - 4450zł
T17-50 - 1250zł
50 1.8 - 550zł
Daje to 6250zł, zostaje dokupić za 1200zł używanego 70-300 VR.
Chyba, że chcesz coś z tych rzeczy kupić używane.
obiektywy używane, Tamron przed zakupem sprawdzony, jeśli nie da rady dobrej sztuki, to biorę nowy od cichego. Puszka.. Hmm.. tutaj mam dylemat, zobaczę jak stoję z kasą, czy będę brał od razu za pełną kwotę, to może jakaś używka z naszej giełdy od zaufanego użytkownika, jak nie, to nówka na raty
LordRamzes
08-03-2013, 21:22
nie kupuj na dx 24-70 na dx 24 to za mało jak na szeroki kąt będzie stanowczo brakowało 18mm i dla tego nikon wymyslił 17-55 taki odpowiednik 24-70 dla fx a piszę Ci to z doświadczenia jeśli chodzi o reporterkę ślubną (bo nie wiem o jaką reporterkę Ci chodzi )
jeśli chcesz zostać przy dx-ie
to kup coś 17,18-50,55 i 70-300 VR bo na 70-200 Cię na razie nie stać a nic lepszego nie kupisz i nie kombinuj bo przedobrzysz :) a na prawdę tele bez stabilizacji to może dla Ciebie podkreślam może ale nie musi nawet jasne okazać się strzałem w kolano .
Ja kończę doradzania , chyba już w tym wątku wszystko zostało napisane tak wydaje mi się , bez urazy ale czytasz tylko to co chcesz czytać :) (bo tak wygodniej i może i w tym nic złego tylko po co inni mają się produkować skoro zostają olani :-) ) naprawdę już nic innego nie wymyślisz masz określony budżet wiesz jakie body zostaje Ci trochę kasy i wybór 1,2 szkła więc 17-50 i 70-300 i po problemie lub raz a dobrze na początek do wszystkiego używkę nikkora 17-55 (3k) ale nie będzie tele , pozdrawiam
Masz Rację Lordzie Ramzes - polecając 24-70 zapomniałem, że puszka jest DX ... myślami jestem przy swoim D800 :)
hydra_ulik
08-03-2013, 23:48
eh...nie mierzcie wszystkich swoją miarą.
Podpinałem "stałkojebcę" pod DX-a i było bardzo dobrze. Wszystko zależy od punktu widzenia ;) Moim zdaniem wszystko zależy od tego, co zamierzamy fotografować i od tego jaki efekt zamierzamy uzyskać...