Zobacz pełną wersję : SB-600 na co zamienić?
cześć, jestem posiadaczem lampy SB-600 i chyba przyszedł czas zamiany na coś lepszego. Polecicie coś. Oczywiście oklepane SB-900/910 jasna sprawa - ale koszt mnie zabija. Używam dużo CLS więc lampa musi wspierać tę technologię. Puszka D7000
Albert44
23-02-2013, 20:02
- ale koszt mnie zabija. Używam dużo CLS więc lampa musi wspierać tę technologię..
Metz 50 lub 52 .. albo Nissin Di866 MII.
jomawitu
23-02-2013, 21:24
cześć, jestem posiadaczem lampy SB-600 i chyba przyszedł czas zamiany na coś lepszego. Polecicie coś. Oczywiście oklepane SB-900/910 jasna sprawa - ale koszt mnie zabija. Używam dużo CLS więc lampa musi wspierać tę technologię. Puszka D7000
Właśnie wystawiłem na Allegro dwie SB-800. Mało używane, w bardzo dobrym stanie, tańsza ma dosłownie kilka sesji przebiegu, ale podczas pierwszego mocowania softboxu urwałem dyfuzor - można to naprawić, ale nie chce mi się w to bawić - taka rymowanka ;) Druga jest niemal idealna - nie licząc drobnych, mikroskopijnych rysek, ma przebieg większy o kilka ślubów, dosłownie na palcach jednej ręki można policzyć, bo śluby to nie moja działka, a poza tym, wtedy nie używam lampy, jeżeli nie muszę - D3 za nią nadrabia :)
Zajrzyj, popatrz - jestem pewien, że w tej cenie nic lepszego nie znajdziesz:
http://allegro.pl/nikon-sb-800-najlepsza-lampa-blyskowa-super-stan-i3054632796.html
http://allegro.pl/nikon-sb-800-najlepsza-lampa-blyskowa-okazja-i3054729296.html
a co powiecie na zamianę na SB-700? warto w to wchodzić?
Po co w ogóle chcesz zmienić? Dla samej zmiany? 600tka to świetna lampa.
Borat1979
23-02-2013, 21:57
a co powiecie na zamianę na SB-700? warto w to wchodzić?
Możesz wyjaśnić co miała by wnieść ta zmiana?
mam możliwość sprzedania 600-tki, a z tego co czytałem to 700-tka jest również fajną lampą. Nowy palnik, lepsze menu etc.. tylko nie wiem czy warto dorzucać 100% więcej za nową lampę?
Zamiast nowej SB 700 wolałbym używaną SB 800 .Taniej i lepiej .Mam obie wymienione lampy.
Zamiast nowej SB 700 wolałbym używaną SB 800 .Taniej i lepiej .Mam obie wymienione lampy.
rozumiem, jednakże trudno trafić rzeczywiście mało używaną. A nie chciałbym po zakupie od razu wymieniać palnika.
Trzeba szukać lampy używanej amatorsko i sprawdzić czy szybka palnika jest biała.
dzięki za poradę. Tylko prawie wszyscy na allegro mówią : "mało używane", "amatorsko używana" etc...
Art Erie
23-02-2013, 23:23
rozumiem, jednakże trudno trafić rzeczywiście mało używaną. A nie chciałbym po zakupie od razu wymieniać palnika.
Nie przesadzaj, SB 800 to wół roboczy. Moja pierwsza po 5 latach (obecnie ma 8 lat) intensywnego błyskania zaliczyła wymianę palnika ( 50zł ) i działa jak nowa. Druga ( używana ) jest u mnie dopiero od 3 lat, więc nic jej nie dolega. A ceny są tak śmieszne, że jak już kupię monitor, to pewnie sprawię sobie jeszcze dwie kolejne ;)
Z tego co napisałeś, to jedynie CLS jest głęboko zagrzebany (ogólnie menu). 700,900 i 910 nigdy nie kupię; jeśli już to Metz'a.
EDIT
Zapytaj czy jest w komplecie antenka do CLS, jak Cie wyśmieje to odpuść, jeśli nie to zbij cenę :)