PDA

Zobacz pełną wersję : Potrzebna pomoc: FAT32

haszz
28-03-2007, 12:27
Kupilem dysk z obudowa, wszystko swietnie, poprosilem kumpla zeby odebral i przy okazji formatnal dysk tyle ze zapomnialem mu powiedziec zeby zerknal do instrukcji no i teraz kuz** mam NTFS zamiast FAT32 !!!

Szukalem PM ale za darmo sa tylko dema ktorymi noc poza nauka sie nie zrobi.

Ma ktos moze PM dostepnego w pelnej wersji do jednorazowego uzycia? :mrgreen: plizzzzzzzzzzz za chwile wyjedzam i szlag mnie trafia bo nie bedzie na co zdjec zwalic :(

rastignak
28-03-2007, 12:44
.:

jak nie potrafisz sobie poradzic fdiskiem albo linuxami w wersji LIVE gdzie sa darmowe prog. do tworzenia partycji propnuje ziołolecznictwo

pozdro

haszz
28-03-2007, 12:48
sarkazm zbedny gdy potzebna pomoc... o fdisc wlasnie sie dowiedzielm, w tym samym momencie kiedy napisales posta ;) z linuxami bawic sie nie bede bo nie mam gdzie a na szukanie nie bardzo mam czas

fIlek
28-03-2007, 12:54
A masz tam już dane na tym dysku? Jeśli nie, to po co Ci PM??? W XPkach Start>Panel sterowania>Narzędzia administracyjne>Zarządzanie komputerem. Potem w sekcji Magazyn wybierasz Zarządzanie dyskami. Tam znajdujesz swój dysk USB i prawy klawisz myszy i usuń dysk logiczny. Potem To samo, tylko utwórz dysk logiczny, wybierasz FAT32, pamiętając o max rozmiarze partycji dla FAT32. Po wszystkim formacik już z poziomu Mojego komputera i po ptakach. Uważaj tylko, żeby nie usunąć sobie partycji z dysku w kompie ;)

haszz
28-03-2007, 13:28
no masz racje i geniuszu ci nie brakuje bo zastanawialem sie dlaczego ntfs jest a fat 32 nie ma :) i i oczywiscie kwestia 32000 ;) dzieki wielkie

klopot w tym ze kiedy tworze ta partycje w FAT32 i wszystko jesz ma byc cacy, sprawdzam na kompie i jest wszystko ok, dysk widoczny ekstra, kiedy odlacze od kompa i podlacze jedynie zasilenie z baterii zapala sie dioda bledu.

Obudowa welland + dysk samsunga 40GB gdyby bylo to istotne

fIlek
28-03-2007, 13:30
A to juz dziwne... ja mam digimate i jest ok. Pomysle chwilke co moze byc...

haszz
28-03-2007, 13:38
Na ich stronie w FAQ przeczytalem ze moze byc klopot z formatowaniem XP'kiem i potzrebny bedzie Partition Magic. Kumpel ma mi jutro przyniesc ale wole sie zabezpieczyc gdyby zapomnial bo w piatek moj ostatni dzien w pracy i wyjezdzam w podroz a bez dysku bede udu***** !!! :(

haszz
28-03-2007, 14:10
oto co dostalem od FEN'a - producenta:

"Proponuję użyć freewareowej aplikacji SwissKnife lub np. Partition Magic lub
też aplikacji dołączonej na płycie CD znajdującej się na wyposażeniu obudowy [ ja tu nic nie widze zeby byla jajakolwiek z podobnych aplikacji, moze zapomnieli dodac ]
i założyć partycję FAT32L na całej dostępnej powierzchni dysku."

haszz
28-03-2007, 14:42
...usuń dysk logiczny. Potem To samo, tylko utwórz dysk logiczny, wybierasz FAT32, pamiętając o max rozmiarze partycji dla FAT32 [czyli 32GB]. Po wszystkim formacik już z poziomu Mojego komputera i po ptakach.

Zrobilem dokladanie jak kazales + kilka innych sposobow :) i nic w morde...

Probowalem juz extended a na nim logical, probowalem po calosci primery na FAT32 zeby sam sobie zrobil 32Gb + Free space i nic, jak swiecilo na czerwono tak swieci.
Uzylem tego SwissKnife i tez nic, w nim nie ma FAT32L jest zwykly FAT32.

Poczekam jeszcze do jutra na PartitionMagic ale cos sie boje ze bedzie dupa

haszz
28-03-2007, 18:18
ale sie teraz wpienilem...

czerwona dioda opisana jest jako ERROR LED i opis brzmi "zapala sie w przypadku wystapienia bledu"

Okazalo sie ze czerwona dioda pali sie rowniez kiedy jest slaba bateria ALE NIKT O TYM NIGDZIE NIE PISZE !!! ANI PRODUCENT ANI W INSTRUKCJI OD SPRZEDAWCY. Nigdzie doslownie nigdzie nie mam mowy o baterii.

Podlaczylem zasilanie od USB ale tylko zasilanie, tak aby widziec ze kompuer nie rozpoznaje dysku, zapalila sie zielona lampka, podlaczylem aparat i zaczalem kopiowac, ku mojemu zdziwieniu wszystko poszlo sprawnie w ok. 3 min.

Zaladowalem nowe baterie Duracel Plus i co sie okazalo? Kopiowalo... jednak po 10 min skopiowalo tylko polowe a pozniej zaczelo pokazywac blad co oznacza ze zwykle baterie nawet tak dobre jak Duracel sa za slabe dla tego uzadzenia.

Mimo to nie mam pretensji do baterii tylko do tych oslow co opisywali produkt !!! Jedno zdanie wiecej o pierdzielonej lampce i nie stracil bym calego dnia !!!

Cholerne wietnamce, obsluga klienta dojdzie do nich w 2080 !!!

W kazdym badz razie fIlek dzieki za pomoc.

bombel
28-03-2007, 18:30
To znaczy powiedz, bo chcę to mieć czarno na białym: sformatowałeś tym windowsowym sposobem i zadziałało? Chcę wiedzieć, bo zbieram informacje i przymierzam się do dysku...

haszz
28-03-2007, 18:43
a jestes w Polsce? Masz sprzedawce na miejscu? Jesli tak to spokojnie mozesz kupic. problem byl w tym ze moim zdaniem dysk byl gotowy do pracy bez formatowania bo oryginalnie byl w FAT32.

Formatowalem chyba ze 150 razy na 150 sposobow, po 150 podlaczylem zasilanie od USB a nie z baterii i poszlo co oznacza ze baterie za slabe zeby ruszyc dysk, diosy sie swiecily bo im duzo energii do szczesci anie potrzeba ale zeby dysk sie zakrecil to juz trezba troche wiecej powera. Wiec trudno mi powiedziec czy windowsowki sposob byl dobry czy SwissKnife czy moze oryginalny program do formatowania a moze PowerMagick? Nie wiem. Grunt ze chodzi.

Wieczorem kupie nowe baterie dla testu, a jutro na pewno kupie ladowarke i do tego jakies 4 paluch powyzej 2200 mAh czy jak to sie pisze.

Co mi sie w nim podba? To ze wygladalo na to ze bedzie sie ciagle obijac pojemnik na baterie ale spoko, wsadzilem do pokrowca, zrobilem mala dziurke na kabel i mam praktycznie jedno urzadzenie, nic z pokrowca nie wyjmujac (a nie jak wyglada na zdjeciach dysk + pojemnik na baterie obok) . No i kosztowalo mnie 288 zl z dyskiem + ladowarka i akumulatorki.

Za karty Flash zaplacil bym ze 6000 zl?????? Wlasnie zobaczylem ze w UK za 8Gb CompactFlash II chca 250 funtow buhahahah

Teraz jeszcze tylko ten cholerny test baterii. Ciekawe czy akumulatorki silniejsze niz 2200 beda dzialaly tak samo jak prad z USB :) czy bedzie mielil wolniej.

fIlek
28-03-2007, 21:43
haszz - na zdrówko! Ja jestem mądrzejszy, bo swojego po zakupie od razu chciałem "poprawiać" mimo, że sprzedawca (positivo.pl) Sprzedał mi sprzęt gotowy do użytku (sic!). Stąd po mojej pierwotnej, niepotrzebnej robocie już wiem co i jak. Ja zdecydowałem się na digimate III bo w zestawie dali dodatkowe akku i ładowarkę do samochodu.

bradley
29-03-2007, 00:01
Żeby tyko (odpukać) się nie okazało, ze wina leży nie po stronie baterii, a "ustrojstwa' i jest w nim jakieś zwarcie, które powoduje błyskawiczne rozładowanie baterii.

fIlek
29-03-2007, 00:03
To raczej nie to, niektóre cyfraki już z byle baterii wogóle nie startują. Dobre aku i będzie OK :)

bombel
29-03-2007, 00:54
Dzięki za wywód. Sam jeszcze nie wiem, gdzie będę kupować, ale myślę, że w Polsce jednak - chyba, że różnica w cenie pomiędzy nami a resztą Eurpoy będzie wstrząchająca - wtedy się zdecyduję na jakiś UK.

glisek
29-03-2007, 01:09
objaw z bateriami mi cos przypomina....
Mianowicie mialem obudowe Mio OTG, ktora przez kilka miesiecy smigala swietnie i nie bylo problemu, ale potem nawet z naladowanymi na swiezo aku 2600 nie chcial dysk odpalic. Nawet bylo slychac charakterystyczne stuki glowicy dysku jak ma za malo energii. Obudowa skonczyla zywot, jak zdesperowany podlaczylem uniwersalny zasilacz ustawiony na 5V (w teorii, w praktyce mial 12 :D ). Skonczylo sie dymem z elektroniki, wymontowaniem dysku do zwyklej obudowy bez technologii OTG i wrzuceniem uszkodzonej obudowy gdzies w ciemny kat szafki.

haszz
29-03-2007, 11:11
Fajny ten digimate III tyle ze jakas stowke drozszy, mialem sporo wydatkow :) statyw, obiektyw, dysk, obudowa, czysciki do matrycy (jeszcze nie dojechaly). Ale podoba mi sie to dimage III i jak wroce to sie rozejrze i moze zamienie. Zobacze jak sie bedzie sprawowala obecna obudowa po 2 mc podrozowania. Na wszelki wypadek zabieram jeszcze dodatkowy dysk 250GB na ktory co kilka dni mam zamiar przewalac wszystkie fotki. Ten przynajmniej juz sprawdzony i na ziemi i w powietrzu ;)

Valwit
29-03-2007, 15:45
xp (i w2k) nie sformatuje zadnej parycji wiekszej niz 40 gb jakop fat32. jest to swiadome ograniczeni ze strony MS bo fat 32 nie jest najlepszym pomyslem przy tak duzych dyskach.

haszz
29-03-2007, 16:26
ograniczenie czy nie nie ma znaczenia bo mowimy tu o dysku ktory ma byc na FAT32 bo inaczej nie bedzie chodzil wiec moze kiedys go unowoczesnia ale narazie ma byc FAT32 ;)

a XP cwaniak robi tak ze dzieli na 2 czesci 32Gb i reszta. Jestem tylko ciekawy czy jak 32Gb sie zapelni to zaczenie automatycznie kopiowac na druga partycje (tez sformatowana na FAT32). Pozyjemy zobaczymy.

fIlek
29-03-2007, 17:25
Jestem tylko ciekawy czy jak 32Gb sie zapelni to zacznie automatycznie kopiowac na druga partycje (tez sformatowana na FAT32). Pozyjemy zobaczymy.

haszz to jest nas dwóch ;) Sprzedawca mówi, że zacznie nagrywać dalej... ale .....

Paweł M
02-04-2007, 20:55
a XP cwaniak robi tak ze dzieli na 2 czesci 32Gb i reszta. Jestem tylko ciekawy czy jak 32Gb sie zapelni to zaczenie automatycznie kopiowac na druga partycje (tez sformatowana na FAT32). Pozyjemy zobaczymy.

nie zacznie. pojawi się okno, że brak miejsca na dysku i ... koniec kopiowania

Valwit
03-04-2007, 01:46
uzyj jakiejs instalki linuksowej. na poczatku instalacji pojawiaja sie zawsze narzedzia do partycjonowania, bedziesz mogl sobie zrobic partycje fat32 na calym dysku a potem przerwac proces instalacji. albo jakiegos darmowego softu, tego naprawde jest sporo. w razie czego popros kogos zeby ci to zrobil za piwko.

haszz
03-04-2007, 14:23
Juz dawno mam wszystko zrobione, swissknife v3 dziala znakomicie, PM tez, mozna spokojnie zakladac partycje na fat32 przez windowsa tylko trezba pamietac o wielkosci jak bylo juz mowione w reszcie postow. Nie sadze aby linkusowa wersja cos zmienila w wielkosciach bo nawet jesli niby zrobi fat 32 na calosci to obawiam sie ze i tak bedzie podzielone na 32Gb + reszta wiec na jedno wychodzi. Matematyki nie przeskoczymy.

Jutro zacynam testowac dysk w rzeczywistosci :)

Do zobaczenia za 2 miesiace.