Zobacz pełną wersję : Lightroom 4 import zdjęć - zacina się w trakcie
Kaczy_Grzmot
23-02-2013, 00:49
Witajcie,
próbuję zaimportować wszystkie NEFy, które mam na dysku, do LR4 - jest tego trochę, ok. 20 tys. Program zatrzymuje się mniej więcej po 3 tys. zdjęć (nie wyświetla żadnego komunikatu, po prostu pasek postępu importu dalej nie idzie; mam jednak możliwość przełączyć się na inną zakładkę, np. develop). Gdy importuję kolejno poszczególne katalogi z NEFami, w mniejszych ilościach, to jakoś to idzie. Jednak chciałbym to zrobić jednym rzutem. Czy ktoś z Was spotkał się z podobnym problemem?
Sprzęt to:
i5, 8GB ram, SDD 120 GB (tutaj znajduje się LR), 1TB talerzowiec (tutaj znajduje się katalog z NEFami)
Ile z tych 8GB RAM-u przydzielasz na potrzeby LR?
Na Twoim miejscu, wyłączyłbym też buforowanie zapisu na używanym dysku, będzie się kopiować dłużej, ale na pewno stabilniej.
ps.
"Higiena" LR-a, też mu dobrze robi (czyszczenie cache).
moze przy imporcie masz wybrane 'move' lub 'copy' a nie 'add'?
Spróbuj poczekać jakiś czas pomimo braku postępu wyświetlanego paska. Z tego co pamiętam u mnie podczas importu dużej ilości zdjęć też robił się taki przestój - ale w końcu poszło dalej.
Kaczy_Grzmot
23-02-2013, 01:04
moze przy imporcie masz wybrane 'move' lub 'copy' a nie 'add'?
Nie, mam wybrane "add".
Ile z tych 8GB RAM-u przydzielasz na potrzeby LR?
Na Twoim miejscu, wyłączyłbym też buforowanie zapisu na używanym dysku, będzie się kopiować dłużej, ale na pewno stabilniej.
ps.
"Higiena" LR-a, też mu dobrze robi (czyszczenie cache).
Nie bardzo wiem jak przydzielić RAM na potrzeby LR. Jedyne co wskazałem to 10GB w "camera raw cache settings". A co do higieny, to dopiero co zainstalowałem go. :-)
Czy to buforowanie zapisu włącza się w opcjach LR? Jeśli tak, to czy mogę prosić o wskazówkę? :-)
Spróbuj poczekać jakiś czas pomimo braku postępu wyświetlanego paska. Z tego co pamiętam u mnie podczas importu dużej ilości zdjęć też robił się taki przestój - ale w końcu poszło dalej.
Też mi to przyszło do głowy, ale nie mogę zrozumieć czemu do 3 tys. zdjęć sobie szło, a potem nagle stop. Po kwadransie bez zmian. Ostatecznie zostawię go włączonego na dzisiejszą noc...
Dzięki za błyskawiczne odpowiedzi. :-)
...
Nie bardzo wiem jak przydzielić RAM na potrzeby LR. Jedyne co wskazałem to 10GB w "camera raw cache settings". A co do higieny, to dopiero co zainstalowałem go. :-) ...
Nie używam LR-a, ale sądziłem, że moduł zarządzania pamięcią, ma podobny do tego z PeeSa.
Co do buforowania, szczególnie na SSD, to naprawdę warto wyłączyć.
Kaczy_Grzmot
23-02-2013, 20:23
Doszedłem do wstępnej przyczyny zawieszania się LR u mnie. Powoduje to kilkadziesiąt zdjęć, które mam w jednym katalogu - cześć zdjęć LR importuje, a przy części się zawiesza (pozostałe zdjęcia w innych katalogach importują się bez problemu). Sprawa jest dla mnie o tyle niezrozumiała, że każde z tych zdjęć (które zawieszają LR) jest normalnie wyświetlane przez ViewNx2 oraz otwierane przez CNX2. Przesłałem koledze posiadającemu LR pod pod IOS plik - i u niego też spowodował wywalenie LR. Podobnie nie da się tego pliku otworzyć w ACR (Photoshop CS6 się zawiesza). Dziwna sprawa i nie bardzo wiem co z tym fantem zrobić - ktoś z Was ma hipotezę co może powodować takie działanie?
Poniżej plik:
https://dl.dropbox.com/u/1768888/_DSC1047_20120630_181154_01.zip
Update:
Właśnie wgrałem feralnym plik do CNX2, zresetowałem jego ustawienia i ponownie nagrałem. Teraz działa (pod ACR)... Pomyślałem, że to może jakaś wersja CNX2 to powoduje, ale inne zdjęcia z tego katalogu także obrabiałem w tej wersji CNX2...
Ten obrazek wywala nawet FastStone Image Viewer, a wczytany do ViewNX2 (przynajmniej u mnie), nie pozwala się przekonwertować do jotpega.
Ewidentnie jest w nim jakiś poważny błąd.
Kaczy_Grzmot
24-02-2013, 00:17
wczytany do ViewNX2 (przynajmniej u mnie), nie pozwala się przekonwertować do jotpega.
Ewidentnie jest w nim jakiś poważny błąd.
Wczytując go do ViewNx nie skonwertujesz go do JPG, bo on był modyfikowany w Capture NX2. W CNX2 da radę go otworzyć. Co więcej zwykłe zapisanie go w CNX2 (wersja 2.4.0), bez nanoszenia zmian, rozwiązuje problem.
Tak więc mój problem rozwiązałem w ten sposób, że w trybie batch kazałem CNX2 zapisać ponownie wszystkie problematyczne NEFy. Po tej operacji, oraz skasowaniu błędnych wersji plików, LR zaimportował bez zająknięcia prawie 20 tys. NEFów. Dalej pozostaje dla mnie tajemnicą z czego wyniknął ten problem, ale tym już sobie głowy zawracał nie będę. :-)
Widocznie istnieje jakiś błąd w bibliotece obsługującej wyświetlanie RAWów lub zaszytych w nich JPEGów - zarówno w Adobe, jak i FastStone. Zapewne używaje tego samego kodu. Oczywiście zawsze mogą być jakieś błędne dane w pliku, jednak nie upoważnia to aplikacji do zaprzestania działania.
Niestety nie lekceważyłbym do końca sprawy, bo może on oznaczać potencjalne problemy w niedalekiej przyszłości albo z kartą, albo z czytnikiem. Chyba, że plik był modyfikowany np przez CNX2 - wówczas to on powoduje taką sytuację być może.
Można też wysłać plik z opisem problemu do Adobe. Powinien się ktoś nim zainteresować. Polecam.
Przy okazji potwierdzam problem z tym plikiem w LR 3.6 (ACR 6.6) na MACu.