Zobacz pełną wersję : d300 i Yongnuo CTR-301P
Witam.
Zakupiłem - oczywiście po okazyjnej cenie ustrojstwo jak w temacie.
Tak aby popróbować, czy coś z tego będzie i w przyszłości kupić coś lepszego.
Ale jak to zawsze bywa problem powstał:
Zakładam jedną część zamiast lampy w d300, a drugą pod lampę SB800.
W aparacie ustawiam M (bo tak chcę)
A w lampie wszystkie możliwe opcje:MASTER, REMOWE, SU-4
i skubany (zestaw) nie błyska.
Czy ktoś pomoże - co źle robię - czy jednak zestaw zepsuty (mogę jeszcze oddać)?
SU-4 - wyzwalanie błyskiem, a nie przez wyzwalacz.
Jedyne jak możesz ustawić lampę, to manual, żadne inne tryby nie będą działały.
A w lampie wszystkie możliwe opcje:MASTER, REMOWE, SU-4
Zabrakło: M ;)
Chwila chwila.
Jakie SU-4, jakie Manual w lampie.
Po pierwsze - nie chcę wyzwalać lampy SB800 za pomocą błysku w d300.
Po to kupiłem to ustrojstwo, abym się wreszcie pozbył błysku z aparatu (który de fakto mnie osobiście denerwuje nawet na M)
Moje zamierzenia to:
ustawiam SB800 daleko (dajmy dla przykładu 10 m) wraz z podpiętym (chyba to się nazywa emiterem) i na statywie d300 z (chyba tak się to nazywa) wyzwalacz.
Chcę wywołać sb800 ale w trybie CLS z d300- bez błysku (przecież zamiast lampy na d300 założyłem "coś" RADIOWO).
Czy to możliwe z tym sprzętem?
Chwila chwila.
Jakie SU-4, jakie Manual w lampie.
Po pierwsze - nie chcę wyzwalać lampy SB800 za pomocą błysku w d300.
Po to kupiłem to ustrojstwo, abym się wreszcie pozbył błysku z aparatu (który de fakto mnie osobiście denerwuje nawet na M)
Moje zamierzenia to:
ustawiam SB800 daleko (dajmy dla przykładu 10 m) wraz z podpiętym (chyba to się nazywa emiterem) i na statywie d300 z (chyba tak się to nazywa) wyzwalacz.
Chcę wywołać sb800 ale w trybie CLS z d300- bez błysku (przecież zamiast lampy na d300 założyłem "coś" RADIOWO).
Czy to możliwe z tym sprzętem?
To co kupiłeś, to prosty wyzwalacz radiowy - nie robi nic innego, jak zwiera styk centralny z masą - nie ma innej możliwości, jak wyzwolenie lampy w manualu.
Wyzwalacz ten nie ma żadnych innych funkcji, poza możliwością wyzwolenie na błysk przez wbudowaną fotocelę.
Jak chcesz mieć możliwości zdalnego sterowania lampą, to są tylko 2 takie wyzwalacze:
1) PocketWizard FlexTT5 (jako nadajnik i/lub odbiornik) + AC3 ZoneController jako sterownik lub lampa z funkcją CLS master jako sterownik (założona na nadajnik na body).
2) Phottix Odin