Zobacz pełną wersję : Którego NEXa wybrać?
Witam serdecznie!
Jestem zupełnie nowy w tym dziale, ale mam istotne pytanie. Pozbywam się lustra, chcę się przesiąść na NEXa.
Znalazłem zestaw NEX 5n + 18-55 + 16/2,8 za niecałe 2200zł. Czy w tej cenie istnieje jakieś lepsze zestawienie Nex + jakaś szklarnia, czy raczej mam brać to co znalazłem i na inne propozycje nie patrzeć?
Co Wy byście mi polecili?
Fotografia nie jest mi obca i przesiadka z lustra na NEXa jest przemyślana. Fotografować będę głównie ogólnie, generalnie myślę, że takie "16-55" zakresem wystarczy mi do moich zdjęciowych potrzeb.
Proszę o pomoc! :)
Jeżeki kwota, którą podałeś jest nieprzekraczalna to raczej nie ma sensowniejszej opcji. Inwestowanie w starszego nexa 5 nie ma sensu, przewaga 5n jest dość duża.
Natomiast jeśli istnieje możliwość zwiększenia budżetu to zdecydowanie celowałbym w nex 6 + 16-50. Wizjer, lepsza ergonomia. Ale to jest powyżej 3K zł.
Za 2500 jest nowy 5R z 18-55.
Jeżeki kwota, którą podałeś jest nieprzekraczalna to raczej nie ma sensowniejszej opcji.
Ano niestety na większy wydatek nie mogę sobie pozwolić. W takim razie cieszę się, że taki zestaw jest najsensowniejszy :D
Za 2500 jest nowy 5R z 18-55.
Tak, ale czy warto dopłacić 800zł (porównuję 5N i 5R tylko z 18-55) za nowszy model? Tak na szybko wyczytałem, że jedyna różnica to detekcja fazy w 5R?
stachmuszel
23-02-2013, 12:15
Detekcja fazy AF, wifi i chyba cos jeszcze.
Plusy 5R:
Detekcja fazy - moim zdaniem nie warto. Sama w sobie działa, to widać, ale żeby to był argument to nie.
WiFi - jak komuś potrzebne, to może się przydać. Ja nie włączyłem ani raz, bo i po co?
Aplikacje - jak jesteś uczciwy i przy logowaniu zaznaczysz żeś z Polski, to nie zainstalujesz nawet darmowych. Ja nie mam ani jednej. Bo i po co?
Ekranik otwierany 180 stopni w górę - może się przydać.
Dodatkowe pokrętło sterujące u góry pod kciukiem - zdecydowanie warto!
Przycisk FN - te same opcje w 5N są pod OK. Ale nie powiem, w fajnym miejscu jest. Jak kiedyś wpadną na pomysł, żeby jakoś wykorzystać nieoprogramowany teraz OK, to będzie na plus.
Chyba tyle. Najważniejsze, czyli jakość zdjęć z obu jest taka sama. Jak ktoś widzi różnice, to jego pytaj...
Jeśli masz 2200, to zestaw który wymieniłeś jest najlepszym wyborem. Sam taki miałem, obecnie ma go siostra.
Jak dokładać, to tylko do 6! Tu masz wszystko co w 5R (ekranik ma mniejszy zakres obrotu) a dodatkowo WIZJER i mechaniczne pokrętło trybów. Te dwie rzeczy są warte dopłaty.
dokładnie. Jak dokładać to do 6tki. Bo do wizjera warto. Reszta - dodatki. Jeżeli interesuję cie szeroki kąt to kup ten zestaw który zaproponowałeś - z 18-55 i 16. Dokup ECU1 i ciesz się może nie rewelacyjną ale tanią 12mm. Jeżeli na tym Ci nie zależy to olej 16mm i kup samego kita. Ja bym tak zrobił. No chyba że różnica w cenie jest do 300zł. Wtedy ok.
5N z 18-55 i 16mm kosztuje 2200zł
5N z 18-55 kosztuje 1700zł
Nad 16-tką myślałem jako nad obiektywem który zapewni mi jeszcze większą mobilność w niektórych sytuacjach. Myślicie, że nie warto tylko po to?
--
Pośrednio za 1900 można mieć Nexa C3 z obydwoma tymi szkłami...
pastwisko
23-02-2013, 16:07
Nad 16-tką myślałem jako nad obiektywem który zapewni mi jeszcze większą mobilność w niektórych sytuacjach. Myślicie, że nie warto tylko po to?
Polecam z własnego doświadczenia zakupowego, nabyć pierw jeden obiektyw. Jak ci bedzie z nim źle to sobie dokupisz drugi, nie ma co teoretyzować naprzód, bo to się często niesprawdza. Ileż to razy coś kupując upierałem się na jakąś opcję, ktora potem kompletnie się nie sprawdziła lub byla nieprzydatna. Poużywaj 18-55, zobacz jak ci z nim bedzie,czy faktycznie jest aż tak niemobilny jak się zdaje - drugi zawsze zdązysz dokupić - lepsze to niż niepotrzebne wydawanie kasy na coś co ci w sumie nie będzie potrzebne.
Tyle, że w zestawie 16-tka wychodzi za jakieś 500zł. Później jej za tyle nie dokupię.
superkomornik
23-02-2013, 16:14
Dokupisz ;) Polecam 5n + 16/2.8 i sigmy 19 i 30 /2.8. (obie za 860zł).
Dokupisz ;) Polecam 5n + 16/2.8 i sigmy 19 i 30 /2.8. (obie za 860zł).
Z takim zestawem zmieszczę się w 2200zł?
superkomornik
23-02-2013, 16:35
Uzywanego 5n na gwarancji mozesz wyrwac za tysiaka, wtedy tak ;)
Uzywanego 5n na gwarancji mozesz wyrwac za tysiaka, wtedy tak ;)
Aaa, jasne. Ale celuję w nowy sprzęt niestety :D
Może rzeczywiście zdecyduję się na zestaw z samym 18-55, a po czasie zainteresuję się Sigmami. Różnica w jakości spora :)
A jak się ma sprawa w porównaniu do Nexa C3/F3 ? Warto brać 5N? Różnica tylko w trybach wideo chyba? I "umiejscowieniem" lampy błyskowej.
Mam ten sam problem z wyborem nexa, tyle że celuje w 16-50. I teraz nie wiem czy warto dopłacić do 5R czy brać 3N. Także ciężko znaleźć jakieś dobre porównanie możliwości 5N/5R a i z 3N będzie to samo ...
Porównanie samyanga i tego ecu na 16 też bym zobaczył, bo samyang to jeden z ulubionych obiektywów i odpowiednik na nexie musi być :)
Mam ten sam problem z wyborem nexa, tyle że celuje w 16-50. I teraz nie wiem czy warto dopłacić do 5R czy brać 3N. Także ciężko znaleźć jakieś dobre porównanie możliwości 5N/5R a i z 3N będzie to samo ...
Porównanie samyanga i tego ecu na 16 też bym zobaczył, bo samyang to jeden z ulubionych obiektywów i odpowiednik na nexie musi być :)
Jest też kwestia porównania F3 z 5N - różnica tylko we wbudowanej lampie? :)
stachmuszel
23-02-2013, 21:29
Mam c3 i 5n. W obrazku nie dostrzegam najmniejszej roznicy. W c3 brak iso100, fhd, dotykowego lcd oraz mozliwosci podlaczenia evf. 5n jakby troszeczke solidniej wykonany, ale brzydszy od c3. W 5n od razu wylaczylem dotykowy lcd, dla mnie niepotrzebny gadzet.
W 5n od razu wylaczylem dotykowy lcd, dla mnie niepotrzebny gadzet.
A dobrze wyczytałem, że to może być przydatne do śledzenia ostrości w filmach? Czy wtedy działa to na tyle sprawnie, żeby uznać to za zaletę? Porównując 5N z F3 na papierze to chyba poza lampą jedyna różnica... :D
stachmuszel
23-02-2013, 21:40
W f3 iso startuje od 200 do 16000, w 5n od 100 do 25600.
superkomornik
23-02-2013, 22:15
A dobrze wyczytałem, że to może być przydatne do śledzenia ostrości w filmach? Czy wtedy działa to na tyle sprawnie, żeby uznać to za zaletę? Porównując 5N z F3 na papierze to chyba poza lampą jedyna różnica... :D
Przy E16 i konwerterach - bardzo!
górne wartości można pominąć. ISO 100 ważniejsze, choć przy tej matrycy też nie konieczne:)
Dotychczas miałem minimum ISO 200 w D90 i mi to nie przeszkadzało, więc to nie były duży problem. Pytanie, czy warto zamiast kupować F3, dołożyć ok. 100zł (porównując kity z 18-55) i kupić 5N, które ma doczepianego felsza. Chyba warto? :D
ktorys nex nie ma filmow FHD chyba wlasnie to ten F3, bierz 5N i bedziesz zadowolony.
cz4rnuch
24-02-2013, 09:46
ktorys nex nie ma filmow FHD chyba wlasnie to ten F3, bierz 5N i bedziesz zadowolony.
Nie lepiej sprawdzić zamiast podawać niesprawdzone i co gorsza błędne informacje(te o F3 i braku full hd)
stachmuszel
24-02-2013, 11:04
FHD nie ma c3, tak jak pisalem wczesniej. F3 ma FHD. Wg dpreview.com F3 obrazuje lekko lepiej od 5n.
FHD nie ma c3, tak jak pisalem wczesniej. F3 ma FHD. Wg dpreview.com F3 obrazuje lekko lepiej od 5n.
Hehe, czyli serio, różnice to tylko lampa i czułości matrycy? Oraz cena 100zł niższa na korzyść F3? :D
stachmuszel
24-02-2013, 13:52
Jeśli różnica F3 vs 5N to tylko 100pln, to brałbym na pewno 5N. Jest lepiej wykonany, a wersja srebrna pachnie mi kiczem :-)
Jeśli różnica F3 vs 5N to tylko 100pln, to brałbym na pewno 5N. Jest lepiej wykonany, a wersja srebrna pachnie mi kiczem :-)
To chyba tak zrobię. Wezmę 5N, o ile jeszcze będzie w sklepach, bo z tego co widzę Sony na swojej stronie z domeną .com uważa już 5N-kę za nieprodukowany model :)
Nie wiem jak F3, ale C3 nie ma odbiornika podczerwieni = nie można wyzwalać go pilotem. Mała rzecz, ale np. timelapse już nie zrobisz.
Nie wiem jak F3, ale C3 nie ma odbiornika podczerwieni = nie można wyzwalać go pilotem. Mała rzecz, ale np. timelapse już nie zrobisz.
O, a to już jest dobry argument, nie zauważyłem wcześniej takiej różnicy między tymi aparatami, dzięki! :)
Poszedłem pomacać F3 i 5r i jednak trzeba będzie dołożyć do 5. 3 koszmarnie się trzyma, a 5 po prostu rewelacja. Od razu przypomniała się przyjemność zabawy z 5n. :)
Szkoda tylko, że 5R jest droższe o 700zł od 5N :(
Szkoda tylko, że 5R jest droższe o 700zł od 5N :(
Akurat 5n i 5r w kształcie to to samo :) No i to jak się aparat trzyma to dość subiektywna rzecz. Ja na 5r czekałem głównie ze względu na obiektyw 16-50, inaczej pewnie wziąłbym 5n.
Tak tak, w kształcie tak. Niestety 5R to nie moja półka cenowa i muszę brać 5N o ile mi ich nie wykupią, zanim zdobędę fundusze :D
Już na koniec dyskusji - 5N - to na prawdę dobra zabawka... kupuj spokojnie.
Jak miałbym kupować teraz, to wybierałbym pomiędzy 5N a 6, chyba że coś z serii 3 dla żony
downunder
27-02-2013, 01:54
Nex 6L z obiektywem 16-50 w Media Markt jest za 3689 zł do 03.03 na 30 rat 0%. Może warto skorzystać z tej opcji?
Nie lepiej sprawdzić zamiast podawać niesprawdzone i co gorsza błędne informacje(te o F3 i braku full hd)
Jakie bledne? no przeciez niema pelnego FHD, prawda? sam sobie sprawdz, Nex5N nagrywa w 50p, a to chyba roznica w stosunku do okrojonego FHD i.
1920 x 1080i, to nie to samo co 1920 x 1080p
Czy ja moze o czyms nie wiem?
cz4rnuch
27-02-2013, 18:53
Jakie bledne? no przeciez niema pelnego FHD, prawda? sam sobie sprawdz, Nex5N nagrywa w 50p, a to chyba roznica w stosunku do okrojonego FHD i.
1920 x 1080i, to nie to samo co 1920 x 1080p
Czy ja moze o czyms nie wiem?Albo nie potrafisz się precyzyjnie wysłowić albo teraz odwracasz kota ogonem. We wcześniejszym poście nie pisałaś że F3 ma FHD ale bez 50p, tylko napisałaś że go nie ma w ogóle. Cytat:
ktorys nex nie ma filmow FHD chyba wlasnie to ten F3, bierz 5N i bedziesz zadowolony. Oba filmują w FHD, tylko f3 jest bardziej okrojony bo ma 1920x1080 25p, za to nie ma np 1920x1080 50p. Idąc twoim tokiem rozumowania D800 czy 5D mark III też nie filmują w FHD, bo nie mają tego trybu. Musisz powiadomić producentów bo wypisują na stronach nieprawdziwe informacje i chwalą się że ich lustrzanki jednak filmują w FHD ;) Pozdrawiam
Zrobiłem dziś rozpoznanie w kilku sklepach, nie tylko w okolicy i niestety 5N z 18-55 nie da się już dostać :( Pozostaje opcja z dwoma szkłami za 2200zł lub 5R z 18-55 za 2400zł :)
Kupiem 5N-kę z naleśnikiem i 18-55. Radość! :D
Gratuluję wyboru. Na prawdę dobry sprzęt... Dobrej zabawy i udanych kadrów ;-)
Ja w końcu zakupiłem 5r a skusiła mnie w końcu promocja w MM za 2599 z kitem i taka dodatkową baterią:
http://www.cyfrowe.pl/aparaty/zasilacz-sieciowy-sony-cp-f1lsa-do-smartfonow.html