PDA

Zobacz pełną wersję : Tamron, Tokina - reporterskie

Dudzik
22-02-2013, 21:58
Witam jako nowy. Składam powoli nowy zestaw reporterski - wszystko już wybrane, pozostała kwestia szkła. Do wyboru:

Tamron 28-75/2.8 XR Di LD Aspherical (IF) MACRO
Tokina 28-70/2.8 ATX PRO SV

Pod uwagę była jeszcze brana Sigma 24-70/2.8 EX DG Macro, ale właściwie nie ma (dla mnie) poważnych mocnych stron.

Otwarty jestem na inne propozycje z tego przedziału ogniskowych.

Na czym mi mocno zależy:

użytkowa (niekoniecznie żyleta) jakośc obrazu na pełnej dziurze w całym zakresie
sprawny AF (żeby nie biegał w ślimaczym tempie jak chce i nie brzmiał jak udarowy Bosch)
wytrzymałość (gwoździ nim wbijać nie będę, ale na częstych koncertach to może być atut)

Cena - max 1800zł, w grę wchodzą używki.

Jak już zapewne widać, nie celuję w absolutną niezawodność (bo jeszcze mnie na nią nie stać), tylko dobry stosunek jakości do ceny. Byłem bardzo bliski kupienia Tamrona, ale Tokina zainteresowała mnie swoją pancerną obudową. Problem taki, że niewiele więcej o niej wiem. To chyba dośc stara konstrukcja, więc swoje wady może mieć.

Szkło podpinane będzie pod D7000, za parę lat pewnie w coś pełnoklatkowego (zapewne jako obiektyw zastępczy zanim kupię systemowy standard).

Borat1979
22-02-2013, 22:10
użytkowa (niekoniecznie żyleta) jakośc obrazu na pełnej dziurze w całym zakresie
sprawny AF (żeby nie biegał w ślimaczym tempie jak chce i nie brzmiał jak udarowy Bosch)
wytrzymałość (gwoździ nim wbijać nie będę, ale na częstych koncertach to może być atut)

Biorąc pod uwagę dwa z trzech punktów Tamron już na starcie odpada :)

28-70/2.8 ATX PRO SV to najsłabsza wersja Tokiny

Dudzik
22-02-2013, 22:19
Biorąc pod uwagę dwa z trzech punktów Tamron już na starcie odpada :)

Prawda, choć nie wiem jak AF działa w tym obiektywie. Miałem do tej pory do czynienia z dwoma Tamronami i wprawdzie ich AF nie powalał na kolana, to jednak był na akceptowalnym poziomie.

A co do wytrzymałości, cóż...pod tym względem Tokinie chyba mało który obiektyw podskoczy :)

Coof
22-02-2013, 22:20
z dwojga złego tamron ale to będzie udarowy bosch :) Jeśli zależy Ci na podanych rzeczach dołóż do używanej Sigmy ale tej z silnikiem HSM. Jest całkiem niezła. No ale tamron 28-75 wyjdzie dużo taniej a zły nie jest.

Kartofelinder
22-02-2013, 22:23
Borat, powiedz ile Tamronów zajeździłeś, albo skąd pomysł, że AF jest przymulasty? Bo rozumiem, że ostrości nie kwestionujesz?

ad 1. Tamrony są ostre, a po domknięciu bardzo ostre
ad 2. Na śrubokręcie AF jest bardzo szybki i pewny na tyle na ile body pozwala. Silnik wbudowany jest rzeczywiście kiepski.
ad 3. Pomimo plastikowego wrażenia, ja swojego od paru lat jeszcze nie zajeździłem, a zdażało się, że wręcz na nim lądowałem. Robiąc poniższe zdjęcie na off-roadzie, na jednej hopce wyskoczyłem z fotela i z całym impetem zatrzymałem się na tej szybce, przez którą fotografowałem, przyciskając do niej aparat twarzą. Na kolejnej hopie leżałem już na przedniej szybie ciężarówki, ciągnąc aparat po całym aucie. Pomyślałem, że plasticzaka trzeba będzie pożegnać, ale mam go do dziś. Jak czytam niektóre historie, mam wrażenie, że Nikkory 24-70 ludzie muszą dbać dużo bardziej.

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2013/02/DSC_9794-1.jpg
źródło (https://lh6.googleusercontent.com/-x8qlTfRqY0U/T0DG2M71SrI/AAAAAAAAD_Y/VpmrjPEYUm0/s640/DSC_9794.jpg)

Ja mam co prawda 17-50, ale to są konstrukcje z tej samej beczki. Polecam bardzo.

Borat1979
22-02-2013, 22:28
Borat, powiedz ile Tamronów zajeździłeś, albo skąd pomysł, że AF jest przymulasty? Bo rozumiem, że ostrości nie kwestionujesz?
Miałem okazję używać kilku Tamronów, każdy był wolny i głośny. Co do jakości obrazu to nie mam nic do zarzuceni ale nikt mi nie wmówi, że Tamrony ma szybki AF :)

Kartofelinder
22-02-2013, 22:35
Ale na pewno mówisz o wersji na śrubokręt?

Borat1979
22-02-2013, 22:36
Ale na pewno mówisz o wersji na śrubokręt?
Nie miałem nawet w ręce Tamrona z ślinikiem więc nie mam pojęcia jak to działa.

Kartofelinder
22-02-2013, 22:39
To może miałeś je podpięte do D80? Bo na D200 to jest burza i szczerze mówiąc nie widziałem WIĘKSZEJ różnicy między nim a Nikkorem 17-55...

Coof
22-02-2013, 22:42
No bez przesadyzmu : ) miałem okazję korzystać na studniówce z tamrona 17-50 od kolegi (body d300s) (wziąłem w sumie z ciekawości i żeby wypróbować) i wrócił do torby po 30 zdjęciach. AF nie jest ślimakiem ale nie jest pewny, w akcji potrafi zawieść a nie potrafię fotografować mając od razu świadomość, że spora część zdjęć odpadnie przez AF. Do nikkora tu absolutnie nie ma startu. Jeśli porównywać szybkość z jaką oba przelecą całą podziałkę AF to może faktycznie tamron dużo wolniej tego nie zrobi ale w akcji nie ma porównania.

Dudzik
22-02-2013, 23:14
A więc decyzja zapadła - Sigma 24-70/2.8 IF EX DG HSM, najwyżej bardzo schudnę ;) Dzięki Wam za pomoc.

Kartofelinder
22-02-2013, 23:29
Kluczowe jest tutaj, że musi to być śrubokręt. Pewnie mówisz o tym z wbudowanym silnikiem, bo jak by miał zawiesić się śrubokręt? :)

Coof
22-02-2013, 23:53
Nie, jestem pewny, że wersja kolegi to wersja bez silnika. On do dziś używa i jest zadowolony. Z tym że on korzysta z aparatu typowo amatorsko, zdjęć w trudnych warunkach oświetleniowych nie robi w ogóle. Ja mając porównanie do kilku szkieł nie rozważam go nawet.
Nie napisałem "zawiesić" tylko "zawieść" :) Minimalne chybienie na przykład. Co któraś klatka nie taka. Z dwudziestu na przykład trzy-cztery nieudane. No więc jeśli z 1000 zdjęć (tyle na studniówce średnio robię) odpada mi 150 przez AF to nie jest to dla mnie opcja godna rozważenia. Mówię tu o 17-50 cały czas.
Te same wnioski miał kolega używający 5dmk2 i 28-75. Mimo, że jak na Canona jego puszka dobrze pracowała z obiektywem, pozbył się go po jakimś czasie.
Szkło jak za te pieniądze jest bardzo okej ale nie polecę go komuś kto robi reportaże i chce móc polegać na autofocusie w pełni.
Zwykłe, stare Sigmy bez HSM są bardzo zbliżone do tamrona albo gorsze. Ale sam korzystając z 50 1.4 i 70-200 II na ten silnik nie mogę powiedzieć nic złego.

bryk77
23-02-2013, 02:30
Szkło podpinane będzie pod D7000, za parę lat pewnie w coś pełnoklatkowego (zapewne jako obiektyw zastępczy zanim kupię systemowy standard).

Co Ci po takim zakresie na cropie? Nie lepiej kupić szkło pod DX? Zawsze możesz sprzedać po przejściu na FF.

Pienia
25-02-2013, 20:01
...ha! ja do reporterki mam Tokinę 12-24/4...

Dudzik
27-02-2013, 00:44
Co Ci po takim zakresie na cropie? Nie lepiej kupić szkło pod DX? Zawsze możesz sprzedać po przejściu na FF.
To, że mam już szkło na szerszy kąt.

bryk77
27-02-2013, 01:04
24mm na cropie to nie jest jeszcze szeroko.

http://www.europe-nikon.com/en_GB/product/nikkor-lenses/simulator

Dudzik
27-02-2013, 14:55
Ech, to może inaczej - mam jeszcze drugi obiektyw, szerszy :)