PDA

Zobacz pełną wersję : Dwie lampy zamiast jednej

Zom53
22-02-2013, 18:58
Przygotowuję się do focenia szkolnej imprezy na sali gimnastycznej. Robiłem to kiedyś przy pomocy SB 22s z rożnym skutkiem. Teraz mam dwie SB800 i chcę ich tam użyć razem. Skoro liczba szacunkowa jednej wynosi 38, to jeżeli odpalę dwie razem ( w CLS lub SU-4) to liczba przewodnia się podwoi ?

Vifoto
22-02-2013, 19:07
Liczba się nie podwoi ale będziesz mógł przejść o jeden stopień ( np zamiast w przysłony 4,5 użyć 5,6)

GonzoG
22-02-2013, 19:40
Przygotowuję się do focenia szkolnej imprezy na sali gimnastycznej. Robiłem to kiedyś przy pomocy SB 22s z rożnym skutkiem. Teraz mam dwie SB800 i chcę ich tam użyć razem. Skoro liczba szacunkowa jednej wynosi 38, to jeżeli odpalę dwie razem ( w CLS lub SU-4) to liczba przewodnia się podwoi ?

Będzie 2x więcej światła - co oznacza, że LP zwiększy się o pierwiastek z 2 (1.41)

Zom53
22-02-2013, 21:17
Jeżeli tak jest to 1.41 x 38 =53,58. Oznacza to bardzo duży wzrost LP. Ciekaw jestem, czy zależy to od sposobu rozmieszczenia lamp (ustawione obok siebie czy rozstawione np. w odległości kilku metrów) oraz czy zależy od sposobu pracy ( master + zdalna lub obie w SU-4).

Coof
22-02-2013, 22:13
Hmm, rozumiem, że to pytanie tak gwoli ciekawości? Bo co ma liczba przewodnia do tego co tam będzie? nie będziesz błyskał z pełną mocą imprezy sportowej, bo wtedy będziesz musiał robić po jednej klatce z każdej akcji (jeśli sala gimnastyczna to chyba impreza sportowa?). A przez coś zamierzasz błyskać czy gołe lampy?

Zom53
23-02-2013, 00:01
Pytanie oczywiście dla ciekawości ale impreza nie sportowa tylko przedstawienie szkolne (scena nieoświetlona reflektorami na poziomie parkietu pod ścianą, oświetlenie jarzeniowe , widzowie w odległości ponad 10m).
Planuję rozmieścić po jednej i drugiej stronie sceny po jednej SB 800 na statywach z nasadką rozpraszającą i sterować nimi lampą wbudowaną lub z SB 700 na body. I tu nie wiem czy te 800-setki dadzą rade.

Coof
23-02-2013, 00:08
Rozumiem. Brzmi sensownie, myślę, że dadzą radę. Co do sterowania wbudowaną to bym w to nie wszedł. Podejrzewam, że przy sali średniej wielkości wbudowany flesz może być za słaby i sytuacja może wyjść spod kontroli (np. raz bedzie ok a raz błyśnie tylko jedna lampa).

GonzoG
23-02-2013, 00:39
1) poczytaj o naturze światła - książki z fizyki.
2) LP wzrośnie pod warunkiem, że będzie to "jedno" źródło światła, więc jedna przy drugiej, w każdym innym wypadku, nie ma przelicznika wzrostu LP, bo to zależy od dziesiątek parametrów.

amirez
23-02-2013, 16:53
Pytanie oczywiście dla ciekawości ale impreza nie sportowa tylko przedstawienie szkolne (scena nieoświetlona reflektorami na poziomie parkietu pod ścianą, oświetlenie jarzeniowe , widzowie w odległości ponad 10m)...
Też czasami coś takiego pstrykam. Na sali gimnastycznej jest ciężko. Zwłaszcza przedstawienie. Zazwyczaj umawiam się z koleżanką, która przedstawienie przygotowuje i po lub przed robimy ustawki i z jedną lampą, z bliska robię dzieciakom fotki. Wychodzi ciekawiej, bez stresu i bez przeszkadzania podczas przedstawienia. Chociaż wówczas i tak rodzice walą czym popadnie na oślep ;)

jomawitu
23-02-2013, 21:29

GN38 jest dla zoom'u lampy przy 35mm, a na pełnej mocy SB-800 ma GN56, zatem dwie mają liczbę przewodnią 79. :)

Zom53
23-02-2013, 23:24
cyt.:
Podejrzewam, że przy sali średniej wielkości wbudowany flesz może być za słaby i sytuacja może wyjść spod kontroli (np. raz bedzie ok a raz błyśnie tylko jedna lampa)".

Może na jednym statywie umieszczę SB800 a na drugim SB700 a no body SB 800 jako sterownik w trybie master a jak będzie za ciemno to master też może błysnąć .

wer
24-02-2013, 11:33
A nie możesz przejść się tam wcześniej, żeby to przetestować? Nie wiem jak blisko sceny chcesz ustawić lampy, ale jeśli będą bardzo blisko to mogą zacząć się schody, bo natężenie światła spada z kwadratem odległości (to takie orientacyjne jest). Więc możesz otrzymać bardzo nierówno oświetlone kadry, a może się okazać, że nie zawsze jest czas na wprowadzanie korekty dla lampy. Spróbuj się też przejść na próbę, będziesz wiedział co się wydarzy, nie będzie zaskoczenia, że np zgodnie ze scenariuszem jakieś dziecko wybiegło przed samą lampę, albo że wszystkie się schowały.

Zom53
24-02-2013, 12:57
Oczywiście myślę o wybraniu się na próbę bo będzie ich kilka. Z tym , że próby odbywają się przed południem a przedstawienie będzie w godzinach wieczornych (zupełnie inne światło).
Ale po pierwszej próbie będę coś więcej wiedział.

wer
24-02-2013, 14:40
Co do tego, że odbywają się przed południem to nie ma problemu. Możesz przysłoną częściowo wyciąć zastane. Zobaczysz przynajmniej rozkład światła.

Zom53
25-02-2013, 22:27
OK .Tak zrobię.