Zobacz pełną wersję : D400 wybory Ankieta
Prośba, aby w ankiecie uczestniczyły osoby, które są zainteresowane segmentem D100, D200, D300, D300s i potencjalnym D400 oraz osoby, które chciały się przenieść na ten segment. Można dać dwa wybory.
Jedrek.S
21-02-2013, 23:13
Gdzie ta ankieta bo chyba się*zgubiłem ?
Powyżej pierwszego postu :D
hydra_ulik
22-02-2013, 00:29
Alf, mistrzuniu...zaznaczyłem, że czekam na D400, ale...;)
Jeśli "Go" nie będzie, to idę w pełną klatkę i to od razu w D800, a jakoś brakuje mi tu tej opcji...
Kurde, jeśli nie będzie puchy o wymiarach D300s, to z moimi łapami jak Papay, nie mam szans na ogarnięcie tych "popierdółek" (D7000, 7100 itp). Macałem już kontrolnie D600 i też jest źle, jeśli chodzi o ergonomię i wielkość body. W moim przypadku pozostanie D800, no chyba, że...właśnie, bohater ankiety ;)
Pierwsza opcja jest bez sensu. Czekam na D400, no ale jak nie bedzie to co, czekac dalej? No ale nie bedzie, wiec jak? Dalej czekac, no tak, ale...
pawelpiotrm
22-02-2013, 01:03
Ja zaznaczyłem, że jak nie będzie D400 to będzie 7100, szkoda tylko, że nie ma matrycy 16, bo 24 trochę za duża ;=(. W każdym razie z żoną będziemy mieli dwa aparaty D90 i coś nowego ;-)
Slawek Wojtczak
22-02-2013, 01:08
Czekam na d400, jak nie bedzie kupuję d800 - nie ma takiej opcji :)
Borat1979
22-02-2013, 02:01
Tak głupio zapytam: jaki cel ma ta ankieta? Wyślecie petycję z podpisami do Nikona? :lol:
Tak głupio zapytam
Faktycznie :D
Dodałem opcję D800.
rychu_cmg
22-02-2013, 02:25
Przydałaby się opcja "Jeżeli nie będzie D400 to kupuję D700" i "Jeżeli nie będzie D400 to kupuję D3/D3s/D3X/D4"
Jestem cierpliwy poczekam,do konca roku ja go nie bedzie zdecydowanie biore d3s.
i ja czekam do końca roku, jak się nie doczekam to albo d600 albo d800 jako uzupełnienie fx'a już posiadanego. Niemniej jednak dopuszczam też możliwość, że pojawi się coś w fx z matrycą 16 mpx, bo ogólnie rzecz biorąc dla moich zastosowań takie 16 mpx jest idealne, tyle, że niestety d4 nie wchodzi w grę, bo do moich zastosowań jest za drogi.
Czekam na d400, jak nie bedzie kupuję d800 - nie ma takiej opcji :)
To może lepiej kup D800. Nie widzę powodów do wyprodukowania Nikona D400 i myślę, że firma N także ich nie widzi.
Czas mnie zweryfikuje ale pytanie brzmi: chcesz fotografować teraz czy w bliżej nieznanej / niepewnej przyszłości ?
Może D7100 będzie dla Ciebie dobrym rozwiązaniem ? Ja od wczoraj "testuję" D800 - cud, miód i orzeszki :)
Dla mnie sprawa wygląda prosto. Czekam na D400 do końca roku, a w skrajnym przypadku do wiosny przyszłego roku. Ja widzę lukę w systemie Nikona i potrzebę istnienia D400. Jest również rynek na tą puszkę. Świadczy o tym wiele wątków na różnych forach i wypowiedzi poszczególnych użytkowników.
Tylko w jednym przypadku nie widzę D400. Jeżeli Nikon wycofa się z segmentu semi-pro, zastępując go zaawansowanymi puszkami amatorskimi typu D7100/D600. Jednak segment semi-pro miał i nadal ma, sporą grupę użytkowników, więc istnieje spora możliwość, że segment pozostanie. Nadal oceniam prawdopodobieństwo na 50%.
Po specyfikacji D7100 to można powiedzieć, że jeśli wyjdzie D400 to będzie musiał to być mocno napakowany model (czytaj drogi). Nie dodadzą tylko większego bufora i szybszego trybu seryjnego. Na nową matrycę nie ma co liczyć raczej. Chociaż taka puszka z 16Mpix i z ISO 102400 byłaby ciekawa. Do tego mniejsze pliki to szybszy tryb seryjny i więcej plików w buforze.
nie ma mojej opcji :)
"czekam na D400, ze zwykłej ciekawości i chciałbym żeby kontynuowano segment, ale nie wykonuję żadnych ruchów, bo mój D300 ma się dobrze i dalej robi świetne zdjęcia, a premiera D400 tego nie zmieni" :)
Dla mnie sprawa wygląda prosto. Czekam na D400 do końca roku, a w skrajnym przypadku do wiosny przyszłego roku. Ja widzę lukę w systemie Nikona i potrzebę istnienia D400. Jest również rynek na tą puszkę. Świadczy o tym wiele wątków na różnych forach i wypowiedzi poszczególnych użytkowników.
Tylko w jednym przypadku nie widzę D400. Jeżeli Nikon wycofa się z segmentu semi-pro, zastępując go zaawansowanymi puszkami amatorskimi typu D7100/D600. Jednak segment semi-pro miał i nadal ma, sporą grupę użytkowników, więc istnieje spora możliwość, że segment pozostanie. Nadal oceniam prawdopodobieństwo na 50%.
Ja również mam nadzieję na D400 w przeciwieństwie do Ciebie poczekam pewnie do końca przyszłego roku (D300s jest dla mnie wystarczające i w niczym mnie nie ogranicza)
Ale jeżeli nie pojawi się D400 no cóż będę musiał rozważyć body typu D7100.
Zmiana na Fx tylko w ostateczności, nie mam zamiaru wpuszczać się w kolejne koszty typu wymiana szkieł, gripy, wężyki i takie tam różności które Nikon zmienia w każdym następującym modelu z "troski o dobro użytkownika".
Mam kilka szkieł w tym Dx-owych z których jestem zadowolony i nie mam zamiaru się ich pozbywać.
Wygląda to na objaw choroby psychicznej.
Slawek Wojtczak
24-02-2013, 20:21
Nie dodadzą tylko większego bufora i szybszego trybu seryjnego.
Cooo? Czego nie dodadzą? Przecież to jest całe sedno i po to potrzeba nam D400... Inne to są w wiekszości drobnostki, a głownie rozchodzi się o szybkostrzelnośc bufor i obudowę. To wszystko musi być lepsze w lustrzance semi-pro.
Brakuje opcji czekałem na D400 ale juz kupiłem Fx