Zobacz pełną wersję : Czy da sie wlaczyc intel HD4000 Optimusa, w laptopie Lenovo Y500?
Na tym forum sie dowiedzialam, ze nowsze komputery stacjonarne korzystaja z dwoch grafik, a wiec do niewymagajacych zadan wlacza sie automatycznie Optimus, a jak jest cos bardziej wymagajacego wtedy jest wykorzystywana dedykowana grafika, - takie rozwiazanie mi sie bardzo spodobalo, jezeli bysmy chcieli zmienic starszy komputer na cos nowszego. a jak jest z laptopami?
W zwiazku z tym mam pytanie, jak to jest w laptopie w modelu Lenovo Y500, - czy ktos z was interesowal sie tym modelem i moze cos powiedziec, jak jest tak naprawde z grafika GT650, ale nie w SLI, zalozmy ze laptop bedzie mial podlaczona tylko jedna grafike, bo w SLI uzywajac dwoch grafik, wiadomo, ze nie mozna korzystac z Optimusa, ale uzywajac jednej grafiki, czy w tym laptopie jest brak Optimusa calkowicie? Czy on jest na zawsze wylaczony/zablokowany ze wzgledu na SLI?
Porownywalam ten model Y500 do starszego modelu Y580 jest prawie identyczna charakterystyka, tyle ze Y580, nie ma opcji SLI, oraz nie ma tej fajnej kieszeni Ultrabay jak to ma Y500.
i w zwiazku z tym, ze Y580 nie ma opcji SLI, ma mozliwosc wykorzystania intel HD4000, co jak zauwazylam laptop ten trzyma na baterii okolo 5h. Natomiast nowe Y500 czas trzymania na baterii, tylko okolo 2-3 h jest to bardzo duza roznica i tak mi sie wydaje ze problemem jest wlasnie zablokowany Optimus? wiec w tym laptopie uzywajac np. tylko jednej karty (a nie dwoch w SLI) jest zawsze wlaczona dedykowana karta GT650, prawda?
Czy nie uwazacie, ze jesli np. ktos chcialby skorzystac np. z bardziej niewymagajacych zadan w danej chwili, np. przegladanie internetu, czy to nie jest wada, ze nie mozna wykorzystac technologii jaka daje Optimus, bo jest to zablokowane? to takie moje spostrzezenia na temat tego modelu, a ze jest bardzo ladny to mnie zainteresowal, dlatego szukalam informacji o nim.
znalazlam jeszcze taki filmik:
http://www.youtube.com/watch?v=7A_PiO3JM1o&NR=1&feature=endscreen
i najwazniejsze 12:17
question intel HD4000 and optimus
i cant seem to locate the intel 4000 but i know it,s there with the CPU some where.
Optimus is unconfirmed while it switches off sli when unplugged.
1 GPU will be running while unplugged.Co o tym sadzicie?
skaczacy
21-02-2013, 22:42
Kurcze sam się interesuje tym modelem i nie mogę znaleźć kilku odpowiedzi, nawet na supporcie lenovo nie wiedzą - to chyba świadczy o samej firmie lenovo.
mnie nurtują 3 pytania tak na dzień dobry:
1. To takie samo - jak z optimusem i oczywiście WIDI,
2. Nie można kupić żadnych akcesoriów do tej kieszeni Ultrabay, ani DVD, ani kieszeni na HDD, ani dodatkowej baterii, czy to się zmieni? support nie wie.
3. Czy zdjęcie dolnej pokrywy grozi utratą gwarancji (zapomniałem zapytać support lenovo)?
Jedna firma sprzedaje ten model 15,6" z I7, SLI, SSD 256, no i rzecz jasna tym dyskiem 1TB dodatkowo, za niegłupie pieniądze.
A pytanie po za tym modelem brzmi (choć nawiązujące), ile gorsza jest gt650 od gtx660m?
1. To takie samo - jak z optimusem i oczywiście WIDI Czytalam bardzo duzo informacji na temat, ze Intel HD Graphics 4000 po prostu nie jest rozpoznawany w modelu Y500.
I chyba to ma sens, bo bateria trzyma tylko zaledwie 2-3h, podczas gdy Y580 trzyma na baterii az 5h.
I co do WIDI, tez sa z tym problemy bo potrzebne jest jakies specjalne dedykowane urzadzenie, adapter, by moglo to isc bez kabli, ale niestety chyba Lenovo nie sprzedaje tych urzadzen, wiec o podpinaniu ekranow bez kabli, mozna chyba zapomniec.. Jedni pisza, ze WIDI, jest wbudowane w standardzie, a inni ze nie..
Zreszta tutaj jest bardzo ciekawy watek o tym, ze Optimus nie jest rozpoznawany i na temat WIDI:
http://forums.lenovo.com/t5/IdeaPad-Y-U-V-Z-and-P-series/Wireless-Display-WIDI-issue-on-ideapad-Y500/td-p/951887
2. Nie można kupić żadnych akcesoriów do tej kieszeni UltrabayJak to, nic nie mozna kupic do tej kieszeni ultrabay? Z tym, to mi chyba cos umknelo.
ile gorsza jest gt650 od gtx660m?wiem, ze podpiete gt650 w SLI, czyli dwie, daja o 35-40% wieksza wydajnosc od jednej gtx660.
a jesli jedna, to tez mnie to interesuje, wydaje mi sie ze roznica chyba jest jednak niewielka.
I na tym etapie, choc Y500 jest naprawde sliczny, uwazam jednak ze Y580 jest lepszy.
Zreszta od paru tygodni jestem za modelem Y580, ale dowiedzialam sie niedawno o modelu Y500, ktory to ze wzgledu, ze ma podobne parametry jak jego starszy brat Y580, bardzo mnie zainteresowal i przykul uwage wygladem, jak i na czerwono podswietlana klawiatura, zaczelam szukac wiecej informacji o tym modelu i tu takie problemy..
Szkoda troche, a tak sie zapowiadal fajny model..
http://www.manualowl.com/m/Lenovo/IdeaPad-Y500/Manual/334716
Zwykle można wyłączyć dedykowany GPU w BIOS-ie i wtedy będziesz miała tylko Intela.
To rozwiązanie mało eleganckie, ale jak się nie ma co się lubi ...
Nie jestem jednak pewien, czy w Y500 jest to możliwe.
...
A pytanie po za tym modelem brzmi (choć nawiązujące), ile gorsza jest gt650 od gtx660m?
Sam sobie porównaj:
http://www.notebookcheck.pl/NVIDIA-GeForce-GTX-660M.72057.0.html
http://www.notebookcheck.pl/NVIDIA-GeForce-GT-650M.72058.0.html
Zwykle można wyłączyć dedykowany GPU w BIOS-ie i wtedy będziesz miała tylko Intela.
To rozwiązanie mało eleganckie, ale jak się nie ma co się lubi ...
w manualu nic nie pisza o tym na ten temat.
A jak komputer korzysta z technologii Optimus, to przeciez nic sie nie przelacza w biosie.
Chodzi o to, ze Optimus jest przydatny po to, ze gdy np. w danym momencie pracujemy na malo wymagajacych aplikacjach, wtedy Intel HD dostosowywuje sie automatycznie pod to co robimy zapewniajac 2x wieksza wydajnosc na baterii, co nie jest mozliwe w przypadku korzystania z grafiki dedykowanej.
wiec Optimus w przypadku karty GT 650M albo jest i funkcjonuje, albo po prostu jest zablokowany jak w przypadku Y500.
Na stronie Nvidii jest napisane:
"Supported Technologies: GeForce GT 650M: DirectX 11, Optimus, PhysX, OpenCL, DirectCompute, 3D Vision, CUDA", czyli karta obsluguje Optimus, ale ze wzgledu na SLI w Y500 po prostu to zablokowali. No ale w tym akurat modelu, jest mozliwosc korzystania tylko z jednej grafiki i wlasnie, wydaje mi sie ze akurat z tym zle zrobili, ze jest ten Optimus zablokowany przy korzystaniu tylko z jednej grafiki, a nie w SLI.
Jezeli ktos bierze tego laptopa pod uwage, jest to praktycznie malo wazne, ale jezeli byla by mozliwosc wlaczyc Optimusa, czas tego laptopa na baterii moglby sie zwiekszyc nawet o 2-3h dluzej, w przypadku oczywiscie, jesli w danej chwili mamy taka potrzebe.
Tak jak ma model Lenovo Y580, korzystajac z grafiki dedykowanej, jak i Optimusa dzieki temu taki laptop pracowac moze nawet okolo 5h. a w przypadku Y500 niestety tylko 2-3 godziny.
Jeżeli w BIOS-ie Y500 jest opcja wyłączająca GT650, to wówczas komputer będzie pracował tylko na Intelu HD4000 i wtedy będzie spełniał warunki energooszczędności.
Lenovo niestety, nie opisuje BIOS-ów swoich komputerów, co jest wielkim nieporozumieniem.
Trzeba wszystko sprawdzać empirycznie.
Zadaj takie pytanie np. w sieci x-kom, mają serwis, więc powinni to wiedzieć, tym bardziej, że modyfikują nowe komputery przed sprzedażą.
Jeżeli w BIOS-ie Y500 jest opcja wyłączająca GT650, to wówczas komputer będzie pracował tylko na Intelu HD4000 i wtedy będzie spełniał warunki energooszczędności.
ale czy uzytownicy starszego modely Y580 tez wylaczaja w biosie karte dedykowana by moc skorzystac z Optimusa? nie sadze.. przeciez po to jest ten Optimus, by w razie nie korzystania ze zbyt duzego obciazenia, automatycznie dostosowywal sie Optimus, przynajmniej ja tak to rozumiem..
Bo mi nie chodzi o to, by calkowicie wylaczyc grafike dedykowana, tylko, zeby funkcjonowala w taki sposob jak jest w modelu Y580.
ale czy uzytownicy starszego modely Y580 tez wylaczaja w biosie karte dedykowana by moc skorzystac z Optimusa? nie sadze.. przeciez po to jest ten Optimus, by w razie nie korzystania ze zbyt duzego obciazenia, automatycznie dostosowywal sie Optimus, przynajmniej ja tak to rozumiem..
Bo mi nie chodzi o to, by calkowicie wylaczyc grafike dedykowana, tylko, zeby funkcjonowala w taki sposob jak jest w modelu Y580.
Oczywiście, że nie. :D
Technologia Optimus, polega na tym (gdy pozostawimy sterowniki w automacie), by oprogramowanie GPU samo decydowało, który konkretnie GPU przydzielić konkretnemu programowi.
Kryterium, są potrzebne moce obliczeniowe.
Można również uruchamiać poszczególne programy według swojego wyboru, przypisując do nich albo na stałe konkretny procesor graficzny, albo robić to PPM przy każdym uruchomieniu programu.
Niemniej, istnieje również możliwość, by wyłączyć na stałe w BIOS-ie procesor dedykowany i korzystania jedynie z GPU Intela.
Oczywiście, że nie. :D
Technologia Optimus, polega na tym (gdy pozostawimy sterowniki w automacie), by oprogramowanie GPU samo decydowało, który konkretnie GPU przydzielić konkretnemu programowi.
Kryterium, są potrzebne moce obliczeniowe.
Można również uruchamiać poszczególne programy według swojego wyboru, przypisując do nich albo na stałe konkretny procesor graficzny, albo robić to PPM przy każdym uruchomieniu programu.
Niemniej, istnieje również możliwość, by wyłączyć na stałe w BIOS-ie procesor dedykowany i korzystania jedynie z GPU Intela.
No wlasnie ja tak to tez rozumiem i wlasnie o to mi chodzi. Jak dla mnie to jest swietna rzecz, ze wlasnie istnieje ten Optimus. Grafiki nie mialabym zamiaru i tak wylaczac.
ale jezeli w danej chwili przegladamy np. tylko internet, lub korzystamy z malo wymagajacych aplikacji, to nie widze sensu by laptop pracowal na dedykowanej grafice, ograniczajac zuzycie baterii, tylko do okolo 2h.
Tak czy inaczej to nie jest zaden problem, albo ci sie podoba to i bierzesz ten model, albo nie..
ale uwazam, ze ograniczajac w ten sposob wydluzenie baterii, to z cala pewnoscia lekkie nieporozumienie, fajnie jakby komputer trzymal 4-5h jak model Y580, ale dwie godziny, to mozna sie czasem zdenerwowac.. :)
Ważne, by nie przesadzać. :)
Komputery mobilne dla graczy, to maszyny do stosowania najczęściej jednak "na sznurku", a nie w terenie, dlatego te 3 godziny nie są aż tak zniechęcająca wartością, kiedy dostaje się w zamian moc SLI, która przy dobrym CPU, osiąga nieimponujący, ale całkiem przydatny w gierkach wynik ponad 3600 marków (3DMark'11).
Zresztą Y500 ma dość przyzwoitą, jak na tą klasę sprzętu matrycę (LG), co też nie jest do pogardzenia.
Optimus, to tak naprawdę lista programów, gier, gdzie od razu zakłada się, który z GPU będzie najwłaściwszy i żadnej magii tu nie ma.
Podoba mi sie ten komputer z wygladu i z jedna karta, ktora dzialalaby w technologii Optimus, tak jak Y580, bylby idealny. Dlugi czas na baterii + dobre parametry, ktore nie ograniczalyby raczej w niczym. Jednak z jedna karta i to bez obslugi Optimusa, to lepiej tu wypada Y580, ze wzgledu na baterie, choc troche brzydszy. ;)
No i niestety taki jest rynek, trzeba sie pogodzic z tym co jest i zaakceptowac, bo nie ma rzeczy idealnych. ;)
Tak to jest jak sie czyta za duzo i rozne wady wtedy sie wynajduje.. ;P
A te 3 godziny baterii, to nie są czasem mierzone w trybie SLI?
Jeśliby tak było, to w trybie single, niezbyt obciążany GT650M, powinien dać szansę baterii pociągnięcia bez ładowania ok. 5 godzin.
A to już wynik Y580.
ps.
Przeczytaj dokładnie ten tekst: http://www.notebookcheck.pl/Recenzja-Lenovo-IdeaPad-Y500.87055.0.html
A te 3 godziny baterii, to nie są czasem mierzone w trybie SLI?
Jeśliby tak było, to w trybie single, niezbyt obciążany GT650M, powinien dać szansę baterii pociągnięcia bez ładowania ok. 5 godzin.
A to już wynik Y580.Tak w trybie SLI, wynik 3.8-4h przy niewymagajacych aplikacjach, oraz 2,5-3 przy znacznym obciazeniu.
Czas: 11:52 http://www.youtube.com/watch?v=7A_PiO3JM1o&NR=1&feature=endscreen
ale ogolnie bateria trzyma okolo 2-3 godzin z tego co czytalam z roznych zrodel.
ale w sumie tak popatrzec, przez pierwsze pol roku bateria dobrze trzyma, a z roku na rok jest coraz gorzej, a ostatecznie nie trzyma nic, albo tylko pare minut, wiec jakis szczegolny to problem nie jest.
Przeczytaj dokładnie ten tekst: http://www.notebookcheck.pl/Recenzja-Lenovo-IdeaPad-Y500.87055.0.htmlPrzeczytalam i nie ma Optimusa. ;)
Tylko, ze tam caly czas pisza o SLI, czyli dwie karty, zacytuje:
W procesorze zintegrowany jest rdzeń graficzny Intel HD Graphics 4000, ale w związku z obecnością SLI nie działa technologia Optimus i nie jest on wykorzystywany.A w SLI wiadomo ze nie ma Optimusa, - wiec jak ktos ten komputer kupi z jedna karta to nie ma przeciez SLI i dziwne ze nie mozna wlaczyc i korzystac z Intel HD.
No i w tym tescie udalo im sie osiagnac wynik 5h na baterii, - nie chce mi sie wierzyc..
ale jak wylaczyli "tryb samolotowy" (cokolwiek to znaczy) i zwiekszyli jasnosc obrazu to przy przegladaniu stron www wynik byl 3h, - czyli jednak wspomniane standardowe +- 3h.
no i reasumujac to wszystko jednak dobrze myslalam, ze gdyby wlaczyc Optimusa, to mogla by sie znacznie wydluzyc jego praca na baterii, ale jak widac sie nie da.
A czy to jest problem, to trzeba sobie odpowiedziec sobie samemu. ;)
aha i jeszcze jedno, moze ja jestem jakas dziwna no ale, w modelu Y580 jest zamontowany CD-ROM i uwazam to za wade, wiem ze mozna wyciagnac, bawic sie w montowanie itp.. ale po tym jak zobaczylam Y500 i bez CD-ROMU, to mnie wlasnie to przyciagnelo.. i ten wyglad.. by poczytac wiecej o nim.. ;P
...
... reasumujac to wszystko jednak dobrze myslalam, ze gdyby wlaczyc Optimusa, to mogla by sie znacznie wydluzyc jego praca na baterii, ale jak widac sie nie da.
...
Technologii Optimus w Y500 nie ma, ponieważ jest SLI, ale ponieważ w procesorze, zawarty jest Intel HD4000, to niewykluczone, że poprzez BIOS można jednak z niego skorzystać.
To jest do sprawdzenia i o tym w przeczytanym przez Ciebie tekście nic nie było.
Natomiast chciałbym zwrócić Twoją uwagę, że w trybie single (z jedną kartą GT650M), ten laptop, powinien być tak samo energooszczędny jak np. Y580.
Chciałbym też zauważyć, że karty graficzne w laptopach, pracują z dużo mniejszą wydajnością, przy pracy na baterii i dopiero, gdy komputer jest podłączony do zasilacza, dają pełną parę.
Technologii Optimus w Y500 nie ma, ponieważ jest SLI, ale ponieważ w procesorze, zawarty jest Intel HD4000, to niewykluczone, że poprzez BIOS można jednak z niego skorzystać.
No tak, wlasnie od poczatku mnie to interesowalo, czy da sie w jakis sposob odblokowac jednak tego Optimusa, bo jednak w procesorze jest zintegrowana grafika, a z tego co wiem BIOS jest zablokowany i nie jest tak prosto.. ale pewnie z czasem znajda sie na to jakies rozwiazania. Swoja droga to ciekawe czy Y580 tez ma BIOS zablokowany..
Chciałbym też zauważyć, że karty graficzne w laptopach, pracują z dużo mniejszą wydajnością, przy pracy na baterii i dopiero, gdy komputer jest podłączony do zasilacza, dają pełną parę.a tego to chyba nie wiedzialam nawet, dzieki.
edit.
a jeszcze sie doczytalam, jakby ktos mial na oku tego laptopa tez do kupienia, problemy sa z touchpadem..
No tak, wlasnie od poczatku mnie to interesowalo, czy da sie w jakis sposob odblokowac jednak tego Optimusa, bo jednak w procesorze jest zintegrowana grafika, a z tego co wiem BIOS jest zablokowany i nie jest tak prosto.. ale pewnie z czasem znajda sie na to jakies rozwiazania. Swoja droga to ciekawe czy Y580 tez ma BIOS zablokowany..
...
Nie ma żadnego powodu, by blokować tą technologię w Y580, ponieważ tam nie funkcjonują dwa identyczne GPU w trybie SLI, tylko dwa zupełnie odrębne, jeden zintegrowany z CPU, czyli Intel HD4000 i drugi GTX660M.
Opcja w BIOS-ie (jeśli jest), umożliwia tylko wyłączenie dostępu do karty dodatkowej, czyli w wypadku Y580, właśnie GTX660M i pracę TYLKO na zintegrowanej, czyli na Intel HD4000.
Mam nadzieję, że teraz już zrozumiesz jak to działa.
Technologia Optimus ma za zadanie oszczędzanie baterii, dlatego w trybie automatycznym, przełącza, kiedy to jest tylko możliwe, wykonywanie zadań na GPU Intel, który jest bardziej energooszczędny.
Można jednak poprzez sterowniki grafiki, przypisać na sztywno wybrany GPU.
to na jakiej zasadzie dziala, to wiem.. Optimus jest zablokowany tylko ze wzgledu przez to SLI, ktory wyklucza Optimusa..
No ale uwazam i tak ze Optimus powinien byc domyslnie odblokowany, bo nie kazdego interesuje model z dwoma grafikami, wiec jesli ktos bierze z jedna grafika, to przeciez nie ma SLI, w takim wypadku grafika dedykowana jak i zintegrowana powinny wspolpracowac ze soba, jaki jest w tym sens by blokowac Optimusa, to ja nadal nie bardzo rozumiem.
Po to zrobili ta kieszen "ultrabay", by sobie dostosowac komputer do wlasnych potrzeb, a nie kazdy chcialby na pewno wlozyc od razu dwie grafiki.
Wiem, ze to laptop typowo gamingowy i pewnie cena nie wiele bedzie sie roznic od modelu Y580, ale wyglad jego sprawia, ze wszystkie inne laptopy moga sie schowac. ;P
...
No ale uwazam i tak ze Optimus powinien byc domyslnie odblokowany, bo nie kazdego interesuje model z dwoma grafikami, wiec jesli ktos bierze z jedna grafika, to przeciez nie ma SLI, w takim wypadku grafika dedykowana jak i zintegrowana powinny wspolpracowac ze soba, jaki jest w tym sens by blokowac Optimusa, to ja nadal nie bardzo rozumiem.
...
Przede wszystkim, to równanie z niewiadomą, bo nie wiemy, jak wgląda BIOS Y500, więc być może istnieje energooszczędne rozwiązanie, choć jak mówiłem na wstępie, mało eleganckie.
Wynikałoby z tego, gdyby w BIOS-ie Y500, było takie samo rozwiązanie, jak w Z580, czy Y580, że można jednak i na Y500, pracować długo na baterii, ale to wymaga sprawdzenia.
Trzeba też znaleźć odpowiedź, ile wytrzymuje bateria Y500 z jednym GPU, czyli GT650M, pracującym w trybie single, bo być może wynik będzie Cię satysfakcjonował.
ps.
Daleko nie trzeba było szukać: http://forum.techinferno.com/lenovo-ibm/2690-lenovo-y500-unlocked-bios.html :D
Johanan wlasnie czytamy to samo ;D
tam jest jakas aplikacja w tym zipie ktora odblokowywuje BIOS?
Musi byc rozwiazanie, bo jak to inzynierowie z Lenovo zaprojektowali by tylko laptopa tylko i wylacznie do gier i do bardzo wymagajacych zadan? ;) a ich wlasciciele, nie beda uzywac komputera juz do niczego innego.. wiec musi byc ten Optimus ;) poza tym, tez jestem ciekawa ile trzyma bateria przy jednej karcie..
Johanan wlasnie czytamy to samo ;D
tam jest jakas aplikacja w tym zipie ktora odblokowywuje BIOS?
Musi byc rozwiazanie, bo jak to inzynierowie z Lenovo zaprojektowali by tylko laptopa tylko i wylacznie do gier i do bardzo wymagajacych zadan? ;) a ich wlasciciele, nie beda uzywac komputera juz do niczego innego.. wiec musi byc ten Optimus ;) poza tym, tez jestem ciekawa ile trzyma bateria przy jednej karcie..
Tu masz fix do BIOS-u i metodę jego zaimplementowania: http://forum.techinferno.com/lenovo-ibm/2874-lenovo-y500-unlocked-bios-wlan-whitelist-mod.html#post39374
ps.
Tyle, że ten fix nie rozwiązuje problemu HD4000, jako że problem podobno jest natury sprzętowej, więc nic się nie da z tym zrobić.
Spaprali ten model, a szkoda.
nie no, ciekawy model, ale zebym ja sie bawila w zmienianie BIOSU i inne modyfikacje to juz za duzo :D
poza tym nie ma sie pewnosci czy po tej zmianie wszystko by dzialalo jak trzeba.
Poza tym wazna rzecz, potwierdzona od Lenovo, ze Y500, niestety nie obsluguje Optimus, ani WIDI.
Trwaja prace nad zbadaniem, czy aktualizacja systemu BIOS moze wlaczyc te funkcje w przyszlosci,
ale na dzien dzisiejszy jest to niemozliwe i jesli dojdzie do zmiany, to opublikuja kolejna aktualizacje
tu jest zrodlo, caly watek o Optimus-ie, a glownie ostatni post wyjasnia:
http://forums.lenovo.com/t5/IdeaPad-Y-U-V-Z-and-P-series/Lenovo-Y500-and-Optimus/td-p/957201/page/2
oraz informacja o obsludze WIDI poprawione na stronie producenta, ze nie obsluguje.
(...)
2. Nie można kupić żadnych akcesoriów do tej kieszeni Ultrabay, ani DVD, ani kieszeni na HDD, ani dodatkowej baterii, czy to się zmieni? support nie wie.
Jak się nie da? Ultrabay to standard, a nie rozwiązanie pod jeden model laptopa. Jeśli tylko dział marketingu Lenovo nie zdurniał do reszty i nie wymyslił czegoś w stylu "ultrabay only for IdeaPad", to na eBayu masz od groma akcesoriów do kupienia.
a ja mysle, ze po to jest ta kieszen, juz gotowa, np. chcesz wlozyc tam dysk, to kupujesz dysk i go po prostu tam wkladasz, wiec po co jakas dodatkowa kieszen na HDD? albo druga karte graficzna, czy wentylator.. etc..
wszystko szybko i bez dodatkowych srubek, wiec przelozenie danego komponentu, to tylko moment.
A o czym ja mówię, jak nie o gotowych rozwiązaniach? ;) Kupujesz kieszeń na dysk do Ultrabay'a, do tego dysk 2,5" i jazda. Chyba, że kogoś poraża wsadzenie dysku do kieszeni, ale wtedy z wsadzeniem napędu/baterii też sobie nie poradzi.
no dlatego mnie troche zdziwilo, to ze nic nie mozna kupic do tej kieszeni :)
Jak nie można kupić? Nagrywarki, kieszenie na dysk, baterie. Jest tego sporo.
Jak nie można kupić? Nagrywarki, kieszenie na dysk, baterie. Jest tego sporo.
no ale to bylo w odniesieniu do skaczacy, ktory wczesniej napisal:
2. Nie można kupić żadnych akcesoriów do tej kieszeni Ultrabay, ani DVD, ani kieszeni na HDD, ani dodatkowej baterii,
mozna, mozna ;)
Już się zamotałem, ale dobrze, że doszliśmy do wspólnego wniosku :)