Zobacz pełną wersję : nikon d7000 problem z matrycą?
Mam pytanie. Co jakieś 1000 zdjęć (pięknych zdjęć) :) jakie robi d7000 pojawia się jedno które do połowy wygląda normalnie a od połowy w dół jest jakby obcięte (szary obraz) czy ktoś może wie o co chodzi? Czy to koniec matrycy (choć nie przypuszczam bo ma dopiero 5800 przebiegu) czy raczej problem oprogramowania? Dzięki za pomoc..
De Camtrois
21-02-2013, 16:40
może się migawka zacinać - słyszałem o podobnych przykładach...
Mam pytanie. Co jakieś 1000 zdjęć (pięknych zdjęć) :) jakie robi d7000 pojawia się jedno które do połowy wygląda normalnie a od połowy w dół jest jakby obcięte (szary obraz) czy ktoś może wie o co chodzi? Czy to koniec matrycy (choć nie przypuszczam bo ma dopiero 5800 przebiegu) czy raczej problem oprogramowania? Dzięki za pomoc..
Wstaw zdjęcie (z EXIFem).
marcinq76
21-02-2013, 16:52
u mnie taki częściowo szary obraz był jak po upadku aparatu padła płyta główna... (ale to nie był d7000)
tak, tylko jak wstawić tu zdjęcie? bo tego jeszcze nie robiłem..
Zacznij od wymiany karty pamięci
ok. drugą mam taką samą więc zamienię je gniazdami, może to pomoże.
Albo ustaw rolę drugiego slotu na kopię. Wtedy porównasz to samo zdjęcie z dwóch kart.
Obstawiałbym na początek kartę...
Jestem pewna, ze to karta, ja mialam kiedys podobny przypadek, tyle ze w d80 po wymianie karty problem sie juz nigdy nie powtorzyl.
a jaka to karta?
Również bym zaczął od wymiany karty.
Zdjęcie możesz wrzucić np na imageshack bez pomniejszania i link podać tutaj na forum.
Emtec i wszystko jasne! Zajrzyj do instrukcji swojego D7000 i sprawdź jakie karty możesz stosować. Emtec'a tam nie ma. :)
A tak BTW - jest to chyba najgorsza z możliwych firm.
Dexter88
22-02-2013, 03:27
Emtec i wszystko jasne! Zajrzyj do instrukcji swojego D7000 i sprawdź jakie karty możesz stosować. Emtec'a tam nie ma. :)
Nie wiem jak francuska firma, która od końca lat 80 pod banderą BASF, będąca pionierem w produkcji kaset, potem VHS i całkiem dobrze radząca sobie na rynku płyt CD DVD oraz pamięci Flash, znajdująca się w pierwszej piątce w branży może być najgorszą, ale cieszy nas Twoja opinia!
Wysyłane z mojego GT-N7100 za pomocą Tapatalk 2
Borat1979
22-02-2013, 04:35
Co z tego, że nie ma? W instrukcji Nikon podał tylko karty, które zostały przetestowane z danym sprzętem. To, że nie ma tam karty Kingstona EMTECa czy Toshiby nie oznacza, że nie można ich używać.
Co za brednie. Mam trzy karty EMTEC i wszystkie działają bez najmniejszych problemów. A tak przy okazji EMTEC jest obok Sandiska, Kingstona, Toshiby jednym z największych producentów tego typu nośników na świecie.
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://anongallery.org/img/275/bachelor-grandpa-toshiba-lost-some-good-men-there.jpg)
Nie wiem jak francuska firma, która od końca lat 80 pod banderą BASF, będąca pionierem w produkcji kaset, potem VHS i całkiem dobrze radząca sobie na rynku płyt CD DVD oraz pamięci Flash, znajdująca się w pierwszej piątce w branży może być najgorszą, ale cieszy nas Twoja opinia!
Dobrze, że przypomniałeś: kilka lat temu kupiłem kilkadziesiąt płyt DVD od EMTEC'a, jako gift sprzedawca dodał pendrive'a, też od EMTEC'a. Z tych płyt jedynie około 20% nadawało się do czegokolwiek - pendrive także nie działał.
Od tego czasu nie dotykam wyrobów tej firmy, nikomu też nie polecam.
Wysłane z mojego komputera z procesorem Athlon 64 DX2 Dual Core 3800+
Co z tego, że nie ma? W instrukcji Nikon podał tylko karty, które zostały przetestowane z danym sprzętem. To, że nie ma tam karty Kingstona EMTECa czy Toshiby nie oznacza, że nie można ich używać.
To może oznaczać, że nie były testowane, lub nie przeszły testów. :)
A tak BTW: Toshiba jest na liście. Polecam! :)
.....Wysłane z mojego komputera z procesorem Athlon 64 DX2 Dual Core 3800+.....
Może jeszcze dopisz jaki monitor, drukarka, samochód no i oczywiście nie zapomnij o podaniu pin-ów do kart.
Może jeszcze dopisz jaki monitor, drukarka, samochód no i oczywiście nie zapomnij o podaniu pin-ów do kart.
Myślę, że to lekka uszczypliwość w stronę Dextera, bo dużo osób ma ustawiony jako podpis w telefonie / tablcie: używam swipe, używam tapatalk, wysłane z mojego Galaxy 13, wysłane z mojej Nokli... czasem dodatek zajmuje więcej posta niż sama treść :) Ja tego nie neguję, niech każdy sobie robi co chce.
Basf, obecnie Emtec to już nie ta sama jakość, płyt CD/DVD również nie polecam - wadliwa sera czy co? Pendrive'a ma żona, odpukać wsio jest z nim ok.
//edit
Wysłane z mojego Atari 800xl
panowie spokojnie :) ja nie pisałem że karta nie działa - działa poprawnie, tylko raz na 1000 zdjęć jest mały zonk :) w postaci w połowie poprawnego zdjęcia, ale przecież zawsze można wykadrować :)))
jeszcze nie wiem czy to w ogóle wina karty (dopiero to sprawdzę) - ale mam taką nadzieję :)
To jest właśnie typowy objaw błędu zapisu. To że występuje losowo, też jest typowe dla kiepskich kart.
Może nie załapałeś (pewno to moja wina) ale ten dopisek to reakcja na coraz powszechniejsze na forum "stopki". :)