PDA

Zobacz pełną wersję : Ślub cywilny po raz pierwszy

przemty
20-02-2013, 22:01
Młodzi poprosili mnie o zrobienie kilku zdjęć z ich cywilnego. Jako, że nigdy nie byłem na cywilnym a tym bardziej z aparatem to potrzebuję kilku porad... Co prawda wielkiego ciśnienia ze strony młodych co do zdjęć nie ma ale nie chciałbym aby mieli tylko kilka w miarę dobrych zdjęć ode mnie.
Na poczatku obejrzałem na sieci kilka filmów z ślubów cywilnych i mniej więcej jakiś plan kadrów mam ale nie wiem jak bedzie ze sprzętem.
Dysponuję tylko tym co mam w stopce. Ponieważ czasu nie za wiele z tego co widzę na ślubie nie będzie dlatego zamierzam podpiąć tylko 35-tke i lampę na doświetlenie (oczywiśćie zoom-a też będę miał jakby co). Jakie jest Wasze zdanie o takim zestawieniu i jakie możecie podrzucić porady...

Coof
20-02-2013, 22:08
Dasz radę z tym zestawem. Sale w których są śluby cywilne to z reguły pomieszczenia z dużymi oknami, jasnymi ścianami a sam ślub odbywa się gdy jest jasno [godziny poranne, okolice południa] więc sprzętowo dasz radę spokojnie. Czasu nie jest mało, wystarczy w zupełności aby obcykać młodych z każdej strony. Tylko nie przesadzaj, bo praca aparatu może irytować, jest cicho. Z reguły prowadząca/prowadzący taki ślub to bardzo mili ludzie którzy też chcą dla młodych jak najlepiej i żadnych problemów fotografom nie robią. Jeśli się obawiasz jak to będzie a jest jeszcze kilka dni to zawsze możesz podjechać do lokalnego urzędu miasta i zapytać czy Ci ktoś szybko pokaże tę salę.
Jakiś czas temu byłem w tej samej sytuacji co Ty i też się obawiałem pierwszego ślubu cywilnego ale poszło dobrze. W sumie to większość zdjęć zrobiłem właśnie 35tką tyle, że mam FX.
Powodzenia

gorbizone
20-02-2013, 22:20
Spokojnie dasz radę. Jeżeli będziesz robił w Sanoku w urzędzie to bez problemów. Jest jasno. Jest też trochę miejsca. Uważam, że 35mm bym nie ściągnął w środku. A na zewnątrz możesz pojechać zoomem. Przy okazji pozdrawiam kolegę z miasta :)

Art Erie
20-02-2013, 22:23
MZ 35mm na DX to trochę ciasno, pożycz gdzieś Tamrona 17-50/2,8. Na cywilnym wszystko dzieje się dość szybko i lepiej mieć zoom niż zoomować nogami.
Wprawdzie zrobiłem grzecznościowo może ze trzy "cywilne" i mam więcej szkieł + dwa body, ale w takiej konfiguracji sugerowałbym zooma.

irek6311
20-02-2013, 22:33
Jak dobrze oświetlone pomieszczenie to N18-105mm VR da radę < po co utrudniać sobie życie ,
ja Cywilny Ślub strzeliłem cioci D80 + 18-135mm a że było jasne pomieszczenie i słoneczny dzień tylko lekko lampą doświetliłem .

Art Erie
20-02-2013, 22:36
Jak dobrze oświetlone pomieszczenie to N18-105mm VR da radę < po co utrudniać sobie życie ,
ja Cywilny Ślub strzeliłem cioci D80 + 18-135mm a że było jasne pomieszczenie i słoneczny dzień tylko lekko lampą doświetliłem .

Jak będzie jasno, to tak. Ale tego jeszcze nie wiemy.

przemty
20-02-2013, 22:36
Czyli tragedii ze sprzętem nie ma... Z tym tamronem to będzie trochę kłopot bo przynajmniej nie kojarzę nikogo od kogo mógłbym go pożyczyć... Postaram się tą 35-tką wszystko nadrobić.
Zastanawiam się jeszcze nad lampą czy wszelkimi możliwymi sposobami (oczywiście o ile dzień nie będzie tak pochmurny, że będzie ciemno jak w "nocy") korzystać tylko ze światła zastanego czy jednak korzystać z lampy lekko doświetlając kadr?.

P.S. również pozdrawiam "rodaka"

przemty
20-02-2013, 22:40

też o tym pomyślałem, ale jednak jasna stałka może mniej praktyczna ale w moim odczuciu lepszy może dać efekt niż zoom - ale to są tylko takie moje przypuszczeniai; osoby która nigdy nie robiła cywilnego...

Coof
20-02-2013, 22:40
Nie wiem jaki musiałby być dzień aby było ciemno jak w nocy, takie rzeczy to chyba tylko podczas zaćmienia słońca ; ) Przekonasz się na miejscu. Jak będziesz musiał wchodzić na iso powyżej 640 to radziłbym się już posiłkować lampą od sufitu a jak nie to można próbować z zastanym.

przemty
20-02-2013, 22:44
Nie wiem jaki musiałby być dzień aby było ciemno jak w nocy, takie rzeczy to chyba tylko podczas zaćmienia słońca ; )

może trochę przekoloryzowałem ale myślę, że każdy wie o co mi chodziło 8)

irek6311
20-02-2013, 22:53
też o tym pomyślałem, ale jednak jasna stałka może mniej praktyczna ale w moim odczuciu lepszy może dać efekt niż zoom - ale to są tylko takie moje przypuszczeniai; osoby która nigdy nie robiła cywilnego...35mm na DX trudno ogarnąć świadków i gości więc coś szerokiego potrzebne ale to nie Wesele więc dasz radę przepiąć na zoom ;)
takie imprezy to luz więc się nie stresuj ;)

przemty
20-02-2013, 22:54
Jedyne co udało mi się narazie znaleźć to tylko takie zdjęćie z sali, co o niej sądzicie w zestawieniu z tym co wcześniej pisałem?

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.usc.pl/urzedy/181701-1.jpg)

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.usc.pl/urzedy/181701-2.jpg)
źródło: http://www.usc.pl/zasieg_mapa;18,1817,181701,0,0

przemty
20-02-2013, 22:56
takie imprezy to luz więc się nie stresuj ;)

stresu i ciśnienia nie mam
lubię powierzoną pracę, zadanie wykonywać jak tylko potrafię najlepiej dlatego wolę wcześniej popytać niż póżniej popełnić jakieś kardynalne błędy...

Art Erie
20-02-2013, 23:00
Spoko sala, zrób PRE i zdjęcia w RAW; będzie dobrze.

irek6311
20-02-2013, 23:01
przemty to podskocz do urzędu i strzel testowe fotki < bez problemu pozwolą jak będzie wolna sala ;)

Coof
20-02-2013, 23:02
biały sufit, duże okna, nie ma się czego bać

przemty
20-02-2013, 23:11
No to gra gitara. :D

robin102
20-02-2013, 23:20
O jednej sprawie nikt Ci nie napisał, ze cywilniak to nie kościółek w którym nawet czas na papierosa ;) znajdziesz na kazaniu . W niektórych urzędach USC to się tak szybko ten sakrament ;) odprawia, ze wyrabiają się w 10 minut. To już bardzo bardzo krotko jest. Czasami cholernie krótko na sensowne ogarniecie tematu. Wiec nie sprzęt, a logistyka i umiejętność poruszania się wręcz błyskawicznego po zazwyczaj ciasnej salce jest kluczem do sukcesu. na Twoim miejscu jeśli to pierwsza poważna realizacja to wziął bym kogoś do pomocy z aparatem. na mijankach z innymi fotografującymi w USC widziałem ich rozdziawione miny po wyjściu, że to tak krótko było :)
powodzenia

Art Erie
20-02-2013, 23:24
O jednej sprawie nikt Ci nie napisał, ze cywilniak to nie kościółek w którym nawet czas na papierosa ;) znajdziesz na kazaniu . W niektórych urzędach USC to się tak szybko ten sakrament ;) odprawia, ze wyrabiają się w 10 minut. To już bardzo bardzo krotko jest. Czasami cholernie krótko na sensowne ogarniecie tematu. Wiec nie sprzęt, a logistyka i umiejętność poruszania się wręcz błyskawicznego po zazwyczaj ciasnej salce jest kluczem do sukcesu. na Twoim miejscu jeśli to pierwsza poważna realizacja to wziął bym kogoś do pomocy z aparatem. na mijankach z innymi fotografującymi w USC widziałem ich rozdziawione miny po wyjściu, że to tak krótko było :)
powodzenia

Potwierdzam i zaprzeczam jednocześnie :D
Wcześniej napisałem, że może nie być czasu nawet na przepięcie obiektywu o ile nie zna się harmonogramu ceremonii

[...] Na cywilnym wszystko dzieje się dość szybko i lepiej mieć zoom niż zoomować nogami.[..]

przemty
21-02-2013, 08:04
O jednej sprawie nikt Ci nie napisał, ze cywilniak to nie kościółek w którym nawet czas na papierosa ;) znajdziesz na kazaniu . W niektórych urzędach USC to się tak szybko ten sakrament ;) odprawia, ze wyrabiają się w 10 minut.

doskonale o tym wiem, dlatego pytam o to i tamto aby pozniej nie stracić połozwy czasu na wymianę szkła, ustawienia itd.

na Twoim miejscu jeśli to pierwsza poważna realizacja

jest to pierwszy cywilny na którym będę i to z aparatem
i będą to zdjęcia "grzecznościowe" dla rodziny a nie na zlecenie itd. więc ciśnienia nie ma wielkiego..

sokolnik
23-02-2013, 01:12
nie ma nic gorszego niż robienie zdjęć dla znajomych/rodziny.
Ostatnio jak powiedziałem że za użyczenie zdjęć na stronę www lub profil na FB chce pół litra i podpis to wyczułem (że myślą o mnie) jakbym był z innej planety