PDA

Zobacz pełną wersję : jaki obiektyw do studio ? - zoom czy stałki ?

Daga
20-02-2013, 21:56
Zastanawiam się nad optymalnym wyborem zestawu obiektywów.
Niby wszystko jest jasne..., ale dotychczas używałam do zdjęć studyjnych N24-120 F4 VR. Spisywał sie doskonale, tylko biorąc pod uwagę fakt, iż nie tylko w studio robię zdjęcia, chciałabym zamienić go na stałki, tj. uzupełnić posiadany zestaw stałek.
Fotografuję głównie dzieci i mam wątpliwość, czy pozbywanie sie w studio zooma to dobry pomysł... Teraz mam ten luksus, iż mogę właściwie wykorzystać dość krótki czas, kiedy dziecko pozostaje w określonej pozie/sytuacji, moge sfotografować je z bliska, jak również ująć w całości z masą rekwizytów.
Nie wiem jaką decyzję podjąć i pewnie najlepiej byłoby spróbować... ale nie mam wszystkich stałek, jakie mogłabym zakupić i tak na na dłuższą metę nie potrafię ocenić, czy nie będę żałować pozbycia sie 24-120 :).

Pomożecie podjąć mi jakąś decyzję ? ;)
Używacie stałek, czy zooma w studio ?

RobertMiernik
20-02-2013, 22:56
Jeśli nie jesteś typową portrecistką (minimalna głębia, wypaśny bokeh, drugie oko rozmyte i te tematy) zdecydowanie zoom.

I tak pewnie większość zdjęć robisz na przysłonach 5,6+ więc nie potrzebujesz szerokootwieralnych szkieł. Na pewno będziesz żałować pozbycia się zooma - szczególnie przy dzieciakach.

Daga
20-02-2013, 23:01
Poza studio w większości używam F1.4-F1.8, w studio F6.3-F8.0.
Też mam wrażenie, że brakowałyby mi tego zooma w studio...

karolt
24-02-2013, 10:27
A jakie to ma znaczenie czy zoom czy stałka? Używam obu rodzajów szkieł i w studio, i poza studio. Wedle uznania, gustu, humoru i bieżącego horoskopu.
Ja bym nie zamieniał zooma na stałki, tyko dokupił stałki. Zacząłbym od 35/1.8G (jeśli masz DX) lub 50/1.8G bo najtańsze (ten drugi to zresztą moje główne szkło ostatnio, świetny jest).

wojtek87
26-02-2013, 18:18
ja powiem na inaczej, miałem zestaw stałek 20, 35, 50 i 85 (jeszcze nie miałem zooma 20-35), i w studiu używałem tylko 50 i 85, fakt studio było duże.

tedd
27-02-2013, 01:08
A jakie to ma znaczenie czy zoom czy stałka? Używam obu rodzajów szkieł i w studio, i poza studio. Wedle uznania, gustu, humoru i bieżącego horoskopu.

Ma znaczenie o tyle, że komplet stałek kosztuje więcej i waży więcej niż zoom (czy też 2 zoomy) który pokrywa dany zakres; ale jeżeli te stałki nie są przypadkowe, to dają istotnie lepszy obraz.
Gdzie mogę, tam używam stałek, ale czasami zoom wystarcza. Tu faktycznie - wg potrzeb i możliwosci.