PDA

Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Nad ruinami

hateom
20-02-2013, 20:42
Księżyc podświetlił ruiny, ale na szczęście nie przeszkadzał tak bardzo, żeby nie udało się pokazać gwiazd :)

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2013/02/20130216_agios_sozomenos_shooting_10_sha-2.jpg
źródło (http://tomasz.cc/photos/sozomenos/2013-02-16_agios_sozomenos_shooting_10_sharpenh800px.jpg)

QubaKpl
20-02-2013, 21:46
Piękne O.o jaki czas naświetlania/przysłona/iso ;D ?

hateom
20-02-2013, 21:48
Dzięki :) 30s, f/2.8, ISO 500

QubaKpl
20-02-2013, 21:52
Zazdroszcze Ci tych miejsc i umiejętności ;)

Greg77
21-02-2013, 00:12
Ladne, ale jakos mam niedosyt na widok tego nieba, trudny to temat, ale wart kombinacji i wielu podejsc, ogolnie zdjecie bardzo fajne ii kolory super...
Sebek pokazywal calkiem nie tak dawno ladnie niebo w nocy, podpytaj go jak to zrobil, bo u niego wygladalo super, moze to jednak tylko pora dnia odpowiednia, dlatego u Ciebie jest mniej wszystkiego i wciaz widac "ogien na horyzoncie";)

Adam Majchrzak
21-02-2013, 01:40
Księżyc podświetlił ruiny, ale na szczęście nie przeszkadzał tak bardzo, żeby nie udało się pokazać gwiazd

No wiesz, nawet robiąc fotę pod światło (w tym przypadku pod Księżyc) zarejestrujesz gwiazdy, wszystko zależy od tego co i jak chcesz pokazać ;)
Tutaj kadr troszkę ciasny i niebo wyszło dość nienaturalnie... Mam wrażenie, że coś z ostrością nie tak... stąd taki nie inny widok gwiazd.

...a spróbowałeś na innych ustawieniach ISO/f ?

Pozdrawiam! =]

hateom
21-02-2013, 08:20
Ladne, ale jakos mam niedosyt na widok tego nieba, trudny to temat, ale wart kombinacji i wielu podejsc, ogolnie zdjecie bardzo fajne ii kolory super...
Sebek pokazywal calkiem nie tak dawno ladnie niebo w nocy, podpytaj go jak to zrobil, bo u niego wygladalo super, moze to jednak tylko pora dnia odpowiednia, dlatego u Ciebie jest mniej wszystkiego i wciaz widac "ogien na horyzoncie";)

Ale ogień na horyzoncie był jak najbardziej zamierzony i kłopotliwy do eliminacji w tym miejscu. Jest sporo zabudowań i świateł ulicznych które rzucają sporo światła. U Sebastiana w tle niewiele było światła przy horyzoncie dlatego efekt wyszedł inny. Do tego raczej nie miał księżyca na niebie więc i gwiazdy inaczej wyszły.

No wiesz, nawet robiąc fotę pod światło (w tym przypadku pod Księżyc) zarejestrujesz gwiazdy, wszystko zależy od tego co i jak chcesz pokazać ;)
Tutaj kadr troszkę ciasny i niebo wyszło dość nienaturalnie... Mam wrażenie, że coś z ostrością nie tak... stąd taki nie inny widok gwiazd.

...a spróbowałeś na innych ustawieniach ISO/f ?

Oczywiście, ale im bardziej pod światło, tym niebo jaśniejsze i wygląda jakby za dnia robione :) Tutaj to jest maks jaki dało się z gwiazd wycisnąć. I może nienaturalnie wyglądają, bo wyciskałem z nich co tylko się dało :)

Dla przykładu, tutaj:
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=210897
pomimo dużej ilości światła miejskiego udało mi się uchwycić drogę mleczną - księżyc był po przeciwnej stronie globu.

W każdym razie jest plan, żeby się wybrać w innyc warunkach i spróbować więcej detali na niebie wyłapać :)

stroop
22-02-2013, 00:35
Bardzo ładnie, z pomysłem. Może ciut za słodko ale co tam. Kupuję.

ostrytux
22-02-2013, 01:29
Jest pomysł, dobra realizacja i jest dobra fotografia.

jarekf34
22-02-2013, 11:40
Dla mnie jest git... sam tak bym nie potrafił ;):)

LordRamzes
22-02-2013, 11:44
Zazdroszczę.....:) , a masz kadr poziomy??? :)