PDA

Zobacz pełną wersję : Laptop Asusa - naprawa w ramach gwarancji?

Pacyfa
20-02-2013, 02:09
Witam, potrzebuję Waszej opinii.

Mam Asusa U35JC, kupionego w listopadzie 2010 z dwuletnią gwarancją. W grudniu 2011 wymieniony był wiatrak na płycie głównej. Naprawa była wykonana bezpłatnie. Kilka dni temu spaliła się płyta główna. Uszkodzenie (jak dla mnie) jest wynikiem niepoprawnej wymiany tego nieszczęsnego wiatraka.

I teraz pytanie: czy wymiana płyty głównej powinna być w ramach gwarancji, która skończyła się w listopadzie 2012, ale w trakcie była inna naprawa? Czy ta naprawa (rok i 2 miesiące temu) powoduje przedłużenie gwarancji? A może powinna być dana nowa gwarancja tylko na ten wiatrak? Co o tym myślicie?

Kurcze jak będę musiał kupić nowego laptopa to kupno N24-70 bardzo się oddali.

miron19j
20-02-2013, 09:10
odpowiedź na wszystkie pytania znajdziesz w warunkach gwarancji, powinieneś je dostać razem z kartą/na karcie gwarancyjnej.
Najczęściej jest tak, że nowa gwarancja obejmuje wymieniony podzespół, a ta na całość jest przedłużana o czas pobytu w serwisie.
Możesz próbować walczyć o naprawę gwarancyjną, ale raczej nie wróżę sukcesu. :-(

Pacyfa
21-02-2013, 02:08
odpowiedź na wszystkie pytania znajdziesz w warunkach gwarancji...

To by była idealna gwarancja, a realia są zupełnie inne, niestety.

Jedyne zdanie w warunkach gwarancji Asusa, które może cokolwiek wyjaśniać to "Wymienione lub naprawione (laptopy) pozostają na gwarancji do końca okresu gwarancyjnego, nie krócej jednak niż przez 3 miesiące".
Czyli wychodzi na to, że naprawa/wymiana nie powoduje jakiegokolwiek przedłużenia gwarancji. No chyba że zostało do końca gwarancji np. 5 dni, to wtedy jest przedłużana o te 3 miesiące.

Dobrze "rozkminiam"?

miron19j
21-02-2013, 10:00
tak by to należało rozumieć.
A to przedłużenie gwarancji to nie wiem, czy nie wynika z ustawy konsumenckiej, czy jakiejś innej.
Najlepiej zadzwoń do serwisu i się wypytaj 22 571 80 40

bognik
21-02-2013, 13:35
Mój Asus był dwa razy w serwisie. Niby za tym drugim razem coś wymienili jednak moim zdaniem tylko coś zrobili, żeby wytrzymał do końca gwarancji. Gwarancja się skończyła, problem wrócił. Kupiłam Lenovo, a Asusa już nawet kijem nie dotknę.

Erie
21-02-2013, 13:50
1. gwarancja biegnie od nowa tylko w przypadku wymiany na nowy produkt
2. gwarancja ulega wydłużeniu o czas naprawy tylko jeśli w warunkach gwarancyjnych jest to określone, inaczej niestety nie - czyli w najgorszym wypadku jeśli w gwarancji nie jest określony czas naprawy i nie ma wydłużenia trwania gwarancji o czas naprawy może się zdarzyć, że kupimy produkt, oddamy po paru dniach do naprawy gwarancyjnej i... poczekamy niemal 2 lata (bo tyle miała trwać gwarancja), po czym oddadzą nam produkt już bez gwarancji :( (jak mamy szczęście to naprawiony)

H1TM4N1500
21-02-2013, 14:08
Mój Asus był dwa razy w serwisie. Niby za tym drugim razem coś wymienili jednak moim zdaniem tylko coś zrobili, żeby wytrzymał do końca gwarancji. Gwarancja się skończyła, problem wrócił. Kupiłam Lenovo, a Asusa już nawet kijem nie dotknę.

No a ja mam 2 Asusy. Pierwszy ma ponad 6 lat. Połamane w nim są zawiasy i ramka matrycy (z mojej winy). Drugiego mam od jakichś 5 miesięcy i też nie narzekam. Pracuje cały czas (24/7). Często uszkodzenia związane są z nieprawidłowym użytkowaniem już nic nie mówiąc o tym że prawie nikt nie rozbiera i nie czyści wentylatora i radiatora w laptopie.

bognik
21-02-2013, 15:19
No a ja mam 2 Asusy. Pierwszy ma ponad 6 lat. Połamane w nim są zawiasy i ramka matrycy (z mojej winy). Drugiego mam od jakichś 5 miesięcy i też nie narzekam. Pracuje cały czas (24/7). Często uszkodzenia związane są z nieprawidłowym użytkowaniem już nic nie mówiąc o tym że prawie nikt nie rozbiera i nie czyści wentylatora i radiatora w laptopie.
Wentylator był czyszczony, a mimo to komputer się przegrzewał. Jeśli o mnie chodzi, to dbam o sprzęt. Mało tego, komputer był sprawdzany przez fachowca.
Mój ojciec też ma Asusa i od paru lat poza muleniem nic mu nie dolega. Ja jednak póki co do tej firmy nie wrócę.