Zobacz pełną wersję : Nikon D3100 - proszę o poradę
Witam
Proszę o poradę.
Właśnie straciłem mojego Nikona D80, którego to używałem podczas moich wypraw egzotycznych i do tej roli świetnie się sprawdzał. Teraz muszę kupić nowy aparat. Z zasady aparat ma być do wszystkiego ale w obecnej chwili najbardziej potrzebuję go do uwieczniania mojej świeżo narodzonej córeczki. Myślałem o Nikonie D3100. Obiektyw został mi stary AF-S Nikkor 18-200mm 3,5-5,6 G ED. Główny powód to cena. Można go dostać za 1150PLN. Taką cenę chcieli za naprawę mojego starego aparatu.
Fotografią zajmowałem się amatorsko robiąc zdjęcia na moich wyprawach.Przyuczał mnie kolega który zajmuje się fotografią hobbystycznie i później sam dochodziłem do pewnych rzeczy na zasadzie prób i błędów więc jestem ogólnie amatorem. Niestety na sprzęcie kompletnie się nie znam a że zakup aparatu to dość poważny koszt nie chciałbym robić tego bez opinii kompetentnych fotografów.
Powiedzcie proszę czy wybór Nikona D3100 to dobry wybór.
Z góry dziękuję
Jeśli cena jest barierą, a aparat ma być nowy to wyboru nie masz, taniej tylko d3000, ale nie warto go już kupować,
Jeśli możesz dołożyć do D5100 to może ten model weź pod uwagę.
A tak na koniec, przesiadka z D80 na D3100, d5100 może być bolesna.
Co masz na myśli mówiąc że ta przesiadka może być bolesna??
Ergonomia, drugi wyświetlacz, lepszy wizjer i jeszcze parę innych rzeczy.
A może warto zastanowić się nad czymś takim ?
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=224199
Przemek80
19-02-2013, 23:21
Kolega zgera chyba się ze mną zgodzi,że dobrym wyborem byłby d90,ale tylko używany.
Już mnie ktoś wyprzedził :)
Dzięki za rekomendacje. Widzę że D90 byłoby najlepszym wyborem. Niestety cena nowego wzrasta dwukrotnie ponad mój budżet a po akcjach z naprawą mojej D80'ki używany nie wchodzi w grę. Naprawa aparatu u nas w kraju to tylko w Warszawie w serwisie a koszt naprawy to wartość aparatu więc w aparat bez gwarancji raczej nie wejdę.
A czy do zdjęć portretowych przydadzą się jakieś filtry??
A czy do zdjęć portretowych przydadzą się jakieś filtry??
nie inwestuj w filtry tylko lektury o fotografowaniu i o podstawach to Ci się przyda na początek najbardziej :)
Przemek80
19-02-2013, 23:42
Nie bój się kupować używanego.Ze stosunkowo niskim przebiegiem d90 kupisz za około 1500 zł.Ja swojego kupiłem używanego i działa bez zarzutu.
Zapomniałem zapytać czy ten obiektyw AF-S Nikkor 18-200mm 3,5-5,6 G ED będzie pasował do modeli D3100 i D90 ??
Zapomniałem zapytać czy ten obiektyw AF-S Nikkor 18-200mm 3,5-5,6 G ED będzie pasował do modeli D3100 i D90 ??
tak będzie pasował
Dexter88
20-02-2013, 00:06
Ja bym brał używkę d90 zamiast te niewygodne trójki i piątki.
Albo za 7-8 stówek drugiego D80 z niskim przebiegiem (ok.15-20k klatek). Zawsze będzie ewentualnie na części.
...Naprawa aparatu u nas w kraju to tylko w Warszawie w serwisie a koszt naprawy to wartość aparatu...
a próbowałeś naprawiać w serwisie nieautoryzowanym? może cena nie będzie zabójcza?
Albo za 7-8 stówek drugiego D80 z niskim przebiegiem (ok.15-20k klatek). Zawsze będzie ewentualnie na części.
i podobny jest tu http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=224197
Fajnie jest kupić nowy sprzęt, ale trafiają się używane, czasem nawet na gwarancji.
Obecnie D90 ma najlepszy stosunek możliwości/cena. Najlepszym potwierdzeniem niech będzie ciągła sprzedaż tego modelu,
choć można nazwać to leciwą konstrukcją.
Dodatkowo będziesz miał "śrubokręt" co pozwoli Ci zakupić 50mm 1.8 D za jakieś 400 pln.
Będzie to najlepszy zestaw do robienia zdjęć dziecku w słabych warunkach oświetleniowych.
Jedno ''ale''
Video w d90 w sumie sie nie przyda. Bo jest slabiutkie.
W d3100 będzie super fajnie. W d5100 polecam.
Ergonomia to przy tym to pikus jeśli chodzi o dzieci i podróże.
Fajnie jest kupić nowy sprzęt, ale trafiają się używane, czasem nawet na gwarancji.
Obecnie D90 ma najlepszy stosunek możliwości/cena. Najlepszym potwierdzeniem niech będzie ciągła sprzedaż tego modelu,
choć można nazwać to leciwą konstrukcją.
Dodatkowo będziesz miał "śrubokręt" co pozwoli Ci zakupić 50mm 1.8 D za jakieś 400 pln.
Będzie to najlepszy zestaw do robienia zdjęć dziecku w słabych warunkach oświetleniowych.
Co masz na myśli przez "śrubokręt" ?? Czy to znaczy że przy modelach D3100 czy D5100 Objektyw 50mm 1.8 D nie będzie pasował.
Co masz na myśli przez "śrubokręt" ?? Czy to znaczy że przy modelach D3100 czy D5100 Objektyw 50mm 1.8 D nie będzie pasował.
Śrubokręt oznacza, że jest napęd AF w korpusie. Daje to tyle, że AF działa również z obiektywami bez wbudowanego silnika.
Czy to znaczy że przy modelach D3100 czy D5100 Objektyw 50mm 1.8 D nie będzie pasował.
Będzie pasował ale nie będzie działał autofocus. Ostrzyć będziesz musiał ręcznie.