Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Nikkor na gwarancji z komisu i stanowisko serwisu

klabton
19-02-2013, 21:09
Oddałem zestaw aparat + obiektyw do kalibracji autofokusu. Parat kupiony w wakacje a obiektyw w tym miesiącu w komisie, ale posiadam do niego fakturę zakupu i gwarancje. Czyli do maja jest/powinien być na gwarancji. Przynajmniej tak mi się*wydaje.

Ponieważ nie miałem ze sobą wszystkich papierów, to dosyłałem je mailowo do serwisu.
I oto, co dostałem w odpowiedzi na fakt, że obiektyw jest z drugiej ręki.

Świetnie ale faktura komisowa nie upoważnia do honorowania gwarancji, przykro mi. Nie może być sprzęt sprzedawany w nieskończoność z ważną kartą gwarancyjną.

Czy może mnie ktoś oświecić i powiedzieć, czy ze mną coś jest nie tak i źle rozumiem moje prawo do gwarancyjnego serwisu sprzętu, czy może istnieje jakiś wewnętrzny przepis serwisu, który mówi, że obiektyw odkupiony od pierwszego, czy drugie właściciela, traci gwarancje??? WTF??

Desperados
19-02-2013, 21:57
Ale to była gwarancja udzielona przez komis czy oryginalna Nikonowska ?
Jeśli komisowa to dla serwisu Nikona nie jest to żadna gwarancja.

klabton
19-02-2013, 22:02
Pierwszy właściciel kupił obiektyw w fotoit.pl. Mam na to fakturę i podbitą przez nich gwarancję.

Ale teraz właśnie stwierdziłem, że na gwarancji od apraratu nie mam pieczątki... Mam fakturę. Jeśli mają takie pojdeście w serwisie, to już*pewnie będzie wtopa...

Malika
19-02-2013, 22:17
Powinieneś mieć paragon/fakturę z zakupu obiektywu w sklepie a nie z komisu.

edit
sorry, nie doczytałem, myślałem, że masz fakturę wystawioną przez komis.

zgera
19-02-2013, 22:24
Zasada jest taka:
Karta gwarancyjna jest ważna wraz z dowodem zakupu, faktura, paragon.
Data zakupu na karcie gwarancyjnej musi się zgadzać z tą na dowodzie zakupu.
W takiej sytuacji sprzęt odkupiony od drugiej osoby bądź w komisie nie traci gwarancji, w przypadku zakupu z ważną kartą gwarancyjną ale bez dowodu zakupu, lub w przypadku różnych dat serwis może nie uznać gwarancji.
Wspomniałeś o braku pieczątki na gwarancji, w tym przypadku również może być problem, pieczątki sam nie przybijesz, gdyby tylko brakowało wpisu daty a był dowód zakupu datę można dopisać samemu, chociaż nie ma takiej potrzeby, serwis takie karty honoruje na podstawie dowodu zakupu.
Miałem taki przypadek z kartą bez wpisanej daty i serwis nie robił żadnych problemów.

klabton
20-02-2013, 23:18
Dziś temat się zakończył. Serwis uznał moje papiery. Kalibracja poszła bez kosztów. Ustawili idealnie :) Wcześniej dość spore mikroregulacje na 3 obiektywach. Teraz wszystko trafia na zerowych wartościach :)
Mam nadzieję, że Pani zapamięta teraz że gwarancja w przypadku obiektywów przechodzi na następnego właściciela :)
Dziękuję za pomoc :)
Chyba można zamknąć.

bognik
21-02-2013, 00:04
Wyjaśnione, więc zamykam ;)