Zobacz pełną wersję : Nowy kompakt z matrycą DX od Nikona
Nikon idzie w stronę Wintydż ;)
16 MPIX CMOS DX, ciekawa zabawka :)
http://nikonrumors.com/2013/02/18/nikon-to-announce-a-high-end-compact-camera-16mp-dx-sensor-28mm-f2-8-lens-expeed-2-processor.aspx/#more-54092
Dexter88
19-02-2013, 00:22
Ja bym wybrał Fuji x100, bardziej mi się podoba oraz ma jaśniejszy obiektyw, ale toto siłą rzeczy będzie robiło lepszej jakości zdjęcia.
Wysyłane z mojego GT-N7100 za pomocą Tapatalk 2
Ja bym wybrał Fuji x100, bardziej mi się podoba oraz ma jaśniejszy obiektyw, ale toto siłą rzeczy będzie robiło lepszej jakości zdjęcia.
"Toto ma wymienną optykę. Można porównać do x1pro lub w ostateczności do X-E1.
"Toto ma wymienną optykę. Można porównać do x1pro lub w ostateczności do X-E1.
Toto w tytule ma stala (niewymienialna) optyke 28/2.8. Dalej w opisie jest zapowiedz ewentualnej linii z optyka wymienialna, a zdjecia, no coz po prostu rumors ;) Ja tak to zrozumialem :)
Szkoda komentować, przecież te zdjęcia to fejk, nawet podpisane. Puszka Fuji, bagnet Leica a szkiełko od SLR... Nic tu się kupy nie trzyma.
Puszka Fuji, bagnet Leica...
Pomarzyc dobra rzecz, ale wolalbym: puszke z AF-em Nikona, matryce Fuji i bagnet F ;)
Pomarzyc dobra rzecz, ale wolalbym: puszke z AF-em Nikona, matryce Fuji i bagnet F ;)
Narysuj to, bo jakoś nie potrafię sobie tego gabarytowo wyobrazić :]
Narysuj to, bo jakoś nie potrafię sobie tego gabarytowo wyobrazić :]
Czy napisalem gdzies, ze ma byc male jak X-E1? ;)
Czy napisalem gdzies, ze ma byc male jak X-E1? ;)
no to masz D600 :P
no to masz D600 :P
Eeee tam :lol:
marcin_G
19-02-2013, 13:28
Inna sprawa, że taki Coolpix z dużą matrycą, jasną stałką, dobrym wizjerem i korpusem retro nawiązującym do Nikonów dalmierzowych baaaaaardzo by się w ofercie przydał i z miejsca sprzedawałby się nieźle.
Co powstanie - czas pokaże...
tylko żeby to był ekwiwalent 28mm a nie 28mm co na dx da odpowiednik 42mm
coolpix z dużą matrycą, jasną stałką, dobrym wizjerem i korpusem retro nawiązującym do Nikonów dalmierzowych baaaaaardzo by się w ofercie przydał
Jakoś nie mogę się zgodzić z tym retro, nie rozumiem dla czego rynek foto idzie w tym kierunku.
Szkoda że nikt nie idzie w kierunku "SONY RX1", mały dyskretny, z jasnym stałym obiektywem.
Jakoś nie mogę się zgodzić z tym retro, nie rozumiem dla czego rynek foto idzie w tym kierunku.
Szkoda że nikt nie idzie w kierunku "SONY RX1", mały dyskretny, z jasnym stałym obiektywem.
Czemu nie kupisz Sony RX1? Albo NEX-a lub Samsunga? Rynek wlasnie idzie w tym kierunku. Retro to produkty niszowe, dla dinozaurow, np. takich jak ja ;)
Borat1979
26-02-2013, 22:37
Tak powinien od razu wyglądać system bezlusterkowy zamiast tego żałosnego Nikon 1, który pewnie za jakiś czas umrze śmiercią naturalną.
marcin_G
27-02-2013, 10:01
Sony RX-1 wcale nie jest taki mały. Może inaczej - dość niewielki korpus z nieproporcjonalnie wieeeeeelkim obiektywem. Nie wygląda to dobrze, ergonomia na tym też cierpi. Znacznie lepiej leży mi w ręki Fuji X100.
Poza tym w tej klasie jakościowej i cenowej, aparat MUSI mieć bardzo dobry wizer optyczny...
czekajmy, czekajmy....
No cóż, chodziło mi o to, że Sony RX1 jest jedyną konstrukcją w swoim rodzaju. Chyba że coś przeoczyłem, ale nie wydaje mi się żeby dzisiaj jakiś producent proponował kompakt z pełną klatką i światłem 2. I pewnie dla tego też jest taki drogi, co by nie mówić to 13 k za kompakt to sporo.
@ WiteK Nie mam nic przeciwko "dinozaurom" wręcz przeciwnie, z reguły mają dużą wiedzę i chętnie się nią dzielą.
@ marcin_G Dla mnie na przykład wizjer optyczny jest całkowicie zbędny. O ergonomii można by książki pisać, ale każdy może mieć własny pogląd na sprawę "wygody użytkowania". Jeśli chcesz to opowiem ci dlaczego przestałem robić zdjęcia lustrzanką (no może nie całkowicie przestałem). Otóż 90% moich zdjęć to zdjęcia "nie planowane", a to w pracy odwiedzi mnie stary znajomy, a to podczas jazdy samochodem gdzieś się zatrzymam, a to wybieram się na spacer z rodziną. I w takich przypadkach po prostu nie mam przy sobie lustrzanki, nie chce mi się jej przy sobie nosić przez cały czas. Jest jeszcze 2 sprawa, mały aparat kompaktowy jest znacznie bardziej dyskretny. Nigdy nie udało mi się zrobić komuś zdjęcia lustrzanką, i pozostać niezauważonym, a kompaktem tak. Oczywiście kompakt narzuca ograniczenia, co by nie mówić do portretu się nie nadaje, większe szumy, i ogólnie słabsza jakość.
Dla tego wyjątkowo podoba mi się idea kompaktu z większą matryca (chociaż mikro 4/3 lub APSC).