PDA

Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Bałtyk - Międzywodzie

PabloC
18-02-2013, 23:46
Witam. Specjalistą od krajobrazów nie jestem ale zamieszczę jeden swój pstryk.
Z aspektów technicznych to Nikon D300s + Nikkor 18-55 II, dwa filtry pełne Hitech Nd 1,2, oraz połówkowy Hitech Nd1,2 hard. Użyłem aż trzy filtry eksperymentalnie i spodobał mi się kolor nieba więc zostawiłem. Niestety taka kombinacja spowodowała złapanie flary.
01

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img6.imageshack.us/img6/4702/midzywodzie2012dsc2468.jpg)

Zen
18-02-2013, 23:53
Tak z ciekawości zapytam ....widziałeś kiedyś takie niebo ?

PabloC
19-02-2013, 00:00
Tak z ciekawości zapytam ....widziałeś kiedyś takie niebo ?

Podobne o wschodzie słońca kilka razy:-)

Zen
19-02-2013, 00:18
Podobne o wschodzie słońca kilka razy:-)

To masz szczęście. Trochę latek już mam na karku, ale jeszcze nie miałem okazji. Pozdrawiam.

markB
19-02-2013, 03:15
Tak jak dół jest w miarę ok, to jednak to czerwono-fioletowe niebo z okrągłym smarkiem nie bardzo do niego pasuje. Może tak było na Marsie te 5 mld lat temu?

Nemeth
19-02-2013, 10:45
Kolorystyka rzecz gustu. Skoro się autorowi podoba to nie ma co się czepiać.
Technicznie - flary bym jednak usunął a horyzont bezwzględnie wyprostował.

Nikonozaur
19-02-2013, 22:03
Kolorystyka rzecz gustu. Skoro się autorowi podoba to nie ma co się czepiać.
Technicznie - flary bym jednak usunął a horyzont bezwzględnie wyprostował.
Za Maciejem, choć nie ukrywam, że niebo wygląda trochę obco. BW nawet z tego ciekawe wychodzi...

JaroPienza
19-02-2013, 23:39
"Obco" to bardzo dobre słowo. Wizja autora hmmm mnie nie przekonała, ale ja mam swoje wizję :)

T_P_
20-02-2013, 00:03
Lubię różne połączenia kolorystyczne i zabawę z kolorowymi połówkami... Przyznam, że ciekawy efekt uzyskałeś przy użyciu wspomnianych filtrów. Zaniedbałeś jednak przejście połówkowego, przez co czerwony zafarb zbyt mocno wkradł się na morze barwiąc przy tym fale tuż pod horyzontem...
Odnośnie kadrowania, to zdecydowanie brakuje nieco więcej prawej strony, a nawet kadrowałbym z prawej do lewej...

T_P_

Davit
20-02-2013, 00:10
horyzont do prostowania reszta bardzo dobra. Podobają mi się kolory choć niespotykane często to bardzo dobrze to wygląda/

Greg77
20-02-2013, 00:42
Mialem sie nie odzywac, ale co mi tam, tak jak podloga jest bardzo fajna, jest detal i swiatlo choc mocne to ladne, ale to co dzieje sie od polowy zdjecia to jest jakas pomylka...
Jezeli mial to byc efekt zachodu slonca to tzreba pamietac o calym zdjeciu, bo nigdy nie widzialem zachodu o czerwonym niebie i dole z popoldnia...
Jedyne co moge zaproponowac, to obrobic to normalnie z niebem takim jak bylo i pokazac jeszcze raz, oczywiscie pamietajac o wyprostowaniu zdjecia i usunieciu flar;)

Davit
20-02-2013, 00:44
czy w tym zdjeciu nie moze być lekko kolorystycznej ekstrawagancji? czy wasze wyświetlacze Amoledowe w komórkach was nie draznią bo kłamia z kolorami bardziej niz tu na zdjeciu u kolegi.

Greg77
20-02-2013, 00:47
czy w tym zdjeciu nie moze być lekko kolorystycznej ekstrawagancji? czy wasze wyświetlacze Amoledowe w komórkach was nie draznią bo kłamia z kolorami bardziej niz tu na zdjeciu u kolegi.

Nic nie mam do ekstrawagancji, ale jak jest zrobiona ze smakiem, tutaj to wyglada na kompletny przypadek.
W iPhonie kolory mam bardzo zblizone do mojego domowego monitora:P

PabloC
20-02-2013, 18:06
Tak jak napisałem w opisie jest to przypadek. Założenie 3 filtrów ND spowodowało zafarb. Gdybym użył tylko dwóch filtrów zafarbu by nie było. Zamiast walczyć z zafarbem postanowiłem go jeszcze trochę podkolorować. Dzięki za komentarze (zdjęcie w komputerze już wyprostowane i bez flar). Pozdrawiam

jacekz40
21-02-2013, 12:25
Mialem sie nie odzywac, ale co mi tam, tak jak podloga jest bardzo fajna, jest detal i swiatlo choc mocne to ladne, ale to co dzieje sie od polowy zdjecia to jest jakas pomylka...
Jezeli mial to byc efekt zachodu slonca to tzreba pamietac o calym zdjeciu, bo nigdy nie widzialem zachodu o czerwonym niebie i dole z popoldnia...
Jedyne co moge zaproponowac, to obrobic to normalnie z niebem takim jak bylo i pokazac jeszcze raz, oczywiscie pamietajac o wyprostowaniu zdjecia i usunieciu flar;)

Spojrzałem na zdjęcie i chciałem napisać to samo co Grześ :) Podpisać się trzeba i nie ma co gryzmolić od nowa.
Dodać tylko chciałem, że ja nie jestem przeciwnikiem kolorowanek, grafiki i innych eksperymentów w takim przypadku zdjęcie trzeba by zaszufladkować powiedzmy w kategorii "programy graficzne" i jest ok :)